تاریخ انتشار: ۱۰:۲۸ - ۱۰ مهر ۱۴۰۳
تعداد نظرات: ۲ نظر
نیمی از سیستان زیر غبار

مهاجرت یک‌پنجم سیستانی‌ها؛ باد‌های ۱۲۰ روزه سیستان و بلوچستان ۲۰۰ روزه شد

از زابل حدود ۳۰ کیلومتر که به سمت شرق یعنی مرز افغانستان بیایید، به شهر دوست‌محمد می‌رسید. از اینجا سراغ اسکله صیادی تخت عدالت را بگیرید تا به ساحل هامون پوزک برسید. روستای تحت عدالت چسبیده به آب بود. مردم محلی آنجا را به اسکله تخت عدالت می‌شناختند، اسکله‌ای که حالا روی تپه‌ای از خاک است. درب همه خانه‌ّای روستای تخت عدالت بسته است. همه رفته‌اند

مهاجرت یک‌پنجم سیستانی‌ها

اقتصاد۲۴- حساب از دستشان دررفته است. چند سالی است که باد‌های ۱۲۰ روزه سیستان فقط اسمشان ۱۲۰ روزه است، مهرماه است؛ اما طوفان راه روستای تخت عدالت در نزدیکی اسکله تخت عدالت را بسته است. زمانی اینجا ماهی می‌گرفتند؛ اما حالا سکویی است روی دریای خاک. ۵ خانوار از روستای ۳۰۰ خانواری تخت عدالت ماندند. آن‌هایی که ماندند نه کشاورزی دارند، نه دامداری و نه هیچ‌چیز دیگری. تنها مقر درآمدشان کارگری است که به واسطه رفتن پدر خانواده به شهرستان‌های اطراف در می‌آید. الباقی اهالی روستا راهی کرمان، یزد، تهران و مشهد شدند. چند روستا تخلیه شدند؟ آمار درستی در دسترس نیست؛ ولی آن‌طور که احمد قنبری، استاد تمام بوم‌شناسی (اکولوژی) دانشگاه زابل به واسطه تحقیقاتش می‌گوید ۵۰۰ هزار نفر جمعیت منطقه سیستان به زیر ۴۰۰ هزار نفر رسیدند؛ هر چند که او معتقد است به جهت توان اکولوژیکی، منطقه سیستان توان بیش از ۱۵۰ هزار نفر جمعیت را ندارد.

از زابل حدود ۳۰ کیلومتر که به سمت شرق یعنی مرز افغانستان بیایید، به شهر دوست‌محمد می‌رسید. از اینجا سراغ اسکله صیادی تخت عدالت را بگیرید تا به ساحل هامون پوزک برسید. روستای تحت عدالت چسبیده به آب بود. مردم محلی آنجا را به اسکله تخت عدالت می‌شناختند، اسکله‌ای که حالا روی تپه‌ای از خاک است. درب همه خانه‌ّای روستای تخت عدالت بسته است. همه رفته‌اند. اگر ۵ الا ۶ خانوار مانده باشند. دو خانوار وسط روستا و دو خانوار هم بغل جاده از کل این روستا مانده. آنچه خانواده ابراهیم ارباب را در این روستا نگه داشته، امید به ۳ فرزند مدرسه‌ای‌اش است. ابراهیم توان رفتن ندارد. زمانی مال و املاکی داشت. ۱۵۰ گوسفند و زمین‌هایی که روی آن‌ها گندم و جو و صیفی‌جات می‌کاشت. اکنون، اما به‌سختی می‌تواند با کارگری در شهرستان‌های اطراف خانوار ۵ نفری‌اش را اداره کند. صدایش دورگه می‌شود وقتی می‌گوید هیچ‌کس یادش نیست که ما اینجاییم «هیچ‌کس اینجا نیامده. هیچ‌کس نمی‌گوید ما چه می‌کنیم. روز‌ها می‌روم به امید کار. می‌روم شهر‌های دیگر برای کارگری، مگر می‌شود با یان پول‌ها خرج مدرسه را داد. هر کس بوده رفته است، ما‌هایی که ماندیم، توان رفتن نداشتیم.»


بیشتر بخوانید: بی فایدگی استخراج و هزینه‌کرد منابع نفتی به شیوه فعلی


اینجا بیشتر نام فامیلی‌شان اربابی است. مهدی اربابی از مشهد جواب تلفن مرا می‌دهد. پشیمان است از تمام خرج‌هایی که در این منطقه برای کشاورزی و دامداری کرده: «آب که نیست دیگر هیچ‌چیز نیست. تمام عکس‌ها و فیلم‌ها را روی گوشی‌ام دارد. با دوربین ضبط کرده بودم. منطقه پر از باغ و صیفی‌جات بود. الان هیچ‌چیز نمانده. طوفان سر جای خودش مردم را بیچاره کرده و من نمی‌دانم این مسئولین چه می‌کنند؟ با این شرایطی که الان سیستان دارد، این تکه از ایران را هم به افغانستان بدهند تا مردم خیالشان راحت شود.» طوفان که می‌شود. خاک تا پشت درب‌خانه‌ها می‌آید. همین دیروز ۵ فرغون خاک از درب‌خانه جمع کردند. زندگی در این شرایط ناممکن است. عصر‌ها خصوصاً وقتی که باد طغیان می‌کند شعاع دید به ۵ متر هم نمی‌رسد. این را کسی می‌گوید که همه چیز را ول کرده و به مشهد رفته است.

احمد قنبری، استاد تمام بوم‌شناسی دانشگاه زابل: «سیستان زاییده هیرمند است. یک تمدن اینجا شکل‌گرفته و بر اساس ظرفیت‌های موجود یک جمعیت تقریباً ۵۰۰ هزارنفری اینجا زندگی می‌کردند، ۲۰ سال بیشتر است که حقابه هامون دریافت نشده الان ظرفیت محیطی زابل بسیار پایین آمده است. واقعیت این است که ظرفیت محیطی سیستان بیش از ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار نفر نیست.»

روستای امیرآباد، فدکی همگی خالی از سکنه شدند. منطقه سیستان زمانی پرجمعیت‌ترین منطقه در استان سیستان و بلوچستان بود. منطقه‌ای شامل ۵ بخش زابل، زهک، هامون، هیرمند و نیمروز. باد‌های ۱۲۰ روزه زمانی نعمت بزرگی برای شمال و مرکز سیستان و بلوچستان بودند. هامون و باد‌های ۱۲۰ روزه همچون کولر آبی برای سیستان و زاهدان عمل می‌کردند. زمانی شب‌های زاهدان معروف بود؛ اما با خشک‌شدن تالاب، باد‌هایی که از روی شن‌های روان عبور می‌کنند، امنیت منطقه به خطر انداخته است.

مهدی اربابی پشت خط تلفن از فقر می‌گوید. از ناامنی که در پس فقر و این طوفان‌ها ایجاد شده است. او می‌گوید: «روستا‌ها خالی از سکنه شدند. کاری نیست. شغلی نیست. ناامنی زیاد شده، آدم‌کشی زیاد شده، دزدی زیاد شده. مردم مجبورند، گرسنه هستند. اگر کسی گرسنه نباشد، کاری نمی‌کند. این افراد مجبورند خلاف کنند.»

باد‌های ۱۲۰ روزه، ضریب امنیتی منطقه را کاهش داده است

در پژوهشی که مرتضی کریمی، استادیار جغرافیا، دانشگاه جامع امام حسین (ع)، تهران به همراه محمد حامد یزدانی و افشین نادری، ۲ دانشجوی کارشناسی‌ارشد جغرافیا و برنامه‌ریزی شهر بر روی تأثیر باد‌های ۱۲۰ روزه بر امنیت منطقه سیستان انجام دادند به این نکته اشاره کردند که باد‌های ۱۲۰ روزه سیستان باعث ناپایداری امنیت در منطقه و موجب کاهش ضریب امنیتی منطقه شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می‌دهد که امنیت مفهومی ذهنی، نسبی و مقوله‌ای چندوجهی است که رابطه‌ای یک‌سویه با «بلایای طبیعی» دارد که نیرو‌های تأمین‌کننده امنیت را به‌صورت مستقیم و مفهوم امنیت را به‌صورت غیرمستقیم تحت‌تأثیر قرار می‌دهد به‌گونه‌ای که در شرق زابل هم موازی با مرز ۱۰ پاسگاه مرزی قرار دارد که تحت‌تأثیر باد‌های ۱۲۰ روزه و حرکت ماسه‌های روان قرار دارند این پاسگاه‌های مرزی که فلسفه وجود آن‌ها حفاظت و حراست از مرز هستند. در مدت وزش باد‌های ۱۲۰ روزه، مأموریت‌های این پاسگاه‌های مرزی (پاسگاه تاسوکی تا پاسگاه مرزی کهک) با مشکل مواجه می‌شود.

باتوجه‌به اینکه منطقه سیستان به دلیل هم مرزی با افغانستان و مسئله قاچاق مواد مخدر به داخل مرز‌های کشور نیاز به مراقبت‌های هوایی و زمینی بیشتری دارد بر همین منوال کاهش دید علاوه بر اثرگذاری بر مسائل نظامی که موجب لغو پرواز‌های گشتی در منطقهٔ مرزی سیستان در استان سیستان و بلوچستان شده است. در این تحقیق قید شده است که بیشترین پرواز‌های کنسل شده و کمترین پرواز‌های انجام شده در منطقه در ماه‌هایی رخ‌داده که باد‌های ۱۲۰ روزه، حاکم بر منطقه است.

تخلیه ۸۶ روستا طی ۷ سال

با افزایش روز‌های گردوغباری به روند تخلیه روستا‌ها افزوده شده. در این مقاله ذکر شده است که از سال ۷۵ تا ۸۲ جمعاً ۸۶ روستای دیگر در منطقه، از جمعیت خالی شده و به جمع روستا‌های خالی از سکنه اضافه شده‌اند. هم اکنون حدود ۲۸ روستا در معرض نابودی ناشی از هجوم شن‌ها و ماسه‌های روان قرار دارد. دامنه جزیره غیرمسکونی کویر گسترده شده است، این مکان‌ها به مقر اشرار، قاچاقچیان و قانون‌گریزان تبدیل شده و به‌عنوان پایگاهی مطمئن برای دسترسی به سایر نقاط کشور مورداستفاده قرار می‌گیرد. بسیاری از مردم منطقه برای فرار از شرایط مذکور دست به مهاجرت زده و جمع کثیری از آن‌ها نیز برای تأمین معیشت خود به مشاغل کاذب از جمله قاچاق سوخت، قاچاق کالا و دوره‌گردی روی آورده‌اند.


بیشتر بخوانید: بررسی وضعیت نرخ خط فقر در ایران؛ خط قرمز برای فقر در تهران دوبرابر حداقل دستمزد!


آمار به‌روزتری از تعداد روستا‌های تخلیه شده وجود ندارد. اما احمد قنبری، استاد تمام بوم‌شناسی دانشگاه زابل در گفت‌وگویی که با «پیام ما» دارد اذعان دارد که به دلیل بحران آب و دست‌کاری که دررابطه‌با انحراف و ذخیره آب صورت‌گرفته است، منطقه سیستان قابلیت زندگی بیش از ۱۵۰ هزار نفر را ندارد. او دراین‌رابطه توضیح می‌دهد: «سیستان زاییده هیرمند است. یک تمدن اینجا شکل‌گرفته و بر اساس ظرفیت‌های موجود یک جمعیت تقریباً ۵۰۰ هزارنفری اینجا زندگی می‌کردند، ۲۰ سال بیشتر است که حقابه هامون دریافت نشده الان ظرفیت محیطی زابل بسیار پایین آمده است. سیستان اکنون طرفیت همین ۴۰۰ هزار نفر را باتوجه‌به حجم آب ندارد، همین تعدادی که ماندند در حد استاندارد زندگی نمی‌کنند و واقعیت این است که ظرفیت محیطی سیستان بیش از ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار نفر نیست.»

او با بیان اینکه شرایط برای تأمین مایحتاج انسان‌ها در سیستان مهیا نیست، ادامه می‌دهد: «افرادی که اکنون در این منطقه ماندند، بیشتر کارمند هستند و یا شغل‌های موقت و غیرمولد دارند. اگر قرار باشد مردم فعالیتشان مولد داشته باشند، در زابلی که هیچ‌گونه نعمتی دیگر وجود ندارد. اگر دولت فکری نکند، مطمئناً در آینده نزدیک باید شاهد سیل مهاجر از سیستان به سایر شهر‌ها و حومه‌ها باشیم. همان‌طور که اکنون اکثر روستا‌های کوچک تخلیه شده و ساکنینش اطراف زابل و اطراف شهر‌های تازه‌تأسیس رفتند.»

۳۰ درصد از کودکان سیستان و بلوچستان سو تغذیه دارند

کمتر از یک ماه قبل سید محمدتقی طباطبایی، فوق‌تخصص کلیۀ کودکان و رئیس اسبق دانشگاه علوم پزشکی سیستان و بلوچستان در گفتگو با «پیام ما» اعلام کرده بوده بین ۲۰ تا ۳۰ درصد کودکان زیر ۵ سال، یعنی حدود ۱۵۰ هزار نفر با فقر شدید و کمبود تغذیه مواجه‌اند و وعدۀ غذایی کامل ندارند؛ وعدۀ غذایی آنان در حد نان و چای است و قطعاً از میوه و سبزی بی‌خبرند. همچنین گوشت و حبوبات هم سالی یکی دو بار توسط خیریه‌ها به آنان می‌رسد. بسیاری از خیریه‌ها، فعالیت مداوم در این استان دارند و حتی نان شب این خانوار‌ها با هزینۀ آنان تأمین می‌شود. همچنین آرد را می‌خرند و به نانوایی‌ها برای پخت و توزیع بین نیازمندان می‌دهند. حدود ۳ میلیون و ۲۵۰ هزار نفر در این استان زندگی می‌کنند، اما ۶۰ درصد خانوار‌های شهری و ۸۰ درصد خانوار‌های روستایی زیر خط‌فقر هستند. به دلیل فقر، خشکسالی و ناامنی، ۴۰ درصد مردم زابل و چابهار حاشیه‌نشین هستند؛ بیشترین میزان حاشیه‌نشینی، در این استان وجود دارد. ایران وخیم‌ترین وضعیت آبی ۵۰ سال اخیر خود در رودخانۀ مرزی هیرمند را تجربه می‌کند. از هامون تا آمودریا، تحت‌تأثیر سیاست‌های آبی طالبان یا از بین رفته یا در حال ازبین‌رفتن است. نه فقط بند «کمال‌خان» اصلاح نشده، بلکه ساخت سد‌های «بخش آباد و خاشرود» هم سرعت گرفت است.

نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
ناشناس
0
0
چهارشنبه ۱۱ مهر ۱۴۰۳
وقتی ندادن حق آبه سیستان جزو اصول لایتغیر سیاستمداران و مردم افغان هستش، لزومی نداره عین زالو به جان ایران و ایرانی بیفتند، از کشور طردشون کنید تا بروند با همون آب به آبادی کشورشون بپردازند.
ماهم خوشحال میشیم که کشور همسایه مون پیشرفت کنه و آباد بشه
سارانی
0
0
پنجشنبه ۱۲ مهر ۱۴۰۳
اراده ایی برای ابادانی سیستان وجود نداره
حدود دو هه ای دیگه بگذره وضعیت اسفناک سیستان رو ببین
به شخصا کارگاه دارم تا حالا به علت فقر سیستان زندگی می کردم
وضعیتم کمی رو براه بشه لخطه ای نمی مانم
اشنایان و دوستانم هم همین طور سیستان به درود
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳ + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

استوری ویژه منوچهر هادی برای تبریک روز دختر

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

مذاکره یا اقدام نظامی؛ کدام گزینه در قبال اسرائیل مناسب است؟/ کشورهای عربی تمایلی برای آتش بس در لبنان ندارند

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ تصویر دلخراش از یک رزمنده حزب‌الله لبنان

عکس/ تغییر چهره جذاب بانو یو‌ها مادر جومونگ در ۵۲ سالگی

عکس/ پوستر پرسپولیس به مناسبت هزارمین روز فعالیت رضا درویش

عکس/ مسعود پزشکیان در اجلاس ترکمنستان

عکس/ ادای احترام قالیباف به مقام نخستین رهبر تاجیکستان

قیمت سکه پارسیان امروز جمعه ۲۰ مهر ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بازیکنان فوتبال ایران در کنار دخترشان

عکس/ الناز شاکردوست در موناکو

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

علائم و عوامل ابتلا به کبد چرب

بهترین میوه‌ها برای کاهش وزن

آتش شایعات جنگ ایران و اسرائیل به بازار خودرو می‌رسد؟/ با سیاست‌های دولت، هر ایرانی به یک دلال در بازار تبدیل شده است!

واکنش محمد فاضلی به اصرار آقاتهرانی بر اجرایی شدن قانون حجاب و عفاف

پیش‌بینی وضعیت هوا در هفته آینده

تحریم‌های سفت و سخت و جدید آمریکا علیه ایران

عکس/شعر خاص کاپیتان پرسپولیس برای دختر‌ان

عکس/ علی دایی از دماوند به ایران پیام داد

نتایج انتخاب رشته متقاضیان دانشگاه آزاد اعلام شد

ترامپ خواستار تشدید تدابیر امنیتی در مواجهه با «تهدید ایران» شد

فوتی‌های مسمومیت الکلی در گیلان به ۱۵ نفر رسید

سرمربی تیم زنان پرسپولیس انتخاب شد؟

ترافیک فوق‌سنگین در ورودی‌های شرقی پایتخت

پزشکیان روز حافظ را تبریک گفت

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت حاج حبیب‌الله پورمحمدی

اوباما: به هریس رای بدهید آمریکا به ترامپ نیاز ندارد

توضیحات محیط زیست خراسان شمالی درباره تلف شدن توله گربه پالاس

محمدجعفر باقری‌نیا درگذشت

حزب الله اتاق عملیات جدیدی را ایجاد کردند

بیت‌کوین در آستانه شکست تاریخی است؟

انتقادات تند پناهیان از برخی حزب اللهی‌ها

پیش بینی بورس فردا شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳

نکات مهم برای کنکوری‌ها پس از مشاهده نتایج کنکور سراسری

عکس دهه شصتی سه بازیگر مشهور

خبر خوب مالیاتی برای حقوق‌بگیران

علم الهدی: بی‌حجابی و کشف حجاب، پرچم دشمن برای نفوذ اجتماعی است

پیش بینی قیمت دلار فردا شنبه ۲۱ مهر ۱۴۰۳

عکس/ پیام ویژه وحید امیری برای کریم باقری

پیکر شهید عباس نیلفروشان پیدا شده است

برنده جایزه نوبل صلح ۲۰۲۴ کیست؟

تصویر پربازدید از دیدار ساعاتی قبل پوتین و پزشکیان

بایدن، اسرائیل را از حمله منع کرد

عکس/ سهمیه ورودی ایرانی‌ها در دانشکده پزشکی میلان

فیلم/ چالش سخت و جالب گلف بازان

عکس/ عوامل فیلم زودپز در کنار هم

افشاگری تازه درباره پشت پرده فیلترینگ در ایران

عکس/ مقایسه بدن هادی چوپان و درک لانسفورد مدعیان قهرمانی مسترالمپیا ۲۰۲۴

اینفوگرافی/ بیشترین فرودگاه‌های دنیا در کدام کشور‌ها هستند؟

فیلم/برای جلوگیری از سرقت خودرو چه کنیم؟

فیلم/ نظر امین حیایی در مورد محمدرضا گلزار

پشت‌پرده جنگ‌های بی پایان خاورمیانه چیست؟

عکس/ تغییر چهره جذاب بانو یو‌ها مادر جومونگ در ۵۲ سالگی

عکس/ استایل شوکه‌کننده علیرضا نیکبخت واحدی

پزشکیان: ارتباط ایران و روسیه راهبردی است

اعلام زمان واریز یارانه نقدی مهرماه ۱۴۰۳

آمریکا از دلار به عنوان سلاح استفاده می‌کند!

فیلم/ ذوق مستانه مهاجر از لحظه گرفتن دیپلم افتخار نفس بازغی

صدیقی: رهبر انقلاب از زبان جدشان امام علی سخن گفتند

فیلم/ تغییر چهره مهرداد نظری مجری برنامه کودک بعد ۳۰ سال!‌

عکس/ الناز شاکردوست در موناکو