اقتصاد۲۴ در گفتگو با دو کارشناس بیمه بررسی میکند؛
اجباری شدن بیمه حوادث طبیعی؛ آری یا خیر؟/ صندوق حوادث غیرمترقبه تشکیل شود
سیل اخیر در برخی استانهای کشور که خسارات فراوانی را برجا گذاشت، این سوال را به وجود آورده است که اگر منازل مسکونی و واحدهای تولیدی و صنعتی گرفتار در سیل، بیمه بودند، آیا بازگشت به روال عادی زندگی ساده نبود؟ این سوالی است که پاسخ آن را باید در ضریب نفوذ بیمه در ایران جستجو کرد.
اقتصاد 24- ضریب نفوذ بیمه در ایران به روایت آمار و به عقیده کارشناسان بازار بیمه تا میانگین جهانی فاصله بسیاری دارد. بیمه مرکزی نیز خود این مسئله را قبول دارد و بر آن صحه میگذارد. برابر آمارهای منتشر شده ضریب نفوذ بیمه در ایران در سال 2017 به 2.3 رسید که اگرچه نسبت به سالهای پیش از آن از رشد خوبی به سبب گسترش بیمههای زندگی برخوردار بوده است اما نسبت به میانگین جهانی آن از وضعیت نامطلوبی برخوردار است.
برخی علت پایین بودن ضریب نفوذ بیمه در ایران را ناآشنا بودن مردم از مزایای بهره مندی از پوشش های بیمه ای و پایین بودن فرهنگ بیمه در کشور و برخی دیگر نیز هزینه خرید بیمه نامه عنوان می کنند.
با این حال تاثیر بیمه بر کاهش آلام و دردها و هزینه های تحمیل شده در حوادث و بلایای طبیعی بر کسی پوشیده نیست و برخی از کارشناسان معتقدند به علت پایین بودن ضریب نفوذ بیمه در کشور برخی بیمه ها مانند آتش سوزی و زلزله باید همانند بیمه شخص ثالث در کشور اجباری باشد.
البته برخی از کارشناسان نیز معتقدند که هنوز بستر این امر فراهم نیست و در شرایط فعلی اجباری شدن بیمه های دیگر، کار درستی نیست.
در همین رابطه مجید بنویدی کارشناس بیمه در گفت و گو با اقتصاد 24 با بیان اینکه اجباری شدن بیمه آتش سوزی - که حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله را نیز تحت پوشش قرار می دهد- کار درستی نیست چرا که دارایی های مردم یکسان نیست، گفت: زمانی که سیل اخیر در برخی استان های کشور اتفاق افتاد، مردم نسبت به مزایای بهره مندی از بیمه نامه و خدمات شرکت های بیمه ای آگاه تر شدند و این امر پس از هر اتفاق و رخدادی عموما پر رنگ تر است.
وی درباره راهکارهای افزایش ضریب نفوذ بیمه میان مردم تصریح کرد: سوانح اخیر که دامن گیر مناطق سیل زده شده است، علاوه بر مردم به ضرر شرکت های بیمه نیز است چرا که باید خسارت های بسیاری را جبران کنند.
بنویدی ادامه داد: با این حال این روزها فرصت مناسبی است تا مردم محصولات بیمه ای را شناسایی و از انواع پوشش های بیمه ای استفاده کنند.
این کارشناس صنعت بیمه درباره اجباری شدن برخی بیمه ها مانند بیمه آتش سوزی برای واحدهای مسکونی، تولیدی و صنعتی همانند بیمه شخص ثالث اظهار کرد: در کشورهای مختلف معمولا صندوق حوادث طبیعی وجود دارد که تا حدودی خسارت بیمه ای مردم را پوشش می دهد و مازاد آن در اختیار خود شخص قرار می گیرد تا پوشش مازاد را از شرکت های بیمه خریداری می کنند.
بنویدی بیان کرد: نمی توان بیمه آتش سوزی را اجباری کرد چرا که نوع دارایی ها مشخص نیست و دارایی هر فردی نیز متفاوت است اما دولت می تواند صندوق حوادث طبیعی راه اندازی کرده و از این طریق خسارت ها را پوشش دهد. البته پوشش این صندوق ها قطعا محدود است.
وی خاطرنشان کرد: به علت متنوع بودن دارایی های افراد، صاحب دارایی است که می تواند پوشش بیمه نامه خریداری کند.
محمد رضایی مدیر بیمه آتش سوزی بیمه ایران نیز درباره راهکارهای افزایش ضریب نفوذ بیمه و پیشنهاد اجباری کردن بیمه حوادث طبیعی برای منازل مسکونی و واحدهای تولیدی و صنعتی با توجه به بروز سیلابهای اخیر در کشور به خبرنگار اقتصاد 24 گفت: اگر ساز و کار صندوق حوادث غیر مترقبه برای کشور اجرایی شود، قطعا در میزان کاهش هزینه های این چنینی موثر خواهد بود.
وی افزود: همه واحدهای مسکونی و تجاری باید با مبلغی خاص در سراسر کشور بیمه شوند و حق بیمه ای هم که دریافت می شود، حق بیمه فنی خواهد بود. در این بیمه، سال اول مردم 10 درصد و دولت 90 درصد حق بیمه را پرداخت می کنند و طی 10 سال کل حق بیمه توسط مردم جبران خواهد شد.
رضایی ادامه داد: با توجه به سیلابهای اخیر در کشور باید به سمت تشکیل صندوق حوادث غیرمترقبه برویم تا کل کشور تحت پوشش بیمه قرار گیرند و همه بدانند مبلغ خاصی تحت پوشش بیمه هستند و بیمه مکلف به جبران خسارت است. در چنین شرایطی بیمه گذاران بر اساس آن سرمایه می توانند سرمایه گذاری و برای جبران خسارت برنامه ریزی کنند.
مدیر بیمه آتش سوزی بیمه ایران با تاکید بر اینکه در حوادث غیرمترقبه جبران خسارت آنی بسیار مهم است و مردم در آن مقطع خاص نیاز دارند، خاطرنشان کرد: اجباری کردن بیمه حوادث غیر مترقبه در سطح کشور و عملکرد شرکت های بیمه در پرداخت خسارت بسیار مهم است که باید توجه خاصی به آن داشت.