اقتصاد۲۴-یک ماهی است که موجی از حملات به حضور افغانها در ایران به راه افتاده است. از تعداد اتباع افغانستانی در ایران آمار دقیقی وجود ندارد و وزیر کشور درباره تعداد آنها گفت که «آنچه ما میتوانیم تایید کنیم ۵ میلیون نفر است. البته تعداد مهاجرین رسمی کمتر است. به نظر میرسد اظهارات غیرکارشناسانه و آمارهای ساختگی درباره تعداد مهاجرین افغان بیان میشود». اما موج افغانستیزی که در این مدت شکل گرفت، تبعاتی را به همراه داشت؛ از شکستن سر یک دانشآموز افغان در مدرسه تا گمانهزنیها مبنی بر اینکه قتل داریوش مهرجویی و همسرش به دست اتباع افغانستانی بوده است. آنهایی که تحت تاثیر این پروژه افغان هراسی قرار گرفتند، فرقی نمیکند که افغانها از راه قانونی وارد کشور شدهاند یا غیرقانونی، آنها مهاجرین را عامل ناامنی و آسیبهای اجتماعی میدانند و انگشت اتهامشان به سمت افغانهاست. در مقابل عدهای معتقدند که نباید حملات را به سمت اتباع روانه کرد بلکه مقصر وزارت کشور است که باید برای حضور افغانها در ایران چارهای بیاندیشد.
بیش از ۷ میلیون افغانستانی در ایران ساماندهی نشده اند
معینالدین سعیدی نماینده مردم چابهار در مجلس در پاسخ به اینکه با موجی که علیه افغانها به راه افتاده، باید به عملکرد وزارت کشور نقد کرد یا افغانها، به دیدهبان ایران گفت: «من فکر میکنم این موضوع ریشههای متعددی به خصوص در حوزه جامعهشناختی دارد. جمعیت بالای ۷ میلیونی افغانها و عدم ساماندهی و عدم انجام تکالیف وزارت کشور مسئلهساز است. هیچ کشوری نسبت به این حجم از اتباع کشورهای خارجی نمیتواند بیتوجه باشد. ما باتوجه به بحث اصل همجواری و ملاحظات انساندوستانه همیشه سعی کردهایم پذیرای مهاجران عزیز افغانستانی باشیم، اما عدم انجام تکالیف وزارت کشور باعث نگرانی مردم شده که هیچ ساماندهی اتفاق نمیافتد.»
وی درباره تبعات کوتاهی وزارت کشور از وظیفه خود ادامه داد: «متاسفانه این امر به برخی گرایشات نژادپرستانه علیه افغانها دامن زده که بسیار خطرناک است. گاهی گمانهزنیهایی درباره برخی اتفاقات میشود از جمله در مورد قتل داریوش مهرجویی که بدون اینکه واقعیت داشته باشد، ادعاهایی مطرح شد. اما در مجموع این نکته را هم نمیتوان منکر شد که برخی از آسیبهای اجتماعی به مهاجرین افغانی برمیگردد. این را هم نمیتوان منکر شد که در بسیاری از استانها سرانه مصرف آرد و نان به دلیل حجوم گسترده اتباع کاهش یافته است. من فکر میکنم در عین حال که باید هرگونه گرایشات ضد افغان را محکوم کرد، اما دولت هم نباید نسبت به ساماندهی افغانها بی تفاوت باشد.»
بیشتر بخوانید: تکذیب صدور شناسنامه برای افغانستانیهای مهاجر
سعیدی در پاسخ به اینکه دولت برای ساماندهی چه اقداماتی میتواند انجام دهد، به دیده بان ایران گفت: «اتباع افغان باید کارت الکترونیکی داشته باشند، محل زندگیشان مشخص شود، در بحث تحصیل فرزندانشان تدبیر صورت گیرد و در استانهایی که جمعیت قابل توجه افاغنه را داریم به همان نسبت سرانههای مصرف آرد و نان هم بر مبنای حضور اتباع تعریف شود که تا این لحظه این اتفاق نیافتاده است. فرضا وقتی در شهرستانی که سرانه مصرفش باید ۱۰ کیلو باشد، اما به دلیل حجم وسیع حضور افاغنه به هر فرد ایرانی ۵ کیلو برسد، این احساس تبعیض ایجاد معضلات اجتماعی را هم به دنبال خواهد داشت.»
این نماینده مجلس در پایان تاکید کرد: «در اینکه بخش عظیمی از عزیزان افغانستانی در ایران به کارهای بسیار سخت مشغول و قابل احترام هستند شکی وجود ندارد، اما نمیتوان نسبت به حجم وسیع معضلات اجتماعی هم چشم پوشی کرد.»