اقتصاد۲۴- سیر با نام علمی Allium sativum گیاهی علفی و دائمی است که ساقه آن تا ارتفاع ۴۰ سانتیمتر نیز میرسد؛ برگهای آن باریک و نواریشکل بهرنگ سبز تیره و گلهای آن کوچک و صورتیرنگ که بهصورت یک چتر در انتهای ساقه ظاهر میشود.
تأثیر سیر بر دستگاه گوارش
مصرف مداوم سیر و جذب ترکیبات موجود در آن از راه دستگاه گوارش باعث کاهش علائمی همچون استفراغ، اسهال، التهاب معده و زخمهای رودهای میشود. مصرف سیر میتواند فرآیند گوارشی را تحریک و زمان عبور غذا از لوله گوارشی را کند کند که این امر منجر به بهبود هضم مواد غذایی و کاهش مشکلات گوارشی میشود.
خواص سیر برای زخم معده
مطالعات جدید نشان میدهد که برخی ترکیبات مشتق از سیر میتواند علیه عفونت "هلیکوباکتر پیلوری" که عامل بروز زخم معده است، جلوگیری کند بنابراین یکی از خواص درمانی مهم سیر، پیشگیری از بروز زخم معده است همچنین این خاصیت باعث میشود که سیر در پیشگیری از بروز سرطان معده نقش مهمی ایفا کند.
خواص آنتیاکسیدانی سیر
یکی از تولیدات مشتقشده از سیر AGE (Age Garlic Extract) است که فعالیت آنتیاکسیدانی زیادی دارد؛ آنتیاکسیدانها یکی از عوامل مبارزهکننده با سرطانها و برخی بیماریهای مزمن هستند.
تأثیر سیر بر پیشگیری از سرطان
سیر بهدلیل دارا بودن مقادیر زیادی آنتیاکسیدان، مانع از بروز انواع سرطانها میشود. آنتیاکسیدانها موادی هستند که با خنثی کردن رادیکالهای آزاد، باعث جلوگیری از آسیب به بافتها و بروز انواع سرطانها میشوند؛ مطالعات ثابت کرده است که مصرف سیر بهدلیل داشتن خواص آنتیاکسیدانی، مانع از بروز سرطان روده بزرگ، سینه، معده، پروستات و مثانه میشود؛ همچنین پژوهشهای محققان نشان میدهد که "تیوسولفات" استخراجشده از سیر، مانع رشد سلولهای سرطانی میشود.
سیر بهدلیل داشتن سلنیوم زیاد، نقش ضدسرطانی بیشتری در مقایسه با سایر گیاهان دارد.
خاصیت سیر برای بیماریهای قلبی ـ عروقی
بیماریهای قلبی و عروقی شامل بیماریهای ایسکمیک قلبی و حملههای قلبی هستند که بهعلت چربی بالای خون ایجاد میشوند.
در مطالعاتی که روی موشها انجام شده است ثابت شد که مصرف سیر، بهطور مؤثر باعث کاهش سطوح کلسترول و چربی خون بد (LDL) میشود و این مسئله باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی میشود.
بیشتر بخوانید: مصرف این میوهها لاغرتان میکند
خواص سیر برای کاهش کلسترول
نتایج مطالعات نشان داد که ترکیبات موجود در سیر میتواند باعث کاهش رسوب کلسترول در دیواره رگها شود همچنین مادهای بهنام "استروئید ساپونین" در سیر در کاهش غلظت کلسترول خون نقش مؤثری دارد.
خواص سیر برای فشار خون
کاهش فشار خون بر اثر مصرف سیر سالهاست که به اثبات دانشمندان جهان رسیده است. بر اساس مطالعات، کاهش فشار خون ناشی از مصرف سیر بهدلیل اثر شلکنندگی سیر بر ماهیچههای صاف دیواره رگها است همچنین سیر بهطور مستقیم بر گشاد شدن عروق تأثیر دارد که این امر باعث کاهش فشار خون میشود؛ در طب سنتی و نوین توصیههای زیادی به مصرف سیر در افراد دچار فشار خون بالا شده است.
گیاه سیر تولید مادهای بهنام "نیتریک اکساید" را افزایش میدهد که این ماده باعث کاهش چشمگیر فشار خون میشود.
خواص سیر برای دیابتیها
تأثیر سیر بهعنوان یک عامل کاهشدهنده قند خون، در پژوهشها مورد توجه قرار گرفته است. محققان مشاهده کردند که مصرف سیر باعث افزایش تحریک ترشح انسولین از پانکراس میشود و بنابراین میتواند نقش مهمی در کاهش قند خون ایفا کند.