اقتصاد۲۴- به تازگی مسوولان از آغاز تبادل ۶۰۰ مگاوات برق با ترکیه خبر دادهاند؛ موضوعی که میتواند به آرزوی دیرینه ایران برای تبدیل شدن به هاب منطقه و رسیدن برق ایران به اروپا رنگ واقعیت ببخشد.
مصطفی رجبی مشهدی - سخنگوی صنعت برق، روز چهارشنبه در نشستی خبری در خصوص جزییات این موضوع به ایسنا گفت: اکنون سنکرون انجام شده، ۶۰۰ مگاوات را به طور آزمایشی وارد تبادل کردیم و در حال حاضر معادل ۳.۵ روز برق را از ترکیه دریافت و ۳.۵ روز صادر میکنیم. این کار با آخرین فناوری روز دنیا به صورت یک پست بک تو بک انجام میشود و با این تکنولوژی از اختلالات فرکانسی جلوکیری میشود.
به گفته وی صادرات ۶۰۰ مگاوات در این مرحله انجام شده و امیدواریم بتوانیم تبادلات را گستردهتر کنیم. یکی ازمسیرها اروپا است که از طریق ترکیه میتوانیم به آن راه پیدا کنیم. وی به تازگی در گفت گویی دیگر با ایسنا، درباره اینکه چه میزان میتوان از طریق ترکیه برق به اروپا صادر کرد؟ گفته بود که این موضوع بستگی به محدودیتهایی که ترکیه با کشورهای اروپایی دارد مربوط میشود. اکنون این ظرفیت برای ایران فراهم شده که از طریق ترکیه تا ۶۰۰ مگاوات صادرات برق داشته باشیم.
اخیرا آرش کردی - مدیرعامل توانیر، نیز در نشستی خبری در این رابطه گفته بود که در شمال کشور نیاز به مسیرهای زیردریایی وجود ندارد و از طریق خطوط موجود میتوانیم به روسیه متصل شویم. همچنین از طریق ترکیه نیز میتوانیم برق را به اروپا صادر کنیم، اما به دلیل اینکه این کار میبایست از طریق کشورهای واسط انجام شود، با مسائلی مواجه هستیم.
بیشتر بخوانید: برق ایران به ترکیه میرسد
وی افزوده بود که زمینه ارتباطی با کشورهای خلیج فارس، کشورهای شمالی و بحث افزایش صادرات به پاکستان نیز مطرح است. در خصوص افغانستان نیز باید گفت که به دلیل شرایط سیاسی خاص این کشور اکنون نمیتوان اظهارنظر قطعی کرد. نکته اساسی این است که ما با محدودیت مصرف مواجه هستیم، اما با این حال نسبت به قراردادهایی که برای صادرات منعقد کردهایم، از نظر حقوقی و بینالمللی پایبند خواهیم بود، ولی ارجحیت تامین نیازهای داخل است.
توان صادراتی ایران اکنون به صورت قراردادی حدود ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ مگاوات است و این قابلیت وجود دارد که این عدد به ۲۰۰۰ تا ۲۱۰۰ مگاوات ارتقا یابد. بررسی دادههای صادرات و واردات برق نشان میدهد که تراز انرژی ایران در حال حاضر مثبت است؛ به طوری که ۸۰ درصد صادرات و کمتر از ۲۰ درصد واردات صورت میگیرد. ایران هدف تبدیل شدن به هاب برق منطقه را با جدیت در دستور کار دارد و در این راستا با کشورهای همسایه طی یک سال اخیر توافق یا مذاکره داشته است.
خطوط برق ایران به افغانستان، پاکستان، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و عراق متصل است. همچنین سنکرون اولیه شبکه برق با روسیه نیز انجام شده است. با قطر نیز قرار شده که از طریق کابل دریایی این تبادل برقرار شود و این طرح اکنون در مرحله مطالعاتی قرار دارد.
به نظر میرسد که ایران عزم جدی برای تبادلات برقی خود در پیش گرفته است که باتوجه به پتانسیلهای موجود در این حوزه هدفی بی سرانجام نخواهد بود. همچنین باتوجه به محدودیتهایی که بعضا در زمان پیک (اوج مصرف) با آن مواجه میشود این تبادلات میتواند راهگشای اساسی باشد.