بورس تهران که روزهای شنبه و یکشنبه این هفته، به نحوی محتاطانه در محدوده رکورد تاریخی خود نوسان و گاهی این سطح را هم رد کرده بود، دیروز با قدرت 5721 واحد رشد کرد و برای اولین بار بر قله 201 هزار واحدی ایستاد.
اقتصاد24- در معاملات دیروز، گروه های پالایشی، فلزات، معادن، پتروشیمی و همچنین گروه بانکی و خودرویی کمک قابل توجهی به رشد شاخص کردند. گروه های صادرات محور (فلزی-معدنی و پتروشیمی) حدود دو ماه است که در مسیر صعودی قرار گرفتهاند و اکنون نیز متاثر از عوامل مختلف (رشد قیمت ها در بازار جهانی، احتمال رشد نرخ ارز در سامانه نیما و عملکرد مناسب شرکت ها در تطبیق خود با شرایط تحریمی و عملکرد مناسب در اسفندماه گذشته) همچنان رشد می کنند. ضمن آن که با توجه به چشم انداز سودآوری این شرکت ها، همچنان قیمت آن ها در محدوده حبابی نیست.در کنار این گروه ها، پالایشی ها نیز چندی است مورد توجه هستند. گروه بانکی نیز دیروز با توجه به بازگشایی نماد بانک تجارت بعد از ثبت افزایش سرمایه 390 درصدی، مورد توجه بود. ارزش معاملات این نماد دیروز به 187 میلیارد تومان رسید و قیمت نماد هم 29 درصد رشد کرد. گروه بانکی دیروز با 6.1 درصد بیشترین رشد را به خود اختصاص داد.
گروه های کوچک تر بازار مثل غذایی ها، سیمان، کانی های غیرفلزی، حمل و نقل و ... نیز مورد توجه بودند و اکثر نمادهای این گروه ها در بازه مثبت و بعضا صف خرید معامله شدند. تنها گروه منفی بازار در معاملات دیروز، قندی ها بودند که بعد از یک دوره پرفشار رشد، دچار فشار فروش شده اند. برخی تحلیلگران درباره رشد حبابی برخی نمادهای این گروه هشدار داده بودند.گفتنی است هم اکنون نیز، با وجود چشم انداز سودآوری مثبت در بسیاری از گروه ها و نمادها، درباره حبابی شدن قیمت ها در بخشی از بازار هشدار داده می شود. برخی نمادهای گروه سیمان، غذایی و دارویی و حتی زراعت، از این منظر قابل تحلیل هستند.
2 پیشران مهم بازار سرمایه در هر حال هم اکنون نیز همانند مهرماه گذشته، بازار سرمایه با دو پیشران مهم به پیش می رود: 1- چشم انداز سودآوری مناسب در بخشی از بازار که نسبت به بازارهای موازی جذاب تر است 2- ورود نقدینگی جدید به بازار. عامل دوم باعث غلبه هیجان بر بازار نیز شده است که ممکن است مثل پاییز گذشته، باعث تحمیل زیان به سهامداران تازه وارد شود. البته یک تفاوت بنیادین موجود در معاملات این روزها با معاملات مهرماه گذشته، آن است که روند رشد آرام تر است و سطحی از منطق و تحلیل پذیری، در بخش قابل توجهی از بازار وجود دارد. تفاوت مهم دیگر نیز آن است که این روزها بورس در حالی رشد می کند که بازار ارز آرام است و تحت تاثیر هیجانات بازارهای موازی نیست. علاوه بر همه این ها با ورود نقدینگی های جدید باید نگران احتمال غلبه کفه هیجان بر کفه تحلیل پذیری در بورس بود.