اقتصاد۲۴- فعالان بازار اعتقاد دارند که قیمتها در بازار ارز در حال اصلاح شدن است. این گروه باور دارند که با شروع جدی معاملات ارزی، میتوان انتظار داشت که سمت عرضه قدرت بیشتری بگیرد و به همین دلیل اسکناس آمریکایی بخشی از افزایش قیمت دوران تعطیلات را از دست داد.
در این میان، با تصمیم جدید بانک مرکزی، از دیروز فروش دلار دولتی با کارت ملی از روش پرداخت اسکناس به خریدار، به روش واریز به حساب ارزی خریدار تغییر کرد.
در بخشنامه ابلاغی بانک مرکزی تاکید شده است: از روز دوشنبه ۱۴۰۲/۰۱/۱۴، روش فروش ارز صورت اسکناس در سرفصل تأمین نیازهای ضروری کد ۵۶ به متقاضیان از روش پرداخت مستقیم اسکناس به متقاضی، به روش واریز به حساب ارزی متقاضی نزد بانکها تغییر میکند.
در این بخشنامه آمده است که جزییات فرایند مذکور به زودی اعلام خواهد شد.
همچنین در ادامه اطلاعیه خطاب به صرافیها قید شده است: صرافیهایی که در روزهای گذشته اقدام به خرید اسکناس از بازار متشکل معاملات ارزی کرده اند، با قید تسریع نسبت به فروش اسکناسهای مذکور در سرفصل تامین نیازهای ضروری کد ۵۶ طبق روال قبلی اقدام کرده و وضعیت بازاری خود را در روز جاری صفر کنند.
در همین حال، با تصمیم جدید بانک مرکزی، سهمیه فروش ارز با کارت ملی از ۵۰۰۰ یورو به ۲۰۰۰ یورو کاهش یافت.
پیش از این صرافیها میتوانستند به هر متقاضی تا سقف ۵ هزار یورو و یک بار در سال بفروشند، اما طبق تصمیم جدید این سهمیه به ۲ هزار یورو کاهش یافته است.
در همین رابطه، حسین محمودیاصل، کارشناس اقتصادی درباره سیاستهای ارزی بانک مرکزی میگوید: تغییر روند سیاستها بهطور معمول التهابزاست. بانک مرکزی دوباره تغییر شیوع عرضه میدهد و ۵ هزار سهمیه برای هر فرد را ۲ هزار تا میکند و به جای اسکناس، به حساب ارزی واریز میشود. این اقدام باعث کاهش اسکناس در بازار و رشد قیمت ارز میشود.
بیشتر بخوانید: دلار بخریم یا صبر کنیم ارزان میشود؟/ دلاربازان عقب نشستند
وی میافزاید: در نبود چشمانداز روشن از مذاکرات، شاید موضوع سفارت عربستان و... برجسته شود، اما آنچه اقتصاد و تجارت نیاز دارد، رفع تحریمهاست.
این کارشناس اقتصادی تصریح میکند: البته بنده با ارزپاشی مخالف هستم، اما شرط حذف آن، افزایش حاشیه سود تولید و هدایت منابع به سمت تولید و بورس است. همچنین قانون مالیات بر عایدی و دلالی در جهت محدودسازی دلالی اجرا شود.
محمودیاصل در عین حال متذکر میشود: بعد از چند روز تعطیلی، دیروز بازارساز با عرضه سنگین، درصدد کاهش قیمتها بود؛ البته در تعطیلات افزایش قیمتها واقعی نبود و در نبود معاملات معقول، نرخسازی صورت گرفته بود. کاهش و تثبیت، روند بازار را در دو روز آینده مشخص میکند.