تاریخ انتشار: ۰۹:۰۹ - ۲۰ خرداد ۱۴۰۳

انتخابات ریاست‌جمهوری ایران زیر ذره‌بین الجزیره

الجزیره در گزارشی نوشته است: چندین نام سنگین وزن از جریان‌های مختلف سیاسی درخواست خود را برای نامزدی ریاست‌جمهوری ارائه کرده‌اند. اما این بر عهده شورای نگهبان خواهد بود که ۱۲ نفر از حقوقدانان - نیمی از آنها توسط ولی فقیه و نیمی از سوی مجلس منصوب می‌شوند.

انتخابات ریاست جمهوری

اقتصاد۲۴-الجزیره در گزارشی به بررسی انتخابات ایران پرداخته است. این رسانه قطری به قلم رسول سردار آتاش نوشته تاریخ معاصر ایران مانند یک ترن هوایی است که به صورت متناوب بین تضادهایی، چون امید و ناامیدی، سنت و مدرنیته، انقلابی‌ها و ضدانقلاب‌ها، محافظه‌کاری و اصلاح‌طلبی در رفت‌وآمد است. این کشور بار دیگر در آستانه یک لحظه تاریخی قرار گرفته است، چرا که خود را برای انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در ۲۸ ژوئن آماده می‌کند، که پس از فوت رئیس جمهور ابراهیم رئیسی در سانحه هلیکوپتر در ماه گذشته برگزار خواهد شد.

رئیس‌جمهوری که نامش از این روند انتخابات بیرون می‌آید، پاسخی جزئی به این خواهد داد که در نهایت چه اتفاقی در انتظار ایران است.

ساختار سیاسی ایران که از انقلاب اسلامی ۱۳۵۷ بر مفهوم ولایت فقیه استوار شده است، یکی از چند لایه‌ترین نظام‌های جهان است.

اولین لایه ساختار قدرت، قوه مقننه، قضائیه و مجریه است. هیچ یک از این مراکز قدرت را نمی‌توان صرفاً نمادین در نظر گرفت. در عوض، هر یک دارای نفوذ و اهرم قابل توجهی بر دیگران است، که گاهی اوقات منجر به جنگ قدرت می‌شود. ولی فقیه، قوه مقننه، قوه قضائیه و مجریه اکثریت اعضای این مجامع و شورا‌ها را منصوب می‌کنند و بقیه را مردم انتخاب می‌کنند. این مجالس و شورا‌های متعدد مانند مجلس خبرگان رهبری، شورای عالی امنیت ملی، مجمع تشخیص مصلحت نظام، شورای نگهبان و بسیاری دیگر مانند یک دولت موازی عمل می‌کنند و در مواقع بروز اختلاف یا بحران در امور کشور دخیل می‌شوند.

چندین نام سنگین وزن از جریان‌های مختلف سیاسی درخواست خود را برای نامزدی ریاست‌جمهوری ارائه کرده‌اند. اما این بر عهده شورای نگهبان خواهد بود که ۱۲ نفر از حقوقدانان - نیمی از آن‌ها توسط، ولی فقیه و نیمی از سوی مجلس منصوب می‌شوند - نامزدی آن‌ها را تا ۱۱ ژوئن تایید کند.

علی لاریجانی یکی از پیشتازان است و اعتقاد بر این است که در صورت حضور زیاد و مشارکت اصلاح طلبان در رای گیری، شانس زیادی برای موفقیت خواهد داشت. او که یک محافظه‌کار میانه‌رو است، اغلب به‌عنوان فردی عمل‌گرا شناخته می‌شود. لاریجانی از خانواده‌ای برجسته از علمای مسلمان است که اعضای آن از زمان انقلاب ۱۹۷۹ در مناصب تأثیرگذار نقش داشته‌اند. او خود فارغ‌التحصیل حوزه علمیه قم و دارای مدرک لیسانس علوم و دکترای فلسفه غرب است. لاریجانی در حال‌حاضر به عنوان عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که یک نهاد مشورتی است کار می‌کند و از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۹ رئیس مجلس بوده است. شورای نگهبان او را برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۱ رد صلاحیت کرد. این رسانه در ادامه مدعی می‌شود:، اما بسیاری معتقدند که این بار مقام معظم رهبری موافقت خود را اعلام کرده‌اند. نامزدی لاریجانی که به طور گسترده به عنوان یک سیاستمدار منعطف تلقی می‌شود که ممکن است دوباره در مذاکرات هسته‌ای با غرب شرکت کند، برای رأی دهندگان در هر دو اردوگاه محافظه‌کار و اصلاح‌طلب جذاب خواهد بود و او را به یک نامزد قوی تبدیل می‌کند.

اما محبوبیت نسبی لاریجانی در میان محافظه‌کاران و اصلاح‌طلبان ممکن است منجر به ایجاد یک موازنه دشوار شود، زیرا او از یک سو باید به نظام وفادار بماند و همچنین وعده تغییر برای جلب نظر اصلاح‌طلبان را بدهد.


بیشتر بخوانید:وعده‌های مهم لاریجانی درباره حقوق معلمان


یکی دیگر از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام، سعید جلیلی، سیاستمدار محافظه‌کار است که پیروزی او در انتخابات ریاست‌جمهوری نشان‌دهنده مسیر بسیار متفاوتی در مقابل پیروزی لاریجانی خواهد بود. او یکی از چهره‌های محبوب در میان محافظه‌کاران و مذاکره‌کننده سابق هسته‌ای است که به عنوان یک وفادار سرسخت تلقی می‌شود. جلیلی پیش از این در تلاش برای ریاست‌جمهوری شکست خورده بود و در سال ۲۰۱۳ مغلوب حسن روحانی شد. او در سال ۲۰۲۱ به نفع رئیسی، یکی دیگر از محافظه‌کاران، از انتخابات کنار رفت. اگر قرار باشد جلیلی رئیس‌جمهور شود، انتظار می‌رود به دلیل روابط نزدیک بین دو نفر و آنچه که تصور می‌شود تأثیر جلیلی بر تصمیمات رئیس‌جمهور سابق بوده، به سیاست‌های ابراهیم رئیسی ادامه دهد.

یک انتخابات کم مشارکت به نفع جلیلی عمل می‌کند، زیرا احتمالاً به این معنی است که اصلاح‌طلبان تصمیم گرفته اند در انتخابات شرکت نکنند و محافظه‌کاران را بر اتاق‌های رای تسلط دهند.

به غیر از لاریجانی و جلیلی دو نامزد دیگر هم هستند که باید به آن‌ها توجه کرد. محمدباقر قالیباف یک محافظه‌کار میانه‌رو و رئیس کنونی مجلس شورای اسلامی است. او که پیش از این از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۶ شهردار تهران بود و به عنوان یک تکنوکرات شناخته می‌شد، روابط گسترده‌ای با نهاد‌های امنیتی ایران نیز دارد و قبلاً به عنوان فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران و همچنین رئیس پلیس منصوب شده بود.

با این حال، مبارزات انتخاباتی او برای ریاست‌جمهوری بسیار آرام نخواهد بود، زیرا او اغلب هدف انتقاد‌های رسانه‌های وابسته به جلیلی و محافل فوق محافظه‌کار قرار می‌گیرد.

اسحاق جهانگیری تنها نامزد مهم اصلاح‌طلب است که درخواست خود را برای کاندیداتوری ریاست جمهوری ارائه کرده است. او معاون اول رئیس جمهور در دولت حسن روحانی بود. پیش از آن، جهانگیری از سال ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۴ وزیر صنایع و معادن و در زمان محمد خاتمی اولین رئیس جمهور اصلاح‌طلب جمهوری اسلامی ایران بود. جهانگیری در طول زندگی سیاسی خود همواره از سیاستمداران اصلاح‌طلب یا میانه‌رو حمایت کرده است. علیرغم اینکه برخی امیدوار بودند او به طور بالقوه بتواند اصلاح‌طلبان را متحد کند، او هرگز آشکارا و مستقیماً با تشکیلات سیاسی غیراصلاح‌طلب مخالفت نکرده است. اصلاح‌طلبان همچنان فاقد وحدت، روایتی جامع برای تعیین موقعیت خود و شخصیتی قوی برای رهبری آن‌ها هستند و وضعیت آن‌ها را به وضوح از هم گسیخته می‌کند.

تنها شانس جهانگیری در سیاست جناحی ایران است. اگر سعید جلیلی محافظه‌کار در نظرسنجی‌ها پیشتاز باشد، رای‌دهندگان اصلاح‌طلب ممکن است برای حمایت از جهانگیری بسیج شوند تا از پیروزی جلیلی در انتخابات جلوگیری کنند. همه‌چیز به میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری بستگی دارد. مشارکت بالای مردم به طور سنتی منبع اصلی مشروعیت عمومی برای تشکیلات سیاسی در ایران بوده است. اما میزان مشارکت کم سابقه در دو انتخابات گذشته یک نگرانی شدید در میان نخبگان حاکم ایجاد کرده است.

برای جلوگیری از بحران، سیستم احتمالاً به دنبال ایجاد یک انتخابات رقابتی خواهد بود به طوری که چندین نامزد در رای‌گیری برای جلب حمایت عمومی و تضمین مشارکت بالا حضور داشته باشند.

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بیم و امید سهامداران بورس

پیش بینی بورس امروز شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

عکس/استوری احساسی نانسی عجرم با پرچم لبنان

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز

صفحه اول روزنامه‌های اقتصادی امروز

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

نظر سید احمد خمینی درباره سید محمد خاتمی

بهترین دلیل برای نوشیدن آب کافی در طول روز

پدر علم اقتصاد ایران کیست؟

این ویتامین سبب کاهش کلسترول می‌شود

۸ عادت میلیاردرهای موفق جهان کدامند؟/ این عادت‌ها می‌تواند به موفقیت‌تان کمک کنند

واکنش دولت به توهین یک فرماندار به خبرنگاران

عکس/ استوری مدافع استقلال برای قلعه نویی

ادعای جدید چهره نزدیک به سعید جلیلی درباره فیلترینگ

پوتین: به آزمایش موشک‌های بالستیک مافوق صوت ادامه خواهیم داد

زاینده‌رود از امشب بازگشایی می شود

روسیه: قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، هدیه بایدن به ترامپ است

انتقام قتل برادر در هلیلان

پرونده بازگشت عادل فردوسی‌پور به صدا و سیما بسته شد

وضعیت آب و هوای تهران طی روز‌های آینده

تخلیه برخی مدارس اصفهان به‌دلیل فرونشست

عکس/اولین واکنش به دیدار پزشکیان با مولوی عبدالحمید

آیت‌الله سید علی سیستانی کیست؟

افزایش تولید هیچ ارتباطی به حوزه وکالت ندارد/ قانون تسهیل باید از مسیر قانونی خود اصلاح شود

قانون تسهیل لطمات جبران‌ناپذیری بر پیکره نهاد وکالت زد/ حرفه وکالت را باید به جایگاه اصلی خود رساند

عکس/آقای ‎عراقچی، قرار نیست مملکت را نجات بدهید؟

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۳ آ‌ذر ۱۴۰۳/ دو شوک جدید به بازار طلا

پیش بینی بورس فردا شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳

ماسکرانو سرمربی مسی شد

قتل هولناک در پارک قیطریه تهران

کنایه محسن رضایی به اروپایی‌ها بعد از صدور قطعنامه علیه ایران

سید محمود علوی دستیار ویژه رییس‌جمهور کیست؟

ورثه منتظر واریزی سود سهام عدالت باشند

این نقطه آلوده‌ترین جای ایران شد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۳ آذر ۱۴۰۳/ سیگنال جدید برای دلار؛ تتر صعودی شد

معنای قطعنامه جدید آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای چیست؟

وزیر خارجه عراق: تهدید‌های آشکاری از سوی رژیم صهیونیستی علیه عراق وجود دارد

اجرای همسان سازیِ ۴۰ درصدی برای همه بازنشستگان از آذرماه

توییت مهم پزشکیان بعد از سفر به سیستان و بلوچستان

پایان زودهنگام رویای بیرانوند و رفقا در تبریز

حمله موشکی حزب‌الله به پایگاه حیفا

ذاکر: افزایش قیمت بنزین سوپر شاید مقدمه‌ای بر بالا رفتن نرخ بنزین باشد

امام جمعه قم: حرمت قم نسبت به شهرهای دیگر چند برابر است

علم الهدی بالاخره پس از ۳ سال دولت رئیسی نگران گرانی ها شد

عکس/ عملکرد پرسپولیس و استقلال در ۱۰ دوره اخیر جام حذفی

مشخصات هواپیمای هشدار زودهنگام A-۵۰

مسعود جمعه مهاجم کنیایی و جدید استقلال کیست؟

لطفعلی خان زند کیست و چگونه به سلطنت رسید؟

کریمخان زند کیست و دوران سلطنتش چگونه گذشت؟