تاریخ انتشار: ۱۲:۲۷ - ۰۷ آبان ۱۴۰۱

چگونه می‌توان از هدر رفت آب در بخش کشاورزی جلوگیری کرد؟

بسیاری از کارشناسان براین باورند که با توجه به شرایط اقلیمی و پیش بینی بارش‌های پاییز، توسعه سیستم‌های نوین آبیاری در جلوگیری از هدررفت آب تاثیر بسزایی دارد.

هدر رفت آب در بخش کشاورزی

اقتصاد۲۴- با توجه به پیش بینی سازمان هواشناسی در فصل پاییز و قرار گرفتن بخش عمده سرزمین در اقلیم خشک، ایران برای سومین سال متوالی وارد خشکسالی شده است.

 آمارهای وزارت نیرو حاکی از آن است که از متوسط ۱۰۰ میلیارد متر مکعب منابع آبی، ۸ میلیارد متر مکعب در بخش شرب، ۲ میلیارد متر مکعب صنعت و مابقی بخش کشاورزی مصرف می شود.

بسیاری از کارشناسان وزارت نیرو اذعان می کنند که رقم مطلوب اختصاص آب در بخش کشاورزی ۴۵ میلیارد متر مکعب است که با این وجود مصرف آب در بخش کشاورزی به منظور پایداری آب باید به ۵۰ درصد کاهش یابد. این در حالی است که مسئولان وزارت جهاد اذعان می کنند که در تمامی کشورها بخش کشاورزی بالاترین مصرف آب را به خود اختصاص داده است، هر چند با توسعه سیستم های مدرن آبیاری می توان بهره وری را افزایش داد.

تولید ۱۰ درصد محصولات کشاورزی با آب سبز

آقای فریبرز عباسی معاون امور آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: مصرف آب بخش کشاورزی نه تنها در ایران، بلکه در جهان بیشترین مصرف آب در بخش کشاورزی است. ایران کشوری است که متوسط بارش یک سوم جهان و پتانسیل تبخیر ۳ برابر تبخیر جهان است که این امر شرایط خاص نسبت به دیگر کشور‌ها را نشان می‌دهد.


بیشتر بخوانید: حراج آب ایران برای تولید میوه و تره‌بار


به گفته او، بنابر آمار در سایر کشور‌ها حدود ۶۰ درصد از تولید محصولات کشاورزی با آب بارندگی و سبز است، درحالیکه کشور ما بیش از ۹۰ درصد تولید وابسته به آبیاری  و ۱۰ درصد آب سبز است.

عباسی می‌گوید: در ۲ دهه گذشته روند بهره وری و راندمان آبیاری به عنوان ۲ شاخص مدیریت مصرف آب افزایش پیدا کرده است چرا که در دهه‌های ۷۰ و ۸۰ راندمان آبیاری ۳۰ درصد بود، در حالیکه هم اکنون به ۴۵ تا ۵۰ درصد رسیده است. به عنوان مثال در دهه ۸۰ اگر بهره وری آب ۷ تا ۸ دهم کیلوگرم به متر مکعب بود، در شرایط کنونی به ۱.۵ متر مکعب رسیده است.

معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: با توجه به خشکسالی ۲ سال اخیر و کاهش حجم منابع آبی، توسعه سیستم‌های نوین آبیاری بویژه آب‌های زیرسطحی، استفاده از تکنولوژی و فناوری نوین، توسعه شبکه‌های فرعی آبیاری و زه کشی و بازسازی و مرمت قنوات در راستای ارتقای بهره وری آب در کشور دنبال می‌شود.

به گفته او، بررسی‌های فائو نشان می‌دهد که خلا عملکرد در کشور ما حدود ۵۰ درصد است که با استفاده از روش‌های مختلف به نژادی یا به زراعی و مدیریتی می‌توان عملکرد را به طور متوسط ۲ برابر افزایش داد که این افزایش عملکرد همان افزایش بهره وری است.

معاونت امور آب و خاک اذعان می‌کند که با توجه به شرایط اقلیمی، پتانسیل افزایش بهره وری در کشور محدود است، اما بهره وری در منابع مختلف متفاوت است. همچنین هزینه عملیات استفاده از نهال و بذر مناسب، توسعه سامانه نوین و احداث شبکه‌های فرعی در مزرعه و باغ متفاوت است.  

اجرای الگوی کشت به کمک بهره وری آب آمد

آقای جبرئیل برادری رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران گفت:  اجرای الگوی کشت یکی از سیاست‌های دولت سیزدهم است که در سال زراعی جاری در سطح کشور و استان در حال اجراست.

به گفته او، بنابر آمار بیش از ۷۸ هزار هکتار اراضی استان تهران به سامانه نوین آبیاری تجهیز شدند که در نهایت این امر منجر به ارتقای بهره وری شده است به طوریکه  به ازای یک متر مکعب آب، ۲.۵ کیلوگرم محصول تولید می‌شود.

برادری می‌گوید: با توجه به محدودیت منابع پایه در راستای کاهش مصرف آب استفاده از ارقام زودرس، کشت محصولات کم آب و محدودیت در کشت محصولات جالیزی و آب بر در دستور کار قرار گرفته است.

رئیس جهاد کشاورزی تهران گفت: با پرداخت مشوق، تولید محصولات  استراتژیک در سطح استان تهران باید نهادینه کنیم چرا که این موضوع در ارتقای بهره وری آب تاثیر بسزایی دارد.

بنابر آمار‌های اعلامی ۸۵ درصد آب در بخش کشاورزی مصرف می‌شود که اگر ۲۰ تا ۳۰ درصد این میزان با توسعه سامانه‌های نوین آبیاری صرفه جویی شود، فشار بر منابع آب‌های زیرزمینی به طور قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌یابد.

راهکار کاهش مصرف آب به ۵۰ درصد در بخش کشاورزی چیست؟

آقای جلال محمودزاده نایب رئیس کمیسیون کشاورزی گفت: بنابر آمار ۸۵ درصد آب شیرین موجود کشور در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد که اگر صرفه جویی آب در این بخش براساس قوانین به ۵۰ درصد برسانیم، این موضوع منجر به ذخیره آب شرب و صنعتی برای نسل‌های آینده و کاهش فشار بر منابع زیرزمینی می‌شود.

به گفته او، علی رغم آنکه آبیاری بارانی در دنیا  به سبب هدر رفت آب منسوخ شده است، اما در کشور ما این نوع آبیاری در مزارع مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ بنابراین آبیاری زیرزمینی به عنوان بهترین روش آبیاری مدرن باید در دستور کار قرار گیرد.

محمودزاده می‌گوید: در کشور ما آبیاری مدرن به کندی در حال انجام است که دلیل این امر به عدم اجرای تعهدات دولت باز می‌گردد چرا که بنابر قانون ۸۵ درصد هزینه توسط وزارت جهاد باید بلاعوض پرداخت شود، درحالیکه طی یکسال گذشته ریالی برای کشاورزان در نظر گرفته نشده است.

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: با توجه به آنکه اکثر کشاورزان از آبیاری سنتی استفاده می‌کنند، لذا این امر منجر به هدر رفت ۶۵ درصدی آب در بخش کشاورزی شده است که توسعه آبیاری‌های مدرن به شیوه قراردادی و زیرزمینی یکی از راهکار‌های صرفه جویی آب است. همچنین باید امکانات لازم برای کانال و بتون ریزی فراهم شود به طوریکه در برخی مناطق ذخایر آب در کانال‌های خاص انجام شود تا شاهد هدر رفت آب نباشیم.

به گفته او، اجرای پروژه‌های آبخیزداری در سطح وسیع از دیگر راهکار‌های ارتقای بهره وری آب در بخش کشاورزی و جلوگیری از هدر رفت آب به شمار می‌رود تا در صورت جاری شدن آب بارندگی در دره‌ها و مسیر‌های عبور آب بر حجم آب‌های زیرزمینی افزوده شود. اما بدلیل کمبود اعتبار اجرای پروژه‌های آبخیزداری به کندی در حال انجام است و نیاز به تزریق اعتبار دارد.

طی سال های اخیر کمبود منابع آبی چالش های جدی بوجود آورد که برداشت بی رویه منابع زیرزمینی،فرونشست زمین و حفر چاه ها  از اثرات سو این کم بارشی هاست که مسئولان وزارت جهاد با توسعه سامانه های نوین، اجرای الگوی کشت و پروژه های آبخیزداری بدنبال بهره وری آب و جلوگیری از هدررفت مصرف آب هستند.

منبع: باشگاه خبرنگاران
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

منبع لبنانی: جهت تصویب توافق آتش‌بس آماده باشید

برای گسترش شمولیت مالی و توسعه توثیق الکترونیکی باید نگاه سنتی را کنار بگذاریم

تعیین اعضای دوره نهم شورای عالی حوزه‌های علمیه

عکس/ قرارداد محرم نویدکیا فسخ شد

اجرای طرح "سرمایه‌یار رفاه" بانک رفاه کارگران آغاز شد

گاز ارزان و بهره‌وری پایین نیروگاه دو عامل اصلی ناترازی

تندیس سیمین سه ستاره جشنواره ملی صنعت سلامت محور به ایرانول تعلق گرفت

عضویت شرکت نفت ایرانول در انجمن علوم فن‌آوری و بسته‌بندی ایران

بیمه معلم، مجری بیمه حوادث و مسئولیت مدنی کودکستان‌های کشور شد

رنگ قرمز در شب یلدا نماد چیست؟

روش معجزه آسا برای چربی سوزی پشت میز کار

نایب‌قهرمانی تیم ملی کاراته ایران در جام جهانی با حضور ملی‌پوشان بیمه تعاون

جزییاتی از طرح پرداخت حق ثبت مهریه+ جدول

مراسم تقدیر از برترین‌های فروش منطقه ۵ بیمه پاسارگاد برگزار شد

راهکار طلایی برای پاک کردن لاک ناخن از روی مبل و فرش+عکس

بیمه ملت، بیشترین رضایت مشتری و کمترین شکایت ثبت شده در صنعت بیمه

فرصتی استثنایی برای استفاده از تخفیفات ویژه در جشنواره ۲۱

مرکز ارتباط با مشتریان موسسه اعتباری ملل؛ پشتیبان مطمئن شما

معدن گنجه رودبار بسته شد

حضور پرقدرت بانک مسکن در عرصه ساخت و ساز با افزایش سرمایه/ نقش‌آفرینی پررنگ‌تر بانک مسکن در کنار دولت

۴ باور غلط درباره مصرف نمک

ارتقای جایگاه بانک مسکن با تکیه بر ابزار‌ها و محصولات جدید

کمبود این ویتامین در بدن سبب کاهش شنوایی می‌شود

نثاری: افزایش سرمایه بانک مسکن، حجم تسهیلات ساخت و ساز‌ها را تقویت می‌کند

حضور فعال بانک ملت در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

عکس/ تغییر عجیب بازیگر روسی سریال خاتون پس از ۶ سال

حمایت گسترده و همه جانبه بانک ملی ایران از سامانه توثیق الکترونیک هوشمند

مشکل بزرگ پرسپولیس با گاریدو

اینفوگرافی/ ۳۱ نماینده‌ای که پس از استعفا راهی پاستور شدند

توقیف سواری تویوتا با ۵۹ میلیون جریمه

اعلام برندگان مسابقه کانون جوانه های بانک ملی ایران

فیلم/ بارش بی سابقه باران در خانه خدا

عکس/ ناصر ملک‌مطیعی کنار بازیگر زن ترکیه‌ای ۵۸ سال پیش

عکس/ ثریا قاسمی و حمیده خیرآبادی در ۲۶ سال قبل

خودرو ۶.۳ میلیارد دلار ارز گرفت+ جدول

پذیرش ۶۰ روز آتش بس در لبنان

ماجرای مرگ مشکوک ۲ کودک تهرانی پس از خوردن ماکارونی

ناصرالدین شاه قاجار کیست؟/ شاهی با طولانی‌ترین دوره حکومت در میان پادشاهان ایران

طرز تهیه رشته پلو با انار مخصوص مهمانی شب یلدا

عکس/ تغییر چهره جذاب مریم مومن

عکس/ صف خدمتکاران ناصرالدین شاه در کاخ گلستان ۱۳۰ سال پیش

عکس/ نوۀ دختری ناصرالدین شاه در کنار مرداب انزلی سال ۱۲۷۳

عکس/ عروسی دختر ناصر الدین شاه ۱۳۰ سال پیش

فیلم/ قالیباف: قانون مطبوعات باید اصلاح شود

دوگانه کاذب وعده صادق ۳ و دیپلماسی؛ هزینه‌سازی بیهوده برای مذاکرات آینده کلید می‌خورد

بازگشت ۲ بازیکن به اردوی استقلال

فیلم/ برگزاری جلسات تعیین مزد در بهمن و اسفند

ماجرای طلاق و ازدواج مجدد آزیتا حاجیان+ عکس

مشخصات تانک بولات T۶۴؛ تانک قدرتمند و مرگبار اوکراین

فیلم/ رقص کُردی نوید محمدزاده و روزبه حصاری در ایلام