تاریخ انتشار: ۱۲:۲۰ - ۰۲ اسفند ۱۴۰۰
تحلیل بورس؛

سجام نقطه پایان گرفتاری سهامداران برای دریافت سود سهام

حضور سهامداران در صف‌های طولانی بانک‌ها برای دریافت مبالغ بسیار ناچیز سود با اعتراضات گسترده‌ای از سوی آنها همراه شد که فعالان حاضر در بازار، پرداخت سود از طریق سامانه سجام را تنها راه حل رفع این مشکل سهامداران اعلام کرده‌اند.

بورس

اقتصاد۲۴- در چند وقت گذشته به غیر از نوسانات ایجاد شده در معاملات بورس، پرداخت سود سهام شرکت‌ها از جمله معضلاتی بود که حاشیه‌های گسترده‌ای را در میان سهامداران ایجاد کرد و با اعتراضات زیادی از سوی آن‌ها برای دریافت سود‌های ناچیزی که سالیانه از شرکت‌های بورسی به آن‌ها اختصاص پیدا می‌کند، همراه شد.

به دنبال چالش‌های ایجاد شده، اقدامات متعددی از سوی مسوولان مربوطه در راستای سهولت فرآیند واریز سود شرکت‌ها به سهامداران به کار گرفته شد که در نهایت پرداخت سود از طریق سامانه سجام به عنوان بهترین فرآیند برای این اقدام معرفی شد و سازمان بورس چنین قانونی را به شرکت‌ها ابلاغ کرد تا به طور حتم سود شرکت‌های بورسی و فرابورسی از طریق سامانه سجام به حساب مردم پرداخت شود.


بیشتر بخوانید: تنش روسیه و اوکراین چه تاثیری روی بورس ایران دارد؟


با توجه به گذشت حدود چهار سال از راه‌اندازی سامانه سجام، اما همچنان در این میان شرکت‌هایی وجود دارند که با بی توجهی به این قانون و الزام سهامداران برای حضور در بانک‌ها، مشکلات زیادی را برای این افراد ایجاد کرده‌اند و همچنان سهامداران در حال دست و پنجه نرم کردن با این مشکل هستند که برای دریافت سود هر چند ناچیز سالیانه خود، سختی‌های حضور در بانک‌ها را به جان بخرند.

حضور سهامداران در صف‌های طولانی بانک‌ها

وجود سهامداران در صف‌های طولانی بانک‌ها برای دریافت مبالغ بسیار کم سود، سبب انصراف سهامداران از دریافت این سود‌ها شد که مجموع آن می‌تواند مبلغی بسیار چشمگیر باشد، این درحالیست که بار‌ها فعالان حاضر در بازار به چنین موضوعی اشاره داشتند که بهتر است از همان ابتدا اقدامی صورت گیرد تا سود این شرکت‌ها با همکاری مسوولان شرکت‌های بورسی و نیز سازمان بورس از طریق سجام به حساب سهامداران پرداخت شود.

در کنار مشکلات موجود در نحوه پرداخت سود سهام شرکت‌ها، زمان پرداخت آن هم در چند وقت گذشته با حاشیه‌های زیادی همراه بود که براساس این قانون، شرکت‌ها به مدت هشت ماه فرصت دارند تا سود محقق شده را به حساب سهامداران واریز کنند، این موضوع همیشه با اعتراض سهامداران و نیز فعالان بازار همراه بود و چنین صحبتی از سوی آن‌ها مطرح شد که با توجه به تورم موجود در کشور و نیز کاهش ارزش پول سهام شرکت‌ها تا هشت ماه آینده؛ بهتر است تا مسوولان هر چه زودتر نسبت به تجدیدنظر این قانون اقدام و تغییراتی را در خصوص زمان این واریزی‌ها اعمال کنند.

جزییاتی دقیق از شرکت‌های عرضه شده در بورس

در ادامه پیگیری‌های خبرنگار ایرنا برای بررسی معضل سهامداران از دریافت سود سهام خود، سازمان بورس و اوراق بهادار آماری را در اختیار این خبرگزاری قرار داد که نشان دهنده جزییاتی دقیق از شرکت‌های عرضه شده در بورس طی سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ و سود به دست آمده شرکت‌ها در این مدت است.

ارزیابی‌های صورت گرفته حاکی از آن است که در این مدت، عرضه اولیه شرکت‌هایی مانند شیر پاستوریزه پگاه گیلان (غگیلا)، تهیه توزیع غذای دنا آفرین فدک (گدنا)، تولید و توسعه سرب روی ایرانیان (فتوسا)، لیزینگ کارآفرین (ولکار)، سپید ماکیان (سپید)، شرکت سرمایه‌گذاری صبا تامین (صبا)، لیزینگ پارسیان (ولپارس)، پتروشیمی ارومیه (شاروم)، تامین سرمایه امین (امین)، بهساز کاشانه تهران (ثبهساز)، برق و انرژی پیوندگستر پارس (بپیوند)، توسعه و عمران امید (ثامید)، صنایع چوب خزر کاسپین (چخزر) قبل از برگزاری مجمع عمومی سالیانه و عرضه اولیه شرکت‌های ریل پرداز نو آفرین (حآفرین)، گسترش صنایع روی ایرانیان (فگستر)، محصولات کاغذی لطیف (لطیف)، سرمایه گذاری هامون صبا (وهامون)، کیمیا تک (کیمیاتک)، مجتمع جهان فولاد سیرجان (فجهان) و سیمان لار سبزوار (سبزوا) بعد از مجمع عمومی سالیانه آن‌ها انجام شده است.
شرکت‌هایی که عرضه اولیه آن‌ها قبل از برگزاری مجمع عمومی سالیانه صورت گرفت ملزم به پرداخت سود تعیین شده در این مجمع هستند، اما به دلیل سهل‌انگاری این شرکت‌ها مشخص نیست که چه سرنوشتی پیش‌روی سود‌های تعیین شده این شرکت‌ها در مجمع قرار گرفته است.

پرداخت سود ۱۳ شرکت بورسی خارج از سجام

در ادامه آمار ارائه شده از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار، در سال ۹۹ و ۱۴۰۰ تعداد ۱۳ شرکت هیچگونه اقدامی را برای پرداخت سود از طریق سجام انجام ندادند و سود خود را که رقمی معادل ۸۸۰ میلیارد تومان بود پس از عرضه اولیه، خارج از سجام پرداخت کرده‌اند و سهامداران باید برای دریافت آن با توجه به وضعیت خطرناک کرونا به بانک‌ها مراجعه می‌کردند، این در حالیست که سهام تعلق یافته به سهامداران در مدت اعلام شده تحت تاثیر ورود حجم گسترده‌ای از سهامداران به این بازار بسیار ناچیز بوده و ممکن است در انتها سودی با رقم کمتر از ۲ هزار تومان به سهامداران تلعق گیرد؛ بنابراین چنین ارقامی نمی‌تواند با هیچگونه صرفه اقتصادی برای حضور این افراد در صف‌های طولانی بانک‌ها همراه باشد.

همچنین آمار‌های ارائه شده نشان‌دهنده آن است که بیشترین حضور سهامداران در عرضه اولیه‌های انجام شده طی سال ۹۹ و ۱۴۰۰ مربوط به برق و انرژی پیوندگستر پارس (بپیوند) با مشارکت بیش از پنج میلیون و ۵۰۰ هزار نفر و کمترین آن برای شرکت سرمایه‌گذاری صبا تامین (صبا) با حضور یک میلیون و ۹۴۴ هزار نفر بوده است.

۵۱ میلیارد تومان، مجموع سود نقدی پنج شرکت

در ادامه مشکلات موجود بر سر راه سهامداران برای دریافت سود خود از شرکت، آماری را سازمان بورس از برخی شرکت‌ها به خبرگزاری ایرنا ارائه شد و مشخص شد که مجموع سود نقدی پنج شرکت غگیلا، گدنا، فتوسا، ولکار و سپید رقمی بیش از ۵۱ میلیارد تومان بوده است که با توجه به سود اندکی که به هر سهامدار اختصاص پیدا می‌کند ممکن است آن‌ها از دریافت این سهم انصراف دهند و چنین مبلغ کلانی به عنوان سود رسوب شده در حساب شرکت‌ها خاک بخورد.

برای مثال در عرضه اولیه نماد سپید ماکیان (سپید)، تعداد ۲ میلیون و ۸۳۵ هزار و ۶۹۵ سهامدار در این عرضه اولیه مشارکت داشتند که در ادامه به هر سهامدار تعداد ۵۳ سهم اختصاص پیدا کرده است و در نهایت سود نقدی برای هر نفر رقمی معادل ۱۵ هزار و ۵۰۰ تومان بوده است.

همچنین نماد تهیه توزیع غذای دنا آفرین فدک (گدنا)، با حضور پنج میلیونی سهامداران در این عرضه اولیه و اختصاص ۱۱ سهم به هر سهامدار حدود یک هزار تومان سهم به هر نفر تلعق گرفته است که اکثر سهامداران در وضعیت فعلی کرونا در کشور عدم حضور خود در بانک‌ها را ترجیح داده‌اند و با عدم دریافت این سودها، اعتراضات خود نسبت به وجود چنین رویه‌ای را در پرداخت سود اعلام کرده‌اند.

اعلام چنین آماری حاکی از آن است که باید هر چه زودتر مسوولان مربوطه به منظور دفاع از حقوق سهامداران، ایجاد سهولت در فرآیند پرداخت سود سهام شرکت‌ها و نیز جلوگیری از سواستفاده شرکت‌هایی که به دنبال بهانه‌های مختلف برای انصراف سهامداران از دریافت سود خود هستند، شرکت‌ها را ملزم به پرداخت سود سهامداران از طریق سجام کنند؛ چراکه پرداخت سود از طریق بانک‌ها فقط به نفع شرکت‌هایی خواهد بود که تاکنون از انجام هیچ اقدامی برای پشت گوش انداختن پرداختی‌های سهامداران از طریق سجام دست نکشیده اند و بار‌ها بهانه‌های بی اساس و پایه را برای سهل انگاری‌های خود در این زمینه اعلام کرده‌اند.

منبع: ایرنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ چهره خاص و دیدنی گوگوشِ در کنار پدرش ۶۴ سال پیش

انجمن کم درآمدان گمنام چیست؟

فوری؛ مدارس این استان یکشنبه ۳۰ دی تعطیل شد

عکس/ بازتاب حادثه تروریستی تهران در الجزیره انگلیسی

عکس/ ترافیک شدید در بزرگراه‌های تهران

عکس/ استقبال قاضیِ مقیسه از حمید نوری

فیلم/ بارش شدید برف سعادت آباد را سفید پوش کرد

عکس/ تمرین تیم استقلال در کمپ ناصر حجازی

قاضی علی رازینی کیست؟/ از چهره‌های مهم قضایی که امروز ترور شد

گاندو دوباره به تلوزیون می‌آید

فیلم/ سخنان ۲۵ روز پیش قاضی مقیسه چه بود؟

فیلم/ علی رازینی درباره ترورش چه گفته بود؟

موضع پزشکیان در مصاحبه با NBC سازنده، منطقی و عزتمندانه بود

محمد مقیسه کیست؟/زندگی قاضی جنجالی دستگاه قضایی؛ از آغاز تا ترور

فیلم/ دکوراسیون مدرن خانه شبنم مقدمی در برج لاکچری تهران

آرمان رمضانی از استقلال جدا شد

اینفوگرافی/ ۱۰ استارتاپ بزرگ ایران با ارزش ۱۰۰ هزار میلیارد تومان

فیلم/ تایید حضور نیروی نفوذی در ترور دو قاضی

عکس/ پوشش برف در ایران از نگاه ناسا

تکذیب ادعای بازداشت کارکنان دیوان عالی کشور

معرفی مشخصات نارنجک انداز ایکس ام۲۵

عکس/ نمایی از ساختمان محل ترور ۲ قاضی دیوان عالی کشور

عکس/ استوری احساسی بهنوش بختیاری در اینستاگرام غوغا کرد

عکس/ واکنش ربیعی به حادثه تروریستی امروز

متن معاهده راهبردی ایران و روسیه + جزییات

عکس/ واکنش رشیدپور به تویت عجیب سعید جلیلی

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

قیمت طلا به سقف ۶ هفته اخیر رسید

عکس/ قاب ماندگار عارف، ناصر حجازی، ستار و پروین با استایل خاص

بهرام سکان یا بهرام سوم کیست؟/ یکی از شاهان ساسانی که سلطنتش کوتاه بود

عکس/ چهره متفاوت آتنه فقیه نصیری، سحر ولدبیگی و حمیرا ریاضی در سال ۷۹

تکذیب ادعای ترور قاضی حسینعلی نیری

فیلم/ جزئیات ترور دو قاضی از زبان سخنگوی قوه قضائیه

افزایش دوباره قیمت مرغ از این تاریخ

فیلم/ انتقال پیکر قضات و فرد ضارب بعد از حادثه امروز تیراندازی

قاضی رازینی در گذر زمان از سال ۱۳۵۷ تا امروز

سوابق و ماجرای ترور قبلی قاضی علی رازینی

آشنایی با سوابق و بیوگرافی قاضی محمد مقیسه

حضور فعال بیمه ما در نمایشگاه پتروکم

فیلم/ پریناز ایزدیار هم کمدین شد

دلایل افزایش ۷۶ درصدی سود عملیاتی تکیمیا

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد

معرفی خودرو مرسدس بنز S کلاس با موتور V ۱۲ + عکس

با همت و تلاش، کارنامه درخشانی را در ویترین نگاه مردم بگذاریم

آتش‌سوزی مهیب در یکی از بیمارستان‌های مشهد

فیلم/ اولین تصاویر از محل ترور دو قاضی در تهران

آینه صنعت پتروشیمی در ایران پتروکم/ شریعتمداری صدای صاحبان صنایع را شنید