![قیمت خودروهای سایپا + جدول](/files/fa/news/1403/11/28/798924_722.jpg)
ارز دیجیتال یک دارایی دیجیتالی و به صورت غیرمتمرکز است که مبتنی بر فناوری بلاک چین میباشد. امروزه بیش از 5000 نوع مختلف از این ارزها در جهان ساخته شده است ولی عمدتا میتوان به مهمترین آنها یعنی بیت کوین و اتریوم اشاره کرد که محبوبیت و حجم بالایی را در تبادلات روزمره در صرافیها دارند.
ارزهای دیجیتال، که از سال 2009 با ایجاد بیت کوین توسط ساتوشی ناکاموتو به تدریج بر سر زبانها افتادهاند، اکنون به عنوان یکی از بازیگران مهم در بازارهای بزرگ مالی شناخته میشوند. در ابتدا باید بدانید که منظور از ارز دیجیتال چیست.
یک ارز دیجیتال در تعریفی خلاصه، همانند واحدهای پولی رایج در دنیا هستند اما با این تفاوت که معادل فیزیکی ندارند. همچنین باید بدانید که ارز های دیجیتال، خود انواع مختلفی دارند. دستهای از این نوع ارزها با عنوان رمزارزها یا (Cryptocurrency) شناخته میشوند.
مهمترین ویژگی این دسته از ارزها این است که رمزنگاری شده و غیرمتمرکز هستند. مفهوم غیرمتمرکز به این معنا است که اطلاعات در یک نهاد خاص قرار داده نشده، بلکه دادههای آن در سراسر شبکه پراکنده است. برخلاف دلار آمریکا یا یورو، هیچ مرجع مرکزی وجود ندارد که ارزش یک ارز دیجیتال را مدیریت و حفظ کند.
شما میتوانید از ارزهای رمزنگاری شده برای خرید کالاها و خدمات معمولی استفاده کنید. با این حال از آنجایی بستر زیادی برای خرید و فروش آن در کشورهای مختلف وجود ندارد، اکثر مردم مانند سهام یا فلزات گرانبها، در ارزهای دیجیتال سرمایه گذاری میکنند.
براساس آخرین اطلاعات، شما میتوانید از بیتکوین به عنوان یک ارز قابل استفاده در سیستم پرداخت شرکتهای بزرگی مانند مایکروسافت، ویکیپدیا، پیپال، استارباکس، AT&T، توییچ، آمازون و غیره استفاده نمایید.
در این بخش از آموزش اولیه ارز دیجیتال چیست، مهم است که راجع به انواع این نوع از داراییهای مجازی نیز اطلاعاتی را داشته باشید. برای دسته بندی ارزهای دیجیتالی میتوان از فاکتورهای مختلفی در این خصوص استفاده کرد اما به طور کلی 3 نوع حالت وجود دارند که عبارتند از:
با این توضیحات اجمالی، حال نوبت آن است که بدانید ویژگی های یک ارز دیجیتال چیست. در این رابطه میتوان به 6 فاکتور مهم اشاره کرد که عبارتند از:
دیجیتالی بودن: یکی از مهمترین ویژگیهای یک رمز ارز آن است که دیجیتالی هستند و این بدان معناست که ماهیت فیزیکی (وجود خارجی) ندارند و کدهای صفر و یک ثبت شده در یک شبکه هستند.
مبادله مستقیم: در سیستم مبادلاتی کریپتوکارنسیها، از واسطه برای خرید و فروش استفاده نمیشود و مبادلات همتا به همتا است.
غیرمتمرکز بودن: هیچ موسسهای تمام دادههای رمزارزها را در اختیار ندارد.
رمزنگاری شده: این نوع ارزهای دیجیتال به منظور ایمن سازی و نیز افزایش امنیت تراکنشها رمز نگاری شدهاند. اولین رمزارز ساخته شده در دنیا، بیت کوین نام دارد که از سال 2009 تاکنون تاسیس شده است.
جهانی: هر کسی میتواند از هر مکانی در دنیا به آنها دسترسی داشته باشد؛ چراکه توسط هیچ دولتی قابل تحریم نمیباشد.
با توضیحات اجمالی که در بخش "ارز دیجیتال چیست" بیان کردیم، حال شما با چیستی و مفهوم این نوع داراییها آشنا هستید. با این حال این موضوع آنقدر عمیق است که درون خود اصطلاحات و مفاهیم بسیاری را در بر دارد که میخواهیم برخی از مهمترین آنها را در ادامه این مبحث بیان کنیم.
هر حوزهای شامل یکسری اصطلاحات و تعاریف مخصوص به خودش است. به همین جهت لازم است در آموزشهای مقدماتی و اولیه ارز دیجیتال چیست به این موارد حتما پرداخت شود. این مفاهیم عبارتند از:
سندی که به کاربران بالقوه یک بلاک چین، جنبههای مختلف و نحوه کارکرد آن را توضیح میدهد. یک وایت پیپر قبل از راه اندازی یک بلاک چین تهیه شده و معمولا میتوانید آن را در داکیومنت آن ارز دیجیتال مشاهده کنید که بسیار مهم است.
شبکهای است که در آن، بلوکهای مستقلی وجود دارند (در حالیکه به یکدیگر متصل هستند و نمونههای دیگری از آنها نیز در یک شبکه کامپیوتری غیرمتمرکز توزیع شده است. یک تراکنش بیت کوین به یک بلوک اضافه میشود و بلوک جدید ایجاد می گردد، آن تراکنش در سراسر بلاک چین تأیید و به روز میشود.
شبکهسازی مستقیم دو یا چند رایانه با یکدیگر بدون اینکه شخص ثالث متمرکز به عنوان واسطه عمل کند. بلاک چینها بر روی شبکههای همتا به همتا، یعنی شبکه های غیرمتمرکز کار میکنند.
دستور العمل یا فرمولی که برای تولید کلیدهایی استفاده میشود که تراکنشها را ایمن نگه میدارد. ارزهای دیجیتال به سه کلید اصلی متکی هستند: هش، کلید عمومی و کلید خصوصی.
نرمافزاری که بلوکها را به یکدیگر پیوند میدهد و قوانینی را ارائه میکند که براساس آن بلوکهای جدید به شبکه غیرمتمرکز اضافه میشوند.
هش، رشتهای از حروف و اعداد است که نشان دهنده یک تراکنش تایید شده و ارسال شده میباشد. معمولا نام دیگر آن نیز TxID است. هش ریت، سرعتی است که یک کامپیوتر با آن یک تراکنش را تایید و ارسال میکند و در نتیجه یک هش جدید ایجاد میکند.
بیشتر بخوانید: هر آنچه از فارکس باید بدانید
در بخش انتهایی، با آشنایی اجمالی راجع به اینکه ارز دیجیتال چیست و به چند نوع تقسیم میشود، باید راجع به نحوه بدست آوردن آنها به 3 روش اشاره کرد. این نوع راهکارها عبارتند از:
ماینینگ، فرآیندی برای تولید ارزهای دیجیتال است که در آن دستگاه ماینر با حل معماهای خاص ریاضی، میتواند آن نوع ارز را دریافت نماید.
روش دیگر رایجی که شما میتوانید در بدست آوردن یک رمز ارز ز طریق ا آن اقدام کنید، خرید و فروش آنها است. شما میتوانید از طریق مراکزی که با عنوان صرافیهای رمز ارزها شناخته میشوند، این نوع داراییها را تهیه کنید.
سادهترین راهکار برای استفاده از این نوع روش، استفاده از صرافیهای داخلی است. شما میتوانید با احراز هویت در این نوع مراکز به صورت حضوری یا آنلاین، به پلتفرم آنها برای خرید، فروش دسترسی داشته باشید.
با این وجود استفاده از صرافیهای خارجی بزرگ از جمله بایننس، کوکوین و کوینکس به جهت بستر مطمئنتر و نیز ارائه امکانات بیشتر مانند قابلیت فیوچرز توصیه میشود. در این روش حتما باید قبل از ورود، با آموزش خرید و فروش ارز دیجیتال و کارکرد پلتفرم یک صرافی آشنا باشید.
روش دیگر، دریافت این نوع ارزها از طریق راههای مختلفی مانند تجارت، خرید و فروش یک کالا یا خدمات به صورت اینترنتی از طریق درگاههای پرداختی یا با معاوضه پول انجام شود.