تاریخ انتشار: ۱۱:۰۲ - ۲۱ فروردين ۱۳۹۸
نعمت احمدی در گفت‌وگو با اقتصاد۲۴ مطرح کرد؛

3+1 متهم سیل اخیر کدامند؟/ عمق فاجعه در بخش کشاورزی مناطق سیل‌زده یک ماه دیگر آشکار می‌شود

نعمت احمدی گفت: مسئول آسیبی که به کشاورزی کشور خورد سه  وزارتخانه یعنی وزارت نیرو، راه وشهر سازی و جهاد کشاورزی هستند و مجلس شورای اسلامی نیز متهم ردیف اول به وجود آمدن خسارات در حوزه کشاورزی است.
سیل
امیرحسین احمدی، اقتصاد24- خسارات طولانی مدتی که سیل نوروزی به بخش کشاورزی وارد کرد به سختی قابل جبران است. این خسارت تنها به از بین رفتن محصولات کشاورزی کشت شده در سال 97 خلاصه نمی‌شود و آسیب های طولانی مدت خود را به جا خواهد گذاشت.

نعمت احمدی، حقوقدان و وکیل دادگستری که خود از جمله کشاورزان کشور بشمار می‌آید در اینباره به خبرنگار اقتصاد24 گفت: من برخی از افراد و مقامات را در وقوع سیل متهم می کنم؛ حتی اگر به تبع شخصیت حقوقی خود که وکیل دادگستری هستم و نباید فردی را بدون محاکمه متهم کنم اما این افراد را مجرم می‌دانم چرا که در قوانین موجود آمده است که چه باید کرد و اگر همین قوانین اجرا می‌شد کشور به این بلا گرفتار نمی شد.

احمدی در مورد قوانین مربوط به مهار آب‌های روان که از وظایف وزارت نیرو است خاطرنشان کرد: وزارت نیرو برابر "ماده 29 قانون توزیع عادلانه آب" مکلف است که برای مهار آب های روان چه در سطح زمین و چه در زیر زمین عمل کند و این کار از وظایف ذاتی این وزارتخانه است.

این حقوقدان ادامه داد: در طی این سال ها وزارت نیرو بخش اول وظایف خود را انجام داده است؛ کشور ما قبل از انقلاب 15 سد داشت که بیشتر برای ذخیره آب آشامیدنی بودند مثل سد دز، امیرکبیر، لتیان، لار و سپیدرود.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر در کشور ما 173 سد وجود دارد بیان کرد: وزارت نیرو در سال های بعد از انقلاب، به بخش اول ماده 29 عمل کرده است یعنی ساخت سد برای مهار آب های روی سطح زمین.

احمدی در ادامه اظهار کرد: در این سال ها چندین شرکت برای ساخت سد تشکیل شد چرا که سودآور بود اما قسمت دوم ماده 29 که مربوط به آبخیزداری و آبخوان‌داری است متوقف شد چرا که پولی در این فعالیت نبوده است و  توقف در فعالیت های آبخیز داری در برابر سدهایی که ساخته شد باعث به‌هم ریختن زیست‌بوم می‌شود.

این کارشناس حوزه کشاورزی همچنین تصریح کرد: با تکیه بر اسناد و آمارهای موجود حساب شده است که تالاب هورالعظیم 6 میلیارد متر مکعب گنجایش دارد و سدی که آمریکایی‌ها پس از تحقیق بر روی دز بستند به همان اندازه هورالعظیم یعنی 6 میلیارد متر مکعب ظرفیت دارد و این مسئله به این علت است که طبیعت خود هماهنگ بود و ظرفیت زیادی را ایجاد کرده و سالیان سال است که سیل می‌آید و می‌رود.

وی افزود: اما ما طبیعت را دستکاری کردیم؛ سد ساختیم اما زیرسدها را درست نکردیم و با طبیعت قهر کردیم؛ یک روز شیشه و روز دیگر، دیوار خانه رود را خراب کردیم و طبیعت تحمل کرد و در آخر واکنش نشان داد. الان هم در بخش کشاورزی نوک قله یخ را می بینیم یعنی محصول امسال.

احمدی با اشاره به اینکه خسارات سیل مانند کوه یخی است که فقط نوک آن بیرون از آب است تصریح کرد: دو استان اصلی ما در کشت گندم خوزستان و فارس هستند و اولین برداشت های گندم نیز در اردیبهشت ماه شروع می‌شود یعنی ما الان باید منتظر برداشت بودیم و باید به این نکته توجه داشت که از بین رفتن محصولات کشاورزی تنها خسارت وارد آمده به کشاورزی ایران نبود.

این کارشناس حوزه کشاورزی ادامه داد:  اگر هر سدی که احداث می شد به طور مرتب لایروبی می شد، آسیبی چنین به کشاورزی کشور وارد نمی‌شد؛ نگه‌داری سد اصولی دارد و یکی از این اصول لایروبی پایین دست سد است؛ پس از مدت ها گرگان‌رود، لایروبی شد و آب پایین افتاد و اگر از اول این لایروبی انجام می‌شد، این اتفاق نمی افتاد.

وی همچنین گفت که 17 کیلومتر از جاده آق‌قلا - گمیشان را ساختند و یک خروجی برای آب نگذاشتند و مشخص است وقتی که خانه رود را خراب کردیم رود واکنش نشان می دهد.

احمدی همچنین یادآور شد: در حال حاضر باید در  مناطقی مثل شمال کشور برنج و محصولات دیگر از قبیل گوجه فرنگی کاشته می‌شد و به علت خیس بودن بیش از حد زمین این کار انجام نگرفت.

این کارشناس حوزه کشاورزی درباره محصولاتی اساسی که در استان‌های سیل‌زده از بین رفته‌اند خاطرنشان کرد: درست است که گندم و کلزا بخش زیادی از اراضی  مناطقی که به سیل دچار شدند از بین رفته است اما میزان بارندگی بیشتر شده و در خیلی از مناطق به اندازه چهار سال باران باریده است و دیم‌زارها به خصوص در غرب کشور محصول چند برابر می دهند و کمبود جبران می شود.

وی ادامه داد: چالش اصلی برای کشاورزی، گل و لای ناشی از سیلاب هاست که اراضی را پوشانده است و سیل، سنگ ها را از مناطق بالا دستی به پایین آورده و بخش هایی که کشاورزی صنعتی و آبیاری قطره‌ای داشتند زیر آب رفته است.

احمدی بر این مسئله که در سال زراعی آینده محصول نخواهیم داشت، تاکید کرد و علت این مسئله را اینگونه دانست: خاک اراضی که زیر گل و لای رفته‌اند پس از خروج آب، خشک و از سیمان هم سخت‌تر می‌شود چرا که ماسه و چربی و ... با هم ترکیب و تبدیل به چیزی مانند ساروج خواهند شد.

این کارشناس کشاورزی اظهار کرد: در بخش کشاورزی تمام اراضی که زیر آب رفتند انباشتی از گل و لای دارند و برخی فکر می‌کنند این گل‌ولای باعث حاصلخیزی خاک است اما نمی‌دانند که این گل‌و‌لای ها همراه خود سنگ دارند و بر فرض اینکه حاصلخیز هم باشند، مرزهای زراعت، راه آب، چوب و کرت ها از بین رفته است و باید میلیاردها هزینه کنیم که از نظر جغرافیایی به وضعی برسیم که بتوانیم کشت کنیم و آماده سازی بسیاری از این اراضی از یکسال و دو سال بیشتر وقت می برد .

احمدی تاکید کرد که از یک ماه دیگر که آب ها افتادند و خشکی اتفاق افتاد عمق فاجعه در بخش کشاورزی رخ می دهد و دامداری نیز دچار خسارت خواهد شد و بخش زیادی از مراتع نیز از بین رفته‌اند.

وی همچنین یادآور شد: بستری که برای کاشت آماده بود در حال حاضر از بین رفته است و به عنوان یک کشاورز می گویم آماده سازی دوباره آن هزینه های زیادی دارد.

این کارشناس حوزه کشاورزی تصریح کرد: مسئول آسیبی که به کشاورزی کشور خورد سه وزارتخانه نیرو، راه و شهرسازی و جهاد کشاورزی هستند چرا که وزارت راه  با ساخت پل ها و اتوبان ها مسیل ها را تغییر داد و به باور من سازندگان و صادر کنندگان مجوز احداث هر جاده و هر خط آهنی که بدون نظارت ساخته شد باید محاکمه شوند.

این حقوق‌دان و وکیل دادگستری همچنین مهار آب‌های روان را از وظایف وزارت نیرو دانست و با اشاره به ماده 29 قانون توزیع عادلانه آب، گفت: وزارت نیرو در سال های بعد از انقلاب، به بخش اول ماده 29 یعنی ساخت سد برای مهار آب های روی سطح زمین عمل کرده اما قسمت دوم که مربوط به آبخیزداری و آبخوان‌داری است متوقف شد.

احمدی وزارت جهاد کشاورزی را نیز در وقوع سیل و آسیب پذیر شدن بخش کشاورزی متهم دانست و گفت: این وزارتخانه نیز در این‌باره مسئول است که وقتی طبیعت در حال تخریب است تسلطی ندارد و جلوگیری نمی‌کند.

این حقوق‌دان در پایان، متهم ردیف اول آسیب های وارد آمده به بخش کشاورزی را مجلس شورای اسلامی دانست و گفت: همه این تقصیرها هم به مجلس شورای اسلامی که نمایندگان آن قوانینی تصویب اما نظارتی بر آن نمی‌‎کنند، برمی‌گردد.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت انواع دستگاه ماینر امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

تصویری به یاد ماندنی از بهروز وثوقی و جمشید مشایخی در قیصر

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسوس امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

عکس جنجالی مسعود پزشکیان در کنار مولوی عبدالحمید

عکس زیرخاکی ۵۰ ساله از منوچهر وثوق، فردین، بهمن مفید و ایرج قادری

عکس/ نمایی خاص از بهمن مفید و سعید راد در سال ۱۳۵۴

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ نمایندگانی که به حضور ظریف در دولت رای موافق دادند

عکس/ قدیمی‌ترین تاس کشف شده در جهان متعلق به ایران

عکس/ زیبایی حیرت انگیز پاییز در کلیبر آذربایجان شرقی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟

عکس / استوری بازیکنان تیم ملی برای تولد امیر قلعه نویی

اینفوگرافی/ مقایسه نرخ عوارض آزادراهی در ایران با سایر کشورها

اینفوگرافی/ فهرست پنجاه خوراک برتر جهان با گوشت گوسفندی!

مصرف مالیات برای توسعه با نظارت و انتخاب مستقیم مؤدیان

دلیل سفر کوتاه پزشکیان به سیستان‌وبلوچستان چه بود؟

توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت خودرو

همتی: دولت مصمم به اجرای اصلاحات اساسی است

عکس/ استوری آناهیتا همتی درباره آلودگی هوای تهران

واکنش خطیب نماز جمعه تهران به قطعنامه سازمان ملل

عکس/ قاب ویژه معاون خانم پزشکیان در تایلند

کدام کشورها نتانیاهو را دستگیر می‌کنند؟

عکس/ ایران خودرو افزایش قیمت‌ها را اعمال کرد

عکس/ داریوش فروهر در دفتر امام ۴۵ سال پیش

ادعای عجیب سعید جلیلی علیه بیژن زنگنه و دولت پزشکیان

پزشکیان: از روزی که آمدم هر روز بر طبل جنگ می‌کوبند

سیگنال مثبت دولت پزشکیان به برگزاری اعتراضات سیاسی/اصل ۲۷ قانون اساسی در دولت چهاردهم به شکل متفاوت اجرایی می‌شود؟

تورم ماهانه خانوار ایرانی چقدر شد؟

فیلم/ پزشکیان: در آموزش ما عدالت نداریم

سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور

آخرین عکس از چارلی چاپلین ۲ ماه قبل مرگش

اینفوگرافی/ محبوب‌ترین برند‌های موبایل در جهان

واردات دوباره گوشت قرمز تنظیم بازاری از افریقا

بی‌محلی دلار آزاد به افزایش نرخ نیما

واکنش فوری وزیر کار به حذف یارانه‌ها

مشترکان پر مصرف گاز نقره داغ می‌شوند

بهای نفت در بازار جهانی افزایشی شد

خاموشی‌های بخش خانگی کمتر خواهد شد

طلا باز هم اوج گرفت

اعلام زمان تحویل واحد‌های نهضت ملی مسکن

فیلم/ سرلشکر سلامی: مطمئن باشید از اسرائیل انتقام می‌گیرم

تصویری وحشتناک از برخورد موتورسوار با عابرپیاده!

با ۲۰ هزار میلیارد تومان کاسبی فیلترینگ چه کارهایی می‌توان کرد؟/ کاسبان فیلترینگ؛ تراژدی میلیاردی در سایه سیاست‌های محدودکننده!

واکنش رئیس دانشگاه آزاد به ماجرای دختر علوم و تحقیقات

واکنش بایدن به حکم بازداشت نتانیاهو

عکس/ حرکت زیبای رسول خادم به مناسبت روز مرد

بیانیه ایران درباره قطعنامه شورای حکام

عکس / ابعادِ دم هواپیمای لجستیک سی۵

عکسی متفاوت از مسعود پزشکیان در سیستان و بلوچستان

عکس/ استوری سیدحسین حسینی برای امیر قلعه‌نویی

عکس/ آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

فیلم/ جشن تولد امیر قلعه نویی در کنار پسرش

فیلم/ حضور پزشکیان در گردهمایی سراسری مسئولین بسیج دانشجویی

آزمایش HIV محرمانه و رایگان است

عکس/ عیدی و پاداش کارگران ۳۰ سال پیش

چرا علیرضا بیرانوند افت کرد؟

کدام کشورها به قطعنامه علیه ایران رأی مثبت دادند؟

واکنش سازمان ملل به حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت