تاریخ انتشار: ۰۹:۰۷ - ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۱

تفاوت جنسیتی، حتی در دیه‌ جنین

قوانین تبعیض‌آمیز برای زنان در قانون همیشه مورد اعتراض زنان در کشور ما بوده است؛ از انتقاد مردم عام جامعه تا فعالان و کارشناسان که البته منجر به تغییر چندانی در نگاه قانون‌گذار به این قوانین هم نشده است.

تفاوت جنسیتی در دیه‌ جنین

اقتصاد۲۴- قوانین تبعیض‌آمیز برای زنان در قانون همیشه مورد اعتراض زنان در کشور ما بوده است؛ از انتقاد مردم عام جامعه تا فعالان و کارشناسان که البته منجر به تغییر چندانی در نگاه قانون‌گذار به این قوانین هم نشده است. این قوانین تمام زندگی سیاسی و اجتماعی و فرهنگی زنان ایران را تحت‌الشعاع خود قرار می‌دهد. در هفته‌های گذشته خبر اعلام‌شدن دیه جنین در سال جدید دوباره موجی از اعتراض و واکنش را نسبت به رویه قضائی در کشور در بر داشت. بر اساس خبر منتشرشده، دیه جنین پسر ۴۸۰ میلیون تومان و جنین دختر نصف آن خواهد بود.

همین نوع نگاه، نشانه‌های شکاف جنسیتی را از قبل تولد برای افراد در نظر می‌گیرد، حتی نرخ دیه جنینی که هنوز جنسیتش مشخص نیست، ۳۶۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده است، یعنی ارزش اقتصادی جنین بی‌جنسیت از جنین مؤنث بیشتر خواهد بود. با وجود اینکه فقه امامیه تأکید بر پویایی قواعد خود دارد و قانون اساسی هم مؤثر از آن است و همچنین با تغییرات بنیادی در فرهنگ و عرف جامعه امروز، توقع تغییراتی در قوانین وجود دارد که البته در انتقادات به این نوع قوانین، سال ۹۷ صحبت‌هایی از برابری دیه مطرح شد، ولی در آخر در نرخ دیه تفاوتی ایجاد نشد.

شیما قوشه، وکیل پایه‌یک دادگستری و عضو کانون وکلای مرکز، به برابری دیه اشاره می‌کند؛ در مورد اینکه می‌توانند دیه را برابر کنند یا نه، به نظر ما می‌توانند و هیچ منع قانونی و شرعی در این زمینه وجود ندارد؛ چراکه مشخصا فقه امامیه معتقد به پویایی است و مقتضای زمان و مکان را در نظر می‌گیرد.


بیشتر بخوانید: وقتی آمار‌ها خشونت علیه زنان را ترویج می‌کنند


البته درحال‌حاضر طی شرایطی، نصف دیگر دیه زن از صندوق بیت‌المال پرداخت می‌شود که از نظر بسیاری از وکلا این اتفاق نشان برابری دیه نیست و فقط بخش جبران خسارت است که پرداخت می‌شود، همچنین انتقاد دیگری درمورد فرد مقصر مطرح می‌شود که با وجود عاملیت یک نفر در ایجاد خسارت، صندوق بیت‌المال و پول افراد جامعه باید جبران‌کننده قصور فرد فاعل باشد که همه این‌ها لزوم برابری دیه را شامل می‌شود.

در همین مورد امان‌الله قرایی‌مقدم، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه، بین صحبت‌هایش اشاره می‌کند: ما باید دست از این کار‌ها برداریم و رفع تبعیض کنیم، بیشتر از این زنان و دختران جامعه را مورد تحقیر، سرزنش و آسیب روحی و روانی و ایجاد نارضایتی قرار ندهیم؛ بنابراین جامعه دیگر مرحله دنبال‌روی و سنت‌خواهی را پشت سر گذاشته است، نه‌تن‌ها دختران از این قوانین ناراحت می‌شوند بلکه پسران هم دیگر این‌ها را نمی‌پذیرند، در نتیجه این مسائل موجب بدبینی در نسل جوان می‌شود.

این قوانین یک نوع خشونت به زنان است

امان‌الله قرایی‌مقدم، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه، درباره برخی قوانین تبعیض‌آمیز جنسیتی، مانند تفاوت پرداخت دیه حتی در موضوع جنسیت دختر و پسر، می‌گوید: اینکه ما از دوران طفولیت و دوران جنینی دیه یک جنین دختر را با پسر متفاوت در نظر بگیریم، یک نوع تبعیض جنسی و روانی است که در برابر زنان و دختران اتفاق می‌افتد؛ چرا اصلا باید قانونی را وضع کنیم که به این شکل باشد؟

این رفتار‌ها و قوانین کاملا خشونت روحی و روانی را برای زنان جامعه به همراه خواهد داشت، آن‌هم در شرایطی که امروز به وجود زنان در تمام زمینه‌ها مفتخر هستیم و شاهد این موضوع، زنی به نام مریم میرزاخانی است.

این جامعه‌شناس اضافه می‌کند: ما باید دست از این کار‌ها برداریم و رفع تبعیض کنیم، بیشتر از این زنان و دختران جامعه را مورد تحقیر، سرزنش و آسیب روحی و روانی و ایجاد نارضایتی قرار ندهیم. توجه کنید نسل جدید جوان‌های امروز دیگر از آن لاک محافظه‌گری پیروی نخواهند کرد.

قرایی‌مقدم ادامه می‌دهد: اگر جامعه را در سه مرحله تقسیم کنیم، یک جامعه سنت‌خواه که از سنت‌ها پیروی می‌کند، یک جامعه دنبال‌رو که آن‌هم از هر آنچه بزرگ‌تر‌ها می‌گویند، پیروی می‌کند و یک نوع هم جامعه خودمختار که امروز جوانان ما و اصولا کشور در آن مرحله قراردارد، یعنی از عقل و منطق و آگاهی خودش پیروی می‌کند بنابراین جامعه دیگر مرحله دنبال‌روی و سنت‌خواهی را پشت‌سر گذاشته است، نه‌تن‌ها دختران از این قوانین ناراحت می‌شوند بلکه پسران هم دیگر این‌ها را نمی‌پذیرند، در نتیجه این مسائل موجب بدبینی در نسل جوان می‌شود، چون جوانان امروز کاملا متفاوت هستند، با وجود تغییر در نسل جوان، تغییر را در نسل کهن‌سال و میان‌سال هم می‌بینیم؛ یعنی نسل کهن‌سال امروز با کهن‌سال ۵۰ سال قبل بسیار متفاوت است.

وقتی از شکاف نسل صحبت می‌شود، یعنی تفکر تغییر کرده، در این صورت دختر و پسر، فرد عاقل‌اندیش و تحصیل‌کرده در هر سنی، خیلی از مسائل گذشته را قبول نمی‌کند، امروز ۵۴ درصد دانشجو‌ها از دختران هستند و حال طبق چنین قوانینی آن‌ها را تحقیر می‌کنیم و به‌طورکلی این موضوع در جامعه قابل پذیرش نیست.

این جامعه‌شناس با اشاره به تلقی جنس دوم بودن زنان در برخی قوانین، اضافه می‌کند: این موضوع به سنت‌خواهی ما مربوط است، در اروپا هم شاهد چنین مسائلی بودیم، در کلیسا خشونت‌هایی را نسبت به زنان اعمال می‌کردند، اما حالا در جامعه ما با وجود جوان‌های جدید، شرایط در ۱۰ سال یا پنج سال دیگر تغییر خواهد کرد، مثلا در مورد حجاب این‌قدر سختگیری صورت گرفت، ولی آیا تغییری ایجاد شد؟ نسل جوان امروز خودمختار است و از عقل و منطق و اندیشه خود پیروی می‌کند.

قرایی‌مقدم اضافه می‌کند: همچنان تأکید می‌کنم که در جامعه‌شناسی یک بخش پویا و یک بخش ایستا داریم، بخش پویای آن جامعه تغییر و تحول دائم دارد، اگر تغییر نکند آن جامعه می‌میرد، در طول تاریخ هم همین‌طور بوده؛ اگر تغییر نمی‌کرد و جوان‌ها سنت‌شکنی نمی‌کردند، جوامع امروزی به وجود نمی‌آمد. فضای مجازی هم که دیوار‌ها را شکسته، یعنی یک نفر در اتاقش نشسته، ولی دور دنیا می‌رود و برمی‌گردد. با چنین شرایطی قطعا جامعه تغییر خواهد کرد، پس بهتر است آقایان به زنان و جوانان احترام بگذارند و با این کار‌ها جامعه را دل‌آزرده و اندوهگین نکنند.

امکان برابری دیه زن و مرد وجود دارد

شیما قوشه، وکیل پایه‌یک دادگستری و عضو کانون وکلای مرکز، در رابطه با تفاوت دیه حتی در جنسیت جنین، می‌گوید: به صورت کلی این بخش در فقه آمده است که دیه چه میزان باشد، به چه شکل کمتر باشد و جزئیاتش چگونه باشد، اما در مورد اینکه می‌توانند دیه را برابر کنند یا نه، به نظر ما می‌توانند و هیچ منع قانونی و شرعی در این زمینه وجود ندارد؛ چراکه مشخصا فقه امامیه معتقد به پویایی است و مقتضای زمان و مکان را در نظر می‌گیرد تا با توجه به تغییرات لازم در زندگی روزمره تغییرات اعمال شود. ما معتقد هستیم که در مسئله دیه، ارث و بقیه مسائل دنیای امروز و زن امروز با زن ۱۴۰۰ سال پیش متفاوت است که این تفاوت الان آشکار شده، پس این تغییر در قوانین می‌تواند ایجاد شود و منع قانونی هم ندارد.

این وکیل ادامه می‌دهد: در مورد موضوع جنین هم شرایطی وجود دارد، در فقه در مورد زن و مرد و فرد خنثی قواعدی وجود دارد؛ فرد خنثی یعنی زن یا مرد بودن آن مشخص نیست و هر دو آلت را دارد، دقیقا مثل جنینی که جنسیتش مشخص نیست و دیه‌اش از جنس دختر بیشتر است. در مورد خنثی هم که باز ارزش دیه برای آن سه‌چهارم است؛ یعنی بیشتر از دیه زن که البته همه این‌ها مسائل جدیدی نیست و از قبل هم بوده است.

قوشه در مورد اینکه سال ۹۷ صحبت‌هایی درباره برابری دیه زن و مرد مطرح بود، اضافه می‌کند: آن موضوع به جایی نرسید، تنها اتفاقی که افتاد این بود که اوایل در تصادفات فقط مابه‌التفاوت از صندوق بیت‌المال تأمین خسارت بدنی می‌شد، الان در بخش دیگر موارد جراحات هم به این صورت است که نیمی را آن فرد مقصر پرداخت می‌کند و بخش دیگر را صندوق تأمین خسارت‌های بدنی، حال اینکه تأمین پول این صندوق که از کجا جمع می‌شود و آیا از لحاظ قانونی صحیح است یا نه بحثش مجزاست؛ چون به نظر من درست نیست، به این دلیل که وقتی خسارتی به شخصی وارد می‌شود، مقصر فاعل ماجرا و کسی که عاملیت داشته است، باید جبران خسارت کند، اما در این مورد اتفاقی که می‌افتد، این است که زن و مردی در یک ماشین بوده‌اند و به هر دو خسارت وارد شده و باید جبران خسارت دریافت کنند؛ الان زن عددی را دریافت می‌کند که نصف آن دیه و بقیه جبران خسارت است.

وجود این صندوق برای پرداخت دیه زنان خوب شده، ولی اساسا این کار عادلانه نیست؛ چون از بیت‌المال هزینه می‌شود؛ به‌جای آنکه فرد مقصر خود جبران خسارت کند، مابه‌التفاوت از بیت‌المال پرداخت می‌شود؛ یعنی از جیب تک‌تک افراد جامعه جبران خسارت می‌شود، در‌صورتی‌که این پول می‌تواند خیلی جا‌های دیگر خرج مردم شود؛ بنابراین به نظرم این اتفاق صحیح نیست و گویی جامعه را در قبال آن مقصر دانستیم که این اتفاق می‌افتد. همچنین توجه داشته باشید با این شرایط اسم آن دیه برابر نیست، چون هنوز دیه برابر نشده است.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

عکس/ سردار قاآنی زنده است

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت مرغ، گوشت سفید و تخم مرغ در بازار + جدول

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ + جدول

فیلم/ خبر ترور سردار قاآنی توسط صدا و سیما تکذیب شد

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ + جدول

تلویزیون دولتی سوریه: اسراییل ممکن است سردار قاآنی را ترور کرده باشد

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز شنبه ۱۴ مهر ۱۴۰۳ + جدول

زندگی سردار اسماعیل قاآنی از جنگ تا سپاه قدس

اسراییل: حتما به ایران حمله نظامی خواهیم کرد

خبر مهم درباره وضعیت سلامتی سردار قاآنی

ارتش اسراییل: ترور سیدهاشم صفی‌الدین موفق بود + فیلم

عکس/ جشن تولد زهرا کیانی ووشوکار مطرح ایران

اسرائیل پاسخ سخت به ایران می‌دهد؟/ نتانیاهو علاقه‌ای به پایان جنگ ندارد

عکس/ واکنش‌ مخاطبان شبکه الجزیره به خطبه‌های رهبرانقلاب

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

آقای پزشکیان سرنا را از سر گشادش نزنید؛ مساله فیلترینگ است نه فیلترشکن‌ها/ مافیای فیلترشکن، تنها مافیایی که مردم دوستش دارند!

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

پیش‌بینی بورس امروز یکشنبه ۱۵ مهر

تاثیر قانون یک ساعت جف بزوس روی سلامت روان

سه فایده بی نظیر فلفل تند برای تن‌درستی

کدام مواد غذایی منیزیم دارند؟

سودمندی‌های چای سیاه که نشنیده‌اید

بحران کمبود قطعات یدکی خودرو تمامی ندارد/ بازار، خالی از ساده‌ترین قطعات فنی است/ ویراژ خودروهای چینی بدون قطعه یدکی در خیابان‌ها

معرفی بهترین شرکت های تولید و چاپ پلاستیک دسته دار تبلیغاتی در ایران

فیلم/ اقدام عجیب رامین رضاییان؛ ترک ورزشگاه با ماشین پلیس

بختیاری‌زاده: تا زمان انتخاب سرمربی خارجی در کنار استقلالم

فیلم/ خلاصه بازی هوادار ۱ - استقلال ۲

فیلم/ کارشناسی داوری دیدار هوادار - استقلال

نخستین برد برای بختیاری‌زاده

خبر مهم درباره وضعیت سلامتی سردار قاآنی

فیلم/ چهره بهت‌زده نسرین مقانلو در مراسم سالگرد فرزندش

عکس/ سلفی جذاب یاسمنِ سریال لحظه گرگ‌ و‌ میش

انتقاد ابطحی از سانسور بیانیه خاتمی

قاب دوست‌داشتنی حمید جبلی با دو بازیگر مشهور

فیلم/ سیدحسن خمینی: بازدارندگی نظامی ما باید یک سطح بالاتر برود

فیلم/ درویش: VAR خراب بود،‌ داور که خراب نبود؟

فیلم/ آتش‌سوزی در پمپ‌بنزین میدان آزادی

ازدحام جمعیت در ایستگاه متروی دروازه شمیران + عکس

روایت پهلوان رسول خادم از دیدارش با خانواده یکی از معدنچیان طبس

گاریدو: خوشحالیم که بردیم

طلافروشان موظف به صدور فاکتور رسمی شدند

سفر فرمانده سنتکام به اسراییل

تلویزیون دولتی سوریه: اسراییل ممکن است سردار قاآنی را ترور کرده باشد

اینفوگرافی/ کدام کشورها بیش‌ترین مشارکت را برای بازسازی فلسطین داشته‌اند؟

آیا اسراییل در سالگرد ۷ اکتبر به ایران حمله می‌کند؟

بورس رشد خواهد کرد

فیلم/ آخرین جزییات از واریز سود سهام عدالت

ارتش اسراییل: ترور سیدهاشم صفی‌الدین موفق بود + فیلم

کارشناس داوری پرسپولیس و چادرملو

فیلم/ حادثه برای کشنده حامل گاز مایع در مسیر بزمان- ایرانشهر

ترکیب تیم‌های استقلال و هوادار

فیلم/ خلاصه بازی پرسپولیس ۱ - ۰ چادرملو

سهم هر نفر در مرحله سوم واریز سود سهام عدالت چقدر است؟

فرار پرسپولیس از باخت با گل گولسیانی

فیلم/بهانه عجیب برای ممانعت از ورود زنان به ورزشگاه تختی تهران

اسراییل: حتما به ایران حمله نظامی خواهیم کرد

شرط شورای عالی انقلاب فرهنگی برای هنرمندان ممنوع‌الکار

فیلم/ تصاویر جنجالی از اتاق VAR دیدار پرسپولیس - چادرملو

مبلغ قرارداد بیرانوند با تراکتور مشخص شد

مرگ تلخ دختر جوان زیر تیغ جراحی لاغری

گل‌محمدی: بازی سختی در پیش داریم