در سال گذشته، بانک‌ها شاهد رشد چشمگیر وام‌‌‌های صادره در این بخش بودند و در مجموع 7.7 تریلیون روبل معادل ۸۸ میلیارد دلار یا ۴‌درصد تولید ناخالص داخلی، وام مسکن پرداخت کردند که در مقایسه با 4.3 تریلیون روبل در سال ۲۰۲۰، رشدی معنادار محسوب می‌شود. نکته قابل‌‌‌توجه آن است که اکثر این وام‌‌‌ها با یارانه‌‌‌های دولتی پشتیبانی می‌‌‌شدند.

هجوم سرمایه‌‌‌ به سمت املاک

این موضوع به وضوح نشان می‌دهد که کمبود فرصت‌‌‌های سرمایه‌گذاری در روسیه، مردم را به سمت بازار مسکن سوق داده است. تحریم‌‌‌های اعمال‌‌‌شده بر این کشور، بازار سهام را به شدت تحت‌‌‌تاثیر منفی قرار داده و کنترل‌‌‌های ارزی نیز مانع از انتقال آسان پول به خارج از کشور شده است.  علاوه بر این، تورم که در میانه سال ۲۰۲۳ دوباره شتاب گرفته بود، انگیزه دیگری برای سرمایه‌گذاری در املاک و مستغلات به شمار می‌‌‌رفت، چرا که ارزش دارایی‌‌‌ها را در مقایسه با پول نقد حفظ می‌‌‌کرد. در این میان، سیاست‌‌‌های بانک مرکزی روسیه نیز در افزایش جذابیت وام مسکن نقش داشت. در حالی که بانک مرکزی نرخ بهره پایه را به منظور مهار تورم ۱۶‌درصد بالا برد، دولت نرخ ترجیحی خود برای وام مسکن را پایین‌‌‌تر نگه داشت و آن را تنها به ۸‌درصد افزایش داد. در ماه ژوئن، بین نرخ وام مسکن دولتی و نرخ بازار، شکاف بیش از10 واحد درصدی وجود داشت.


 

بیشتر بخوانید: تغییرات قیمت مسکن در ۳۰ سال ایران


در نتیجه، طرح‌های یارانه‌ای مسکن در روسیه که با هدف رونق بخش مسکن و تحریک اقتصاد به اجرا درآمده، هزینه‌ای هنگفت بر دوش کرملین گذاشته است. وزارت دارایی روسیه تاکنون نزدیک به نیم تریلیون روبل برای این طرح‌ها هزینه کرده است. این رقم هنگفت نشان دهنده تعهد دولت به حمایت از این بخش از اقتصاد است. با این حال، انتظار می‌رود که این هزینه‌ها افزایش بیشتری نیز پیدا کند، چرا که اکثر تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند بانک مرکزی به زودی نرخ بهره را به ۱۸‌درصد افزایش دهد.    رشد پرقدرت وام‌های یارانه‌ای در روسیه، رونق بی سابقه‌ای را در بخش مسکن این کشور به وجود آورده است. با این حال، این رونق با نگرانی‌هایی در مورد شکل گیری حباب مسکن نیز همراه است. در سال گذشته، شاهد ساخت‌وساز ۱۱۰ میلیون مترمربع مسکن در روسیه بودیم که در مقایسه با میانگین سالانه ۵۹ میلیون مترمربع از زمان پایان کمونیسم، رشدی قابل توجه به شمار می‌رود. با وجود این، جهش قیمت مسکن در این کشور ادامه پیدا کرده است. موسسه اقتصاد شهری مسکو تخمین می‌زند که قیمت مسکن در کلان‌شهر‌های روسیه بین سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳، به طور نجومی و معادل ۱۷۲‌درصد افزایش یافته است.

هشدار بانک مرکزی

الویرا نابیولینا، رئیس بانک مرکزی روسیه، ابراز نگرانی کرده است که رونق فعلی بازار مسکن این کشور ناشی از یارانه‌‌‌های دولتی، می‌تواند به داغ شدن بیش از حد این بازار و ایجاد خطرات تورمی منجر شود. او در اظهاراتی که به طور گسترده در رسانه‌‌‌های روسی بازتاب داده شد، یارانه‌‌‌های مسکن را عامل اصلی افزایش تقاضا و در نتیجه رشد بی‌‌‌سابقه قیمت‌ها در این بخش دانست. او هشدار داده است که در صورت عدم‌اتخاذ تدابیر لازم برای کنترل این روند، می‌توان شاهد پیامدهای منفی از جمله افزایش تورم در اقتصاد روسیه بود.

 

در پی هشدارهای بانک مرکزی و وزارت دارایی روسیه مبنی بر رونق بیش از حد بازار مسکن و خطرات تورمی ناشی از آن، کرملین اقداماتی را برای مهار این روند آغاز کرده است. در ماه دسامبر، دولت حداقل سپرده‌‌‌گذاری اولیه موردنیاز برای دریافت وام مسکن را از 20‌درصد به 30‌درصد افزایش داد. این اقدام با هدف آرام کردن تقاضای فزاینده در این بخش و کاهش حجم وام‌‌‌های اعطایی صورت گرفت.  علاوه بر این، در اوایل ماه جاری، محبوب‌‌‌ترین طرح یارانه‌‌‌ای مسکن که به خریداران خانه‌‌‌های نوساز تعلق می‌‌‌گرفت، به طور کامل متوقف شد. برخی تحلیلگران که در رسانه‌‌‌های وابسته به دولت نقل‌قول شده‌‌‌اند، پیش‌بینی می‌کنند که این اقدامات می‌تواند منجر به کاهش 50 درصدی تعداد وام‌‌‌های مسکن جدید در نیمه دوم سال‌جاری شود.


بیشتر بخوانید: قیمت مسکن در تیرماه ۱۴۰۳ چقدر گران شد؟


تحریم‌‌‌های غرب علیه روسیه بدون شک پیامدهای منفی بر بخش‌‌‌های مختلف اقتصاد این کشور خواهد داشت. صنعت ساخت‌‌‌‌وساز نیز از این قاعده مستثنی نیست. محدودیت‌های جدید در دسترسی به منابع مالی و فناوری، چالش‌‌‌های متعددی را برای فعالان این حوزه ایجاد خواهد کرد. افزایش قیمت مصالح ساختمانی و کاهش تقاضا به دلیل نگرانی‌های اقتصادی از جمله این چالش‌‌‌ها هستند. این عوامل می‌تواند به رکود در صنعت ساخت‌‌‌‌وساز روسیه منجر شوند. بانک‌ها نیز که از رونق بازار مسکن در سال‌های اخیر سود زیادی برده‌‌‌اند، تحت‌‌‌تاثیر این تحریم‌‌‌ها قرار خواهند گرفت. کاهش تقاضا برای وام‌‌‌های مسکن و افزایش ریسک نکول وام‌‌‌ها، می‌تواند به ضرر بانک‌ها تمام شود. با وجود این‌، به نظر می‌رسد که بازار مسکن در حال حاضر از فروپاشی قریب‌‌‌الوقوع در امان است.

واسیلی آستروف، کارشناس موسسه مطالعات اقتصادی بین‌المللی وین، معتقد است که به جای افت شدید قیمت‌ها، شاهد کاهش سرعت و احتمالا رکود در بازار املاک و مستغلات روسیه خواهیم بود. با وجود افزایش نرخ بهره و کاهش حمایت‌‌‌های دولتی، اقتصاد جنگی گداخته روسیه که امسال شاهد رشد چشمگیر دستمزدها بوده است، ممکن است همچنان بتواند از رونق بازار املاک و مستغلات حمایت کند. اقتصاد روسیه تاکنون برخلاف انتظارات عمل کرده است. به‌رغم تحریم‌‌‌های شدید غرب، این کشور توانسته از فروپاشی اقتصادی جلوگیری کند. به نظر می‌رسد مردم روسیه حاضرند برای حفظ ثبات اقتصادی خود، قمار کنند و این امر تقاضا برای مسکن را تا حدی حفظ کرده است.