تاریخ انتشار: ۱۶:۳۵ - ۱۶ مرداد ۱۴۰۲

۱۰ دلیل اصلی ورشکستگی کسب‌وکار‌ها

علی رزاقی بهار *

ده دلیل اصلی ورشکستگی کسب‌وکار‌ها

اقتصاد۲۴- ورشکستگی کسب‌وکار‌ها یکی از مسائلی است که می‌تواند ناخوشایندی‌های جدی برای صاحبان و مدیران آن‌ها به همراه داشته باشد. این موضوع می‌تواند اثرات منفی عمیقی بر روی اقتصاد محلی و حتی ملی بگذارد؛ بنابراین برای شناخت و اداره‌ی ریسک‌ها و چالش‌های مرتبط با ورشکستگی ضروری است که موانع و دلایل اصلی این وضعیت بر اساس تجربه شرکت‌های بین المللی مورد بررسی و تحلیل دقیق قرار گیرد. اگر چه در جغرافیای اقتصادی ایران عواملی دیگر نظیر: تصمیمات غیر کارشناسانه دولتی، کمبود منابع و مواد اولیه، تحریم‌ها، قوانین سختگیرانه و... هم از عوامل نابودی کسب و کار‌ها است، اما این مقاله کوشش کرده است صرفا به ده دلیل مهم و علمی که به‌عنوان عوامل اساسی ورشکستگی در دنیا شناخته می‌شوند نگاه کند.

۱۰ عامل مهم ورشکستگی کسب و کارها:

۱-فقدان سرمایه کافی

این عامل به معنای عدم داشتن میزان کافی از سرمایه‌گذاری برای راه‌اندازی، توسعه و اجرای کسب‌وکار است. فقدان سرمایه کافی می‌تواند باعث محدودیت در تولید، بازاریابی و تحقق اهداف کسب‌وکار شود. برای مثال شرکت کوچک تولیدی "XYZ تکنولوژی" که تخصص در تولید گوشی‌های هوشمند داشته است، به‌دلیل نبود سرمایه‌گذاری کافی برای به‌روزرسانی تجهیزات تولیدی و تحقق نیاز‌های بازار، توان رقابت با رقبا را از دست داده و در نهایت به ورشکستگی رسید.

۲- به‌جریان‌انداختن ضعیف نقدینگی

عدم توانایی کسب‌وکار در مدیریت و کنترل مناسب نقدینگی و ناتوانی در پاسخگویی به هزینه‌ها و بدهی‌ها باعث محدودیت در عملکرد مالی و اداری شرکت می‌شود. شرکت خدمات تلفن همراه "MobileExpress" که سرویس‌دهی به مشتریان خود را به‌شدت افزایش داده بود. به‌دلیل به‌جریان‌انداختن ضعیف نقدینگی و ناتوانی در پرداخت به‌موقع هزینه‌ها و بدهی‌ها، توانایی رشد و گسترش را از دست داده و در نهایت به ورشکستگی منجر شد.

۳- برنامه‌ریزی نامناسب و ناکافی

این عامل به معنای عدم وجود یک برنامه‌ریزی منسجم و دقیق برای رشد و توسعه کسب‌وکار است. برنامه‌ریزی نامناسب می‌تواند باعث عدم پیش‌بینی موانع و ریسک‌های محتمل و کنترل کافی در مواجهه با آن‌هاشود. شرکت فناوری اطلاعات "TechSolutions" که با سرعت بالا در حوزه نرم‌افزار‌های تخصصی رشد می‌کرد، به‌دلیل نداشتن برنامه‌ریزی کافی برای استفاده از محصولات نوآورانه و کنترل صحیح هزینه‌ها، با مشکلات مالی روبرو شد و در نهایت به ورشکستگی رسید.

۴- درنظرنگرفتن رقابت

عدم توجه به رقبا و شناخت بازار رقابتی می‌تواند باعث عدم توانایی در تفکیک خود از رقبا و عدم ارائه مزیت‌های منحصربه‌فرد شرکت شود که این امر می‌تواند به تضعیف موقعیت رقابتی و درنهایت ورشکستگی کسب‌وکار منجر شود.

شرکت "E-commerceMart" که به‌عنوان یک پلتفرم فروشگاه‌های آنلاین به‌سرعت رشد کرد، اما به‌دلیل عدم مطالعه و تحلیل مناسب بازار و رقبا، نتوانست استراتژی‌های مناسب رقابتی اتخاذ کند و درنهایت با رقبای بزرگ‌تر روبرو شد که منجر به از دست دادن بازار و ورشکستگی شد. این اتفاق برای شرکت بایو هم با وجود تبلیغات گسترده در ایران افتاد.

۵-بازاریابی ضعیف

اجرای نادرست یا ناکافی استراتژی بازاریابی می‌تواند باعث عدم جذب مشتریان جدید و افت تقاضا برای محصولات یا خدمات شرکت شود که این امر می‌تواند به کاهش فروش و درآمد شرکت و در نهایت ورشکستگی منجر شود. شرکت "FashionTrends" که به‌عنوان یک برند مد برای جوانان شناخته شده بود. به دلیل عدم استفاده از روش‌های بازاریابی مناسب و کنترل کیفیت محصولات، نتوانست مشتریان جدیدی جذب کند و در نتیجه فروش و درآمد آن کاهش و به ورشکستگی کشید.

۶- داشتن انعطاف‌پذیری لازم

عدم توانایی در تطبیق با تغییرات بازار، تکنولوژی و نیاز‌های مشتریان می‌تواند باعث از دست دادن رقبا و رفتن مشتریان به رقبا شود که این امر می‌تواند به کاهش درآمد و سود شرکت و درنهایت ورشکستگی منجر شود. شرکت "TechGadgets" که در حوزه تکنولوژی مشغول به کار بود به دلیل عدم استفاده از تکنولوژی‌های جدید و عدم توانایی در رقابت با رقبا، مشتریانش به شرکت‌های رقیب رفتند و در نتیجه فروش و درآمد آن کاهش یافت و به ورشکستگی کشید.

۷- نادیده‌گرفتن قدم بعدی

عدم توجه به گسترش و به‌روزرسانی خدمات و محصولات شرکت می‌تواند باعث از دست دادن مشتریان و عدم جذب مشتریان جدید شود که این امر می‌تواند به کاهش درآمد و سود شرکت و درنهایت ورشکستگی منجر شود. شرکت "OnlineStreaming" که به عنوان یک پلتفرم استریمینگ محتوا به سرعت محبوبیت زیادی کسب کرد. به‌دلیل نادیده‌گرفتن نیاز‌های مشتریان و نداشتن برنامه‌ای برای به‌روزرسانی محتوا و خدمات، مشتریانش را از دست و در نتیجه فروش و درآمد آن کاهش یافت و به ورشکستگی کشید.

۸- سعی در انجام دادن تمام امور بطور کامل و بی‌عیب‌ونقص

تمایل به انجام همه امور کسب‌وکار به‌صورت کامل و بی‌عیب‌ونقص می‌تواند باعث از دست دادن تمرکز و تمام‌تلاش در بخش‌های اصلی شرکت شود که این امر می‌تواند به کاهش کارآفرینی و عدم تمایل به ریسک‌پذیری منجر شود.

شرکت "AllServices" که به‌عنوان یک شرکت چندمنظوره و ارائه‌دهنده انواع خدمات به‌صورت کامل مشغول به کار بود به‌دلیل تلاش برای انجام تمام امور بدون نقص، توانایی در ارائه خدمات اختصاصی و متمایز را از دست داد و درنهایت به ورشکستگی کشید.

۹- رئیس در حد عالی، کارمندان در حد معمولی

عدم تطابق بین سطح کارآیی رئیس و کارمندان می‌تواند باعث ایجاد مشکلات در اجرای مؤثر سیاست‌ها و استراتژی‌های شرکت شود که این امر می‌تواند به عدم هماهنگی و افت کارآفرینی منجر شود. شرکت "HighTechSolutions" که به‌عنوان یک استارتاپ در حوزه فناوری فعالیت می‌کرد. به‌دلیل داشتن رئیس با تخصص عالی و کارمندان با سطح مهارت معمولی، نتوانست از توان بالقوه کارمندان خود به‌صورت کامل استفاده کند و در نتیجه عملکرد شرکت کاهش یافت و به ورشکستگی کشید.

۱۰- رشد کنترل‌نشده

رشد به‌صورت نامنظم و بدون برنامه‌ریزی مناسب می‌تواند باعث عدم توانایی کسب‌وکار در مدیریت و کنترل مناسب نقدینگی و منابع شود که این امر می‌تواند به تنگدستی مالی و ورشکستگی منجر شود. شرکت "RapidExpansion" که با سرعت بسیار بالا در حوزه فروش آنلاین فعالیت می‌کرد. به‌دلیل عدم برنامه‌ریزی مناسب برای تأمین نقدینگی و کنترل بر روی رشد خود، با مشکلات مالی روبرو شد و در نتیجه به ورشکستگی رسید.

نتیجه آنکه برای پیشگیری از ورشکستگی، صاحبان و مدیران کسب‌وکار‌های کوچک باید به‌دقت به این عوامل توجه کنند و برنامه‌های مناسبی برای مدیریت و کنترل هر یک از آن‌ها اجرا کنند. انعطاف‌پذیری مالی، بازاریابی هوشمند، شناخت دقیق بازار و رقبا، استخدام نیرو‌های توانمند و با هوش، تحلیل بازار، طراحی برنامه‌ریزی مؤثر و استفاده از روش‌های مدیریتی مناسب از جمله مواردی هستند که می‌توانند به پایداری و رشد کسب‌وکار‌ها کمک کنند.

از طرف دیگر، درصورت بروز ورشکستگی، صاحبان کسب‌وکار‌های کوچک باید از تجربه‌های ناکامی‌های گذشته‌شان درس بگیرند و با تلاش برای اصلاح و بهبود مشکلات، دوباره به مسیر رشد و موفقیت بازگردند.
در نهایت، مدیران کسب‌وکار‌ها، باید به‌صورت مستمر و پیوسته به محیط کسب‌وکار خود توجه داشته باشند و برنامه‌های مناسب برای کاهش ریسک‌ها و بهبود عملکرد کسب‌وکارشان اجرا کنند. این عمل به طور کلی می‌تواند کسب‌وکار‌ها را در مسیر پیشرفت قرار داده و به دستیابی به هدف‌های موفقیت‌آمیز کمک کند.

* توسعه دهنده کسب و کار

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بیم و امید سهامداران بورس

پیش بینی بورس امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

عکس/استوری احساسی نانسی عجرم با پرچم لبنان

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

نظر سید احمد خمینی درباره سید محمد خاتمی

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟