تاریخ انتشار: ۱۱:۲۵ - ۱۱ آبان ۱۴۰۱
نگاهی به اظهارنظر تازه مدیرکل دفتر نظارت سازمان سینمایی

نگاهی به روند تغییر قوانین حجاب در سینمای ایران

ازجمله این تلاش‌ها می‌توان به استفاده از کلاه‌گیس یا تراشیدن موی سر زنان اشاره کرد. کلاه‌گیس‌هایی که اگرچه فیلم‌هایی، چون «کاناپه» کیانوش عیاری را توقیف کرد، اما در استانداردی دوگانه در سریال «گاندو»، از قاب تلویزیون پخش شد

نگاهی به روند تغییر قوانین حجاب در سینمای ایران

اقتصاد۲۴ - آن‌چه این روز‌ها در خیابان‌های بسیاری از شهر‌های ایران می‌گذرد و نیز درباره مطالبات زنان، موجب طرح این پرسش می‌شود که آیا در آینده‌ای دور یا نزدیک، شاهد تغییر قوانین حجاب در سینمای ایران و سریال‌های تلویزیونی خواهیم بود یا خیر؟ قوانینی که از سال‌های پس از انقلاب شاهد تلاش برخی کارگردانان برای ایجاد تغییراتی در آن بوده‌ایم.

به گزارش هم میهن، ازجمله این تلاش‌ها می‌توان به استفاده از کلاه‌گیس یا تراشیدن موی سر زنان اشاره کرد. کلاه‌گیس‌هایی که اگرچه فیلم‌هایی، چون «کاناپه» کیانوش عیاری را توقیف کرد، اما در استانداردی دوگانه در سریال «گاندو»، از قاب تلویزیون پخش شد. آن‌چه روح‌الله سهرابی، مدیرکل دفتر نظارت بر عرضه و نمایش فیلم سازمان سینمایی در گفتگو با خبرگزاری مهر در مورد فیلم‌های سینمایی «کاناپه» (۱۳۹۵) ساخته کیانوش عیاری و «قاتل و وحشی» (۱۳۹۸) ساخته حمید نعمت‌الله گفته، موجب نگاهی دوباره به این تلاش‌ها شده است. او در گفتگو با خبرگزاری مهر گفته است: «بحث این فیلم‌ها، بحث رعایت آیین‌نامه‌ها و مقررات مصوب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رعایت حجاب، طبق قوانین است که واقعا باید یک تصمیم حاکمیتی درباره آن گرفته شود. بالاخره باید در این زمینه تصمیم گرفته شود که آیا می‌شود با این شرایط موی یک زن در فیلمی نمایش داده شود یا خیر.» سوالی که همچنان پاسخی برایش وجود ندارد.

نخستین تلاش‌ها با کلاه

یکی از نخستین تلاش‌ها برای طبیعی جلوه دادن پوشش شخصیت‌های زن در فیلم‌های سینمایی و سریال‌های تلویزیونی، در «هزار دستان» ساخته علی حاتمی بود که اگرچه ساختش زمانی آغاز شد که هنوز حجاب در ایران اجباری نبود، اما بخش عمده‌ای از آن در ابتدای دهه ۶۰ فیلم‌برداری شد. شخصیت‌های اصلی زن این سریال، کلاه و برخی از شخصیت‌های فرعی کلاه‌گیس بر سر داشتند. استفاده از کلاه به جای حجاب که درواقع نخستین تمهید برای گریز از حجاب معمول بود، تا امروز بار‌ها در فیلم‌های تاریخی که داستان‌شان پیش از انقلاب رخ می‌دهد، د دیده شده و ازجمله نمونه‌های آن می‌توان به سریال «شهرزاد» و «معمای شاه» اشاره کرد.

مردان در نقش زنان

در سال‌های نخستین ورود تئاتر به ایران، کمبود بازیگران زن در تئاتر را بازیگران مرد جبران می‌کردند. این بازیگران و نقش آن‌ها را «زن‌پوش» می‌نامیدند. پس از انقلاب و به‌واسطه محدودیت‌های شرعی و عرفی که موانعی برای طبیعی جلوه دادن نقش زنان به‌وجود آورده بود، استفاده از بازیگران زن‌پوش در سینما و تئاتر باردیگر مطرح شد؛ این‌بار با هدفی متفاوت. نخستین‌باری که در یک‌فیلم ایرانی پس از انقلاب، مردی در نقش یکی از شخصیت‌های اصلی زن بازی کرد، «دستفروش» ساخته محسن مخملباف در سال ۱۳۶۶بود. مخملباف در یکی از سه اپیزود این فیلم، زن سالخورده‌ای را بدون حجاب به‌تصویر کشید که نقش او را محمود بصیری بازی می‌کرد. مشهورترین شخصیت زن‌پوش بعدی سینمای ایران در فیلم «آدم‌برفی»، ساخته داود میرباقری شکل گرفت که اکبر عبدی نیمی از فیلم را با لباس، آرایش و صدای زنانه بازی کرد. حضور این شخصیت، مهم‌ترین عاملی بود که چندسالی موجب توقیف فیلم شد. اکبر عبدی در چند فیلم دیگر نیز نقش زنان را بازی کرد، ازجمله «خوابم می‌آید»، ساخته رضا عطاران و «خواب‌زده‌ها»، ساخته فریدون جیرانی.

کلاه‌گیس

در طول این سال‌ها همواره شنیده شده است که کلاه‌گیس نمی‌تواند ترفندی برای دور زدن حجاب باشد، اما تعداد فیلم‌هایی که از کلاه‌گیس به‌جای حجاب استفاده کرده‌اند، کم نبوده‌اند. محسن مخملباف در فیلم «ناصرالدین‌شاه، آکتور سینما»، برای بازسازی نقش دختر لر، کلاه‌گیسی بر سر فاطمه معتمدآریا گذاشت؛ هرچند بعد‌ها گفت، برای گرفتن پروانه نمایش مجبور بوده در صحنه‌ای نشان دهد که کلا‌ه‌گیس از سر معتمدآریا می‌افتد و او زیر آن حجاب دارد. در سریال «یوسف پیامبر»، ساخته فرج‌الله سلحشور کلاه‌گیس شخصیت‌های زن به‌گونه‌ای انتخاب شد که کاملا مشخص شود مصنوعی است. در فیلم «آب‌نبات چوبی» هم در ابتدای فیلم نوشته شده بود، برای دو بازیگر زن این فیلم از کلاه‌گیس استفاده شده است.


بیشتر بخوانید: افزایش خارج از عرف دستمزد بازیگران


این فیلم بدون مشکل اکران شد و با این حال همان کلاه‌گیس راه را برای روی پرده رفتن «کاناپه» کیانوش عیاری بست. از کلاه‌گیس در سریال «گاندو» هم استفاده شد و اتفاقا واکنش منتقدانی، چون هوشنگ گلمکانی را هم به‌همراه داشت. او در زمان پخش این سریال پرسید: «استفاده از کلاه‌گیس برای بازیگر سریال «گاندو»، ایرادی ندارد، اما برای «کاناپه» عیاری مجاز نیست؟» کوروش کمره‌ای، مشاور مدیر شبکه سه سیما در پاسخ به این انتقاد گفت: «بازیگر این سکانس، ارمنی و محل فیلم‌برداری، ترکیه است.» و گلمکانی در ادامه پرسید: «اگر نامسلمان بودن بازیگر، مجوزی برای استفاده از کلاه‌گیس است، آیا کیانوش عیاری می‌توانسته برای بازی در نقش‌های فیلمش از چند بازیگر نامسلمان استفاده کند و در آن صورت مشکلی وجود نداشت؟» هرچند این بده‌وبستان کلامی هیچ‌گاه سرانجامی نیافت و تکلیف «کاناپه» همچنان نامعلوم ماند.

سر تراشیده

کارگردانانی که برای این‌که بر سر شخصیت زن فیلم‌شان روسری نکنند، موی آن‌ها را از ته تراشیدند، نمونه دیگری از تلاش برای طبیعی جلوه دادن پوشش زنان در فیلم‌های سینمایی بودند. «سرب»، یکی از نخستین فیلم‌های مطرح بود که بازیگر زن آن با سری تراشیده به تصویر کشیده شد. فریماه فرجامی در این فیلم مسعود کیمیایی، نقش زنی را بازی می‌کرد که مبتلا به تیفوس بود و باید موهایش را از ته می‌زد. سال‌ها بعد حضور بازیگر زنی با همین شمایل در «قرنطینه»، ساخته منوچهر هادی جنجال‌برانگیز شد. شخصیت زن این فیلم سرطان داشت، موهایش را پس از شیمی‌درمانی از دست داده بود و در بیشتر صحنه‌های فیلم، بدون حجاب ظاهر می‌شد. این اتفاق در مورد «شیفتگی»، ساخته علی عصمتی نیز افتاد و شرط اکران فیلم، استفاده از کلاه دیجیتال برای رویا تیموریان، تعیین شد. همچنین در یکی از اپیزود‌های فیلم «ده» عباس کیارستمی، یکی از کسانی که سوار ماشین می‌شد، زنی بود که سر خود را تراشیده بود. صحنه‌ای که از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از دلایل توقیف فیلم عنوان شده است. «قاتل و وحشی» آخرین نمونه تراشیدن سر شخصیت اصلی زن یک فیلم بود که اثر را در محاق توقیف فرو برد.

بازیگران زن خارجی

اگرچه در سال‌های اخیر استفاده از بازیگران زن غیرمسلمان بدون حجاب به‌شرط آن‌که فیلم در خارج از ایران فیلم‌برداری شده باشد، بلامانع شده است، اما یکی از نخستین مواردی که در این زمینه جنجال‌برانگیز شد، فیلم «کتاب قانون» ساخته مازیار میری بود که در سال ۱۳۷۸ ساخته شد. در این فیلم، پرویز پرستویی در نقش کارمندی ایرانی برای ماموریت به لبنان می‌رفت و در آن‌جا عاشق دختری مسیحی می‌شد، دختر که در لبنان بی‌حجاب بود، با ازدواج با مرد ایرانی، مسلمان شد و به ایران آمد و با حجاب شد. نمونه فیلم‌های دیگری که مردی ایرانی در خارج عاشق دختری غیرایرانی شد، در سال‌های بعد بار‌ها تکرار شد که در اغلب آن‌ها شخصیت اصلی زن تا زمانی که در خارج است، بدون حجاب ظاهر می‌شود و ازجمله نمونه‌های آن می‌توان به فیلم‌های «من سالوادور نیستم» و «سلام بمبئی» اشاره کرد. مورد دیگر که یک بازیگر زن خارجی بدون حجاب در فیلمی ایرانی بازی کرد، «استرداد» (محصول ۱۳۹۰)، ساخته علی غفاری بود. تفاوت این فیلم با دیگر نمونه‌های شبیه خود این بود که این بازیگر در نقش یک شخصیت ایرانی بازی کرده است و کارگردان برای گریز از ترفند‌هایی نظیر کلاه و کلاه‌گیس، صدای الیسا کاچر، بازیگر اهل بلاروس را دوبله کرد. تازه‌ترین نمونه استفاده از بازیگران زن خارجی بدون‌حجاب در سریالی ایرانی، حضور آیسل کاپلان، بازیگر زن ترکیه‌ای در سریال «راز ناتمام» به‌کارگردانی امین امانی بود که از شبکه یک پخش شد.

کلاه، کلاه‌گیس، سر تراشیده، مردان در نقش زنان و استفاده از بازیگران زن خارجی به‌جای زن ایرانی، اگرچه در تمام این سال‌ها راهکار‌هایی بوده که برای نشان دادن زنان با پوشش طبیعی به ذهن کارگردانان ایرانی رسیده، اما باید منتظر ماند و دید رخداد‌های اخیر ایران می‌تواند منجر به ایجاد تحولی شود و این کارگردانان را از استفاده از چنین ترفند‌هایی بی‌نیاز کند؟

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ رزمایش مشترک ایران و باکو

عکس/ وعده ایلان ماسک درباره اتصال تمامی گوشی‌ها به اینترنت ماهواره‌ای

عکس/ پوستر پرسپولیس برای بازی با الریان قطر

عکس/ ثبت‌نام حج تمتع از کدام اولویت‌ها انجام می‌شود؟

تصویری عجیب از سالن برگزاری همایش عفاف و حجاب

عکس/ بازداشت ۳ ازبک در امارات به اتهام قتل خاخام اسرائیلی

عکس/ افشای قرارداد بازیکنان پرسپولیس

عکس/جشن تولد علی شادمان با حضور رپر مشهور

عکس/ ژست دیدنی فردین کنار دو ستاره سینمای هند ۵۳ سال پیش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اگر هر روز آب پرتقال بخورید، چه می‌شود؟

فیلم/ گاریدو: همه فکر کردیم بازی را بردیم

عالیشاه راهی بیمارستان شد

حسینی: متاسفانه گل را حفظ نمی‌کنیم و بی‌هوا حمله می‌کنیم

عکس/ تصویری از فرح، محمدرضا پهلوی و فرزندانش در سال ۱۳۵۲

عکس/ تماشاگر ویژه بازی استقلال - پاختاکور چه کسی بود؟

علت بازگشت دلار به کانال ۶۸ هزار تومان چیست؟/ صدور قطعنامه علیه ایران به افزایش ریسک، نگرانی و انتظارات تورمی منجر شد

آمار فنی AFC برای دیدار پرسپولیس و الریان

فیلم/ خلاصه دیدار الریان ۱ - ۱ پرسپولیس

طلسم پرسپولیس در قطر هم نشکست

موسیمانه: ناامیدکننده بود که پیروز نشدیم

فیلم/ حسین تهی در گفت‌و‌گو با علی ضیا: روز عاشورا به دنیا آمدم و به همین دلیل نامم حسین است

عکس/ تازه‌ترین تصویر از سفیر ایران در لبنان

تعداد عجیب رانندگان تاکسی‌های اینترنتی در ایران

شمارش معکوس برای خداحافظی با کارت‌های بانک

آمار فنی AFC از بازی استقلال - پاختاکور

عکس/ تغییر چهره جذاب همسر اول جومونگ بعد از ۱۸ سال

فیلم/ درگیری لفظی درباره تنظیم بازار گوشت قرمز بر روی آنتن صداوسیما

انفجار یک معدن در گنجه رودبار

فیلم/ خلاصه دیدار استقلال ۰ - ۰ پاختاکور

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم