اقتصاد۲۴-خرید و فروش خاک هرمز این جزیره ارزشمند آنقدر عادی است که همینحالا با یک جستوجوی ساده در گوگل به سایتهای عجیبی میرسید که علناً خاک میفروشند و حتی به خریدان هشدار میدهند که حواستان باشد خاک تقلبی هرمز نخرید! «زیر یک تن خاک نمیفروشیم»، «فروش در کیسههای ۲۵ کیلویی» اینها تنها بخشی از آگهیهایی است که در مورد فروش خاک جزیره هرمز منتشر میشوند. خاکی ارزشمند که به شکلهای مختلف فروخته شده و از جزیره خارج میشود.
این در حالی است که قانون ممنوعیت فروش خاک، بهویژه برداشت خاک از جزایر خلیجفارس در سال ۹۷ مصوب و به همه ارگانها و نهادها ابلاغ شد. نکتهای که جلب توجه میکند به حراج گذاشتن خاک هرمز در اینترنت است. همین حالا اگر عبارت فروش خاک هرمز را جستوجو کنید، این آگهیهای فروش را خواهید دید. از فروش کیسههای ۳۰ کیلوگرمی برای آجرسازی و رنگسازی و نقاشی تا فروش در تناژهای بالا. جالب اینجاست که برخی از این فروشندگان، خاک کمیاب هرمز را فقط کیلویی ۲۴ هزار تومان میفروشند که مسئلهای در حد فاجعه است، عدهای هم این خاک را زیر یک تن نمیفروشند.
فروش خاک جزیره هرمز با وجود ممنوعیت، بحث امروز و دیروز نیست و چند سالی است که افرادی بهصورت قاچاق این خاک ارزشمند را برداشت کرده و میفروشند.
خرید و فروش خاک هرمز این جزیره ارزشمند آنقدر عادی است که همینحالا با یک جستوجوی ساده در گوگل به سایتهای عجیبی میرسید که علناً خاک میفروشند و حتی به خریدان هشدار میدهند که حواستان باشد خاک تقلبی هرمز نخرید! «زیر یک تن خاک نمیفروشیم»، «فروش در کیسههای ۲۵ کیلویی» اینها تنها بخشی از آگهیهایی است که در مورد فروش خاک جزیره هرمز منتشر میشوند. خاکی ارزشمند که به شکلهای مختلف فروخته شده و از جزیره خارج میشود. این در حالی است که قانون ممنوعیت فروش خاک، بهویژه برداشت خاک از جزایر خلیجفارس در سال ۹۷ مصوب و به همه ارگانها و نهادها ابلاغ شد. نکتهای که جلب توجه میکند به حراج گذاشتن خاک هرمز در اینترنت است. همین حالا اگر عبارت فروش خاک هرمز را جستوجو کنید، این آگهیهای فروش را خواهید دید. از فروش کیسههای ۳۰ کیلوگرمی برای آجرسازی و رنگسازی و نقاشی تا فروش در تناژهای بالا. جالب اینجاست که برخی از این فروشندگان، خاک کمیاب هرمز را فقط کیلویی ۲۴ هزار تومان میفروشند که مسئلهای در حد فاجعه است، عدهای هم این خاک را زیر یک تن نمیفروشند.
جملاتی مانند فروش خاک اخرای هرمز در کیسههای ۲۵کیلوگرمی، فروش خاک هرمز بشکهای ۷میلیون و ۶۰۰هزار تومان، فروش خاک رنگی هرمز در شیشه، ارسال خاک هرمز به سراسر کشور همراه با آدرسهای تلگرام، اینستاگرام و شمارهتلفنهای معرفی شده برای ثبت سفارش که بدون ترس از پیگیری قانونی به خریداران معرفی میشوند، جلب توجه میکنند. اگر سفری به جزیره هرمز کرده باشید، خواهید دید که خاکهای رنگارنگ جزیره در شیشهها و پلاستیکهای کوچک به فروش میرسد.
بیشتر بخوانید:فیلم/ حمله مسافران نوروزی به خاک گران بهای هرمز
لادن رضی مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت زیستمحیطی آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست گفت: هر نوع برداشت، جابجایی و نظارت بر روی هرگونه خاک بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است. وی ادامه داد: سازمان محیط زیست تنها بحث نظارت عاریه را دارد و در گذشته هم سازمان منابع طبیعی این وظیفه را به عهده داشت. در قانون حفاظت از خاک با تبعیت از قوانین گذشته حفاظت از خاک، صدور اخطاریه، برآورد خسارت، جلوگیری از تخریب و توقف فعالیت همه با وزارت جهاد کشاورزی است.
این در حالی است که خاک این جزیره خوراکی است و توسط محلیها در طبخ غذایی استفاده میشود که نام آن گلک است. اهالی هرمز از این خاک به عنوان یک ادویه هم استفاده میکنند تا به غذایشان رنگ دهد. یعقوب کاویانی کارشناس معدن میگوید: برخی کارخانههای فروش خاک و محصولات معدنی با ترکیب مصالح و خاکهای گوناگون، نمونه جعلی از خاک جزیره بهویژه خاک اخرای قرمزرنگ که در میان خاکهای جزیره دارای شهرت بیشتری است، را تهیه میکنند و به نام خاک هرمز به خریداران میفروشند.
وی با بیان این که در نبود نظارت، خاک جزیره به قیمت اندک از بومیان خریداری و به قیمت بالا فروخته میشود، افزود: از سوی دیگر، خاک جعلی به نام خاک هرمز بهویژه از طریق وبسایتها به مشتریان فروخته میشود. بهگفته کارشناسان این روند همینحالا نیز آسیبهای جدی به جزیره زده است.
فروش خاک اگر ادامه پیدا کند این جزیره خلیجفارس دچار آسیبهای جدی زیستمحیطی مثل فرسایش خاک و تخریب پوشش گیاهی خواهد شد و در سالهای آینده دیگر چیزی از این جزیره باقی نخواهد ماند و باید برای تولید هر یک سانتیمتر از این خاک ۴۰۰ سال انتظار کشید. بخشی از دردآور بودن ماجرا این است که عدهای از گردشگران ناآگاه خاک هرمز را به طور شخصی و در اندازه کم در این سالها با خود به نقاط دیگر حمل کردهاند که همین موضوع آسیب جدی به جزیره زده است.