تعداد بالای کدهای معاملاتی، نقدینگی جدیدی را وارد بازار میکند
نغمه خوش تالار شیشهای برای تازهواردها
خبرها حاکی از رشد چشمگیر تقاضای کدهای معاملاتی جدید طی یکماهه اخیر در کارگزاریهاست، به طوری که بخش عمده جذابیت بازار سرمایه برای سرمایهگذاران جدید، بازدهی مطلوب عرضههای اولیه اخیر بوده.
اقتصاد24 - طبق اظهارات کارشناسان بازار سرمایه اگرچه کدهای معاملاتی جدید با مبالغ نسبتا پایین شارژ میشوند، ولی با در نظر گرفتن حجم بالای کدهای صادرشده، نقدینگی بالایی که به سمت این بازار هدایت خواهد کرد حائز اهمیت خواهد بود.
ضمن اینکه در صورتی که اتفاقی غیرمنتظره روند معاملات را تحت تاثیر قرار ندهد، میتوان به ورود نقدینگی بیشتر توسط سهامداران جدیدالورود هم خوشبین بود، چراکه ورود سرمایهگذاران جدید به بازار سرمایه نویدبخش ورود نقدینگی و افزایش عمق بازار و رونق شاخص بورس است.
در این میان کارشناسان به جدیدالورودها در بازار توصیه میکنند که قبل از خرید هر سهم، موضوع فعالیت و وضعیت تولید و فروش و چشمانداز آینده شرکت را مورد بررسی قرار دهند و از رفتار هیجانی در بورس بپرهیزند و دید بلندمدت به معاملات بازار داشته باشند.
سرمایهگذاران از رفتارهای هیجانی پرهیز کنند
در همین ارتباط مهدی ساسانی کارشناس بازار سرمایه با اشاره به افزایش درخواست کدهای معاملاتی در کارگزاریها اظهار داشت: طی یک ماه گذشته بخش عمده جذابیت بازار سرمایه برای سرمایهگذاران جدید، بازدهی بالای عرضههای اولیه بوده است.
وی با اشاره به شارژ پایین کدهای معاملاتی در بازار اظهارداشت: با این وجود با در نظر گرفتن حجم بالای کدهای صادرشده، نقدینگی وارد شده به بازار سرمایه از اهمیت ویژهای برخوردار است.
این کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: در صورتی که اتفاق منفی روند معاملات را تحت تاثیر قرار ندهد، میتوان به ورود نقدینگی بیشتر توسط سهامداران جدیدالورود هم خوشبین بود.
ساسانی در پاسخ به دغدغههایی که بابت احتمال زیان سهامداران تازهوارد و فرار نقدینگی از بازار وجود دارد، گفت: نگاه منطقی به هر بازاری ضرورت دارد. هیچ بازاری همواره صعودی یا نزولی نبوده و بازار سرمایه هم از این امر مستثنی نیست. اما نباید اتفاقات گذشته را به این روزها هم تعمیم داد. اگرچه در سال ۹۲ اتفاقاتی رخ داد که موجب ریزش بازار و فاصله گرفتن گروهی از سهامداران خرد از بازار سرمایه شد.
وی تاکید کرد: قرار نیست گذشته مدام تکرار شود. در آن مقطع، سرمایهگذارانی به دام زیان افتادند که در قیمتهای بالا و به صورت هیجانی وارد بازار شده بودند و این اتفاق در هر بازاری ممکن است رخ دهد.
ساسانی ضمن تاکید بر لزوم آموزش سهامداران جدیدالورود تاکید کرد: اجتناب از زیان و حفظ ارزش پول مشروط به تحلیل بازار و وضعیت بنیادی سهمها قبل از سرمایهگذاری خواهد بود. بررسی وضعیت بنیادی سهمها و میزان سود تقسیمی در مجامع میتواند ریسک سرمایهگذاری را به حداقل برساند. این کارشناس بازار افزود: این مهم مستلزم تلاش در آموزش سهامداران تازهوارد است. با توجه به حجم کدهایی که امسال صادر شده، به نظر میرسد آموزش سهامداران جدیدالورود باید در برنامههای بازار سرمایه قرار گیرد. به هر حال نوسان جزو ذات بازار سرمایه بوده و بهتر است همزمان با پذیرش سرمایهگذاران جدید، تدابیری هم برای آموزش سهامداران اندیشیده شود. وی اضافه کرد: سازمان بورس و اوراق بهادار، کانون کارگزاران و سایر ارکان بازار سرمایه باید جهت انجام این مهم و توسعه آموزش سهامداران اقدام کنند. ساسانی توصیه کرد: به سهامداران تازهوارد و کمتجربه توصیه میشود قبل از خرید هر سهم، موضوع فعالیت و وضعیت تولید و فروش و چشمانداز آینده شرکت را مورد بررسی قرار دهند و فقط براساس سیگنال سایر اشخاص و به ویژه هیاهوهای فضای مجازی اقدام به خرید نکنند.
وضعیت مبهم نقدینگیهای سرگردان
از سوی دیگر یارش هومن کارشناس بازار سرمایه در این خصوص بیان کرد: صدور کدهای معاملاتی در یک ماه اخیر نسبت به ماههای قبل افزایش داشته، برخی سرمایهگذارانی که نقدینگی خود را در بانکها سپرده کرده و از رشد بازارها جامانده بودند، بازار سرمایه را برای سرمایهگذاری انتخاب کردهاند. ولی فعلا نمیتوان وضعیت ورود نقدینگی جدید به بازار سرمایه را پیشبینی کرد.
مدیرعامل کارگزاری توسعه سهند ادامه داد: تعداد صدور کدهای معاملاتی در بازار بورس با توجه به رشد شاخص در ماههای آتی افزایش یافته و سرمایهگذاران بیشتری را جذب کرده است که در این میان افراد باید با توجه به شرایط اقتصادی پیرامون و تاثیرات مستقیم آن بر بازار سرمایه با دید بازتری نسبت به سرمایهگذاری اقدام کنند و عجولانه وارد صف فروش نشوند.
وی در ادامه افزود: در میان کدهای فعال بورسی سرمایهگذارانی بودهاند که بعد از رونق بازار کدهای خود را فعال کرده و اقدام به معامله در این بازار کردهاند به همین ترتیب تعداد کدهای معاملاتی فعال نیز در بازار بیشتر شده است.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: جو روانی حاکی از کاهش قیمت در بازار طلا و ارز تاحدودی بر بازار سرمایه تاثیر منفی داشته و آن هم به علت دید کوتاهمدت سرمایهگذاران نسبت به خرید سهام بوده که در برخی از موارد شاهد ایجاد صف هستیم و به سرمایهگذاران توصیه میکنیم از رفتار هیجانی در بورس بپرهیزند و دید بلندمدت به معاملات بازار داشته باشند.
شیخی در انتها خاطرنشان کرد: شاخص بورس با رشد واقعی حرکت میکند از این رو هیجانات ناشی از بازارهای موازی نباید بر بورس تاثیر بگذارد، زیرا نقدینگی از این بازار در آینده روانه بورس خواهد شد.