تاریخ انتشار: ۱۰:۰۴ - ۰۸ مرداد ۱۴۰۱

کارگران قالی‌باف به قدر جان‌کندن گره می‌زنند

صدای زن حجم اتاق را پر کرده. یکی رو، یکی زیر، دو تا خالی، یکی آبی... موسیقی یکریز قالی‌بافان با صدای زن جُفت می‌شود تا خِفت خِفت فرش بافته شود.

کارگران قالیبافان

اقتصاد۲۴- صدای زن حجم اتاق را پر کرده. یکی رو، یکی زیر، دو تا خالی، یکی آبی... موسیقی یکریز قالی‌بافان با صدای زن جُفت می‌شود تا خِفت خِفت فرش بافته شود.

این دومین قالی‌ای است که طی شش‌ماه در‌حال بافته‌شدن است. تلاش و تقلایی که متوقف نمی‌شود تا فرش‌ها بافته شود و زن‌ها باید بین تمام تار و پود‌هایی که بافته می‌شود، تاب بیاورند.

ریحانه شانه‌اش را فشار می‌دهد و آخی از ته دل می‌گوید و باز قامت لاغر و خمیده‌اش چفت می‌شود پشت قالی. قالی‌باف‌ها استراحتی ندارند؛ از چهار ساعت نشستن پشت دار ممکن است تنها ۲۰ دقیقه‌ای بتوانند توی کارگاه دراز بکشند. آن‌هم اگر بشود. ریحانه از ۱۴ سالگی پشت دار‌های قالی بزرگ شده، او حالا ۲۵ سال دارد از همان سال‌ها جای مادرش را گرفته، آسم نگذاشته فاطمه، مادرش کارش را تمام کند، خانه‌نشین که شده جایش را با ریحانه عوض کرده. انگشت استخوانی ریحانه با ظرافت می‌پیچد لای چله خشک دار و با بازی قشنگی خفت‌ها را مرتب و سریع می‌زند. یک رج که بافته می‌شود، نوبت دفتین‌زدن است. حرکت باید سریع و یکنواخت باشد. زن‌ها به نوبت دفتین می‌زنند. سنگین است و اگر یک نفر بخواهد طول قالی را دفتین بزند، از کت و کول می‌افتد. طولی نمی‌کشد که گلبرگی سرخ در میان گلبرگ‌های سبز قالی رخ می‌کشد و ریشه می‌دواند.

زن‌ها به اندازه هشت ساعت یا بیشتر اینجا کار می‌کنند. بعضی‌هایشان حتی بیشتر از هشت ساعت می‌مانند. صاحب کارگاه به کسانی که بیشتر می‌مانند پاداش می‌دهد، همین باعث شده که کارگاه هیچ‌وقت از زن‌ها خالی نشود. کارگاه تشکیل شده از یک محفظه که قبلا به‌عنوان پارکینگ از آن استفاده می‌شده، سه دار قالی و دقیقا ۲۰ زن و دختر را در خود جای داده، نور کارگاه دو تا مهتابی است، یکی زرد و یکی سفید که قدرت چندانی برای روشن‌کردن حجم کارگاه ندارند. شش دار قالی در ردیف‌های سه‌تایی موازی با هم به دیوار‌ها تکیه داده شده و تنها نوری طبیعی که پارکینگ را به بیرون وصل می‌کند، از پنجره کوچکی وارد می‌شود و ستونی شده به موازییک‌های خاکستری‌رنگ.

کارگاه دم گرفته و گرم است. یک کولر دستی قرار است تمام حجم این اتاقک ۶۰ متری را خنک کند، اما آن‌طور که باید و شاید کارایی ندارد. بوی نا و ترشی تمام کارگاه را پر کرده است.


بیشتر بخوانید: کوچ متخصصان فرش دستباف به ترکیه!


روی هریک از قالی‌ها چهار یا پنج زن شانه به شانه هم نشسته‌اند و یکریز نقشه‌ها را می‌خوانند. خیلی‌هاشان سابقه طولانی‌تری دارند؛ اعظم یکی از آنهاست و ۱۴ سال است قالی می‌بافد. اول خودش به شکل مستقل قالی کوچکی داشته و همان را می‌بافته، اما وقتی برایش صرف نکرده، ترجیح داده توی کارگاه‌های کوچک و بزرگ مشغول شود: «راضی نیستیم هیچ‌کداممان» انگشت میانی‌اش را نشان می‌دهد، سرخ و متورم است. ادامه حرفش زمانی است که دیگر به ما نگاه نمی‌کند. خیره می‌شود به انگشتش که مثل شیشه شفافی صورتی شده است: «با این دست‌ها دیگر نمی‌توانم. آرتروز و بیماری ریه و چشم را هم که دیگر حرفش را نزن».

کارگران کم‌درآمد

«مجبوریم». زن دیگری می‌گوید که با فرزند کوچکش، صبح تا بعدازظهرش را اینجا می‌گذراند.

زهرا وقتی قالی‌باف شد که حادثه شوهرش را از او گرفت، حالا یک زن سرپرست خانوار است با سه بچه قد و نیم‌قد: «تقریبا از هشت صبح می‌آیم اینجا، اگر تا هشت یا هشت‌ونیم شب بمانم، تقریبا ۱۵۰ هزار تومان عایدم می‌شود. این برابر است با اینکه دیگر برایم نه شانه می‌ماند نه دست و گردن. شب که به خانه می‌روم، تمام استخوان‌هایم درد می‌کند. بالاخره کم‌و‌بیش می‌آیم».

کارگاه نه استاندارد است و نه نور کافی دارد. نمور است و نمناک و بوی کهنگی می‌دهد. میزان پرداخت دستمزد فرش‌بافان بر اساس رج بافتی، متفاوت است؛ بستگی به فرش‌ها دارد که ابریشمی باشند یا عادی.

البته به نسبت و اندازه کارگاه‌ها تعداد کارگران زن هم متفاوت‌اند، گاهی در یک کارگاه ۱۰۰ تا ۱۲۰ بافنده مشغول می‌شوند تا صنعت فرش دستباف اصفهان همچنان با چشم‌هایی که به تار و پودش گره می‌خورد، زنده بماند.

در کنار آن‌ها دختران جوانی هستند که هیاهوی جوانی را با لچک و ترنج‌ها تقسیم کرده‌اند و دیگر شوری برایشان نمانده است، گویی خلاصه شده‌اند پشت دارها.

کارگاه‌هایی که اغلب در شرایط غیربهداشتی است و با توجه به دستمزد‌های پایین معمولا قشر محروم را در خود جای می‌دهند. حاج ناصری کارفرمای یکی از این کارگاه‌ها، خودش کارشناس فرش و از کسانی است که در برخی از این کارگاه‌ها کارفرماست: «قبول دارم که دستمزد کمی عاید قالی‌بافان می‌شود، اما این را هم بگویم که ما نیز درگیر دلالان هستیم، آن‌ها قالی‌ها را به قیمت ناچیز از ما می‌خرند و چند‌برابر می‌فروشند».

سرش را پایین می‌اندازد و می‌گوید: متأسفانه برخی از کارگاه‌ها شرایط فاجعه‌باری دارند و میزان درآمدشان بسیار پایین است و به همین خاطر مزد کارگران هم بسیار کم می‌شود. در کنار این موضوع «هیچ مرجع مشخصی در قبال قالی‌بافان پاسخ‌گو نیست و این مسئله نیز ناشی از پراکندگی مراکز قالی‌بافی در سطح کشور است».

دلالان و سهم اندک قالی‌بافان

با تمام این مشکلات زن‌ها می‌آیند. برای همان دستمزد کم هم سر و دست می‌شکنند تا از زندگی جا نمانند. آن‌ها که باشند، رنگ‌ها در هم ادغام می‌شود، گل و بوته‌هایی با پیچ‌و‌تاب و منظم در قلب قالی جا می‌گیرد تا سهم کوچکی هم به آن‌ها برسد. سهم بیشتر را دلالان می‌برند و زنان قالی‌باف قربانی چرخه معیوبی می‌شوند که هیچ نظارتی بر آن نیست. آن‌ها نان می‌خواهند و تا زمانی که بتوانند پشت دار‌ها دوام بیاورند، می‌توانند بچه‌هایشان را سیر نگه دارند. اغلب آن‌ها زنان سرپرست خانواری هستند که با همین حقوق قالی‌بافی روزگار می‌گذرانند.

دار‌ها بیشتر در کارگاه‌هایی در بخش‌های پایین شهر برپا می‌شود. کارفرما‌ها می‌دانند در این قسمت شهر زنان سرپرست خانوار زیادند.

دار مصوبه مجتمع‌ها بر گردن حقوق‌بگیران

۲۰ سال پیش در روز‌های اول بهار، قانون حمایت از تأسیس و اداره مجتمع‌های بزرگ و متمرکز قالی‌بافی تصویب شد، با اینکه این قانون با کمی و کاستی‌های بسیاری روبه‌رو بود، اما همان کافی بود که هنرمندان قالی‌باف بتوانند از حداقل حقوق انسانی خود بهره بگیرند؛ اما این قانون به شکل جدی اجرا نشد و کسانی که قدرت چانه‌زنی نداشتند، زیر بار این مصوبه له شدند؛ چراکه هیچ‌یک از امتیاز‌های قانونی استخدام کشوری یا تأمین اجتماعی به آن‌ها تعلق نمی‌گرفت. در‌واقع این مسئله باعث شد که این افراد به نوعی در گره‌های کور و پیچیده حمایت‌نشدن اسیر شوند، نه مرخصی‌های قانونی داشته باشند و نه بتوانند در صورت بیمارشدن به جایی مراجعه کنند و این در حالی است که تمامی مباحث تشویقی در رابطه با فرش‌های دستباف به صادرکنندگان این صنعت ختم می‌شود.

در رابطه با زنان قالی‌باف دو آمار وجود دارد، رسمی‌هایی که می‌گوید: بیش از ۱۰ میلیون نفر از جمعیت کشور از طریق این صنعت امرار معاش می‌کنند و بخشی از آن‌ها هم زنان هستند و غیررسمی‌ها که می‌گویند: بیش از ۹۰ درصد کارگران شاغل در صنعت قالی‌بافی و گلیم‌بافی را زنان تشکیل می‌دهند، نیمی از آن‌ها کمتر از ۱۶ سال دارند و بین ۱۲ تا ۱۶ ساعت در روز کار می‌کنند و غم‌انگیزتر اینکه بیش از ۱۰ نوع بیماری‌های مختلف تنفسی، پوستی، استخوانی و عضلانی، سردرد‌های شدید و ناراحتی‌های چشمی در میان این دختران نوجوان شناسایی شده است.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ + جدول

حمله اسرائیل به ایران چه واکنش‌های بین المللی در پی داشت؟/ از عدم محکومیت روسیه تا دعوت آمریکا و غرب برای خویشتنداری ایران

چرا پس از حمله اسرائیل به ایران، قیمت طلا و سکه کاهشی شد؟/ انتخابات آمریکا بازار طلا را ملتهب می‌کند؟

عکس/ واکنش لیونل مسی به مراسم توپ طلا

زهرا سادات مشیر استخاره همسر محمدباقر قالیباف کیست؟

فیلم/خوانندگی سپند امیرسلیمانی در شام ایرانی

حقوق این کارمندان ۴۰ درصد افزایش می‌یابد!

 پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳

قیمت سکه پارسیان امروز سه‌شنبه ۸ آبان ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پایان «زخم کاری» در برلین

چرا به روده مغز دوم گفته می‌شود؟

قرص ویتامین C بهتر است یا قرص جوشان؟

عدم واکنش مثبت دولت، عامل توقف رشد بورس/ تا ثبات سیاسی و اقتصادی برقرار نباشد، بازار سرمایه کم رونق‌تری خواهیم داشت

 بنیان‌گذار تیک‌تاک، ثروتمندترین فرد چین شد

پیام رهبر انقلاب درپی شهادت حجت‌الاسلام صباحی امام جمعه کازرون

حماس: برای هرگونه پیشنهاد که به این تهاجم پایان دهد، آماده‌ایم

پزشکیان: برخورد با دانشجویان اوضاع را بدتر خواهد کرد

فیلم/عراقچی: ایران به جنایت رژیم صهیونیستی پاسخ می‌دهد

برادر یحیی سنوار اکنون تصمیم گیرنده اصلی در نوار غزه است

مسافران باید هزینه لغو سفر اسنپ را پرداخت کنند

۵۳ خانواده حادثه دیده معدن طبس طی ۳ روز آینده صاحب خانه می‌شوند

جلیلی: دشمن باید آنچنان تودهنی بخورد که بفهمد با چه قدرت جدی مواجه است

موضع‌گیری وزارت ارتباطات در برابر محدودیت‌های اینترنت

آکسیوس: نتانیاهو به‌دنبال پایان‌دادن به جنگ با لبنان است

خبر مهم وزیر کار برای یارانه‌بگیران

عکس/ رامین رضاییان: شک ندارم استقلال دوباره بزرگی می‌کند

مازیار لرستانی: مجبورم در اسنپ کار کنم!

سروش‌پور، موبد زرتشتی:باید فلسفه جشن‌هایی مثل «مهرگان» و «اسفندگان» را در جامعه جا بیندازیم

پرونده‌های اخلال در امنیت عمومی و روانی جامعه خارج از نوبت رسیدگی شود

سرمربی پیشین تیم ملی ایران درگذشت

نمایندگان پزشکیان در شورای نظارت بر صداوسیما

عکس/نامه توقیف و تعطیلی جوکر صادر شد

اتفاق جدید در پرونده تتلو

ابلاغ یک قانون مهم درباره حقوق بازنشستگان

مبلغ وام ازدواج برای سال آینده مشخص شد + جزییات

عکس/ تشکر مرد سال آسیا از همسرش!

 پیش بینی بورس فردا چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳

فجر انرژی به دنبال روش‌ها و تکنولوژی‌های نوین تصفیه آب و پساب

خدمت‌رسانی ارزنده بیمه معلم به زائران اربعین با تعامل و همیاری با سایر نهاد‌ها محقق شد

 پیش بینی قیمت دلار فردا چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳

بیمه پاسارگاد؛ برند محبوب از نگاه مصرف کنندگان

دکتر ابوالفضل نجارزاده: پدافند غیر عامل نقش مهمی در حفظ برند و اعتبار بانک ملی ایران دارد

حمایت ویژه و همه جانبه بانک ملی ایران از تولید محصولات راهبردی کشور

جزئیات قتل فجیع همسر به دست تازه عروس ۱۳ ساله

برگزاری مزایده سراسری املاک و اموال تملیکی و مازاد بانک ملی ایران

بیمه ملت از پرتفوی ۱۶ همتی عبور کرد

نشست برخط هم‌اندیشی مدیرعامل و اعضای هیأت‌عامل با شبکه فروش و نمایندگان بیمه سرمد

عکسی از امضای مسعود پزشکیان پای یک تابلو

بهترین خبر برای استقلالی‌ها در آستانه بازی با تراکتور

کدام مناطق تهران دچار کمبود کلاس درس است؟

این مواد غذایی خواب آور هستند

درباره فعال‌سازی تلفن همراه چه می دانید؟

تورم سال آینده چند درصد در نظر گرفته شد؟۱۴۰۴

عکس/ عجیب‌ترین زمین فوتبال جهان

اسرائیل شیخ نعیم قاسم را تهدید کرد

عکس/ اکرم عفیف مرد سال فوتبال آسیا شد

اینفوگرافی/ چه کار کنیم تا دچار سکته مغزی نشویم؟

ایگل، اوج همکاری شرکت کرمان موتور با صنعت قطعه‌سازی ملی+ اینفوگرافی

شاسی‌بلند جدید ایران‌خودرو چه مشخصاتی دارد؟