تاریخ انتشار: ۱۱:۳۹ - ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۸

نفع روسیه از همکاری با ایران در چیست؟

کارشناس مسائل بین الملل پیشنهاد اخیر روسیه به ایران در زمینه همکاری های صلح آمیز هسته ای را مورد بررسی قرار داده است.
روسیه
اقتصاد24 - پس از لغو معافیت های نفتی ایران توسط ایالات متحده آمریکا این بار این کشور در اقدام خودسرانه و یکجانبه تصمیم گرفت تا باز هم برای ایران مانع تراشی کند. واشنگتن این بار همکاری های صلح آمیز هسته ای کشورها با ایران را هدف گرفت و هشدار داد که اگر کشوری با ایران در زمینه توسه نیروگاه اتمی بوشهر فعالیتی داشته باشد تحریم خواهد شد.این در حالی است که ایالات متحده بر خلاف مفاد توافق هسته‌ای، بخش تازه‌ای از فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را با ادعای آنچه که «محروم‌سازی ایران از هرگونه مسیری به سوی تسلیحات هسته‌ای» خواند مورد تحریم قرار داد. در همین باره مسکو در واکنش به اقدام آمریکا اعلام کرد که تهدیدات آمریکا به توقف همکاری هسته‌ای ایران و روسیه منجر نخواهد شد و ما به شراکت با ایران ادامه خواهیم داد. برای بررسی ادامه همکاری‌های تهران و مسکو با دکتر حسن بهشتی‌پور کارشناس مسائل هسته‌ای و بین‌الملل گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه آن را می‌خوانید:

روسیه در آخرین موضع گیری تهدیدهای آمریکا درباره تحریم شرکت کنندگان در توسعه نیروگاه بوشهر اعلام کرده است که تهدیدات آمریکا به اعمال تحریم علیه تهران، به توقف همکاری هسته‌ای منجر نخواهد شد. نظر شما در این باره چیست؟ با توجه به شرایط جدید و فشارهای آمریکا آیا روس ها از واشنگتن تبعیت خواهند کرد؟

اگر سوابق همکاری های هسته ای ایران در چند سال اخیر را بررسی کنیم می بینیم که در زمان رژیم شاه آمریکا با ایران همکاری هایی داشت. مانند توسعه راکتوری که در خیابان کارگر کنونی است. ایران همچنین برای توسعه برق هسته ای بوشهر قبل از انقلاب با آلمان به توافق رسیده بود که به سرانجام نرسید و کشور آلمان در این زمینه با اینکه تقریباً ۷۰درصد آن تکمیل شده بود این پروژه را کنار گذاشتند. پس از این نیز در سال ۱۹۹۵ (شمسی۱۳۷۳) مناقصه ای برگزار شد و روسیه از آن برنده بیرون آمد و طبق آن قرار شد که عملیات ساخت راکتور برق هسته ای بوشهر توسط مسکو انجام شود. در این راستا و به دلیل تفاوت فناوری روسیه با آلمان، مسکو مجبور شد تا از ابتدا ساخت این نیروگاه را کلید بزند. همچنین روسیه متعهد شد که این نیروگاه را ۵ ساله به اتمام برساند و آن را تحویل دهد. اما به دلیل مشکلات مطرح شده در آن برهه زمانی که این پروژه تا سال ۲۰۱۳ به طول انجامید. روس ها مشکلات مالی را عنوان می کردند و ایران نیز فشارهای بین المللی را باعث به تعویق افتادن این طرح اعلام می کرد.

باید توجه داشت که در این سالها تنها یک راکتور ساخته نشد بلکه دانش هسته ای هم به ایران منتقل شد. در همین حال نیروهای متخصص هسته ای هم آموزش های لازم را دیدند و در نهایت سال ۱۳۸۵ جمهوری اسلامی ایران موفق شد تا صنعت هسته ای را بومی کند و به چنین دستاورد بزرگی برسد. در آن دوره ایالت متحده آمریکا فشارهای متعددی را بر روسیه وارد می کرد تا آنها را از ادامه همکاری با ایران منصرف کند ولی نکته قابل توجه این است که این خواسته واشنگتن هیچ گاه محقق نشد و تولید برق در نیروگاه بوشهر از سال ۹۳ تا کنون ادامه دارد. پس از تصویب برجام قرارداد توسعه فاز ۲ و ۳ این نیروگاه نیز بسته شده است و مسکو متعهد شده که طی ۱۰ سال این فازها را راه اندازی کند.

با وجود تهدیدها و هشدارهای اخیر آمریکا به روسیه درباره فعالیت های صلح آمیز هسته ای با ایران و تحریم کردن مسکو به خاطر تبعیت نکردن از این موضوع، بعید به نظر می رسد که روسیه هشدارهای آمریکا را جدی بگیرد و با ایران قطع همکاری کند؛ همان طور که قبلا هم این مساله وجود داشته است و مسکو به آن بی اعتنا بوده است. در این دوره نیز آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز طی چندین گزارش فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران را تأیید کرده و همچنین اعلام کرده که جمهوری اسلامی ایران به توافق هسته ای پایبند بوده است و در این زمینه هیچ شائبه ای وجود ندارد. قطعنامه ۲۲۳۱ که آمریکایی ها نیز به آن رأی داده اند صراحتا اعلام کرده که ایران می تواند از فعالیت های صلح آمیز هسته ای بهره مند شود.

به نظر شما آیا اقدام روسیه می تواند روی بی اثر کردن تحریم های آمریکا علیه ایران تأثیری داشته باشد؟
در مورد فعالیت های صلح آمیز هسته ای که تاثیرات زیادی دارد. اما در موارد دیگر مانند ذخایر اورانیوم و خرید آب سنگین باید دید که مسکو در نهایت چه تصمیمی را اتخاذ خواهد کرد. پرواضح است که هر کشوری بر اساس منافعش تصمیم خواهد گرفت و روسیه هم از این قاعده مستثنی نیست و در نتیجه همکاری با ایران نیز در جهت منافع این کشور خواهد بود. در این بین آمریکایی ها هستند که در این زمینه ضرر خواهند کرد. نمی توان صد در صد تضمین داد اما به احتمال زیاد به نظر می رسد که به غیر از نیروگاه بوشهر روسیه در دیگر زمینه ها نیز با ایران همکاری کند.

ارزیابی شما از گفتگوهای سه جانبه بین آمریکا، روسیه و چین که به تازگی مطرح شده است چیست؟ آیا روسیه می خواهد دست بالاتری را در زمینه گفتگوهای هسته ای داشته باشد؟ آیا این مساله به نفع چین و کره شمالی نیز خواهد بود؟

همان طور که می دانیم آمریکا قراردادهای زیادی با روسیه داشته است. اما با توجه به اینکه این قراردادها بین دو قدرت بزرگی که پس از جنگ جهانی دوم بیشترین سلاح های اتمی را در اختیار دارند بسته شده است، خواستار این نیستند که آنها را محدودتر کنند، چرا که با توجه به نبودن چین در معادلات این کشور می تواند از روسیه و آمریکا پیشی بگیرد. پیشنهاد پوتین نیز به همین دلیل است تا در صورت محدودسازی سلاح ها پکن هم وارد این معادله شود و از آن تبعیت کند. چین به عنوان دومین قدرت اقتصادی دنیا پس آمریکا طبیعتا در سال های اخیر در زمینه سلاح های هسته ای به پیشرفت های چشمگیری نیز دست یافته است. ورود احتمالی پکن به قراردادهای تعلیق شده بین آمریکا و روسیه آن کشور را ملزم به پذیرفتن محدودیت های موجود می کند.

اما کره شمالی با توجه به موقعیتی که دارد برای آمریکا، چین و روسیه از اهمیت بسیاری برخوردار است. اما از لحاظ هسته ای برآورد میشود که پیونگ یانگ ۱۰کلاهک هسته ای داشته باشد و در همین راستا مذاکرات با کره شمالی در چارچوب تامین امنیت شرق منطقه ای آسیا است. بنابراین موضوع کره شمالی ژئواستراتژیک، ژئوپلتیکی و حتی ژئواکونومیک نیز به شمار می رود.

به عنوان سوال آخر آیا با وجود تحریم ها و فشارهای آمریکا برجام باقی خواهد ماند؟ ایران به نظر شما باید چه مسیری را در پیش بگیرد؟
خروج ایران از برجام همان برنامه ای است که آمریکا و اسرائیل مدت هاست منتظر آن هستند. راه منطقی ما در داخل این است که در زمینه اقتصادی شرایط فوق العاده ای را اعلام کنیم و به تعبیر مقام معظم رهبری اقتصادی جنگی را در پیش بگیریم که در نتیجه آن در هزینه ها صرفه جویی شود و همچنین اقداماتی را انجام دهیم که تا حد ممکن اثرات تحریم کاسته شود و واشنگتن این موضوع را درک کند که سلاح تحریم کند شده و دیگر کارساز نیست. وابستگی به نفت هم باید کم شود و در این راستا نباید به شعار اتکا کرد. این ها مواردی است که باید عملی شود و گفتاردرمانی چاره گشا نخواهد بود. اگر این اقدامات صورت پذیرد آمریکا خواهد فهمید که قادر نیست تا ملت ایران را به زانو دربیاورد. هر سه قوه، بخش خصوصی، خصولتی ها و غیره باید دست به دست هم دهند و برای عمل کردن بسیج شوند. ایران باید سیاستی همه جانبه و چندوجهی را سرلوحه کار خود قرار دهد؛ برای مثال اینکه ایران صرفا بگوید که ذخایرش را ۲۰درصد افزایش خواهد داد مشکلی حل نخواهد شد چرا که بحث هسته ای تنها بخشی از موضوع است و این مساله را باید مد نظر داشته باشیم که عمده مشکلات مربوط به اقتصاد است و ما به یک مدیریت بحران نیازمندیم.
منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

تعطیلی گسترده مدارس و ادارات استان‌های کشور در روز سه‌شنبه ۷ اسفند

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ کنایه عجیب هوتن شکیبا به توقف سریال تاسیان

عکس/ زیبایی حیرات انگیز جاده چالوس در روز برفی

عکس/ نمایی نفس گیر از زیبایی روز برفی در جنگل‌های هیرکانی

عکس/ نمایی فوق العاده از فرودگاه مهرآباد ۶۹ سال پیش از فراز آسمان

۱۶ اصطلاح کافه رستورانی که باید بلد باشی

عکس/ دمای هوا ارومیه به منفی ۱۱ رسید

عکس/ چشم انداز شگفت انگیز از مقبرۀ کوروش کبیر ۹۷ سال پیش

عکس/ تیپ اجق وجق بهنوش بختیاری در یک مراسم با مانتوی رنگین کمانی

عکس/ استایل گنگ النازشاکردوست و لیلا اوتادی با دستمال سر و کلاه جنگی

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

طغیان مولدسازی و فروش اوراق در بودجه ۱۴۰۴ بدون ضمانت تحقق/ خرج دولت در سال آینده تا ۹۳ درصد بیشتر از سال ۱۴۰۳ است

از ۲۰ تا ۶۰ سالگی چگونه از مو‌های خود مراقبت کنیم؟

تعداد بلیت‌های دربی فقط ۳۰ هزار نفر

واکنش تینا پاکروان به توقیف تاسیان

عکس/ پانته‌آ پناهی‌ها در پشت صحنه یک نمایش

رایزنی وزرای خارجه اتحادیه اروپا درباره ایران

رقابت پرتنش مدیرعامل ایرانی اوبر و ایلان ماسک

توصیه مهم جواد امام به دولت چهاردهم

فیلم/ حذف تاثیر ۶۰ درصدی معدل در امتحانات نهایی پایه دهم و یازدهم

بانک‌های استان تهران فردا تعطیل شد؟

عکس/ محمدرضا گلزار پشت صحنه یک برنامه تلویزیونی

ترامپ: مذاکرات با پوتین بسیار خوب پیش‌ می‌رود

فیلم/ گلایه اکبر عبدی از حضور کمرنگ اهالی هنر در مراسم ختم مرحوم منوچهر والی‌زاده

علی لاریجانی: ۸۵ درصد اقتصاد کشور در اختیار حکومت و دولت است

فیلم/ توهین ایلهان عمر عضو مجلس نمایندگان به هواداران ترامپ

ایران به قطعنامه ضد روسی رای ممتنع داد

رایزنی غریب آبادی با مدیران تروئیکای اروپا در ژنو

«پیر پسر» قربانی قمار یک فیلم‌ساز

شوک به النصر پیش از بازی با استقلال

استقلال آماده تقابل با پرسپولیس است

سهمیه بنزین نوروز ۱۴۰۴ چقدر است؟

کلاس‌های درس دانشگاه‌های شریف و علم و صنعت مجازی شد

۳۶ ساعت حیاتی برای انتقال ماتزاری به استقلال

صحن علنی مجلس فردا تعطیل نیست

تهرانی‌ها مراقب باشند فردا جریمه نشوند

توقیف جام‌های پرسپولیس تکذیب شد

نماینده امضاکننده طرح استیضاح همتی: مایلم امضایم را پس بگیرم

نخستین تحریم ترامپ علیه ایران

چشم‌انداز قیمت مسکن در سال ۱۴۰۴

اینفوگرافی/ پیش‌بینی رشد اقتصادی ایران ازسوی صندوق بین‌المللی پول

مکرون بدون استقبال ترامپ وارد کاخ سفید شد

ستاره‌های مصدوم استقلال به دربی رسیدند

ارتفاع برف در این استان به یک متر رسید

راز تفاوت قیمت دلار و تتر در ایران مشخص شد

مدارس و ادارات این استان‌ها فردا تعطیل شد

افشاگری جدید از اتوبوس‌های برقی که دود می‌کنند

جزییات تازه از تاثیر معدل در کنکور اعلام شد

فیلم/ درخواست جالب جناب خان از رئیس مجلس

واکنش وریا غفوری به حضور در کادرفنی استقلال

فیلم/ خشم رضا شفیعی‌جم از حواشی جوکر

فریدریش مرتس، پیروز انتخابات آلمان: ناتو به زودی نابود می‌شود

فرصت طلایی برای طارمی

تهران باز هم تعطیل شد

رونمایی از خرید تازه استقلال پیش از دربی

زمان واریز عیدی بازنشستگان تغییر کرد

فیلم/ طنین صدای محسن چاووشی در خانه خواننده مشهور ترک

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳

فیلم/ آغوش صمیمانه شفیعی کدکنی و علی رواقی در تولد نود سالگی دانشگاه تهران

واکسن نمی‌زنم، پس هستم؛ بحران افزایش واکسن‌ستیزی و عقاید ضدواکسن پس از شیوع کرونا!

عکس دیده نشده از دریاچه ارومیه ۶۳ سال پیش وقتی پرآب بود