وزیر کشور، خسارات سیل اخیر را ۳۰ تا ۳۵ هزار میلیارد تومان برآورد کرد.
اقتصاد24- عبدالرضا رحمانی فضلی در جلسه علنی امروز (یکشنبه) مجلس شورای اسلامی با ارائه گزارشی از میزان خسارات سیل اخیر، گفت: ۲۵ استان درگیر سیل هستند؛ سیلی که در نوع خود بی نظیر بود و موجب شد که در هر ۲۵ استان، دولت درگیر مشکلات بسیار زیادی از جمله آب گرفتگی و تخریب پلها شود.
وی از نیروهای نظامی، ارتش، سپاه و نیروی انتظامی تشکر ویژه کرد و گفت: از دقایق اولیه سیل، همه دستگاهها و نیروهای نظامی با دولت همراه بودند و در همه مراحل ما را یاری دادند و هماهنگی کامل میان دستگاههای اجرایی و نظامی وجود داشت.
رحمانیفضلی اظهار داشت: اقدامات در حوزه پیشگیری انجام شد و اولین هدفگذاری ما کاهش خسارات جانی بود. در این راستا جابجایی جمعیت از ۲۵۰ روستا و برخی محلات در شهرها انجام شد که خسارات جانی را به حداقل رساند. این سیل با این ابعاد میتوانست خسارات انسانی بالاتری داشته باشد.
وی با اشاره به حجم بالای سیلاب، افزود: رودخانه کرخه توانایی عبور ۱۰۰۰ مترمکعب آب را داشت که ۲۸۰۰ مترمکعب آب در آن جاری شد. رودخانه معمولان توانایی عبور ۱۸۰۰ مترمکعب آب را داشت که ۲۵۰۰ مترمکعب سیلاب در آنجا جاری شد.
وزیر کشور با بیان اینکه رودخانه پلدختر توانایی عبور ۲۴۰۰ مترمکعب را داشت که ۵۰۰۰ مترمکعب از آن آب عبور داده شد، اظهار داشت: علاوه بر این، ۳۷۰۰ مترمکعب آب از کارون عبور داده شد؛ به همین دلیل رودخانهها از حریم خود خارج شدند و آب به سمت منازل سرریز شد.
رحمانی فضلی ادامه داد: ۴۴۰۰ روستا درگیر سیل بود اما قدرت هماهنگی، بسیجشوندگی، تأمین امکانات و ماشینآلات سخت بود بنابراین ناچار بودیم از بخش خصوصی استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه در استان خوزستان بالاترین حجم خسارت و سیلاب را داشتیم، گفت: در حوزه کارون و دز، سیل بَرهایی داریم که باید ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ متر مکعب بر ثانیه آب را عبور دهند اما به دلیل تصرفات در حریم این سیل برها و عدم لایروبی، سیل برها قدرت این کار را نداشتند بنابراین با انفجارهای عظیم و لایروبیها، توانستیم ۳۰ تا ۴۰ درصد این سیل برهارا فعال کنیم.
وزیر کشور از دستگاهها خواست آمادگی لازم برای مدیریت بارندگیهای اردیبهشت ماه همراه با ذوب برفها را داشته باشند.
رحمانی فضلی با بیان اینکه به دلیل ضعف تجهیزات و تحلیل دادهها، پیشبینی سیلابها امکانپذیر نیست، گفت: خوزستان در حال گرم شدن است و زندگی مردم در چادر امکانپذیر نیست. با توجه به تأکید مقام معظم رهبری و رئیسجمهور، موضوع بازسازی، نوسازی و تأمین خسارت مردم، اصلیترین دغدغه ما است.
وی افزود: روز گذشته اولین جلسه وزارت کشور، برگزار و تصمیماتی اتخاذ شد، همچنین کمیته نوسازی و بازسازی، کمیته برآورد خسارات و کمیته فرهنگی و اجتماعی تشکیل شد.
وزیر کشور با بیان اینکه سازمان هواشناسی علیرغم در اختیار داشتن نیروهای توانمند باید تجهیز شود، میگوید: ستاد مدیریت بحران و وزارت کشور به دولت پیشنهاد دادند تا هواشناسی با امکانات و تجهیزات به روز دنیا آماده شود. دفتر مقام معظم رهبری نیز در این مورد از دولت گزارش خواسته است.
رحمانی فضلی، لایروبی، زهکشی، جلوگیری از ساختوسازهای بیرویه و کشتهای آببَر را از برنامههای مهم دولت خواند.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به ورود مردم به صحنهی کمک به سیلزدگان گفت: مؤکبهای اربعین فعال شدند، ۲۰۰ مؤکب در استان خوزستان فعالیت میکنند و ۴۰۰ هزار پُرس غذا برای مردم تهیه میشود؛ این مؤکبها در راستای پاکسازی رسوبات و کمک به مردم برای اسکان نیز فعال هستند.
وزیر کشور با اشاره به کاهش آمار جرم در استانهای سیلزده، اظهار داشت: از زمان وقوع سیل، با کمک نیروهای نظامی و انتظامی، امنیت در مناطق به شکل کامل برقرار است.
رحمانی فضلی گفت: در استان گلستان، مسئولیت گرگان رود را به سپاه پاسداران دادم و کانال جدیدی، کشیده و کار لایروبی انجام شد. به اندازه کار یک سال لایروبی به وسیله سپاه در ظرف چند روز در گرگان رود انجام شد.
وی با بیان این مطلب «در ۹۰ درصد مناطق سیلزده برق وصل است»، تاکید کرد: باید در بودجههای سالانه به جلوگیری از سیل کمک کنیم.
وزیر کشور گفت: ۳۰ درصد کار ما انجام شده و ۷۰ درصد کار باقیمانده است، شاید در حوزههای امنیتی در استانها دچار مشکل شویم. صدها هزار هکتار زمین زراعی و کشاورزی زیر آب رفته است.
رحمانیفضلی تصریح کرد: باید خسارتها بدون خِسَّت و با برآورد منطقی و سریع پرداخت شود تا اعتمادسازی بین مردم و نظام انجام شود. امیدواریم همکاریها تا پایان بازسازی مناطق سیلزده ادامه یابد.
وی در پایان خسارات سیل را ۳۰ تا ۳۵ هزار میلیارد تومان برآورد کرد.