تحریمهای آمریکا علیه فولاد و صنایع معدنی ایران کارایی ندارد/ فلزات ایرانی قبلا هم تحریم بودند
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در حالی در دور جدید تحریمها بر صنایع آهن، مس، فولاد و آلومینیوم ایران دست گذاشته است که به گفته برخی کارشناسان این تحریمها در گذشته هم بوده اما آمریکا در دوره جدید سعی در ایجاد جنگ روانی علیه ایران دارد.
به گزارش اقتصاد24، پس از آن که شورای عالی امنیت ملی روز چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت (۸ مه) با انتشار بیانیهای خطاب به کشورهای مشارکت کننده در مذاکرات هستهای، از تعلیق اجرای برخی از تعهدات پیشبینیشده در برجام خبر داد، دونالد ترامپ نیز پس از آن فرمانی اجرایی صادر کرد که بر اساس آن ایالات متحده تحریمهایی را علیه صنایع آهن، فولاد، آلومینیوم و مس ایران وضع میکند که بزرگترین منبع درآمد غیرنفتی این کشور به شمار میرود و تاکید کرد که ایران باید منتظر اقدامات بیشتر باشد مگر اینکه به شکل اساسی رفتار خود را تغییر دهد.
پس از این اقدام رسانه های خارجی با ذکر این مطلب که اداره تجارت بین المللی ایالات متحده، ایران را به عنوان بزرگترین صادر کننده فولاد در جهان طبقه بندی کرده است، به نقل از انجمن تولید کنندگان فولاد ایران نوشتند که تا 20 مارس سال گذشته صادرات محصولات فولادی ایران به 7.9 میلیون تن رسیده بود که با وجود تحریم های ثانویه تنها 7.1 درصد نسبت به سال قبل کاهش داشته است.
سایت تحلیلی بازارهای انرژی و کالا (S&P Global Platts) نیز چند روز پیش نوشت: ایران قصد دارد تا سال 2025 تولید فولاد خام خود را از حدود 25 میلیون تن در سال به 55 میلیون متر مکعب در سال افزایش دهد و معاملهگران فلز در آسیا روز پنجشنبه اذعان کردند که تاثیر تحریم های آمریکا بر بخش مس و آلومینیوم ایران حاشیه ای خواهد بود چرا که صادرات ایران به منطقه محدود شده و شاید حتی کمتر از سه درصد را در بر گیرد.
CIA World نیز شرکای عمده تجاری ایران را چین(27 درصد)، هند(15 درصد)، کره جنوبی(11درصد)، ترکیه(11درصد)، ایتالیا(6درصد) و ژاپن(5درصد) اعلام کرد. با وجود اینکه برخی رسانه های خارجی، ایران را به عنوان بزرگترین صادر کننده فولاد در جهان معرفی کرده اند اما برخی نیز با کوچک شمردن این سهم سعی در القای منزوی بودن ایران پس از این تحریمها دارند.
با این حال سازمان توسعه و تجارت ایران، میزان صادرات آهن و آلیاژهای آن (چدن و فولاد) را طی سال گذشته خورشیدی حدود ۳.۹ میلیارد دلار و صادرات مس و محصولات مسی را حدود ۷۰۰ میلیون دلار دانست. در حقیقت کل اقلام یاد شده سهمی ۱۴ درصدی در کل صادرات غیرنفتی کشور دارد، اما درآمد دولت از فروش داخلی و خارجی این محصولات در مجموع چشمگیر است.
به گزارش سایت وزارت صنعت، تولید مس ایران در سال گذشته تقریبا ۱۴۳ میلیون تن و تولید سنگ آهن ایران بیش از ۳۵ میلیون تن بوده است اما تولید و صادرات آلومینیوم ایران چندان چشمگیر نیست.
نکته مهم در بخش فولاد این است که ایران سال گذشته تولید فولاد را نسبت به سال ۹۶ حدود ۱۸ درصد افزایش داد و به ۲۵ میلیون تن رساند و برنامههای وسیعی برای افزایش تولید و صادرات فولاد داشت و به همین دلیل آمریکا سعی کرد با ایجاد تحریم های جدید از دستیابی ایران به این هدف جلوگیری کند.
امیر حسین کاوه، دبیر انجمن سندیکای تولید کنندگان لوله های فولادی ایران با اشاره به اینکه فلزات ایرانی قبلا هم تحریم بودند، دور جدید تحریم ها را نوعی جنگ روانی علیه ایران دانست و اعلام کرد قبل از تحریم ها ما حدود سه میلیون تن ورق فولاد وارد می کردیم و همین مقدار را نیز صادر می کنیم اما امروز این روند متوقف شده است و در این زمینه خودکفایی ضروری به نظر می رسد.