تاریخ انتشار: ۰۶:۰۲ - ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۱ نظر
در اقتصاد ۲۴ بخوانید؛

دارون عجم اوغلو کیست؟

دارون عجم اوغلو، اقتصاددان ترکیه‌ای و یکی از نویسندگان برتر کتاب «چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟» به تاثیر ساختار سیاسی بر اقتصاد می‌پردازد و نقش دموکراسی بر بازار آزاد را در کارهایش جستجو می‌کند. او در سال ۲۰۰۵ مدال جان بیتز کلارک را برنده شد. در این مقاله با نظریات و زندگینامه او آشنا شوید.

دارون عجم اوغلو کیست؟

اقتصاد۲۴- شیوا سپهری: دارون عجم اوغلو استاد ام آی تی و عضو منتخب آکادمی ملی علوم، انجمن فلسفی آمریکا، آکادمی علوم بریتانیا، آکادمی علوم ترکیه، آکادمی علوم و هنر آمریکا، انجمن اقتصاد سنجی، انجمن اقتصادی اروپا و انجمن اقتصاددانان کار است. آثار او از جمله پر استانترین آثار در حوزه مطالعات اقتصادی به شمار می‌رود.

پژوهش‌های عجم اوغلو ، طیف وسیعی از زمینه‌ها را شامل می‌شود؛ اقتصاد سیاسی، توسعه اقتصادی، رشد اقتصادی، تغییرات تکنولوژیکی، نابرابری، اقتصاد کار و اقتصاد شبکه‌ها از جمله موضوعاتی است که عجم اوغلو به آن‌ها می‌پردازد. عجم اوغلو در آثارش تاکید می‌کند که آزادی نیاز به وضعیت پایدار دارد که از طریق روشنگری تامین می‌شود چرا که روشنگری منجر به توازن و تعادل میان دولت جامعه و نخبگان می‌شود. او معتقد است که اقتصاد نباید سیاست را نادیده بگیرد.

او تاکنون به خاطر پژوهش‌هایش جوایز متعددی گرفته است که می‌توان به جایزه افتتاحیه T. W. Shultz از دانشگاه شیکاگو در سال ۲۰۰۴ و جایزه افتتاحیه شروین روزن برای مشارکت برجسته به اقتصاد کار در سال ۲۰۰۴، جایزه علمی برجسته از انجمن علوم ترکیه در سال ۲۰۰۶، جایزه جان فون نویمان و کالج راجک اشاره کرد.

بوداپست در سال ۲۰۰۷، فلوشیپ کارنگی در سال ۲۰۱۷، جایزه ژان ژاک لافون در سال ۲۰۱۸، جایزه اقتصاد جهانی در سال ۲۰۱۹ و جایزه موسسه تحقیقات ریاضی و آماری CME در سال ۲۰۲۱ نیز از دیگر جوایزی است که وی کسب کرده است. مدال جان بیتس کلارک نیز در سال ۲۰۰۵ به او اعطا شد. جایزه اروین پلین نمرز در سال ۲۰۱۲ و جایزه مرز‌های دانش BBVA در سال ۲۰۱۶ از دیگر افتخارات عجم اوغلو است. او دارای دکترای افتخاری از دانشگاه اوترخت، دانشگاه بسفر، دانشگاه آتن، دانشگاه بیلکنت، دانشگاه باث، Ecole Normale Superieure، Saclay Paris و مدرسه تجارت لندن است.

زندگینامه عجم اوغلو

دارون عجم اوغلو در سال ۱۹۶۷ در استانبول ترکیه به دنیا آمد. خانواده او ارمنی الاصل هستند. او مدرک لیسانس اقتصادش را از دانشگاه یورک در سال ۱۹۸۹، و پس از آن کارشناسی ارشد را  در رشته اقتصاد ریاضی و اقتصاد سنجی در دانشکده اقتصاد لندن، و مدرک دکتریش در رشته اقتصاد را نیز از مدرسه اقتصاد لندن دریافت کرد. عنوان پایان نامه دکتری وی «مقالاتی در مبانی خرد اقتصاد کلان: قرارداد‌ها و عملکرد اقتصادی» بود.


بیشتر بخوانید: جوزف استیگلیتز کیست؟/ مشهورترین اقتصاددان مکتب نوکینزی


عجم اوغلو در سال ۱۹۹۱ شروع به سخنرانی در LSE کرد تا اینکه دو سال بعد به سمتی در MIT دست یافت و تا امروز در آنجا به تدریس ادامه می‌دهد. او از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۰ استاد اقتصاد کاربردی چارلز پی کیندلبرگر بود.

دارون عجم اوغلو کیست؟

کتاب‌های دارون عجم اوغلو

عجم اوغلو نویسنده شش کتاب است، از جمله کتاب پرفروش نیویورک تایمز تحت عنوان «چرا ملت‌ها شکست می‌خورند: قدرت، رفاه و فقر» (کاری مشترک با جیمز رابینسون)، «مقدمه‌ای بر رشد اقتصادی مدرن»، «دالان باریک: ایالت‌ها، جوامع و سرنوشت آزادی» (کاری مشترک با جیمز ای. رابینسون) و «قدرت و پیشرفت: مبارزه هزار ساله ما بر سر فناوری و رفاه» (با سیمون جانسون) و «ریشه‌های اقتصادی دیکتاتوری و دموکراسی» هستند.

نظریه های دارون عجم اوغلو

ایده مرکزی دارون عجم اوغلو، اقتصاددان را باید توجه به حقوق مالکیت دانست. به عقیده او نهاد‌های اقتصادی فراگیر نیازمند حقوق مالکیت مطمئن و فرصت‌های اقتصادی نه فقط برای نخبگان، بلکه برای بخش وسیعی از جامعه هستند. همچنین وی اعتقاد دارد که سیاست نقش اصلی را در اقتصاد بازی می‌کند. عجم اوغلو مهم‌ترین آثارش را با همکاری یکی از اقتصاددانان برجسته نوشت که جیمز رابینسون نام داشت. دارون عجم اوغلو و جیمز رابینسون از زمان ملاقات اولیه خود در سال ۱۹۹۳ تقریباً سه دهه را به بررسی تعامل بین نیرو‌های سیاسی، نهاد‌ها و رشد اقتصادی اختصاص داده‌اند. آن‌ها در مشهورترین نشریه خود با عنوان «چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟» استدلال می‌کنند که تفاوت در توسعه اقتصادی کشور‌ها به بهترین وجه با تفاوت در نهاد‌های سیاسی و اقتصادی آن‌ها توضیح داده می‌شود. این دیدگاه دارای تفاوت زیادی با دیدگاه رایج آن زمان داشت. به ویژه از آنجایی که اکثر محققان عواملی مانند جغرافیا یا فرهنگ را به عنوان عوامل تعیین کننده توسعه در اولویت قرار داده بودند.

در عوض، عجم اوغلو و رابینسون از نمونه‌هایی در سراسر جهان استفاده کردند تا این دیدگاه دیدگاه را توضیح دهند که مسیر اقتصادی یک کشور به بهترین وجه توسط نهاد‌های «استخراجی» یا «فراگیر» توضیح داده می‌شود. هدف نهاد‌های استخراجی حذف اکثریت جمعیت از تصمیم گیری‌های سیاسی و رونق اقتصادی است، در حالی که نهاد‌های فراگیر برعکس تبلیغ می‌کنند. آن‌ها ماهیت استخراجی مؤسسات در آمریکای مرکزی و جنوبی را با مؤسسات فراگیرتر در ایالات متحده و کانادا مقایسه می‌کنند تا منظور خود را برسانند؛ بنابراین او تاکید زیادی بر پویایی سیاسی و تاثیر آن بر اقتصاد دارد.

دارون عجم اوغلو کیست؟

عجم اوغلو همچنین در بخشی دیگر از پژوهش‌هایش استدلال می‌کند که فناوری‌های جدید مانند هوش مصنوعی و رباتیک اختلال بزرگی را در اقتصاد جهانی ایجاد خواهند کرد، درست مانند انقلاب صنعتی بیش از ۲۰۰ سال پیش این اتفاق نیز مهم خواهد بود. بسیاری از کار‌های او در این زمینه نمونه‌های تاریخی از اختلال در بازار کار را ترسیم می‌کند، به عنوان مثال او به رویدادهای پس از جنگ جهانی دوم اشاره می‌کند.

او در پژوهش‌ها الگوهایی پیدا می‌کند که پتانسیل بهبود سطح بهره‌وری و استاندارد زندگی را برای اکثر مردم دارد و همچنین بیان می‌کند که این اتفاق منجر به اتوماسیون محل کار و از دست دادن میلیون‌ها شغل، به‌ویژه در صنایع یقه آبی خواهد شد. وی اشاره دارد: «مکانیزه شدن کشاورزی یکی از بزرگترین دستاورد‌های اقتصاد آمریکاست، اما برای میلیون‌ها نفری که از بیکاری رنج می‌برند، بسیار مخرب بود».

عجم اوغلو در ادامه استدلال می‌کند که سیاست‌گذاران می‌توانند با سرمایه گذاری در آموزش انعطاف پذیر که نیروی کار را در موقعیت بهتری برای مقابله با تلاطم بازار کار قرار می‌دهد و به آن‌ها اجازه می‌دهد مهارت‌های "مکمل" را در دوره جدید فناوری توسعه دهند، برای اختلالات فناوری آماده شوند. او اذعان می‌کند که در هر حال این یک انتقال یکپارچه نخواهد بود و نیاز به آینده‌نگری سیاست عمومی و همکاری صنایع دارد.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ایرانی
0
0
سه‌شنبه ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۳
بیر دانه عجم اوغلو ایران احتیاج وار
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

وقوع زمین لرزه در جزیره قشم

خاتمی: اصلاحات محدود به حزب نیست

عراقچی از گفت‌وگوهای سازنده با واتیکان خبر داد

واژگونی اتوبوس مسافربری در خراسان رضوی

حراج شمشیر ناپلئون در پاریس

وزیر خارجه ایتالیا: مذاکرات ایران و آمریکا سازنده بود

فیلم/ کنایه غیرمستقیم پیمان یوسفی به مدیرعامل پرسپولیس

تلاش ایران و آمریکا برای چهارچوب توافق جدید

عوامل زن و بچه سعید روستایی در فوتوکال کن ۲۰۲۵

مذاکرات ایران و آمریکا بسیار سازنده بود

عراق ادعای انتقال پیام از ترامپ به ایران را رد کرد

فیلم/ ورود هیئت ایرانی به واتیکان

جدایی عیسی آل‌کثیر لو رفت

فیلم/ عراقچی از موفقیت دور اخیر مذاکرات خبر داد

دیدار ویتکاف با مقامات اسرائیلی پیش از مذاکره با ایران

فیلم/ عراقچی: احتمال پیشرفت وجود دارد

فیلم/ عراقچی: وزیر خارجه عمان پیشنهاداتی برای رفع موانع داده است

ادعای بازدید آمریکا از سایت‌های ایران رد شد

جمع‌بندی عراقچی از دور پنجم مذاکرات

عکس/ مهدی طارمی آماده فینال لیگ قهرمانان اروپا

مذاکرات ایران و آمریکا ادامه خواهد داشت

فیلم/ لحظه خروج هیئت ایرانی از محل مذاکرات

عکس/ گفت‌وگوی دوجانبه عراقچی و بوسعیدی در رم

پایان دور پنجم مذاکرات ایران و آمریکا

فیلم/ ویتکاف محل مذاکرات را ترک کرد

اداره‌کل هواشناسی استان تهران اطلاعیه داد

فیلم/ گزارش صداوسیما از مذاکرات، دو ساعت پس از آغاز

افزایش مجدد قیمت مواد شوینده در خرداد ۱۴۰۴

ورود ۲ فروند هواپیمای ایرباس به صنعت هوایی کشور

شنبه ۸ صبح؛ جلسه سرنوشت ساز پرسپولیس

طوفان ۱۱۲ کیلومتری در سیستان

فیلم/ کدام رسانه‌ها در محل مذاکرات حضور دارند؟

دیوید بکهام در جمع ۱۰۰ نیکوکار برتر سال ۲۰۲۵

بقائی: مذاکرات در فضای حرفه‌ای در حال انجام است

فیلم/ حضور دیپلمات ارشد ایران در رم برای دور تازه مذاکرات

جو مذاکرات ایران و آمریکا در رم ایتالیا

فیلم/ روایت کاخ سفید از نگاه ترامپ به مذاکرات ایران

ناوشکن کره شمالی واژگون شد

بقایی: این دور از مذاکرات از حساسیت خاصی برخوردار است

آیا نوشیدن صبحگاهی آب لیمو لاغر می‌کند؟

اولین داروی درمان آلزایمر تایید شد

عکس/ گوگوش ۱۷ ساله با لباس عروس در کنار مادر شوهرش

اینفوگرافی/ قیمت واقعی دلار بر اساس نقدینگی

عکس / گوهر خیراندیش و جمشید اسماعیل‌خانی ۶۴ سال پیش در یکی از رستوران‌های تهران

کدام کشور‌ها در سال ۲۰۲۴ بیشترین بودجه نظامی را داشتند؟ + جدول

عکس/ نوید محمدزاده، مهران غفوریان و فرشته حسینی در یک قاب

عکس/ سفره غذای لاکچری بهاره رهنما در خانه شخصی برای مهمانان ویژه

واکنش شهرداری تهران به قطع درختان میدان آزادی

عکس/ خوش گذرانی محمدرضا پهلوی و خانواده اش ۵۶ سال پیش در سوئیس

عکس/ چهرۀ فتحعلی شاه قاجار در یک نقاشی دیده‌نشده از نقاش روس