تاریخ انتشار: ۱۰:۱۱ - ۱۱ آبان ۱۴۰۲
تعداد نظرات: ۱ نظر

یک قربانی دیگر در راه سدسازی / احتمال قطع ۴۱ هزار درخت زاگرس با ساخت سد «لیروک» در استان لرستان

براساس گزارش ارزیابی «سد لیروک»، ۴۱ هزار درخت قطع خواهند شد. درختانی در زاگرس میانی و مرز استان‌های لرستان و چهارمحال‌وبختیاری که از جمله انبوه‌ترین درختان دانه‌زار منطقه به‌شمار می‌روند. در صورت‌جلسهٔ ارزیابی اثرات محیط زیستی این سد تأکید شده که «دریافت مجوز صریح و بلاشرط برای قطع درختان از اداره‌کل منابع‌طبیعی و ارائه به دبیرخانهٔ کارگروه ضروری است».

احتمال قطع ۴۱ هزار درخت زاگرس با ساخت سد «لیروک» در استان لرستان

اقتصاد ۲۴- براساس گزارش ارزیابی «سد لیروک»، ۴۱ هزار درخت قطع خواهند شد. درختانی در زاگرس میانی و مرز استان‌های لرستان و چهارمحال‌وبختیاری که از جمله انبوه‌ترین درختان دانه‌زار منطقه به‌شمار می‌روند. در صورت‌جلسهٔ ارزیابی اثرات محیط زیستی این سد تأکید شده که «دریافت مجوز صریح و بلاشرط برای قطع درختان از اداره‌کل منابع‌طبیعی و ارائه به دبیرخانهٔ کارگروه ضروری است». از پارسال یعنی دو دهه بعد از شروع به کار این طرح، نمایندهٔ مردم الیگودرز پیگیر ساخت این سد شده است و توانسته برای آن در سال ۱۴۰۱ بودجه دریافت کند.

این درحالی‌است که مسئولان محیط زیست استان لرستان با راه‌اندازی این سد به‌دلیل اثرات مخربش بر زاگرس مخالفند. چنان که معاون محیط انسانی حفاظت محیط زیست استان لرستان می‌گوید: «تاکنون مجوزی برای ادامهٔ فعالیت و ساخت سد نداده‌ایم و طرح ارزیابی در حال بررسی است. ما مخالف ساخت این سد هستیم و برخی بررسی‌ها حتی تا قطع ۹۰ هزار اصله درخت را پیش‌بینی می‌کند.» او که نگران زاگرس و نابودی آن با طرح‌هایی از این دست است، می‌پرسد: چه توجیهی برای ساخت سد در این منطقه وجود دارد؟ هیچ‌یک از مجریان پاسخی درست برای این پرسش ندارند.

جلسهٔ ارزیابی اثرات محیط زیستی سد و نیروگاه لیروک در ۱۲ بهمن ۱۴۰۱ برگزار شد. صورت‌جلسهٔ آن شامل ۱۳ بند بود که در بند نخست آن به از بین رفتن ۴۱ هزار درخت در اثر ساخت این سد اشاره شده است: «با توجه به حساسیت‌های بالای محیط زیستی، با ساخت سد و آبگیری آن، حداقل ۴۱ هزار اصله درخت از بین خواهد رفت؛ لذا دریافت مجوز صریح و بلاشرط از اداره‌کل منابع‌طبیعی و ارائه به دبیرخانهٔ کارگروه ضروری است.»

در این صورت‌جلسه که توسط «کمپین مردمی حمایت از زاگرس مهربان» منتشر شده، به مواردی، چون غیبت نمایندگان منابع‌طبیعی و آب منطقه‌ای اشاره شده و در بند ۶ آن آمده است: «با توجه به غیبت نمایندگان منابع‌طبیعی و آب منطقه‌ای، لازم است این ادارات نقطه‌نظرات خود را درخصوص طرح به‌صورت مکتوب به دبیرخانهٔ کارگروه ارسال کنند.»

جلسهٔ ارزیابی اثرات محیط زیستی این طرح درحالی در ماه‌های پایانی ۱۴۰۱ برگزار شد و در آن به‌صراحت به قطع ۴۱ هزار درخت اشاره شد که تلاش‌ها برای دریافت ردیف بودجهٔ این طرح از مدت‌ها قبل در جریان بود.
مرداد ۱۴۰۱، «محمد خدابخشی»، نمایندهٔ مردم الیگودرز در مجلس، از قرارگیری دو سد «لیروک» و «زالکی» این شهرستان در ردیف قانون بودجه خبر داد و گفت: «اعتبار اولیهٔ سد «لیروک» هفت میلیارد تومان و اعتبار سد «زالکی» دو میلیارد تومان است، در پروژه‌های ملی نباید به مبلغ اعتبار اولیه نگاه کنیم بلکه آنچه مهم است، در ردیف بودجه قرار گرفتن طرح‌ها است که با توجه به کمبود منابع و مخالفت دولت برای اجرای طرح‌های جدید، در مجلس رایزنی و تلاش کردیم و موفق شدیم این دو پروژه را در ردیف قانون بودجه قرار دهیم.»

معاون محیط زیست انسانی لرستان: ما برای ساخت سد در این منطقه قانع نشده‌ایم و با سازمان جنگل‌ها هم مکاتبه داشتیم و از آن‌ها پرسیدیم آیا مجوزی برای این کار صادر شده؟ هنوز منتظر پاسخگویی آن‌ها هستیم و تا جایی که می‌دانم همکارانمان در محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری هم موافق این طرح نبوده‌اند و مجوزی صادر نکرده‌اند

مطالعات طرح سد زالکی از سال ۱۳۷۷ آغاز و در سال ۱۳۸۰ پایان یافت، اما برای ساخت سد پیگیری انجام نگرفت و پروندهٔ دو سد لیروک و زالکی از سال ۱۳۸۰ در وزارت نیرو بایگانی شد. دو دهه بعد از آن با پیگیری‌های «خدابخشی»، نمایندهٔ مجلس، این طرح احیا شد و حتی ردیف اعتباری دریافت کرد و همین هم پرسش‌های بسیاری را برای فعالان استان به‌وجود آورد. در طول سال‌های گذشته، از ساختگاه سد لیروک تا سد دز به‌صورت زنجیروار سد‌هایی تعریف کردند و «مجتبی پورمقدم»، مدیر دفتر مطالعات طرح‌های برقابی شرکت آب نیرو، اوایل مرداد ۱۴۰۱ در وبیناری دربارهٔ سد لیروک گفت: «در زنجیرهٔ این سد‌ها می‌توان به سد رودبار که در مرحلهٔ بهره‌برداری است، اشاره کرد. سد لیروک در مرحلهٔ مطالعاتی و پس از آن سد‌های ذالکی و بختیاری قرار دارند و درنهایت سد دز است.»

به گفتهٔ او، مهمترین چالش احداث سد زالکی نبوده، جادهٔ دسترسی و البته تبعات محیط زیستی آن بوده است. «قطعاً اجرای هر پروژه‌ای تبعات محیط زیستی به‌دنبال دارد، اما هنر مهندسان باید بر مدار کاهش تبعات زیست محیطی باشد؛ اگرچه در اجرای سد لیروک تبعات زیست محیطی وجود داشت که سعی کردیم آن‌ها را کاهش دهیم، اما به یقین اجرای سد ذالکی تبعات بسیار ناچیزی نسبت به سد لیروک برای محیط زیست خواهد داشت.»

مدیر طرح‌های برقابی شرکت آب نیرو درحالی از کاهش تبعات محیط زیستی گفته که نه در گزارش ارزیابی و نه در عمل، خبری از این کاهش در میان نیست و البته مسئولان محیط زیست استان هم مخالف جدی راه‌اندازی این سد‌ها با این حجم از تبعات هستند.

جاده و سد بدون مجوز محیط زیست

صحبت از قطع ۴۱ هزار درخت در منطقه درحالی در گزارش ارزیابی عنوان شده است که برخی منابع، از قطع ۴۶ هزار بلوط در دو استان لرستان و چهارمحال‌وبختیاری و به‌بهانهٔ تولید برق خبر می‌دهند. در این میان «مجتبی آهور»، معاون محیط انسانی حفاظت محیط زیست استان لرستان، به «پیام‌ما» می‌گوید: «برخی ارزیابی‌ها خبر از قطع ۹۰ هزار درخت را می‌دهند.


بیشتر بخوانید: دریاچه ارومیه بار دیگر گرفتار در چمبره سدسازی


این برای منطقه اسفناک است و ما هرگز موافق اجرایی شدن چنین موردی نیستیم. سؤال ما این است که چطور با نابودی زاگرس قرار است چنین طرحی عملیاتی شود.» به گفتهٔ او، گزارش ارزیابی در استان بررسی شده و حالا به تهران ارجاع داده شده است و در استان هم بررسی‌ها با آرامش و دقت بوده تا ببینند آیا خواست وزارت نیرو و سایر ارگان‌ها برای ساخت این سد منطقی است یا خیر؟

پاسخی که تاکنون محیط زیست لرستان به این طرح داده، منفی است. آن‌ها نگران از بین رفتن یکی از بهترین و بکرترین مناطق جنگلی زاگرس هستند و مسئلهٔ نزدیکی سد به مناطق حفاظت‌شده هم در میان است. آهور ادامه می‌دهد: «ما برای ساخت سد در این منطقه قانع نشده‌ایم و با سازمان جنگل‌ها هم مکاتبه داشتیم و از آن‌ها پرسیدیم آیا مجوزی برای این کار صادر شده؟ هنوز منتظر پاسخگویی آن‌ها هستیم و تا جایی که می‌دانم همکارانمان در محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری هم موافق این طرح نبوده‌اند و مجوزی صادر نکرده‌اند.»

از دیگر موارد تخلف در این منطقه، جاده‌سازی‌های بدون مجوز است. جاده‌هایی که گفته شده راه دسترسی به سد را آسان می‌کند. یکی از آن‌ها جادهٔ الیگودرز به مسجد سلیمان است؛ جاده‌ای که آهور می‌گوید آدون مجوز سازمان محیط زیست ساخته می‌شود. «هیچ توجیهی برای ساخت این جاده وجود ندارد. جاده در کنار رودخانه درحال ساخت است و ۵۰ هزار اصله درخت را برای ساختش قطع کرده‌اند. درختانی که برخی از آن‌ها ۵۰۰ساله بوده‌اند و سؤال این است که براساس کدام قانون چنین تخریب‌هایی انجام می‌گیرد و نمی‌توان مقابل آن‌ها ایستاد؟»

او نگران تخریب‌های رخداده در منطقه است و می‌گوید ما همهٔ تلاشمان را کردیم تا به طرح‌های مخالف توسعهٔ پایدار مجوز ندهیم «اما بدون مجوز هم کار‌هایی در جریان است و ما نگران وضعیت منطقه هستیم.

طرح‌های بدون مجوز، عملیاتی می‌شوند

سد‌ها در منطقهٔ بشارت و جنوب‌غربی استان لرستان قرار دارند. سد‌هایی در نزدیکی هم که به گفتهٔ «مجید دریکوند»، عضو هیئت‌مدیرهٔ شبکه سمن‌های محیط زیستی لرستان توجیهی برای ساخت آن‌ها نیست، مانند بسیاری دیگر از سد‌هایی که در سال‌های اخیر و بدون توجیهات محیط زیستی ساخته شده‌اند. «سد‌ها به‌صورت غیرحرفه‌ای و غیرفنی ساخته شده‌اند. ما در این منطقه دغدغهٔ انتقال آب از الیگودرز به قم را هم داریم؛ انتقال آبی که باعث برهم خوردن توازن اکولوژیکی منطقه شده است.»

او می‌گوید میزان انتقال و حجم آب مشخص نیست و این، در‌حالی‌است که ساخت «سد معشوره» در لرستان هم از دیگر مناقشات سال‌های اخیر بوده است؛ سدی که بعد از سیلاب عظیم و پرخسارتی که دشت خوزستان را درنوردید، در کنار سد دز، کارون و گتوند در لرستان جانمایی شد و حالا دریکوند می‌گوید این سد در حدفاصل نورآباد و کوهدشت هم مجوز ارزیابی ندارد. این عضو پیشین شورای شهر خرم‌آباد، می‌گوید: «نمایندهٔ مجلس استان در تلاش برای راه‌اندازی این طرح‌های توسعه‌ای بدون مجوز هستند و این باعث نگرانی ماست که درصورت چنین اتفاقی سرنوشت منطقه در آینده چه خواهد شد.»

این فعال محیط زیست به درختانی که براساس گزارش ارزیابی قطع خواهند شد، اشاره می‌کند و می‌گوید تاکنون برخی از این درختان قطع شده است و این درحالی‌است که منطقهٔ بشارت یکی از رویشگاه‌های متراکم و دانه‌زاد مهم استان در زاگرس میانی است. «شنیده‌ایم سازمان منابع‌طبیعی برخی درختان را نشانه‌گذاری کرده، اما پیمانکار بدون توجه به این امر درختان را قطع کرده است. قطع درختان به‌بهانهٔ جاده‌سازی هم رخ داده. ما در منطقهٔ ۲۰۰ روستای کوچک با ساکنان محدود داریم، اما به‌بهانهٔ راه ارتباطی درختان بسیاری از بین رفته‌اند، درحالی‌که اصلاً نیاز به ساخت چنین راهی نبوده است.»

فعالان و مسئولان محیط زیست برای پرسش‌های مطرح شده پاسخی ندارند. آن‌ها می‌گویند این حجم از تخریب در منطقه توجیهی ندارد، اما کسی به آن‌ها نمی‌گوید چرا ۴۱، ۴۶ یا ۹۰ هزار درخت برای ساخت سدی در میان کوه قطع می‌شود و فریاد‌ها به جایی نمی‌رسد. کسی به آن‌ها نمی‌گوید سرنوشت زاگرس با این حجم از قطع درختان در هر نقطه‌اش چه خواهد شد و پاسخ به این سؤالات نگرانی هرروزه آنهاست.

منبع: روزنامه پیام ما
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
پویان
0
1
سه‌شنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۲
ی عده زالو صفت افتادن به جون مردم و مملکت تا قطره اخر خون این مردم و مملکت رو نخورن ول کن نیستن، خدا نسلشون رو برداره
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت خودرو‌های جک و لیفان شرکت کرمان موتور امروز + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت قند و شکر امروز

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت تبلت سرفیس و سامسونگ امروز + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بن سلمان زیر چادر در بیابان عربستان

عکس/ دیدار صادر کننده حکم بازداشت نتانیاهو با آیت الله سیستانی

عکس/ مهر‌های جعلی در پرونده چای دبش

عکس/همسر علیرام نورایی در اینستاگرام گرد و خاک به پا کرد

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/محمدعلی فردین در پشت صحنه «سلطان قلب‌ها»

عکس عجیب میثم مطیعی در کنار ویرانه‌های بیروت

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پایان بدون گل دیدار استقلال - پاختاکور

حمید رسایی: خصومت شخصی با ظریف ندارم

عکس/ مهدی قایدی و سردار آزمون تماشاگر ویژه بازی استقلال

نخستین تیم صعود کننده لیگ نخبگان مشخص شد

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

چه کسانی از مالیات معاف می‌شوند؟

تاکید محمد کبیری بر ارتقاء ارائه خدمات به مراجعه کنندگان بیمارستان کیش

حضور مؤثر بانک صادرات ایران در همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت یازدهم/ «سپینو»، میهمان ویژه همایش

گاریدو با یک تغییر بزرگ به دنبال اولین برد آسیایی

همایش ملی پتروفن ۱۴۰۳ آذر ماه برگزار می‌شود/ جایزه نوآوری صنعت پتروشیمی به شرکت‌های نوآور اهدا خواهد شد

فیلم/ توضیحات کارشناس صداوسیما درباره قوانین سامانه همسریابی اسلامی

اعضای جدید هیئت‌مدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیج‌فارس معرفی شدند/ خوشرو رئیس هیئت‌مدیره شد

مهمترین عامل رشد حق بیمه تولیدی تعاون

تفکر و فرهنگ بسیجی، زمینه ساز رشد و پیشرفت جامعه است

شبکه‌محوری؛ نقشه راه بیمه سینا

موافقت نتانیاهو با توافق آتش‌بس در لبنان

پیش بینی قیمت دلار فردا ۶ آذر ۱۴۰۳/ افزایش قیمت دلار ادامه دارد؟

پاداش بانک مسکن به مشتریان خوش حساب

حضور فعال بانک ملی ایران در یازدهمین همایش و نمایشگاه بانکداری نوین و نظام‌های پرداخت

بازدید دکتر بهشتی‌نژاد از غرفه بیمه سرمد در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی Iran Conmin ۲۰۲۴

بازگشت ستاره استقلال پس از ۵۶ روز

با قطعی برق خداحافظی کنید

ثبت آیفون مسافری از امروز آغاز شد

پیش‌بینی عجیب از درصد رشد جمعیت در ایران

صادرات گاز ایران به عراق مطابق برنامه برقرار است

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۶ آ‌ذر ۱۴۰۳/ عقبگرد سکه با فرمان اونس جهانی طلا

ترکیب استقلال برای دیدار با پاختاکور

غرق شدن قایق پناهجویان در آب‌های یونان

معرفی گزارشگران دیدارهای استقلال و پرسپولیس

پزشکیان: باید با مردم درباره اصلاحات اقتصادی ضروری صحبت کنیم

فیلم/ روایت جالب فرزند آیت‌الله جوادی آملی از شیوه تربیتی پدر

فیلم/ سکانسی شوکه‌کننده از سریال مسافران در سال ۸۸

فیلم/ بازی متفاوت بیتا سحر خیز در فیلم مهران مدیری

نماینده بابل: موضوع FATF باید حل شود

عکس/ استوری بامزه سردار آزمون از دخترش

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۶ آذر ماه ۱۴۰۳

کشف گنجینۀ شگفت‌انگیز ساسانی در دشت‌های اسکاتلند+ عکس

عکس/ بهترین مواد غذایی برای مبتلایان فشاری خون بالا

پایتخت جدید ایران کجاست؟

عکس/ حضور دو بازیگر در دیدار امروز با رهبری

فیلم/ تصنیف «من از روز ازل» با صدای همایون شجریان

عکس/ گریم متفاوت سعید آقاخانی و سارا بهرامی در «خاتی»

چه عواملی باعث ایجاد بیکاری می‌شوند؟

ماجرای کارت بلیت نامحدود متروی تهران چیست؟

هشدار درباره ویروس ناشناخته جدید

دستگیری ۱۷ نفر از اتباع افغان عضو شرکت هرمی

فیلم/ واکنش تند نماینده مجلس به خودرو‌های چینی

بهترین راهکار برای جلوگیری از ریزش مو

۶ اشتباه رایج خانم‌ها در هنگام رنگ مو

ردپای زن جوان در قتل عمد پسرخاله‌اش