تاریخ انتشار: ۰۹:۰۳ - ۲۴ آبان ۱۴۰۳

سقف واردات خودرو تغییر کرد+ جزییات

روز گذشته دو خبر خودرویی یکی از سوی دولت و دیگری از سمت مجلس شورای اسلامی منتشر شد که اولی «ابلاغ آیین‌نامه واردات خودرو‌های نو و کارکرده برقی و هیبریدی» بود و دومی به تعیین تعرفه و سقف ارزی واردات خودرو‌های بنزینی در سال آینده در کمیسیون تلفیق بودجه مربوط می‌شود.

سقف واردات خودرو تغییر کرد+ جزییات

اقتصاد۲۴-طبق خبر نخست که از سوی سخنگوی دولت اعلام شد، دولت آیین‌نامه واردات خودرو‌های برقی و هیبریدی نو و کارکرده را ابلاغ کرد. فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، با بیان اینکه پیشنهاد وزارت صمت درباره آیین‌نامه اجرایی واردات خودرو‌های سواری نو و کارکرده برقی و هیبریدی با عمر کمتر از ۵سال، در هیات دولت تصویب شده، گفت: مقرر شده منافع حاصل از واردات [خودرو‌های برقی و هیبریدی نو و کارکرده]صرف توسعه زیرساخت و اعطای مشوق برای خرید این خودرو‌ها شود.

این آیین‌نامه در حالی توسط دولت چهاردهم ابلاغ شد که جزو قانون بودجه ۱۴۰۳ به شمار می‌رود و دولت قبل باید آن را تهیه و ابلاغ می‌کرد. در اواسط خرداد پارسال بود که واردات خودرو‌های نو و کارکرده برقی و هیبریدی - طبق لایحه بودجه ۱۴۰۳ - ابلاغ شد. طبق بند ت تبصره ۹ قانون بودجه ۱۴۰۳، در راستای اجرای ماده (۹) قانون هوای پاک مصوب سال ۹۶ و به منظور کاهش آلایندگی شهرها، واردات انواع خودرو‌های سواری نو و کارکرده برقی و هیبریدی با عمر کمتر از پنج سال مجاز اعلام شده است

دولت سیزدهم یک ماه وقت داشت آیین‌نامه این قانون را ابلاغ کند، اما به دلایلی که ریشه در حادثه سقوط بالگرد حامل ابراهیم رئیسی، رئیس دولت سیزدهم، و همراهان وی و شهادت آنها داشت، آیین‌نامه موردنظر در دولت قبل ابلاغ نشد. حالا در شرایطی که تکلیف آیین‌نامه واردات خودرو‌های کارکرده بنزینی مشخص نیست، دولت چهاردهم آیین‌نامه واردات خودرو‌های نو و کارکرده برقی و هیبریدی را ابلاغ کرده است.

فعلا از جزئیات این آیین‌نامه مانند سقف ارزی، سقف قیمتی، شرایط خدمات پس از فروش و تعرفه خودرو‌های کارکرده برقی و هیبریدی چیزی منتشر نشده، جز اینکه عمر این خودرو‌ها باید کمتر از پنج سال باشد.

آیین‌نامه موردنظر در شرایطی ابلاغ شده که واردات خودرو‌های کارکرده برقی و هیبریدی، چالش‌های خاص خود را به همراه دارد که ممکن است استقبال بازار از آنها را تحت‌تاثیر قرار دهد.

چالش نخست در واردات خودرو‌های برقی و هیبریدی کارکرده، به خدمات پس از فروش آنها مربوط می‌شود و مسائلی مانند تعمیرات تخصصی و همچنین تامین قطعات موردنیاز به‌خصوص باتری را در بر می‌گیرد. خودرو‌های برقی پدیده‌ای نسبتا نو در دنیا به شمار می‌رود و هرچند در بسیاری از کشور‌ها تقریبا جا افتاده یا در حال جا افتادن است، اما در ایران فعلا غریبه است.

خودرو‌های برقی و هیبریدی نیاز به تعمیرات و تعمیرکاران متخصص دارد که باید آموزش لازم را ببینند. از طرفی، برخی قطعات خاص در این خودرو‌ها به کار می‌رود که متفاوت از بنزینی هاست، به خصوص در بخش باتری. اگر خودروی برقی با مشکل باتری مواجه شود، قابلیت استفاده نخواهد داشت، بنابراین یا باید مورد تعمیر قرار گیرد یا کلا تعویض شود.

این مساله، در مورد خودرو‌های برقی کارکرده طبعا چالش بیشتری را متوجه مصرف‌کنندگان می‌کند. گفته می‌شود عمر مفید باتری خودرو‌های برقی، هفت سال است؛ بنابراین آنهایی که مدل دست‌دوم این خودرو‌ها را خریداری می‌کنند، خطر معیوب بودن، معیوب شدن یا از کار افتادن باتری، آنها را تهدید می‌کند. به‌هرحال، هرچه از عمر باتری بگذرد، از کیفیت آن کاسته خواهد شد؛ بنابراین در صورت واردات خودرو‌های برقی زیر پنج سال کارکرد، حتما باید زیرساخت‌های لازم و کافی برای ارائه خدمات پس از فروش به این خودرو‌ها از قبل ایجاد شود و به تناسب رشد تعدادی آنها، توسعه پیدا کند.

این نکته را نیز نباید فراموش کرد که خودرو‌های برقی همچنان در حال توسعه از حیث فناوری و تکنولوژی به‌خصوص در زمینه باتری است؛ بنابراین تکیه بر واردات مدل‌های دست‌دوم برقی، ممکن است ایرانی‌ها را از مدل‌های روز این خودرو‌ها دور کند. آیا در حال حاضر که آیین‌نامه واردات خودرو‌های برقی و هیبریدی کارکرده ابلاغ شده، زیرساخت خدمات پس از فروش آنها مهیاست؟ آیا فکری به حال نیاز احتمالی این خودرو‌ها به تعویض باتری شده است؟


بیشتر بخوانید:مصوبه دولت برای واگذاری فوری خودرو به جانبازان


تامین زیرساخت البته فقط به خدمات پس از فروش مربوط نمی‌شود، چه آنکه خودرو‌های برقی به ایستگاه شارژ - چه عمومی چه خانگی - نیز نیاز دارند. این در حالی است که با وجود اصرار زیاد دولت سیزدهم - در سال پایانی عمرش -بر خودرو‌های برقی، به جز ایجاد تعدادی ایستگاه شارژ در سطح تهران و برخی مراکز استان، اقدام خاص دیگری در راستای توسعه زیرساخت‌های موردنیاز این خودرو‌ها انجام نشد؛ بنابراین اگر قرار است واردات خودرو‌های برقی کارکرده به اجرا دربیاید، باید زیرساخت‌های مربوط به شارژ آنها نیز با تعداد و پراکندگی مناسب ایجاد شود.
اصلاحیه مجلس بر تعرفه واردات.

اما خبر خودرویی دیگری که دیروز از سمت مجلس شورای اسلامی مخابره شد، به تعرفه و سقف ارزی واردات خودرو مربوط می‌شود. دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۴، تعرفه واردات خودرو را ۱۰۰درصد «افزایش» داد و سقف ارزی را نیز دو برابر کرد و به د‌ومیلیارد یورو رساند. حالا آن‌طور که غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴، عنوان کرده، این کمیسیون، سقف ارزی واردات خودرو به سه‌میلیارد یورو رسانده و تعرفه پیشنهادی دولت در لایحه را به ۸۰درصد کاهش داده است.

منظور وی از «کاهش» تعرفه، این نیست که تعرفه فعلی واردات خودرو توسط کمیسیون تلفیق لایحه بودجه ۱۴۰۴ کم شده است. منظور تاجگردون از «کاهش» در واقع تعدیل پیشنهاد تعرفه دولت در لایحه است. به عبارت بهتر، کمیسیون تلفیق لایحه بودجه، پیشنهاد دولت مبنی بر افزایش تعرفه واردات خودرو به ۱۰۰درصد را رد کرده و آن را به ۸۰ درصد تقلیل داده است.

در حال حاضر خودرو‌های سواری بنزینی مجاز به واردات، در سه ردیف تعرفه با ارقام ۲۰درصد (برای خودرو‌های زیر ۱۰۰۰سی سی)، ۷۰درصد (برای ۱۰۰۱ تا ۱۵۰۰سی‌سی) و ۹۵درصد (برای ۱۵۰۱تا ۲۰۰۰سی‌سی) وارد می‌شوند. نه در لایحه بودجه نه در مصوبه کمیسیون تلفیق، مشخص نشده ارقام پیشنهادی تعرفه، به صورت واحد برای همه خودرو‌های مجاز به واردات در نظر گرفته شده، یا اینکه این ارقام قرار است مبنای محاسبه تعرفه خودرو‌ها با حجم موتور متفاوت باشند. البته به نظر می‌رسد با توجه به فراوانی واردات خودرو در بخش ۱۰۰۱ تا ۱۵۰۰سی‌سی، تعرفه ۱۰۰درصدی موردنظر دولت و ۸۰درصدی مدنظر کمیسیون تلفیق، مربوط به این بخش است. در این صورت، اگر مصوبه کمیسیون تلفیق در صحن علنی نیز رای بیاورد، تعرفه واردات خودرو در بخش اصلی ۱۰درصد بالا خواهد رفت. با این پیش‌فرض، احتمال اینکه تعرفه دیگر خودرو‌ها نیز ۱۰درصد بالا برود، وجود دارد.

اما اگر فرض کنیم تعرفه‌های پیشنهادی دولت و کمیسیون تلفیق، به صورت واحد در نظر گرفته شده‌اند، کل خودرو‌های مجاز به واردات با یکی از این دو تعرفه (البته در صورت تصویب رد صحن علنی) وارد خواهند شد. احتمال رخ دادن این اتفاق البته بعید است، چون سیاستگذار در این سال‌ها همواره سیاست تفکیک تعرفه بر حسب حجم موتور خودرو‌ها را پیش گرفته است.

منبع: دنیای اقتصاد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت روز لپ تاپ اپل + جدول

قیمت انواع لپ تاپ مایکروسافت امروز + جدول

عکس/ سالگرد ازدواج علیرضا نیکبخت و همسر چهارمش

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ + جدول

اینفوگرافی/ ۱۲ عادت رایج که به مغزتان آسیب می‌رساند

اینفوگرافی/ آسیب‌های جسمی و روانی سقط جنین چیست؟

عکس/ سحر دولتشاهی به سگ‌گردانی روی آورد

عکس/ سالروز تولد ناصر حجازی اسطوره استقلال

اینفوگرافی/ حقوق نخست‌وزیر و رئیس‌جمهور در هر کشور چقدر است؟

عکس/ داوود رشیدی و پدرش در ازمیر ترکیه ۸۰ سال پیش

عکس/ قدیمی‌ترین تصویر به جامانده از تهران ۲۲۰ سال پیش

عکس/ پیام پادشاه بحرین به الجولانی

عکس/ بهاره رهنما با این استایل کولاک کرد

عکس/ استایل متفاوت سمیرا حسن پور در جده عربستان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تشدید گرانی خودرو با ایجاد التهاب در فضای مجازی/ اعمال قیمت‌های سلیقه‌ای از سوی خودروسازان با صحنه‌ گردانی دلالان مجازی

رضا خندان بازداشت شد

فیلم/ مومن‌نسب: در انتخابات، چون فیلترشکن‌ها را نبستیم مشارکت پایین آمد

زلزله زیراب مازندران را لرزاند

جزییات جدید از فرار بشار اسد

تمام فعالیت های استان تهران شنبه ۲۴ آذر ماه دایر است

جزییات بارش برف و باران در استان‌های کشور

وضعیت دردناک عیسی مرادی پس از ضربه اسماعیلی + فیلم

عکس/ گرفتار شدن بیش از ۱۰۰ خودرو در برف

احتمال ریزش سنگ در جاده‌های کوهستانی

فیلم/ قالیباف: افزایش قیمت بنزین در بودجه ۱۴۰۴ نیامده است

مدارس ابتدایی و مراکز پیش دبستانی گیلان تعطیل شد

اعلام قیمت هندوانه و انار برای یلدا

فیلم/ نماینده مجلس: رئیسی را به شهادت رساندند

حمله پلنگ به یک جوان در اطاقور لنگرود

فیلم/ ربات‌های انسان‌نما تا ۱۰ سال آینده بخشی از زندگی روزمره می شوند

پیک دوم آنفلوآنزا در راه است

مدارس استان زنجان در همه مقاطع تحصیلی تعطیل شد

پزشکیان: شخصا روند اجرای تولید انرژی پاک را پیگیری می‌کنم

امام جمعه اردبیل: زندان‌های بشار اسد موهوم و عکس‌ها ساخته هوش مصنوعی بود

امام جمعه رشت: اردوغان باید از سرنوشت صدام و قذافی درس عبرت بگیرد

شاکی یا متهم؟ شمخانی پاسخ‌گوی اقدامات پرهزینه خود باشد

نتایج هفته ۱۲ لیگ برتر فوتبال

وزیر آموزش و پرورش: دغدغه کنکور را برطرف خواهیم کرد

سخنگوی دولت: هر یک درجه کاهش دما، معادل ۲۵ میلیون مترمکعب صرفه‌جویی گاز است

فیلم/ دستگیری پزشک قلابی زیبایی در گرگان

کاهش ساعت کاری ادارات استان مرکزی/ پنجشنبه‌ها تعطیل شد

عکس/ برگزاری نخستین نماز جمعه در دمشق پس از سقوط بشار اسد

کندوان مسدود شد

شرایط کاری ادارات و بانک‌های تهران شنبه و یکشنبه ۲۴ و ۲۵ آذرماه

فیلم/ لحظه عجیب سرقت موبایل ۲ زن در یکی از رستوران‌های تهران

شناسایی نگه‌دارندگان توله شیر در خانه

آماده باش نیروهای هلال احمر در این استان‌ها

عکس/ تصویری جنجالی از بازی زنان پرسپولیس

مدارس و ادارات استان تهران فردا باز است

بودجه نیرو‌های مسلح سه برابر شد؟

فیلم/ مسابقه جذاب لامبورگینی با یک جت شخصی در کیش

نخست وزیر جدید فرانسه منصوب شد

پیش بینی قیمت سکه و طلا فردا ۲۴ آ‌ذر ۱۴۰۳/ قیمت طلا در سرازیری

عکس/ کنایه مینا وحید به الودگی هوای تهران؛ آخ جون

در روز‌های آلودگی هوا مصرف این غذا‌ها را فراموش نکنید

اینفوگرافی/ نشانه‌های کمبود روی در بدن

بهترین آجیل‌ها برای شب یلدا کدام است؟

روش‌های کاربردی برای تشخیص مزاج

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۴ آذر ۱۴۰۳/ قیمت دلار با آغاز معاملات ارز توافقی ارزان می‌شود؟

سرنوشت قانون عفاف و حجاب پس از ابلاغ؛ شورای‌عالی انقلاب فرهنگی کنار پزشکیان ایستاد/ محسنی اژه‌ای سیگنال «اصلاح» فرستاد

تکلیف متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان چه می‌شود؟

عکس/ تبلیغ جنجالی عطر ترامپ با عکس همسر بایدن

بیشترین و کمترین وام ازدواج در کدام استان‌ها پرداخت شد؟

خواص چای ماسالا برای لاغری و کاهش وزن