تاریخ انتشار: ۱۰:۴۴ - ۱۶ آذر ۱۴۰۳
اقتصاد ۲۴ به مناسبت ۱۶ آذر بررسی می‌کند؛

کمترین هزینه‌های ماهانه یک دانشجو چقدر است؟/ روایتی از یک سادگی گران؛ تورم خود را به دانشجو رساند

معیشت هر زمان که سخت‌تر شود، زندگی برای تمامی اقشار تنگ‌تر شده و چالش‌ها برای گذران روزمره به طور گسترده افزایش می‌یابد. قشر دانشجو نیز از این قاعده مستثنی نبوده و این روز‌ها تورم کیفیت زندگی آنها را هم تحت تاثیر قرار داده است.

کمترین هزینه‌های ماهانه یک دانشجو

اقتصاد ۲۴- معیشت هر زمان که سخت‌تر شود، زندگی برای تمامی اقشار تنگ‌تر شده و چالش‌ها برای گذران روزمره به طور گسترده افزایش می‌یابد. قشر دانشجو نیز از این قاعده مستثنی نبوده و این روز‌ها تورم کیفیت زندگی آنها را هم تحت تاثیر قرار داده است.

 عبارت «زندگی دانشجویی» طی سال‌های متمادی طوری در میان افکار جا افتاده انگار زندگی ساده و کم خرجیست در حالی که یک فرد دانشجو اگر شرایط کار کردن نداشته باشد، باید هزینه‌های خود را از خانواده‌اش گرفته و به طور قطع، بار هزینه‌ای به مراتب بیشتر از یک محصل خواهد داشت.

یک جوان ۱۸ ساله که برای اولین بار پا به دانشگاه می‌گذارد تا فردی که در اواسط یا اواخر دهه بیست سالگی خود مقطع کارشناسی ارشد را به پایان می‌رساند، یک دانشجو محسوب شده و فارغ از سبک زندگی و آنکه آیا در این مدت توانسته شغلی نه‌چندان دلچسب و مناسب برای خود دست و پا کند یا نه، هزینه‌های ثابت بسیار سنگینی دارد که معمولا به چشم هیچ کس در جامعه نمی‌آید؛ انگار هزینه و گرانی تنها برای سرپرستان خانوار بوده و اگر کسی ازدواج نکند، یعنی خرجی هم ندارد!

یار‌های مهربان میلیونی

بدیهی‌ترین نیاز یک دانشجو، خرید کتاب‌های درسی مربوط به تحصیل است؛ هر ترم تحصیلی دانشجو باید برای ۶ تا ۸ درس، کتاب تهیه کند و این خود در مجموع هزینه زیادی را می‌طلبد. اغلب کتاب‌های دانشجویی بسته به رشته، کمیابی و در نهایت حجم کتاب، قیمت‌های متفاوتی دارند. اما به طور کلی ارزان‌ترین کتاب دانشجویی که اغلب برای دروس عمومیست، نرخی بیش از ۱۱۰ هزار تومان دارند. به این ترتیب یک دانشجوی رشته مهندسی برای یک درس تخصصی خود حدود پانصد هزار تومان باید هزینه کند.

 همین گرانی شدید کتاب برای تحصیل باعث شده تا اغلب دانشجویان به دنبال کتاب‌های دست دوم یا با سال انتشار بسیار قدیمی‌تر باشند. کتاب‌های دست دوم هم بسته به میزان کهنگی یا سلامت کتاب، قیمتی بین ۵۰ تا ۷۰ درصد کتاب نو را دارند. با حساب سرانگشتی ساده، برای یک ترم با ۶ درس (اگر دانشجو برای هر درس تنها نیاز به خرید یک کتاب نیاز داشته باشد) دانشجو باید رقمی بین ۲ تا ۳ میلیون بپردازد. این عدد را اگر با هزینه کپی و پرینت حوزه‌های دست نویس یا حتی هزینه خرید دفتر و برگه جمع بزنیم، تحصیل هر ترم برای دانشجو حداقل ۴ میلیون تومان خرج دارد. این رقم برای رشته‌های پزشکی و حتی هنری که نیاز به خرید لوازم طراحی مرتبط دیگر بالاست، به بیش از ۱۰ میلیون تومان می‌رسد.

کمترین هزینه‌های ماهانه یک دانشجو

شرایط برای خوابگاهی‌ها سخت‌تر است

مشکل اصلی جایی دیده می‌شود که هزینه‌های یک دانشجو، تنها محدود به لوازم تحصیل نشده و مخارج روزانه مثل رفت‌وآمد، خوراک و در بسیاری از مواقع مسکن هم باید به آن اضافه شود.

یک دانشجوی خوابگاهی دور از خانه که در دانشگاه روزانه دولتی تحصیل می‌کند، اگر خوش‌شانس باشد و بتواند از خوابگاه دانشگاه استفاده کند، برای هر ماه اقامت در یک اتاق چهار تخته، مبلغ دویست هزار تومان بپردازد. اگر دانشجوی شبانه باشد سیصد هزار تومان و اگر دانشگاه آزادی باشد؛ ماهی یک میلیون هزینه اتاق چهار نفره خوابگاه دانشگاه آزاد است و دانشجو باید از هر راهی که شده آن را بپردازد.

به بیانی ساده‌تر، یک دانشجو برای هر ترم باید بین هشتصد هزار تومان تا چهار میلیون تومان هزینه اسکان خود را بپردازد.

ناچار به خرید‌های بی‌کیفیت

اگر حوالی خیابان انقلاب تردد کرده باشید، حتما اغذیه‌فروشی‌هایی را دیده‌اید که برگه‌های دست‌نویس غذای دانشجویی را پشت شیشه‌های خود چسبانده و یا با کارت دانشجویی، برای غذا تخفیف می‌دهند. به طور معمول هر دانشجو سهمیه رزرو یک وعده غذای ظهر را با پرداخت مبلغ مشخصی دارد، اما دانشجو‌های خوابگاهی می‌توانند وعده شام را هم رزرو کنند.


بیشتر بخوانید: پزشک شدن به بهای ۳ میلیارد تومان؛ روایت پذیرفته‏‌شدگان رشته‌‏های پزشکی دانشگاه آزاد از افزایش غیرمنطقی شهریه‏‌ها


دو نکته در این میان ارزش توجه دارد؛ اولا قیمتی که دانشجویان برای رزرو غذا‌ها می‌پردازند و دوم کیفیت غذا‌هایی که به این قشر تعلق می‌گیرد، جای بحث دارد.

 شاید در نگاه اول پرداخت مبلغ حدود سی هزار تومان برای یک وعده پلو خورشت قرمه‌سبزی، در شرایط تورمی امروز نرخی مناسب باشد. اما طبیعتا پیمانکاری که وظیفه تهیه غذای دانشجویان را برعهده دارد، ذره‌ای به کیفیت غذا اهمیت نداده و تنها پایین بودن نرخ مواد اولیه و سود خود را اولویت قرار می‌دهد.

همین مسئله در اغلب مواقع منجر به ترجیح مصرف غذا خارج از محدوده دانشگاه از سوی دانشجویان می‌شود. اما اگر در نگاهی خوشبینانه در نظر بگیریم یک دانشجو تمام وعده‌های غذایی ناهار خود را از سلف دانشگاه تهیه می‌کند و برای هر وعده به طور میانگین سی هزار تومان می‌پردازد، ماهانه بین یک میلیون و هشتصد تا دو میلیون تومان هزینه وعده ناهار یک دانشجو خواهد بود.

قهر مشاغل با دانشجویان

سایر هزینه‌های معمول برای داشتن یک زندگی ساده مانند تهیه حداقل یک دست لباس در هر فصل، تجربه کردن حداقل یک تفریح در ماه مانند رفتن سینما، مخارج مربوط به رفت‌وآمد و ... در کنار یکدیگر، غیرقابل حذف هستند. هر یک دست لباس مربوط به فصل حداقل دو میلیون، تفریح در ماه حداقل یک میلیون و رفت و آمد درون‌شهری هر روزه دانشجو حدود ماهانه یک میلیون تومان هزینه دارد.

با توجه به ارقام عنوان شده، یک دانشجو برای گذران یک ماه معمولی و با کمترین خرج، باید رقمی بین هفت تا ده میلیون تومان بپردازد. این عدد برای یک دانشجو که در اغلب مواقع نمی‌تواند شغلی مناسب و پاره‌وقت با درآمد مکفی پیدا کند، بسیار سنگین است.

وقتی فضای کاری برای جذب نیروی کار هم تحصیلات را مدنظر قرار می‌دهد و هم سابقه شغلی و دانشجو جماعت هیچ نقطه شروعی را برای آغاز سابقه کاری خود نمی‌تواند پیدا کند در نهایت این بار سنگین مخارج او بر دوش خانواده خواهد بود. چرخه باطل نیاز به سابقه شغلی و نیاز به استخدام برای کسب سابقه، هر سال با قدرت بیشتر در جامعه به روند خود ادامه می‌دهد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

تهرانی‌ها فردا از خانه بیرون نروید

استیک، پاداش صدرنشینی برای تراکتور‌ها

تصاویری از پیش و پس از سوزاندن محل دفن حافظ اسد در سوریه

شاه اسماعیل اول کیست و دوران حکومتش بر مردم چگونه گذشت؟

مشخصات تانک چلنجر ۳؛ پیشرفته‌ترین تانک بریتانیا

فیلم/ درخواست پزشکیان از مردم برای کاهش دمای محیط منازل

فیلم/ بگومگوی پزشکیان و زیر صمت از بدمصرفی انرژی

میزبانی مسابقات لیگ نخبگان آسیا به ایران بازگشت

عکس/ امید عالیشاه پس از جراحی

قطعی برق علت اصلی اختلال‌های اخیر در شبکه کشور

واکنش جامعه مدنی ایران دربرابر قانون حجاب و عفاف

کاهش فشار گاز در ۳ استان کشور

قیمت آجیل شب یلدا اعلام شد

فیلم/ بشار اسد: فقط افراد فاسد و ترسو از کشورشان فرار می‌کنند

واکنش برهانی به کنسرت مجازی پرستو احمدی

ترامپ: به نتانیاهو اعتماد ندارم

کارشناسی داروی بازی استقلال

سندی محرمانه از شاکی شدن مردم از آلودگی هوا

فیلم/ معاون سرکرده تروریست‌های سوریه در امور ایران کیست؟

سود مرحله سوم سهام عدالت برای این افراد واریز نمی‌شود

زمان قرعه‌کشی جام حذفی اعلام شد

نرخ سود بانکی افزایش یافت

موسیمانه: الان بازیکنان را بهتر می‌شناسم

تنش میان پرسپولیسی‌ها و ملوانی‌ها برای انتشار یک ویدیو

شناسایی یک شبکه ضد امنیت ملی در قزوین

هشدار پلیس‌راه به مسافران شمال

دیدار مقامات ارشد ترکیه و قطر با الجولانی

سامره: نمی‌دانم چرا بازی باید تحت هر شرایطی برگزار می‌شد!

فیلم/ خلاصه بازی استقلال ۱ - ۰ مس کرمان

صعود استقلال به یک هشتم با عبور از مس

عکس/ مستانه مهاجر و دخترش در جشنواره کلکته

فیلم/ گزارش جالب نفیسه کوهنورد از بخش زنانه حرم حضرت زینب(س)

عکس جدید محمدرضا گلزار

فیلم/ اعلام جدول خاموشی‌های برق از شنبه

عکس/ اورونوف و فرزند یک ساله‌اش در یک قاب

احتمال افزایش یک سهمیه خارجی برای استقلال

مدودف: روسیه از دولت اسد حمایت می‌کرد

عجیب اما واقعی/ زمین تمرین پرسپولیس را کرایه می‌دهند؟

موافقت ایران با نظارت بیش‌تر در فردو

مخاطبان میلیونی کیهان کلهر در رقابت با ستاره‌های پاپ

عکس/ نمایی از آلودگی حاکم بر ورزشگاه شهر قدس محل برگزاری دیدار استقلال و مس کرمان

فیلم/ جولان آلودگی هوا در کرج

فیلم/ عکس صدام در دست تروریست‌های سوری

اینفوگرافی/ مصرف گاز ایران و کشورهای منطقه

اینفوگرافی/ ۱۰ خودروی پر فروش جهان در سال ۲۰۲۴

عکس/ نامزدی عجیب سلنا گومز در یک پیک‌نیک

قیمت روز زعفران + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ایسر + جدول

آغاز پیش فروش سایپا از ۲۵ آذر + جزئیات و لینک

گردوی خارجی یا ایرانی کدام گردو چرب‌تر و خوشمزه‌تر است؟