ایران در چابهار با هند، چین و برخی کشورهای فرا منطقهای همکاری میکند
استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه در بندر چابهار تنها با هندیها مشارکت نداریم، گفت: با چین و برخی از کشورهای منطقه و فرا منطقهای نیز همکاری داریم و قطعاً بسترهای لازم را برای جذب سرمایه گذاری فعال و مطمئن سایر کشورها را در این منطقه آزاد تجاری فراهم میکنیم.
اقتصاد۲۴ – احمدعلی موهبتی درباره ادعای افغانستان مبنی بر ابراز نگرانی از کاهش بودجه توسعه چابهار از سوی هند اظهار کرد: اینطور نیست. قرارداد ایران و هند در خصوص چابهار اپراتوری و در خصوص فاز اول بندر شهید بهشتی است؛ واگذاری کل بندر و یا منطقه چابهار مدنظر نبوده است.
وی ادامه داد: بنا بود هندیها برای تجهیزات بندری حدود ۷۰-۸۰ میلیون دلار تجهیزات و ۱۵۰ میلیون دلار فاینانس برای پشتیبانیهای دیگر بیاورند.
استاندار سیستان وبلوچستان خاطرنشان کرد: هندیها اخیرا مشوقهایی را هم در بنادر مختلفشان پیشبینی کردند تا هر تاجری که از این بنادر به مقصد چابهار بارهایی را به سمت افغانستان و آسیای میانه ببرند، تخفیفهای ویژهای دریافت کنند. حتما این مشوقها بر روند کاری تجار این کشور اثر میگذارد و اقداماتشان شتاب بیشتری میگیرد.
موهبتی با بیان اینکه در بندر چابهار تنها با هندیها مشارکت نداریم، افزود: با چین و برخی از کشورهای منطقه و فرامنطقهای نیز همکاری داریم و قطعا بسترهای لازم را برای جذب سرمایه گذاری فعال و مطمئن سایر کشورها، در این منطقه آزاد تجاری فراهم میکنیم.
وی با اشاره به همکاری و حضور فعال چینیها در سواحل مکران گفت: به پشتوانه همکاری چینیها در گوادر احداث بزرگراه و راهآهن صورت میگیرد. راه آهن گوادر بندر چابهار را به هند و چین وصل میکند و این اقدام منفعتهای زیادی را برای آینده کشور در بردارد.
استاندار سیستان و بلوچستان با بیان اینکه همه تلاشمان را می کنیم تا همه تصمیمات و اقدامات دولت را در منطقه آزاد تجاری چابهار اجرایی کنیم، تاکید کرد: تا ۲۵ سال پیش مرز زمینی، هوایی و دریایی در چابهار وجود نداشت. لایحه افزایش سهمیه و منابع منطقه آزاد تجاری چابهار برای گسترش انواع مرزها به مجلس رفته است.
موهبتی یادآورشد: قطعا چابهار در آینده نزدیک دارای مرز زمینی، هوایی و دریایی میشود و کارکرد منطقه آزاد بودنش به معنای واقعی کلمه محقق میشود. امیدواریم منطقه آزاد سیستان هم بهزودی در مجلس تعیین تکلیف شود تا بستر مناسبی برای تجارت و فعالیت اقتصادی کشورهای همسایه به ویژه افغانستان در این منطقه فراهم شود.
وی بیان کرد: منطقه آزاد تجاری چابهار زیرساختهای لازم مانند گاز و برق برای انجام فعالیت های اقتصادی دارد؛ هزینه تولید در این منطقه برای افغانستانیها کاهش مییابد. آنها میتوانند برای تولید محصولا مختلف در کشور خود و بخشهای دیگر جهان در این منطقه اقدام کنند. کشوری امروزه در تجارت موفق است که دیگران را در منافع خود شریک کند.
استاندار سیستان و بلوچستان تصریح کرد: امیدواریم چابهار نقش آفرینی خود به عنوان یک منطقه آزادتجاری را در شرایط فعلی به خوبی انجام دهد. ظرفیتهای لازم برای توسعه تجارت و بازرگانی در این منطقه وجود دارد؛ امیدواریم به اهداف و برنامههای تنظیم شده دست یابیم.