اقتصاد۲۴- مذاکرات وین که پس از حدود ۵ ماه بار دیگر از اواخر هفته گذشته آغاز شده بود، پس از ۵ روز نشست و برخاست دیپلماتها ایرانی، آمریکایی و گروه ۴+۱ بدون اعلام نتیجه دقیق و نهایی ظرف چند ساعت پایان یافت و مذاکرهکنندگان به پایتختها بازگشتند. مذاکراتی که وقتی بار دیگر زمزمه از سرگیری آن شنیده شد که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیشنویسی را برای دستیابی به توافق و حل مشکلاتی که مانع از احیای برجام شده بود، به کشورهای طرف مذاکرات ارائه کرد. با این حال برخی ناظران معتقدند که این پایان و بازگشت دیپلماتها با آنچه پیش از این شاهد بودیم، متفاوت است؛ چرا که گویا این بار دیگر بازگشتی جز برای اعلام دستیابی به توافق و امضای آن در کار نخواهد بود.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از پایان دور اخیر مذاکرات در توئیتی نوشت: «مذاکرهکنندگان از این مذاکرات و گفتگوهای نزدیک میان ایران و آمریکا برای تنظیم و رسیدگی به برخی مشکلات باقی مانده در متن توافقی که من به هماهنگکننده توافق هستهای برجام در بیست و یکم جولای ارائه کرده بودم، استفاده کردند.» جوزف بورل همچنین نوشت: «بر سر هر آنچه که میتوانست مذاکره انجام گیرد، مذاکره شد و حال در متن نهایی قرار دارد. با این حال پشت هر مشکل فنی یا پاراگرافی، یک تصمیم سیاسی قرار دارد که پایتختها باید درخصوص آنها تصمیمگیری کنند. اگر این پاسخها مثبت باشند، آن وقت میتوانیم توافق را امضا کنیم.» همزمان یک مقام ارشد اتحادیه اروپا نیز تایید کرد که این اتحادیه پیشنویس متن را بهعنوان هماهنگکننده، نهایی کرده و راهحلهایی را برای ۴ سوال فنی که باز مانده، ارائه کرده و اکنون نوبت پایتختهاست که این متن را بررسی کنند؛ چرا که این بهترین تلاش ممکن است و ما در مورد همه جوانب مذاکره کردهایم.»
از دیگرسو در حالی که آمریکاییها تاکید دارند که توپ در زمین جمهوری اسلامی و مشکلی برای امضای توافق وجود ندارد، واقعیت آن است که پرونده پادمانی همچنان بهعنوان مانعی در مسیر احیای برجام پابرجاست. بر این اساس اگرچه پیشتر از دو موضوع اخذ تضمین و خروج نام سپاه از لیست گروههای تروریستی وزارت خارجه آمریکا بهعنوان موانع دستیابی به توافق یاد میشد، اما براساس آنچه از گزارش خبرنگاران بینالمللی حاضر در وین و البته حضور بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران در این دور از مذاکرات استنباط میشود، آخرین مانع توافق برای احیای توافق هستهای سال ۲۰۱۵ موضوع همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی یا همان پرونده پادمانی در خصوص مکانهای مورد ادعای بازرسان این نهاد است که در جلسه قبلی نشست شورای حکام منجر به صدور قطعنامه علیه کشورمان شد.
بیشتر بخوانید: برجام در انتظار بلی یا خیر طرفهای ایرانی و آمریکایی!
این در حالی است که به باور یک چهره سیاسی اصلاحطلب آنچه فارغ از این مباحث فنی و صرفنظر از آنچه در این دور از مذاکرات، دستیابی به توافق را بار دیگر به زمانی در آینده موکول کرد، عدم انگیزه کافی و اراده قاطع برای احیای برجام است. جلال جلالیزاده که در این رابطه با «پیام ما» به گفتگو نشسته، معتقد است: «متاسفانه ارادهای بر پیشبرد مذاکره و به سرانجام رساندن برجام نیست و ظاهراً تنها هدف دولت در بحث مذاکرات اتلاف وقت و زمان خریدن است.» این عضو ارشد حزب اتحاد ملت میگوید: «متاسفانه این زمان خریدنها دستاوردی برای ملت نداشته و جز ایجاد التهاب در بازار نتیجهای در برنداشته است.»
منبع: پیام ما