اقتصاد۲۴- این شرایط باعث شده است به لحاظ سطح قیمتی، بازار در ناپایدارترین شرایط خود به سر ببرد آن هم در مقطع حساس زمانی شب عید که تقاضا برای خرید مسکن مطابق با عرف هر سال، افزایش مییابد.
به ویژه آنکه افزایش نااطمینانیها، تمایل به خرید مسکن در میان گروههای مختلف (مصرفکننده و غیرمصرفی) را افزایش داده است. در واقع قیمتها در بازار مسکن به قیمتهای ژلهای تبدیل شده است. بازار مسکن بازاری است که بر اساس عرف همیشگی، همواره دیرترین و با تاخیرترین تاثیرپذیری از تغییرات نرخ و نوسانات قیمتی در بازارهای دارایی از جمله بازار ارز و... را به خود اختصاص میدهد. به این معنا که همواره چسبندگی قیمتی در بازار مسکن بیشتر و اثرپذیری از تحولات سایر بازارها، در این بازار با تاخیر زمانی بوده است. اما در مقطع زمانی فعلی، نوسانات شدید ارزی و جهش در سایر بازارها مانند بازار سکه، طلا و... باعث شده است، عملا بسیاری از افراد برای حفظ داراییهای خود یا برای آنکه با بهای کمتری نسبت به سال بعد بتوانند آپارتمان خود را تبدیل به احسن کنند، به عنوان متقاضی وارد بازار شب عید معاملات ملک شوند.
بیشتر بخوانید: فروش ویلا به قیمت پایینتر از وضعیت بازار
با این حال، نه تنها حجم عرضه فایل به دلیل انتظار فروشندهها از ادامه رشد قیمت در سال بعد به شدت کاهش یافته است که برخی از آنها اقدام به تغییرات ساعتی و روزانه قیمت فایلهای خود کردهاند. این موضوع باعث شده است اعتبار یا تاریخ مصرف قیمت در فایلهای فروش به کمترین حد ممکن برسد. البته این اولین بار نیست که بازار مسکن با تغییرات روزانه وساعتی قیمت در فایلهای فروش روبهرو میشود بلکه پیش از این نیز در مقاطعی که قیمتها در بازار به اوج رسیده و حباب مسکن متورم میشد و به همین علت این انتظار وجود داشت که هر لحظه عملیات تخلیه حباب آغاز شده و قیمت واقعی و حتی اسمی مسکن شروع به کاهش کند، این شرایط تجربه میشد.
اما شرایط دورههای قبل با دوره فعلی یک تفاوت مهم و آشکار دارد. این تفاوت مربوط به قرار داشتن بازار در آن دورهها در فاز رونق تورمی و قرار داشتن بازار فعلی در وضعیت رکود سنگین است.
دردورههایی که بازار در اوج رونق تورمی قرار داشت، بعضا نقطه اوج قیمت در این بازار با ناپایداری سطح قیمتها وتغییرات روزانه و ساعتی قیمت در این بازار همراه میشد. اما بعد از مدتی، روند تخلیه حباب و رسیدن قیمتها به پایداری نسبی آغاز میشد. هماکنون، اما بهرغم رکود سنگین در بازار مسکن، این ناپایداری قیمتی در حال تجربه شدن است. آن هم زمانی که بسیاری از فروشندهها عملا از فروش انصراف داده و در بهترین حالت آن را به ابتدای سال بعد موکول کردهاند. در چنین شرایطی حجم تقاضا برای خرید مسکن نسبت به نیمه اول سال به میزان محسوس افزایش یافته است. تقاضایی که این روزها با کمبود فایل مواجه شده و عملا نمیتواند از بازار خرید کند.
بنظر من افرادی که از تداوم افزایش قیمت مسکن دم میزنند خودشان از موافقان و ذینفعان تورم مسکن هستند که با این اظهار نظرها انتظارات تورمی را در ذهن سرمایه گذاران این حوزه تقویت میکنند.
با توجه به روند روبه رشد شدید هزینه های روزمره زندگی مردم به زودی به جایی خواهیم رسید که مردم به سختی بتوانند شکم خود و خانواده را سیر کنند ودیگر کسی به خرید مسکن فکر نخواهد کرد . با این حال هرچقدر هم که مسکن گران شود چون خریداری وجود نخواهد داشت در اصل سرمایه گذار ضرر خواهد کرد چراکه سرمایه خود را در جایی بلوکه کرده که هیچ استفاده ای برایش ندارد .
از طرفی باید بدانیم که با توجه به وجود تعداد بسیار زیاد خانه های خالی که بمنظور سوداگری در این حوزه ، در تملک افراد خاصی قرار گرفته و میگیرد یکی از مهمترین راهکارهای حل معضل مسکن ، رسیدگی به وضعیت این خانه های خالی و ورود آنها به چرخه مصرف (البته با قیمتهای منطقی و مناسب) میباشد به شرطی که دولت محترم اراده جدی برای رسیدگی به معضل مسکن داشته باشد که بنظر میرسد اقداماتی در این زمینه در حال پیگیری میباشد.
بنابر این من معتقدم که دوران تجارت مسکن و املاک در حال رسیدن به آخر خط میباشد و فروپاشی قیمت مسکن نزدیک است . همانگونه که در بسیاری کشورها این اتفاق در سالهای اخیر افتاده است .