اقتصاد۲۴- تصور اشتباه مردم در حمایت از حیوانات و سوءاستفاده از عواطف علاقهمندان به حیوانات شهری منجر به شکلگیری شبکههای اقتصادی سودجویانه شده است که در پوشش حمایت از حیوانات، اقدام به کلاهبرداری از آنها میکنند.
تنها در یکی از پروندههایی که از سوی یگان حفاظت سازمان محیطزیست در سال گذشته به پلیس فتا ارسال شد، یک باند ۳نفری از زنان تنها ۵ تا ۱۰درصد از کمکهای دریافتی را صرف حمایت از سگها در شهر تهران کرده و مابقی کمکها را به جیب زده بودند. این باند با حضور در پارک پردیسان تهران سگهای بلاصاحب را غذادهی میکرد و با انتشار ویدئوها و تصاویر این اقدام در فضای مجازی، از مردم برای غذادهی به حیوانات شهری کمک خواسته و با این شیوه کلاهبرداری مبالغ کلان دریافت کرده بود.
بررسی صفحات مجازی اینستاگرام و تلگرام حمایت از حیوانات مشخص کرده است که شبکههای اقتصادی مجرمانه با شیوههای گوناگون از عواطف و احساسات مردم و علاقهمندان به حیوانات سوءاستفاده میکنند و از آنها پول میگیرند. خبرنگار همشهری با حضور در یکی از کانالهای تلگرامی حمایت از حیوانات که بیش از ۲هزار عضو داشت و شامل گروهی در منطقه یک تهران بود، دریافت که این گروه تنها در یک فقره، مبلغ ۳۰۰میلیون تومان برای عقیمسازی ۴سگ و تامین غذای آنها از علاقهمندان به کمک به حیوانات شهری دریافت کرده بود. این در حالی است که بهگفته جمشید محبتخانی، فرمانده یگان حفاظت محیطزیست کشور هزینه عقیمسازی هر سگ حدود ۳میلیون تومان و هزینه غذای آنها در ماه کمتر از ۲میلیون تومان است. اعتراض خبرنگار همشهری به این اقدام منجر به اخراج او از گروه تلگرامی حامیان سگها شد.
فرمانده یگان حفاظت محیطزیست کشور در این باره به همشهری گفت: «برخی باندهای حمایت از حیوانات با ضرب و شتم سگها و گربهها و شکستن دستوپا و فک آنها، اقدام به فیلمبرداری از حیوانات کرده و در قالب کمکهای حمایتی از آنها در صفحات مجازی و اعلام شماره حساب، مبالغ زیادی به بهانه درمان سگها و گربهها از مردم دریافت میکنند. درخواست سازمان حفاظت محیطزیست و پلیس فتا از شهروندان آن است که به هیچوجه به افرادی که در قالب کمک به سگها و گربههای شهری و رها شده در فضای مجازی پول جمع میکنند، کمک نکنند و خودشان هم هیچگونه غذارسانی به حیوانات شهری نداشته باشند. این صفحات هدفی جز کلاهبرداری و کسب منافع مالی ندارند. اعلام میکنیم هر کس بخواهد در قالب کمک به حیوانات از مردم پول دریافت کند، حتما کلاهبردار است.»
بیشتر ببخوانید:واکسن به جای سگکشی؛ راه انتقال هاری چیست؟
جمشید محبتخانی ادامه داد: «یگان حفاظت سازمان حفاظت از محیط زیست بهصورت دائم فضای مجازی و حقیقی را رصد و با سودجویان و کلاهبرداران در حوزه دریافت کمکهای مالی به بهانه حمایت از حیوانات برخورد میکند. پروندههای زیادی نیز در این زمینه تشکیل و به مراجع قضایی ارسال شده است. هر نوع جمعآوری پول برای کمک به حیوانات شهری یا حیاتوحش غیرقانونی است و تنها مسیر قانونی موجود برای کمک به حیوانات شهری، شهرداریها و برای کمک به حیاتوحش، صندوق ملی محیطزیست است.
البته در حال حاضر نه شهرداریها و نه سازمان محیطزیست هیچگونه کمک مالی از شهروندان برای امور مربوط به حیوانات دریافت نمیکنند. برهمین اساس افرادی که در قالب کمک به حیوانات از مردم پول دریافت کنند، حتما کلاهبردار هستند و از شهروندان میخواهیم این افراد را از طریق سامانه تلفنی ۱۵۴۰ به یگان حفاظت محیطزیست کشور معرفی کنند و باور داشته باشند که با این افرد و گروهها برخورد قانونی میشود. طی ۲سال اخیر پروندههای متعددی داشتیم که در یکی از آنها در منطقه شهریار تهران چند نفر با شکستن دست و پای سگها و انتشار تصاویر آنها در فضای مجازی از مردم درخواست پول کرده بودند و اتفاقا پول هنگفتی نیز از این راه کسب کرده بودند که البته به دام افتادند. برخی پناهگاههای خصوصی نگهداری از سگها نیز که غیرقانونی دایر شدهاند از همین روشها برای دریافت کمکهای مالی بهره بردهاند.»
حسین آخانی، استاد دانشگاه و عضو هیأت علمی دانشکده زیستشناسی دانشگاه تهران هم با اشاره به سوء استفاده برخی افراد از احساسات مردم برای جلب حمایت آنها به همشهری گفت: «حدود ۱۰سالی میشود که موج سگ و گربهدوستی در ایران رواج پیدا کرده است. این مسئله از تبلیغات بسیار گسترده در فضای مجازی و برخی شبکههای ماهوارهای ناشی میشود. حمایتهای مالی گستردهای نیز برخی وقتها از خارج از کشور برای تامین غذای این حیوانات صورت میگیرد. صدها صفحه مجازی تنها در اینستاگرام وجود دارد که به بهانه تغذیه یا درمان حیوانات شهری اقدام به جمعآوری پول از مردم میکنند.
اگر به خیابانهای تهران هم نگاه کنید متوجه میشوید بسیاری از بوستانها و خیابانها مملو از مواد غذایی برای سگها و گربههاست. پارک پردیسان تهران پر از سگ شده است و وقتی به سفره غذایی که برای این حیوانات پهن شده نگاه میکنید، متوجه زرق و برق و تنوع آن میشوید. وقتی سگ و گربه که میزان تولیدمثل در آنها بسیار بالاست به آسانی تامین غذایی شوند، زادآوری آنها شدت میگیرد. این در حالی است که دستگاههای متولی و حتی شهرداریها بهدلیل موج فحاشی و شلوغ کاری حامیان سگها نمیتوانند وظایف قانونی خود را در مقابله با این جریان انجام دهند.»