تاریخ انتشار: ۰۹:۳۸ - ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۸

نگرانی دولت نتانیاهو از وعده بازگشت به برجام

امیر تیبون آموس هارل در هاآرتص نوشت: مقامات اسرائیلی از افزایش تعداد نامزدهای دموکراتی که وعده بازگشت به برجام در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ را می‌دهند، احساس نگرانی می‌کنند.
برجام
اقتصاد24 - در ادامه این مطلب آمده است: نگرانی آنها دو وجه دارد. یکی خطر بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای با ایران که اسرائیل از ابتدا مخالف انعقاد آن بود و دیگری احتمال دخالت بیش از اندازه اسراییل در امور داخلی آمریکا آن هم در آستانه برگزاری انتخاباتی که تنش و شکاف زیادی در این کشور ایجاد خواهد کرد.

مقامات اسرائیلی که در هفته‌های اخیر با هاآرتص مصاحبه کرده‌اند معتقدند کشیده شدن اسراییل به رقابت انتخاباتی آمریکا توسط نتانیاهو یک کابوس سیاسی برای این دولت خواهد بود چراکه در نهایت اختلاف نظر ترامپ با نامزد نهایی حزب دموکرات موجب قربانی شدن اسراییل در این میان خواهد شد.

در اجلاس اخیر ایپک، سفیر اسراییل در واشنگتن، ران درمر درباره وضعیت احتمالی این بحث در طول انتخابات آتی، یک چشم‌انداز کامل را طرح کرد. او تاکید کرد که تقاضا برای پیوستن مجدد آمریکا به برجام از نظر اسرائیل قابل پذیرش نیست.

درمر گفت برخی خواهان بازگشت به برجام هستند که باید آن را کاملا غیرقابل قبول دانست. شما می‌دانید در سال ۲۰۱۵ هنگام انعقاد این توافق سوال‌های زیادی مطرح بود. آیا ایران از آن پیروی خواهد کرد؟ آیا تغییری در رفتار ایران ایجاد خواهد شد؟ آیا از احتمال جنگ کاسته خواهد شد؟ اما حالا می‌بینیم که توافق هسته‌ای، ایران را در پیگیری اهدافش مصمم‌تر کرد. ایران خطرناکتر شد. احتمال جنگ بیشتر شد. بنابراین کسانی که از بازگشت به برجام سخن می‌گویند، با پرداخت میلیاردها دلار به کسانی که قصد نابود کردن اسراییل و همسایگانشان را دارند، مسیر آنها را هموار خواهند کرد.

اخیرا شش نامزد حزب دموکرات برای انتخابات ریاست‌جمهوری از جمله برنی سندرز، الیزابت وارن، کامالا هریس، امی کلوبوچار، تولسی گابارد و خولیان کاسترو اعلام کردند که در صورت پیروزی، دوباره آمریکا را به مفاد برجام پایبند خواهند کرد. انتظار می‌رود سایر نامزدهای حزب دموکرات مانند جو بایدن و بتو ارورک نیز طی ماه‌های آتی همین موضع را اتخاذ کنند.

وبسایت المانیتور ماه گذشته گزارش داد که بازگشت به برجام به سرعت در حال تبدیل شدن به ابزار نامزدهای دموکرات برای به چالش کشیدن دونالد ترامپ است. در حالی که نامزدهای دموکرات موضع خود برای پیوستن دوباره به برجام را اعلام می‌کنند، کمیته ملی دموکرات‌ها نیز قطعنامه‌ای در حمایت از برجام صادر کرده است. تعداد زیادی از دموکرات‌ها در کنگره از جمله برخی که حتی سال ۲۰۱۵ در مخالفت با برجام رای داده بودند، با تصمیم ترامپ برای خروج از این توافق مخالفت کردند. خروج ترامپ به علت ادامه تداوم پایبندی کشورهای اروپایی و ایران به این توافق هنوز موجب فروپاشی برجام نشده است.

دولت ترامپ در آخرین اقدام خود، معافیت های خریداران نفت ایران را لغو کرده و در تلاش است متحدان اروپایی و آسیایی را به خروج از برجام یا پایان دادن به تعاملات اقتصادی خود با ایران راضی کند.

رهبری حمایت از برجام در آمریکا برعهده گروه‌های چپ‌گرا است مانند سازمان یهودی ترقی خواه (جی استریت) که کمپینی برای ترغیب دموکرات‌ها به بازگشت به برجام راه‌اندازی کرده است. این سازمان فهرست نامزدهایی که این تعهد را پذیرفته‌اند و آنهایی که هنوز به آن نپیوسته اند را دنبال می‌کند.

سناتور کوری بوکر، هفته گذشته اعلام کرد که برای او تصمیم‌گیری درباره بازگشت به برجام هنوز زود است. افزایش حمایت از پیوستن دوباره به برجام موجب بروز دو نگرانی در اسراییل شده است. در بلندمدت این نگرانی وجود دارد که دموکرات‌ها روند سیاست ترامپ علیه ایران را معکوس کنند. اما نگرانی کوتاه‌مدت که بیشتر میان طبقه نخبگان اسراییل رایج است، واهمه از این است که تصور شود اسراییل طرفدار یکی از جناح‌های رقیب در انتخابات آمریکا است. منابع هاآرتص به ما گفته‌اند که اگر نامزد نهایی حزب دموکرات به الحاق مجدد به برجام متعهد شود، هر موضعی که اسراییل نسبت به این موضوع اتخاذ کند، به محور مناظرات انتخاباتی آمریکا تبدیل خواهد شد.

یک منبع که نخواست هویتش فاش شود گفت که ترامپ و سایر چهره‌های برجسته جمهوریخواه اگر تصور کنند که می‌توانند از اظهارنظرها در اسراییل به نفع تقویت موضع خود استفاده کنند، لحظه‌ای درنگ به خود راه نخواهند داد. با این حال اگر اسراییل در این مورد اظهارنظر نکند، با توجه به صراحت موضع دولت نتانیاهو در این خصوص، متهم به اتخاذ سیاستی مزورانه خواهد شد.

طی رقابت انتخاباتی سل ۲۰۱۶ میان هیلاری کلینتون و ترامپ، اسراییل حضور کمرنگی در مباحث انتخاباتی داشت و توجه چندانی به حمایت نتانیاهو از یک نامزد خاص معطوف نمی‌شد. با این حال بسیاری از دموکرات‌ها هنوز از حمله تند نتانیاهو به سیاست خاورمیانه‌ای اوباما طی سخنرانی در کنگره آمریکا دلخور هستند. در انتخابات سال ۲۰۱۲ اوضاع متفاوت بود و دموکرات‌ها نتانیاهو را به حمایت از میت رامنی، رقیب اوباما متهم می‌کردند. نتانیاهو این اتهام را شدیداً رد می‌کرد.

نامزد دموکراتی که خود را به بازگشت به برجام متعهد بداند، برای ایپک نیز یک دردسر تلقی خواهد شد. این نهاد تلاش دارد در عصری از شکاف و قطبی شدن فضای سیاسی، حمایت هر دو حزب آمریکا از اسراییل را به دست بیاورد. این لابی سیاست حمایت همه جانبه از دولت اسراییل را در دستور کار دارد اما از دخالت در انتخابات آمریکا به نفع یکی از دو حزب نیز به شدت پرهیز می‌کند. کنترل انتخاباتی که در آن شاهد رقابت میان ترامپ با نامزدی دموکرات باشیم که طرفدار برجام است، برای ایپک بسیار دشوار خواهد بود.

منبع: انتخاب
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تهرانی‌ها در دی ماه چند روز هوای آلوده تنفس کردند؟

ماجرای شیوع کرونای چشمی در ایران چیست؟

فیلم/ اعتراف پزشکیان به استفاده از مازوت برای سوخت

فیلم/ فریاد‌های اعتراض کارگردان پیشکسوت و مشهور درباره وضعیت تئاتر

هشدار وزارت خارجه ایران به اروپا درباره استفاده از مکانیسم ماشه

توقف قیمت دلار در محدوده حمایت

عکس/ شکوه قوچ‌های اوریال در پارک ملی گلستان

عکس/ مراسم عروسی معین و همسر دوم اش ۲۴ سال پیش

آیا همکاری نفتی با روسیه به نفع ایران است؟

تجمع اعتراضی برای تاخیر در پرداخت سنوات معلمان بازنشسته

عکس/ واکنش ترامپ به فیلتر تیک‌تاک (TikTok) در آمریکا

عکس/ آتشکده یزد با آتشی ۱۵۰۰ ساله بازمانده از دوران ساسانی

عکس/ زیبایی حیرت انگیز طلوع ماه بر فراز سبلان

عکس/ استوری بامزه همسر بهرام رادان در روز برفی تهران

فیلم/ لحظه آزاد شدن خالده جراره چهره جنجالی اسرای فلسطین

افزایش سقف به‌جای سهمیه خارجی در ایران

شغل علم الهدی قبل از انقلاب چه بود؟

عکس/ سفر مجردی ناصرالدین شاه به جاجرود ۱۳۰ سال پیش

کدام مناطق تهران برای خرید یا رهن و اجاره آپارتمان مناسب‌تر است؟ + جدول

رشد ۳۷ درصدی شاخص کل بورس در دوره جدید

فیلم/ قرائت پیام رهبری در تشییع قضات رازینی و مقیسه

بازار گردشگری در ایران کساد شد

فیلم/ مراسم تشییع قضات علی رازینی و محمد مقیسه

سریال تمام نشدنی خسارت‌های کرسنت؛ تا الان ۹۲۵ میلیون دلار ناقابل! / نتیجه سنگ اندازی‌های سعید جلیلی؛ غرامت از جیب مردم

عکس/ نمره ضعیف مهدی طارمی در اینتر

اینفوگرافی/ فهرستی از بدعهدی روس‌ها با ایران

دستیار ایرانی تیم ملی والیبال لو رفت + عکس

عکس/ شادی حسین کنعانی‌زادگان در تیم زنان پرسپولیس

شیب تند گرانی دارو؛ افزایش ۴۰ درصدی قیمت‌ها

روایت فرزند قاضی مقیسه درباره قاتل پدرش

فیلم/ آیین تشییع قضات شهید آغاز شد

سامانه نیما به تاریخ پیوست

عامل قتل مسلحانه در بم دستگیر شد

کارون زخم‌خورده سدها؛ برنامه ریزی خطرناک ۱۵ طرح برای انتقال آب از سرشاخه‌های کارون

سرگردانی ساکنان روستای شفت روی خاکستر؛ آوارگی ساکنان روستای امامزاده ابراهیم پس از ۲۶۲ روز!

عکس/ شاخص آلودگی هوای تهران امروز ۱ بهمن

سکه راهش را از دلار جدا کرد

عکس/ لحظه آزادی اسرای فلسطینی

رخ به رخ با چهره دوم ترامپ

جزئیات نزاع خونین در یافت‌آباد با دو قطع عضو

بیانیه جدید اتاق ایران در حمایت از تلاش دولت برای حل مشکل FATF

بازگشت طوفانی ترامپ؛ درباره آغاز به کار دونالد ترامپ و فرمان‌های اجرایی جنجالی‌اش پس از تحلیف

امیر تتلو الان کجاست؟!

تورم ماهانه تولید خودرو رتبه اول در بین صنایع

ترامپ عامل نگرانی صنعت خودروسازی جهان شد

بودجه‌های عجیب برای برنامه فرهنگی در بهشت زهرا

صف‌آرایی در برابر دیپلماسی؛ تلاش تندرو‌ها در ایران و آمریکا در مقابل احتمال مذاکره ۲ کشور

کدام بازار بیشترین بازدهی را در سال ۱۴۰۳ داشته است؟

حضور یک ایرانی مشهور در مراسم تحلیف ترامپ+ عکس

بهای نفت جهانی افزایش یافت