تاریخ انتشار: ۰۱:۰۷ - ۱۴ فروردين ۱۴۰۲
در اقتصاد ۲۴ بخوانید؛

علت بروز بیماری آسم چیست و راه های درمان آن کدامند؟

در بیماری «آسم» مجاری تنفسی بیمار متورم شده و عضلات اطراف آن سفت می‌شود، سپس مخاط، مجرا‌های هوایی را پر می‌کند و میزان هوای قابل عبور را کاهش می‌دهد.

علت بروز بیماری آسم

اقتصاد۲۴- الهام عندلیب‌مقدم: آسم یک بیماری مزمن است که باعث تنگی و التهاب مجاری تنفسی و افزایش تولید مخاط می‌شود. در این بیماری مجاری تنفسی بیمار متورم شده و عضلات اطراف آن سفت می‌شود، سپس مخاط، مجرا‌های هوایی را پر می‌کند و میزان هوای قابل عبور را کاهش می‌دهد؛ در واقع در این بیماری، در پاسخ به محرک‌های گوناگون، مجاری هوایی به شکل برگشت‌پذیر تنگ و مسدود می‌شوند. این وضعیت تنفس را دشوار کرده و باعث صدای خس خس (سوت مانند)، تنگی نفس و سرفه می‌شود.

آسم برای برخی در حد یک مزاحمت جزئی است، ولی برای برخی دیگر ممکن است منجر به بروز حملات آسم شده و حیات بیمار را تهدید کند. معمولاً حملات آسم، کوتاه‌مدت است و هر حمله چند دقیقه تا نهایتا چند ساعت طول می‌کشد.

علت آسم چیست و چه کسانی بیشتر در معرض این بیماری هستند؟

علت دقیق ابتلا برخی افراد به آسم به‌طور دقیق مشخص نشده است، ولی به‌طور کلی عوامل ژنتیکی و محیطی تاثیرگذار هستند.

عوامل محرک آسم در افراد مختلف، متفاوت است. از جمله عوامل و محرک‌های موثر در ایجاد بیماری آسم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

*آلرژی
*ذرات موجود در هوا مانند گرد و غبار، گرده گیاهان، هاگ کپک، شوره حیوانات خانگی و ...
*آلاینده‌های هوا مانند دود
*سیگار کشیدن
*عفونت‌های تنفسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا
*بیماری ریفلاکس معده (برگشت اسید معده به مری)
*عوامل هورمونی
*چاقی
*بارداری
*استرس و فشار‌های عصبی
*احساساتی مانند شادی، عصبانیت، هیجان، خنده و گریه
*مصرف دارو‌های خاص از جمله مسدود‌کننده‌های بتا، آسپرین و دارو‌های ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم
*سولفیت‌ها و مواد نگهدارنده موجود در انواع غذا‌ها و نوشیدنی‌ها مانند میگو، میوه خشک، سیب زمینی فرآوری شده و آبجو
*فعالیت بدنی
*هوای سرد

علت بروز بیماری آسم

علائم آسم چیست؟

علائم آسم در بیماران، متفاوت است. ممکن است یک بیمار فقط در زمان‌های خاص مثل ورزش کردن با حملات آسم مواجه شود و بیماری دیگر با علائم مداوم مواجه باشد. علائم معمول آسم در جوانان و افراد مسن عبارتند از:

• تنگی نفس

• احساس درد در قفسه سینه

• خس خس سینه هنگام بازدم که نشانه شایع آسم در کودکان است

• حملات سرفه یا خس خس سینه که در اثر ابتلا به ویروس سرماخوردگی یا آنفولانزا بدتر می‌شود

• مشکل خواب ناشی از تنگی نفس و سرفه

• مشکل در صحبت کردن

• خستگی

انواع آسم کدامند؟

آسم انواع مختلفی دارد و بستگی دارد که بر چه اساس تقسیم‌بندی شود.

در یک تقسیم‌بندی کلی، به دو نوع ذاتی و آتوپیک (افزایش حساسیت به محرک‌ها) تقسیم می‌شود، که بر اساس مکانیسم بروز بیماری است. آسم آتوپیک شیوع بیشتری دارد و حدود ۸۰ درصد موارد آسم را شامل می‌شود.


بیشتر بخوانید: آشنایی با بیماری سینوزیت و راه های درمان آن


در یک تقسیم‌بندی دیگر بر اساس شدت بیماری، آسم به انواع زیر تقسیم می‌شود:

خفیف متناوب: حملات کمتر از دو بار در هفته در روز و کمتر از دو بار در ماه در شب ایجاد می‌شوند.

پایدار خفیف: وجود علائم بیشتر از دو بار در هفته در روز و بیشتر از دو بار در ماه در شب هستند، اما این علائم هرروز تکرار نمی‌شوند.

پایدار متوسط: مانند پایدار خفیف است با این تفاوت که علائم روزانه هستند و علائم شبانه بیش از یک بار در هفته رخ می‌دهند.

پایدار شدید: علائم روزانه و شبانه مداوم و مکرر هستند.

اشکال دیگری از آسم شامل آسم در دوران کودکی و آسم در بزرگ‌سالان نیز وجود دارد. در آسم بزرگ‌سالان، علائم حداقل تا ۲۰ سالگی ظاهر نمی‌شوند.

در ادامه به سایر انواع خاص آسم اشاره شده است:

*آسم آلرژیک
آلرژن‌ها باعث ایجاد این نوع رایج از آسم می‌شوند، مانند برخی مواد غذایی، گرد و غبار، گرده گیاهان و .... علائم آسم آلرژیک اغلب همزمان با آلرژی‌های فصلی بروز می‌کند.

*آسم غیرآلرژیک
مواد محرک موجود در هوا که ارتباطی با بروز آلرژی ندارند، باعث ایجاد این نوع آسم می‌شوند. مانند آلودگی هوا، دود سیگار، سوزاندن چوب، هوای سرد، عطر‌ها و خوشبو‌کننده‌های هوا، محصولات تمیزکننده خانگی، بیماری‌های ویروسی

*آسم شغلی

این نوع آسم در اثر عوامل محرک موجود در محیط کار بروز می‌کند. مانند گرد و خاک، گازها، مواد شیمیایی صنعتی، پروتئین‌های حیوانی، رنگ، لاتکس

*انقباض برونش ناشی از ورزش

این نوع آسم قبلاً به‌عنوان آسم ناشی از ورزش شناخته می‌شد، درواقع انقباض برونش ناشی از ورزش معمولاً چند دقیقه بعد از شروع ورزش و تا ۱۵دقیقه بعد از فعالیت بدنی باعث بروز علائم می‌شود. ۹۰ درصد افراد مبتلا به آسم، این نوع آسم را تجربه می‌کنند، اما معمولا همه افراد مبتلا به آسم ناشی از ورزش، انواع دیگر آسم را ندارند.

*آسم ناشی از آسپرین

آسم ناشی از آسپرین، نوعی آسم است که با مصرف آسپرین یا داروی ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ناپروکسن یا ایبوپروفن ایجاد می‌شود و معمولاً شدید است. این بیماران غالبا پولیپ بینی دارند. علائم بیماری ممکن است در عرض چند دقیقه یا چند ساعت شروع شود. حدود ۹ درصد افراد مبتلا به آسم به این نوع آسم مبتلا هستند. معمولاً در بزرگ‌سالان بین ۲۰ تا ۵۰ سال به طور ناگهانی ظاهر می‌شود.

*آسم قلبی

آسم قلبی معمولا عارضه‌ای است که با نارسایی قلبی بروز می‌کند و علائم آن شامل مشکلات تنفسی، تنگی نفس، سرفه، خلط پشت گلو و... است.

*آسم شبانه
در این نوع آسم، علائم در شب بدتر می‌شود. محرک‌هایی که در شب باعث بروز آن می‌شوند عبارتند از:
سوزش سردل، چرخه خواب طبیعی بدن، استشمام موی حیوانات خانگی، گرد و غبار

*آسم نوع سرفه

آسم نوع سرفه علائم عمومی آسم مانند خس خس سینه و تنگی نفس را ندارد و معمولا با سرفه خشک و مداوم همراه است و چنانچه درمان نشود، می‌تواند به حملات کامل آسم منجر شده و سایر علائم شایع آسم را شامل شود.

*آسم عصبی
این نوع آسم اکثرا بعد از یک شوک عصبی در قالب تنگی نفس، ایست تنفسی و بی‌حالی بروز می‌کند.

علت بروز بیماری آسم

آیا امکان پیشگیری از آسم وجود دارد؟

متاسفانه راهی برای پیشگیری از آسم وجود ندارد، اما می‌توان با یک برنامه منظم از حملات آسم پیشگیری کرد:

*با توجه به اینکه آسم یک بیماری مزمن است و نیاز به نظارت و درمان منظم دارد، یک برنامه دقیق برای مصرف دارو‌های کنترل کننده بیماری داشته باشید؛ عوامل محرک آسم را شناسایی و از آن‌ها اجتناب کنید؛ با استفاده از واکسن، از آنفولانزا و ذات‌الریه به عنوان علائم تحریک آسم پیشگیری کنید؛ به طور مرتب با دستگاه "اوج جریان سنج" میزان سختی نفس کشیدن خود را اندازه‌گیری کنید تا بتوانید علائم هشداردهنده حمله قریب‌الوقوع مانند سرفه خفیف، خس خس سینه یا تنگی نفس را سریع تشخیص بدهید؛ پس از تشخیص حملات قریب الوقوع، سریعا اقدامات لازم را انجام دهید، هرگونه فعالیتی را که ممکن است باعث حمله شود فورا متوقف کنید و دارو‌های خود را مصرف کنید و اگر علائم شما بهبود نیافت، از پزشک کمک بگیرید؛ مصرف دارو‌های خود را حتی در صورت بهبودی، بدون مشورت با پزشک متوقف نکنید؛ اگر متوجه شدید که با استنشاق تسکین دهنده‌های سریع مانند اسپری آلبوترول وضعیت شما بهتر می‌شود، در مورد تغییرات درمانی خود با پزشک صحبت کنید.

درمان آسم چیست؟

آسم درمان قطعی ندارد، ولی مطمئنا یک روند درمان مناسب می‌تواند در کنترل مراحل بیماری و جلوگیری از عوارض کوتاه‌مدت و بلند‌مدت ناشی از آن کمک زیادی کند.

دارو‌ها و روش‌های درمانی مناسب برای بیماران، به مواردی مانند سن، وضعیت بالینی و عوامل محرک آسم بستگی دارد.

مبنای درمان آسم جلوگیری از بروز حملات و تنگی مجاری و گشادکردن مجاری هوایی در زمان حملات است. روش‌های درمانی معمول برای بیماری آسم عبارتند از:

• دارو‌های کنترل‌کننده
این دارو‌ها که معمولا روزانه مصرف می‌شوند می‌توانند در طولانی‌مدت تورم مجاری تنفسی بیمار را که منجر به بروز علائم می‌شود، کاهش دهند.

• دارو‌های تسکین‌دهنده
اصولا از این دارو‌ها در صورت نیاز برای تسکین سریع و کوتاه‌مدت علائم در طی حملات آسم استفاده می‌شود. این دارو‌ها به سرعت مجاری تنفسی متورم را که باعث محدود شدن قدرت تنفس شده باز می‌کنند.

لازم به ذکر است اگر دارو‌های کنترل‌کننده طولانی‌مدت به درستی عمل کنند، نیازی به استفاده از دارو‌های استنشاقی تسکین‌دهنده سریع نیست.

• دارو‌های ضد آلرژی
اگر آسم در اثر آلرژی تحریک یا بدتر شود، دارو‌های ضد آلرژی به بهبود وضعیت بیمار کمک می‌کند.

علت بروز بیماری آسم

• گیاهان دارویی
گیاهان دارویی زیادی نیز در تسکین علائم آسم موثر هستند. استفاده از این گیاهان در کنار دارو‌های تجویزشده توسط پزشک، کیفیت زندگی بیمار را بهبود خواهد بخشید. گیاهانی که حاوی آنتی‌اکسیدان‎هایی، چون بتاکاروتن و ویتامین‌های C و E هستند ممکن است به کاهش التهاب در مجاری هوایی ریه کمک کنند.

• ترموپلاستی برونش
این روش درمانی در موارد شدید بیماری و برای بیمارانی استفاده می‌شود که با دارو‌های کنترل کننده و تسکین دهنده، بهبود پیدا نکرده‌اند؛ بنابراین این روش خیلی در دسترس نبوده و برای همه بیماران مناسب نیست.

در طی ترموپلاستی برونش، پزشک با استفاده از یک الکترود، قسمت داخلی مجاری تنفسی ریه‌ها را گرم می‌کند. گرما باعث کاهش انقباض عضلات صاف داخل مجاری تنفسی می‌شود. این کار توانایی سفت شدن مجاری هوایی را محدود کرده، تنفس را راحت‌تر می‌کند و احتمالاً حملات آسم را کاهش می‌دهد. این درمان طی سه ویزیت سرپایی انجام می‌شود.

در درمان بیماری آسم باید توجه داشت که از آنجایی‌که وضعیت بیمار غالباً با گذشت زمان تغییر می‌کند، بایستی مدام تحت نظر پزشک متخصص بوده و به کمک دستگاه تنفسی علائم و نشانه‌ها ردیابی شوند و در صورت لزوم روند درمان تغییر کند. در واقع بهبودی نسبی بیمار به میزان مدیریت این بیماری بستگی دارد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز پنجشنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع گوشی موبایل سامسونگ، شیائومی و نوکیا + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر امروز + جدول

عکس/ CNN زمان حمله ایران به اسرائیل را مشخص کرد!

عکس/ دیدار پزشکیان با آیت‌الله جوادی آملی در قم

عکس/ سخنگوی دولت: تعرفه واردات آیفون به‌زودی اصلاح می‌شود

عکس/ طبیعت پاییزی حیرت انگیز اُطاقوَر در لنگرود

عکس/ اجرای طرح ضربتی جمع آوری و بازگشت اتباع غیرمجاز در تهران

عکس/ ارحام صدر و نصرت‌الله وحدت ۶۰ سال پیش در نقش لورل و هاردی

عکس/ جزییات حیرت انگیر در سرستون ساسانی طاق بستان کرمانشاه

عکس/ وزیر راه و شهرسازی در کنار مزار جانباختگان حادثه معدن طبس

عکس/ جنگل پاییزی هزار رنگ عباس آباد در کلاردشت

عکس/پوستر جنجالی استقلالی‌ها بعد از شکست پرسپولیس

قیمت خودرو‌های سایپا امروز پنجشنبه ۱۰ آبان ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تخم‌مرغ منبع مهم ویتامین D

خواص‌ بی‌مانند گلاب برای پوست

وضعیت نابسامانی بورس تا کی ادامه دارد؟/ دستکاری بانک مرکزی باعث شوک در بازار ارز و طلا شد

تحریم علیه ماهان ایر تمدید شد

سورپرایز میدری برای حقوق این گروه از کارگران

فیلم/ پاسخ غیرقابل تصوری به اسراییل می‌دهیم

کامران قاسمپور هم از پس دیوید تیلور برنیامد

عکس/ استوری اعتراضی محسن تنابنده خطاب به استقلالی‌ها

فیلم/ دلیل کمبود کره در بازار مشخص شد

فیلم/ بازیگران زیر آسمان شهر پس از ۲۳ سال

اعلام زمان واریز یارانه نقدی

فیلم/ شادی بیرانوند به سمت هواداران استقلال پس از پیروزی تراکتور

موسیمانه: از اشتباهات فردی ضربه خوردیم

خبر جدید همتی برای بازار خودرو

توصیه آیت‌الله مکارم شیرازی به پزشکیان درباره قیمت بنزین

فیلم/ بی احترامی سمیعی مدیر عامل استقلال به خبرنگاران

محمدعلی کشاورز که بود و مهمترین آثارش کدامند؟

فیلم/ شعار زنان استقلالی علیه بازیکنان این تیم

کارشناسی داوری صحنه مشکوک به پنالتی روی رامین رضاییان

بیانات رهبر انقلاب در دیدار اعضای کنگره‌ی ملی شهدای استان فارس

عکس/ زینب سلیمانی در مراسم گرامیداشت پدر همسرش

سردار فدوی: پاسخ ایران به تجاوز اسراییل حتمیست

چرا استرالیا مانند صدام حسین جنگنده‌هایش را دفن کرد؟

سوء‌قصد به جان رئیس ستاد ارتش اسراییل

اسکوچیچ: دنبال نمایش و اثبات کردن خودم نیستم

فیلم/ خلاصه بازی استقلال ۰ - ۲ تراکتور

جدول لیگ برتر پس از بازی‌های امروز

جیش العدل تصویر تروریست‌های خود را منتشر کرد

تخریب خانه شماعی‌زاده در تهران

صدرنشینی تراکتور در تهران

از ممنوعیت تا برگزاری پُر شور هالووین در مدارس ایران

تعطیلی کنسولگری‌های ایران در آلمان

نماینده مجلس: برای هیئت رئیسه مجلس یک گله گوسفند بگیرید

فیلم/ رویدادی عجیب در جریان بازى استقلال و تراکتور

حماس: با آتش‌بس موقت مخالفیم

خبر مهم دولت برای خانواده‌های داغدار معدن طبس

هشدار نارنجی هواشناسی برای کردستان

سقوط آزاد قیمت آیفون ۱۳

صدور گواهینامه موتور برای زنان منتظر اصلاح یک کلمه

فیلم/ یارانه سوخت هواپیما، سهم دهک‌های پردرآمد

دستگیری شهردار چرام به جرم اختلاس

فیلم/ تشویق جواد نکونام در ورزشگاه شهرقدس

سردار قاآنی پیام صادر کرد

فیلم/ تجمع هواداران تراکتور برای خرید بلیت بازی با استقلال

فیلم/ گریه‌های تلخ همسران معدنچیان

عکس/ سردار قاآنی در مراسم بزرگداشت شهید هاشم صفی‌الدین

اعلام ترکیب استقلال و تراکتور

اما و اگرها بر سر ساماندهی مهاجران افغان

درخواست تعطیلی ۷ معدن کشور

در این کشور داشتن مو‌های بلند نماد زندگی است