تاریخ انتشار: ۰۸:۵۷ - ۳۰ آذر ۱۴۰۳

صف‌آرایی اعراب و ترکیه در سوریه؛ خطر بزرگ بیخ گوش پادشاهی‌های خلیج فارس/ استراتژی محرمانه امارات شکست خورد؟

فعل و انفعال‌های سوریه کشور‌های حاشیه خلیج فارس را به هراس انداخته است؛ گروهی از اعراب که پیشتر و به واسطه بهار عربی با ترکیه روابط پرتنشی را تجربه کردند، حالا باید با این بازیگر تعاملاتشان را به آزمون بگذارند؛ چرا که آنکارا به واسطه نفوذی که در تحریرالشام دارد، به یکه تاز تحولات شام تبدیل شده و به ادعای ناظران تحقق اهداف اعراب در گرو رویکرد اردوغان است.

صف‌آرایی اعراب و ترکیه در سوریه

اقتصاد۲۴-میدل ایست آی با انتشار یادداشتی مدعی شد، کشور‌های حاشیه خلیج فارس که سال‌ها تلاش کردند تا جنبش‌هایی، چون تحریرالشام را به عنوان تهدیدی علیه خود قلمداد کنند، حالا برای آشتی و سازش با این گروه‌ها خیز برداشتند؛ گروه‌هایی که با حمایت‌های ایالات متحده و ترکیه زمینه را برای سقوط بشار اسد هموار کردند.

چالش تازه خلیج فارس

میدل ایست آی به نقل از اطلاعاتی که یکی از دیپلمات‌های مصری در اختیارش قرار داده مدعی است، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و مصر از سرعت تغییر نام تجاری تحریرالشام به عنوان گروهی که پیشتر شاخه‌ای از القاعده بودند، غافلگیر شدند.

همزمان به ادعای یک مقام ارشد غربی، امارات متحده عربی از مانور ایالات متحده برای باز کردن کانال‌های ارتباطی میان تحریرالشام و ترکیه خشمگین است. در همین راستا میدل ایست‌ای با یک مقام ارشد غربی، یک دیپلمات مصری و یکی از مقام‌های خلیج فارس فعال در حوزه سوریه گفت‌و‌گو‌هایی داشته تا در باب شرایط حساس دیپلماتیک حاکم بر شام و تلاش‌ها برای شکل گیری دولت انتقالی داده‌هایی به دست بیاورد.

به ادعای میدل ایست‌ای، پیش از آن که تحریرالشام با حمله‌ای سریع الوقوع دولت اسد را ساقط کند، امارات متحده عربی تلاش کرد با توسل به اهرم رایزنی میان دولت وقت سوریه و آمریکا، نقش میانجیگر را ایفا نماید.

به ادعای میدل ایست آی، امارات متحده عربی می‌خواست معامله بزرگی را انجام دهد تا خانواده اسد را در قدرت نگه دارد و در ازای بستن خطوط تدارکاتی مقاومت توسط اسد، برای دمشق فرصت رهایی از تحریم‌ها را فراهم کند. همزمان یک مقام ارشد غربی که بر تحولات سوریه متمرکز است، مدعی است: «اماراتی‌ها عصبانی هستند. آمریکایی‌ها به سمت ترک‌ها می‌دوند. امارات سرمایه گذاری زیادی روی اسد کرد و دستش خالی ماند».

به ادعای این نشریه، این بی‌اعتمادی شباهت‌هایی به دوران پس از بهار عربی ۲۰۱۱ دارد، زمانی که عربستان سعودی و امارات با تظاهرات مردمی علیه رهبران خاورمیانه به پا خاستند و ترکیه و قطر را به حمایت از اخوان المسلمین متهم کردند. به ادعای آرون لوند، تحلیلگر مسائل بین‌الملل «حالا حکامی که نسبت به اخوان‌المسلمین پارانویا دارند، با قدرت گرفتن تحریرالشام به طور ناگهانی باید با جنبشی مانند اخوان‌المسلمین مقابله کنند.»

آزمون اعراب

در سال‌های اخیر، رهبرانی در خاورمیانه که خود را در دو سوی جنگ‌های نیابتی در مکان‌هایی مانند لیبی درگیر کردند، به دنبال اصلاح روابط هستند. عربستان سعودی به قطر نزدیک‌تر شده، اما روابط دوحه با ابوظبی، اگرچه دوستانه‌تر از دوران محاصره قطر است، همچنان تیره است.

عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر، که محمد مرسی، رئیس جمهور منتخب اخوان المسلمین مصر را برکنار کرد، در سال ۲۰۲۴ دو بار با رجب طیب اردوغان، رهبر ترکیه دیدار داشت. اردوغان از مرسی حمایت کرد و با اشاره به سیسی اعلام کرد: «من هرگز با کسی مثل او صحبت نمی‌کنم.» تنش شکننده بین سیسی و اردوغان اکنون می‌تواند در شرایطی که تحریرالشام کنترل شام؛ مرکز فرهنگی و اقتصادی سابق جهان عرب را در اختیار دارد، به آزمون گذاشته شود.


بیشتر بخوانید:اولین عکس از پزشکیان و اردوغان در نشست مشترک در مصر


همزمان یکی از دیپلمات‌های مصری در گفت‌و‌گو با میدل ایست آی مدعی شد: «به وضوح قدرت ترکیه در حال افزایش است و همین گزاره می‌تواند زمینه را برای افزایش قدرت اخوان المسلمین هموار سازد». با شکست استراتژی عربستان سعودی و امارات برای احیای دولت اسد، تحلیلگران می‌گویند که کشور‌های حاشیه خلیج فارس گزینه‌های کمی جز تعامل با تحریرالشام و انطباق خود با نفوذ ترکیه دارند.

بنا بر گزارش‌ها، دفتر امور سیاسی تحریرالشام روز سه‌شنبه با سفرای مصر، امارات، اردن و عربستان سعودی دیدار کرد. قطر که مخالف عادی سازی روابط با اسد بود، گفت سفارت خود را در دمشق بازگشایی خواهد کرد. قطر میان آمریکا و سایر گروه‌هایی، چون طالبان در افغانستان و حماس در غزه میانجیگری کرده است. رهبران خلیج‌فارس نگران هستند که سلاح‌های سبک و سنگین باقی‌مانده از دولت اسد در سوریه ممکن است از مرز‌های آنها سرازیر شود.

به ادعای میدل ایست‌ای، کشور‌های نفت خیز خلیج فارس همچنین دارای اهرم‌هایی برای تعامل با تحریرالشام هستند؛ گروهی که وارث اقتصاد در حال فروپاشی سوریه است. ترکیه از شورشیان سوریه حمایت می‌کند، اما تمرکزش بر سرکوب گروه‌های مسلح کرد مورد حمایت آمریکا در شمال سوریه نیز حواسش را پرت کرده است. دولت ترکیه که با کمبود نقدینگی مواجه است، بودجه لازم برای کمک به آنچه که سازمان ملل می‌گوید لایحه ۴۰۰ میلیارد دلاری بازسازی سوریه است را ندارد.

چارلز لیستر، کارشناس سوریه در مؤسسه خاورمیانه، گفت: «به نظر می‌رسد این فرصت ارزشمندی برای دولت‌های عربی باشد تا مشارکت فعالی در شام داشته باشند و به نوعی از اقتدار انتقالی حمایت کنند». اقدامات و لفاظی‌های ایالات متحده از زمان فروپاشی دولت اسد نشان می‌دهد که آمریکا آماده همکاری با تحریرالشام است، حداقل در حال حاضر.

اما یکی از مقام‌های خلیج فارس در گفت‌و‌گو با میدل ایست آی مدعی شد، عربستان سعودی، امارات و حتی قطر از ایالات متحده خواسته‌اند که در ارزیابی لغو تحریم‌ها علیه تحریرالشام محتاط باشد. تحریرالشام توسط ایالات متحده، سازمان ملل و ترکیه به عنوان یک گروه تروریستی شناخته شده است.

متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز سه شنبه علنا ​​اعلام کرد که ایالات متحده از این گروه خواسته تا به یافتن آستین تایس، روزنامه نگار آمریکایی مفقود شده که گمان می‌رود در سال ۲۰۱۲ در سوریه ربوده شده، کمک کند. میلر گفت: «در تمام تماس‌های خود با طرف‌هایی که می‌دانیم با تحریرالشام رایزنی دارند، به وضوح این پیام را ارسال کرده‌ایم که اولویت اصلی ما بازگشت آستین تایس است».

این عبارات در تضاد با استراتژی پیشین آمریکا در ارتباط با تحریرالشام قرار دارد. همزمان بازیگران خلیج فارس، تصور می‌کنند که نوعی هم‌صدایی میان ایالات متحده با تحریرالشام ایجاد شده تا بدین طریق منافع اقلیت‌های سوریه، چون مسیحیان، کرد‌ها و علوی‌ها در چارچوب آینده سیاسی این کشور لحاظ شود.

مقامات منطقه‌ای با اشاره به بمباران مواضع داعش توسط ایالات متحده مدعی‌اند که این رویکرد نشان از چراغ سبز واشنگتن به مسکو جهت خروج این بازیگر از شام است و دامنه و مقیاس حملات نیز به روشنی نشان از اولویت‌های آمریکا دارد.

منبع: اقتصاد نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

مدارس و دانشگاه‌های استان اردبیل فردا تعطیل شد

ترامپ در روز اول ۱۱ فرمان مهاجرتی امضا می‌کند

جلسه فوری هیئت مدیره استقلال با موسیمانه

بهترین قرص کلاژن برای مفاصل: معرفی برترین برندها و ترکیبات موثر

آخرین پیام هریس و بایدن خطاب به مردم آمریکا

پیام تبریک پوتین به ترامپ

از بهبود ارائه خدمات تا مدیریت پورتفو؛ بیمه معلم در مسیر رشد پایدار

رویترز: ترامپ مجازات اعدام را بازمی‌گرداند

فیلم/ استقبال بایدن از ترامپ در کاخ سفید

فیلم/ اوباما بدون همسرش به مراسم تحلیف آمد

عکس/ آخرین سلفی بایدن و همسرش در کاخ سفید

بایدن برای چه کسانی فرمان عفو صادر کرد؟

استعفای دسته‌جمعی دیپلمات‌های آمریکایی پیش از ورود ترامپ به کاخ سفید

فیلم/ آخرین تصاویر رسمی از جو و جیل بایدن به عنوان رییس جمهور و بانوی اول ایالات متحده امریکا

انتقاد موسیمانه از بازیکنان استقلال

فیلم/ آغاز مقدمه مراسم تحلیف دونالد ترامپ

ترامپ می‌خواهد ساکنان غزه را موقتاً به اندونزی منتقل کند

عکس/ نیکی کریمی در پشت صحنه سریال سرزمین مادری

همسر هدی صابر، روزنامه‌نگار درگذشت

رونمایی از خرید تازه استقلال + عکس

عکس/ رضا ارحام صدر و محمدرضا شجریان

فیلم/ ۵ رویداد بامزه در مراسم سوگند رئیس جمهور‌های آمریکا

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲ بهمن ۱۴۰۳/ سرنوشت دلار پس از تحلیف

عموی تتلو: وکیل خبر صدور حکم اعدام را تایید کرد

گلایه زائران ایرانی از هزینه میلیونی سفر حج

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۲ بهمن ۱۴۰۳

فیلم/ پاسخ جالب یک روانشناس زن به سوال کامران نجف‌زاده: دیت اول را چه کسی باید حساب کند؟

پزشکیان: آماده گفت‌وگو با آمریکا هستیم

ازسرگیری فعالیت کنسولگری ترکیه در حلب سوریه

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲ بهمن ۱۴۰۳/ افزایش قیمت طلا با سیگنال سیاسی

انتقاد مقام طالبان به تعطیلی مدارس دخترانه

جزئیات بازداشت اعضای یک شبکه تندرو تکفیری در کرمانشاه

سرطان پانکراس یا سرطان لوزالمعده چه علائمی دارد؟

داشتن پوست شفاف و سلامت مفاصل با این مواد خوراکی

عکس/ حال و هوای خیابان بوعلی همدان ۵۷ سال پیش

عکس/ تیپ خاص هوشمند عقیلی و حسن شماعی زاده ۵۰ سال پیش

ترس از پرواز یا ایروفوبیا چیست؟

فیلم/ آتش‌سوزی مهیب در مس سونگون

بهترین آجیل برای کودکان کدام است؟

اهمیت کارآفرینی در توسعه اقتصادی چیست؟

جزئیات پرونده فروش دارو‌های بیماران سرطانی در تبریز

عکس/ گریم بی نظیر فردین و فرامرز قریبیان در فیلم غزل سال ۱۳۵۵

اینفوگرافی/ اثرات خطرناک رژیم‌های لاغری غیراصولی

عکس/ آشتی‌کنان رامین رضاییان و سیدحسین حسینی مقابل استقلالی‌ها

عکس/ استوری دردناک و غم انگیز عمو پورنگ

عکس/ اصفهان گردی غزل شاکری و همسرش با تیپ اروپایی

شاپور دوم یا شاپور ذوالاکتاف کیست و چگونه امپراتوری ساسانی را به اوج اقتدار رساند؟

عکس/ چهره کاملا متفاوت رامین رضاییان

عکس/ یک خانه عجیب با نشان نازی‌ها در یزد

سیاست‌های اقتصادی ترامپ بازار جهانی را به کدام سو می‌برد؟