بر اساس آییننامه بازار متشکل ارزی زمان آغاز به کار این بازار در 11 تیر ماه امسال اعلام شده است، آیا در هفته جاری این بازار فعالیت خود را آغاز میکند؟
اقتصاد24- پس از اظهارات مختلف مقامهایی مانند وزیر امور اقتصاد و دارایی، رییس کل بانک مرکزی و مدیر عامل بازار متشکل ارز در خصوص سازوکار، زمان آغاز به کار این بازار و علل به تعویق افتادن شروع فعالیت آن؛ ابتدا از سوی برخی اعلام شد روز ۲۰ خرداد ماه بازار متشکل ارز کار خود را شروع میکند. با این حال کانون صرافان ایران از صرافان کل کشور خواستند تا در جلسه روز ۲۲ خرداد ماه با حضور اعضای بازار متشکل ارزی شرکت کنند.
اما این جلسه با اعتراض صرافان در خصوص حق ثبت نام، کارمزد و سازوکار این بازار همراه شد.
طبق گفته برخی از صرافان حاضر در این جلسه، از سود یک درصدی هر معامله این بازار، ۰٫۲ درصد به عنوان کارمزد به صورت اتوماتیک توسط بازار متشکل ارزی برداشته میشود.
بر اساس آییننامه این بازار که در این جلسه به صرافان داده شد، هر صراف باید برای ثبت نام در این بازار ۱۰۰ میلیون تومان پرداخت کند، که این مبلغ صدای صرافان را بلند کرد.
یکی از صرافها در اعتراض به این مبلغ گفته بود: در سطح کشور حدود ۸۰۰ صرافی وجود دارد، چه دلیلی دارد از هر صراف ۱۰۰ میلیون تومان بگیرند. مگر قرار است شش نفر هیئت مدیره ماهانه یک میلیارد تومان حقوق بگیرند.
سه روز پس از آن در روز ۲۵ خرداد ماه عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی با کارشناسان و مدیران ارزی بانک مرکزی در دفتر خود تشکیل جلسه داد تا در خصوص موضوعات مطرح شده در جلسه صرافان با اعضای بازار متشکل ارزی مورد بحث و تصمیمگیری قرار گیرد.
مبلغ حق ثبت نام در این جلسه با ۷۵ درصد کاهش، ۲۵ میلیون تومان اعلام شد.
شهاب ابراهیم قربانی، دبیر کل کانون صرافان ایرانیان در این خصوص به تجارتنیوز گفت: در هفته آینده بازار متشکل ارزی به صورت آزمایشی با چند صراف آغاز به کار میکند تا عملکرد این بازار مشخص شود.
بر اساس زمان اعلامی کانون صرافان ایرانیان قرار بود که در روز ۱۱ تیر ماه امسال صرافان برای پیشثبت نام اقدام و کارهای مقدماتی آن انجام شود.
انتظار برخی از فعالان و کارشناس ارزی از نحوه کار این بازار این بود که دلار تک نرخی شود یعنی در نرخ دلار نیمایی، آزاد و ۴۲۰۰ تومانی یکسانسازی انجام شود؛ اما همتی در حاشیه جلسه هیئت دولت در روز ۲۹ خرداد ماه گفت: نرخ نیمایی حذف نمیشود و قیمت آن با ارز آزاد نزدیک است.
وی در خصوص ارز ۴۲۰۰ تومانی نیز گفت: ارز واردات برخی کالاها همچنان ۴۲۰۰ تومان است، همانند قبل برای آنها گشایش اعتبار انجام میشود.
شهاب ابراهیم قربانی در این خصوص گفت: فعالیت بازار متشکل ارزی هیچ ارتباطی به دلار نیمایی ندارد، دلیلی برای حذف این ارز وجود ندارد زیرا دلار نیمایی حواله است و بازار متشکل ارزی قرار است کار خود را روی اسکناس شروع کند. اگر سازوکار آن خوب راهاندازی شود و برای صرافان و مرذم درست جا بیفتد به طبع در آینده بخش حوالهها نیز در پلت فرم خرید و فروش قرار بگیرد تا نسبت به گذشته منظمتر میشود.
پس از آن در روز سوم تیر ماه هشتمین نشست رییس کل بانک مرکزی با اقتصاددان برگزار شد که بازار متشکل ارزی از جمله موضوعات اصلی این جلسه بوده است.
یکی از حاضران در این جلسه به تجارتنیوز گفت: در جلسه با رییس کل بانک مرکزی نظر اقتصاددانان درباره بازار متشکل ارزی مثبت بوده است.
از جمله انتقادات اقتصاددانان در این جلسه به بازار متشکل ارزی این است که این بازار یا شرایط فعلی بازار ارز و دلار تفاوتی ندارد و موجب چهار نرخی شدن دلار میشود.
با توجه به این که روز ۱۱ تیر ماه زمان آغاز به کار بازار متشکل ازری اعلام شده، آیا این بازار کار خود را تا چند روز آینده آغاز میکند؟