رهاورد اقتصادی سفر شینزو آبه به تهران چیست؟/ احتمال مطرح شدن مسائل مربوط به انرژی
در آستانه سفر نخست وزیر ژاپن به ایران، برخی معتقدند که این سفر کاملا سیاسی است. اما سوال اینجاست که آیا رهاورد اقتصادی هم میتوان برای این سفر متصور شد؟
اقتصاد 24 – قرار است شینزوآبه نخست وزیر ژاپن یک سفر دو روزه به تهران داشته باشد. هرچند که برخلاف آنچه که انتظار می رود، بسیاری معتقدند که این سفر هدف سیاسی داشته و بعید است که مذاکراتی در حوزه اقتصاد صورت گیرد.
آنطور که خبرگزاری ها گزارش داده اند، آبه با سفر به ایران که در اثنای بالا رفتن سطح اختلافات میان تهران و واشنگتن انجام میگیرد، اولین نخست وزیر ژاپن خواهد بود که از زمان شکلگیری انقلاب اسلامی در سال 1357 تاکنون به تهران سفر میکند. وی که همواره از توافق هستهای با ایران حمایت کرده است، هفته گذشته نیز میزبان رئیس جمهور آمریکا در توکیو بود.
بحث سیاسی یا مذاکره اقتصادی؟
برخی منابع خبری گفته اند که با افزایش تنش بین آمریکا و ایران و درخواست واشنگتن از کشورهای مشتری نفت ایران مبنی بر قطع خرید نفت از تهران، ژاپن با کمبود احتمالی سوختهای فسیلی مواجه است. از این رو محتمل است آبه در سفر خود به ایران، خواهان ازسرگیری مجدد مذاکرات بین ایران و آمریکا شود. سوالی که در این میان مطرح می شود این است که آیا این سفر دستاورد اقتصادی خواهد داشت و آیا مذاکرات اقتصادی هم صورت می گیرد؟
عباس آرگون، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در این رابطه معتقد است که این سفر حتی اگر صرفا سیاسی باشد، باز هم به برخی مذاکرات اقتصادی ختم می شود. وی به اقتصاد24 می گوید: «به نظر می رسد که در این سفر بحث سیاسی مطرح شود اما در نهایت خروجی آن باید به بحث های اقتصادی هم برسد چون در هر حال در روابط سیاسی، مسائل اقتصادی هم مطرح و بهره برداری اقتصادی می شود.»
آرگون تاکید می کند: «با توجه به دیوار بی اعتمادی میان ایران و آمریکا و انجام نشدن برخی تعهدات در مقابل ایران، ژاپن باز هم خود را نماینده ایران می داند و به نوعی از این سفر برای میانجی گری استفاده می کند. با این حال و با همه خوش بینی هایی که نسبت به این سفر وجود داشت، در آستانه ورود شینزوآبه به تهران، پتروشیمی های ایران تحریم شدند. هرچند که قطعا تعامل با کشورهای صاحب اقتصادهای بزرگ می تواند برای ایران مفید باشد و ما هم باید به دنبال گسترش این روابط باشیم. امیدوارم که این سفر دستاوردهای خوبی از منظر سیاسی و اقتصادی در پی داشته باشد.»
احتمال مطرح شدن مباحث مربوط به انرژی
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران تاکید می کند: «با همه این مسائل نباید فراموش کرد که ژاپن در هر حال جزء کشورهای تابع آمریکاست و بدون هماهنگی با آمریکا شاید نتواند روابط خود با ایران را توسعه دهد اما من فکر می کنم با توجه به وابستگی این کشور به بحث های انرژی شاید در این حوزه بتوان فعالیت ها و مبادلاتی را تعریف کرد که روابط دو کشور گسترش یابد.»
وی معتقد است که در این سفر با توجه به نیاز ژاپن، بیشتر مسائل مربوط به انرژی و بحث نفت مطرح خواهد شد و ایران هم می تواند در حوزه هایی که نیاز به دانش فنی دارد به طور متقابل از توانمندی ژاپن استفاده کند.
همین مساله، روابط این کشور با ایران را تحت تاثیر قرار می دهد. به نظر می رسد که قدم های مثبتی در حوزه سیاسی با این کشور برداشته شود.