اقتصاد۲۴-«علی فروغی» و همکارانش ظهر پنجشنبه، ۱۰ خرداد، در پی آزاد شدن موضعی قسمتی از لایهٔ زغال سنگ در محدودهٔ کارگاه استخراج (کارگاه شماره ۲۴۳ بین افق اول و دوم) در معدن زغالسنگ «آبنیل جنوبی» حادثه دیدند. «رضا فلاح» مدیرعامل جمعیت هلالاحمر استان کرمان در گفتگو با ایرنا تعداد مصدومان این حادثه را شش نفر اعلام کرد: «در این واقعه یک نفر جان باخت، دو نفر مصدوم و سه نفر درمان سرپایی شدند.»
حادثهٔ قبل، ۲۷ اردیبهشت بود. «حسن صیاد» در معدن اصلی زغالسنگ منطقهٔ طغرالجرد جان خود را از دست داد. ۱۵ اردیبهشت حادثه دلخراشتر بود. «عبدالله اسماعیلی»، کارگر معدن زغالسنگ «هشونی»، در نوار نقاله گیر کرد و هیچ وقت به خانه برنگشت
«مجتبی رنجبر»، معاون بهرهبرداری معادن شرکت زغالسنگ کرمان، اما تعداد کارگران حادثهدیده را دو نفر اعلام کرد. او به خبرگزاری مهر گفت: «تعداد دو نفر از کارگران دچار آسیبدیدگی شدند. باوجود اقدامات امدادرسانی و درمانی، یکی از مصدومان بهعلت شدت صدمه جان خود را از دست داد، اما حال مصدوم دیگر مطلوب و طبق اعلام رسمی از بیمارستان ترخیص شده است.»
بهگفتهٔ رنجبر، آسیب کارگر جانباخته به ناحیه سر بوده است: «پس از وقوع حادثه، اعضای گروه امدادونجات معدن بهسرعت نسبت به امدادرسانی و انتقال این افراد به خارج از محل اقدام کردند که متأسفانه یکی از این پرسنل با وجود اقدامات انجامشده به دلیل آسیبدیدگی از ناحیهٔ سر، فوت کرد.»
او گفته است مصدومیت فرد دوم هم از ناحیهٔ پای راست بوده: «فرد دوم که از ناحیهٔ پای راست دچار مصدومیت شده بود، پس از انجام اقدامات اولیهٔ پزشکی برای بررسیهای تکمیلی توسط عوامل اورژانس به مرکز درمانی شهید باهنر کرمان منتقل شد.
پ«حسن صیاد» ۴۰ساله متأهل و دارای دو فرزند بود. او شامگاه پنجشنبه، ۲۷ اردیبهشت، بهدلیل ریزش زغالسنگ در معدن اصلی منطقهٔ طغرالجرد جان خود را از دست داد.
بیشتر بخوانید:امشب دستمزد ۱۴۰۳ کارگران با سبد معیشتی ۲۵ میلیون تومانی محاسبه میشود؟/ افزایش حقوق کارگران هرگز بر اساس تورم نبوده است
پس از دومین حادثه در سال ۱۴۰۳ مسئولان زغال سنگ کرمان به دستگاه قضایی احضار شدند. «علی محبوبپور»، رئیس دادگستری شهرستان کوهبنان، به ایرنا گفت که در این رابطه بدون اغماض برخورد میکنیم: «بدون هیچگونه اغماضی با مقصران حادثهٔ معادن اصلی و هشونی کوهبنان برخورد قانونی میشود و در این راستا مدیران شرکت زغالسنگ و مسئولان واحد ایمنی و امداد این معادن به دادگستری احضار شدهاند.» از نتایج این احضار اطلاعاتی در دست نیست.
«عبدالله اسماعیلی» با ۱۸ سال سابقهکار حدوداً ۴۰ساله و ساکن روستای «جور» شهرستان کوهبنان بود. او دو فرزند داشت. روز جمعه، ۱۴ اردیبهشتماه، زمانی که در معدن زغالسنگ «هشونی» مشغول کار بود، جان خود را از دست داد. آنطورکه منابع کارگری به ایلنا گفتهاند او بهدلیل گیر کردن در دستگاه نقاله جان باخت: «از قرار معلوم دست این کارگر درون نوار نقاله اصلی گیر میکند و با حرکت نوار نقاله دست او از جا کنده میشود.»
بااینحال، شرکت زغالسنگ در جوابیهای به «کرمان نو» در مورد این حادثه اعلام کرد که متوفی لوازم حفاظت مناسب داشته است: «بعد از اعلام خبر فوت یک کارگر در معدن زغالسنگ هشونی، کوهبنان مدیر ایمنی بهداشت و محیطزیست شرکت معادن زغالسنگ کرمان در جوابیهای اعلام کرد که فرد متوفی در زمان وقوع حادثه دارای لوازم حفاظت فردی مناسب جهت انجام کار بوده و هرگونه گزارش دیگر در این خصوص کذب است.» آنطورکه «کرمان نو» نوشته «این کارگر با سابقهٔ بیش از هشت سال کار در قسمت مذکور و از کارگران ماهر آن قسمت بود.»
بهار سیاه کارگران معادن زغالسنگ تنها گوشهای از اتفاقات سالهای اخیر است. در طی چند دههٔ اخیر بر اثر وقوع حوادث متعدد در معادن زغال سنگ شمال استان کرمان دهها معدنچی جان خود را از دست دادهاند. حوادثی که بسیاری از آنها بهدلیل پایین بودن ایمنی این معادن و شرایط سخت کار در اعماق معادن زغالسنگ به وقوع پیوسته است.