تاریخ انتشار: ۱۴:۲۰ - ۰۲ دی ۱۴۰۳
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

خسرو پرویز ساسانی پادشاه شکوه و افول ساسانی که بود؟

بعد از کشته شدن هرمزد چهارم در سال ۵۹۰ میلادی، خسرو پرویز به تخت سلطنت ایران نشست. پیش از تاج‌گذاری خسرو پرویز، بهرام چوبین که یکی از سرداران مشهور ایرانی بود، علم طغیان برافراشته بود. بعد از تاج‌گذاری خسرو دوم، او نامه‌ای به بهرام چوبین نوشت و از او خواست که با خسرو از در صلح درآید تا در مقابل، خسرو پرویز بالاترین مقام دولتی را به او بدهد.

خسرو پرویز ساسانی پادشاه شکوه و افول ساسانی که بود؟

اقتصاد۲۴- هدی کاشانیان: خسرو پرویز، یکی از مشهورترین پادشاهان ساسانی، از سال ۵۹۰ تا ۶۲۸ میلادی حکومت کرد. او فرزند هرمز چهارم و نوه خسرو انوشیروان بود. دوران حکومت خسرو پرویز یکی از پرماجراترین دوره‌های تاریخ ایران است که با اوج شکوه و قدرت ساسانیان آغاز شد و با جنگ‌های طولانی و سقوط او به پایان رسید.

زندگینامه خسرو پرویز

خسرو پرویز معروف به خسرو دوم، فرزند هرمز چهارم و نوه انوشیروان دادگر بود. نام مادر خسرو در منابع تاریخی بیان نشده است و فقط گفته شده او دختری از خاندان اسپهبدان بوده است. در روز‌های پایانی پادشاهی هرمزد چهارم، سردار مشهور او «بهرام چوبین»، مورد بی‌توجهی و اهانت شاه قرار گرفت و سپاهیان ایران علیه پادشاه دست به شورش زد و به پایتخت ساسانیان لشکرکشی کردند. خسرو پرویز که پسر هرمزد و ولیعهد او بود، با کمک دایی خود پدرش را کشتو وقتی خبر به بهرام رسید به جنگ با خسرو شتافت و خسرو را شکست داد. خسرو فرار کرد و به امپراتوری بیزانس پناهنده شد. 

خسرو پرویز همسران متعددی داشت. یکی از آنها مریم، یک اشراف زاده بیزانسی بود، که بر اساس برخی منابع، دختر پادشاه موریس بود؛ خسرو از مریم صاحب فرزندی به نام شیرویه بود. همسر دیگر او گُردیه نام داشت که خواهر بهرام چوبین بود. در نهایت، همسر دلبند او شیرین که مسیحی و اهل ارمنستان بود. رابطه خسرو و شیرین زمانی که هر دو آنها جوان بودند آغاز شد و این رابطه تنها برای مدت زمانی بخاطر شورش بهرام چوبین و گریختن خسرو به امپراطوری روم شرقی قطع شد. پس از اینکه خسرو قدرت را به دست گرفت، او و شیرین با هم ازدواج کردند و رابطه عاشقانه خود را از سر گرفتند. وقتی موبد بزرگ خسرو را بخاطر ایرانی و عیسوی بودن شیرین سرزنش کرد خسرو به او گفت: «شیرین در شهر شهبانویی پاک دامن است و به خاطر من، بدنام شده؛ من باید که او را دریابم». بعد از اینکه شیرین به عقد خسرو پرویز درآمد، خسرو اکثر اوقاتش را با مریم دختر قیصر روم می‌گذراند و شیرین از حسد این رابطه می‌سوخت؛ تا اینکه به مریم زهر داد و او را از پای درآورد. کمی بعد از این موضوع شیرین باردار شد. 


بیشتر بخوانید: اورمزد نرسی یا هرمز دوم کیست و چرا سیاست آزادی مذهبی پدرش را ادامه نداد؟


خسرو که یک زرتشتی معتقد بود، پول و نامه‌ای به آرامگاه سرگیوس، یک شهید عیسوی که اوایل قرن چهارم میلادی کشته شده بود فرستاد. در این نامه خسرو از سرگیوس می‌خواهد که کمک و لطف الهی را شامل حال او کند تا شیرین باردار شود. اگرچه خسرو حاکمی زرتشتی بود، او به شیرین اجازه داده بود تا مواعظ آیین مسیحیت را در تیسفون تبلیغ کند و سروده‌های مذهبی مسیحی را نیز در دربار بخواند که این امر در تضاد آشکار با آیین و عرف ایرانیان باستان بود. شیرین نیز در زمان جنگ با روم شرقی در کنار خسرو بود. پس از اعدام خسرو، شیرین خودکشی کرد.

پادشاهی خسرو پرویز

همانطور که در قسمت‌های پیشین گفته شد، بعد از کشته شدن هرمزد چهارم در سال ۵۹۰ میلادی، خسرو پرویز به تخت سلطنت ایران نشست. پیش از تاج‌گذاری خسرو پرویز، بهرام چوبین که یکی از سرداران مشهور ایرانی بود، علم طغیان برافراشته بود. بعد از تاج‌گذاری خسرو دوم، او نامه‌ای به بهرام چوبین نوشت و از او خواست که با خسرو از در صلح درآید تا در مقابل، خسرو پرویز بالاترین مقام دولتی را به او بدهد. 

بهرام چوبین در زمان پادشاهی هرمزد چهارم، یک بار جان خسرو پرویز را در آتروپاتن نجات داده بود و خسرو نسبت به او احساس دین می‌کرد. بهرام چوبین نپذیرفت و در جواب خسرو گفت که اگر شاه چنین خواهد، به نزد بهرام برود و از او دلجویی کند. خسرو پرویز نپذیرفت و بهرام چوبین با سپاه خود به تیسفون حمله کرد. خسرو پرویز سپاهیان خود را روانه جنگ با بهرام چوبین کرد. سپاه خسرو در میانه راه، به سپاه بهرام چوبین پیوست و بهرام چوبین بی‌هیچ زحمتی، تیسفون را محاصره کرد.

در هنگام محاصره تیسفون، خسرو پرویز با کمک برخی اطرافیان خود، به امپراتوری روم پناهنده شد. خسرو پرویز از رود دجله عبور کرد و به شهر سیرسیزیوم که از توابع بیزانس بود رفت. فرمانده شهر از خسرو پرویز استقبال کرد. موریس که یکی از سرداران رومی بود، توانست تخت سلطنت را از آن خود کند، او خسرو پرویز را پذیرفت و او را مورد حمایت خود قرار داد و شرط گذاشت که تا زمان بازگشت خسرو پرویز به سلطلنت ایران، از او حمایت کند و در مقابل، خسرو پرویز ارمنستان و شهر دارا را به روم واگذارد. بعد از گذشت حدود یک سال از سلطنت بهرام چوبین، او از حرکت سپاهیان روم به‌سمت ایران آگاه شد، لشکر فراهم کرد تا با خسرو پرویز بجنگد. خسرو با سپاهیان رومی از دجله گذشت و سپاه آتروپاتن نیز به‌دلیل ارادت به خسرو، به او پیوستند. در نبردی که بین سپاهیان خسرو پرویز و بهرام چوبین رخ داد، بهرام چوبین شکست خورد و خسرو با احترام کامل دوباره به تیسفون بازگشت و تاج پادشاهی را بر سر گذاشت.

نامه پیامبر به خسرو پرویز 

در آخرین سال‌های حکومت خسرو پرویز، پیامبر اسلام نامه‌ای به امپراتوران ایران و روم نوشت. او در این نامه آنها را به دین اسلام دعوت کرد. خسرو پرویز که از محتوای نامه مطلع شد، نامه را پاره کرد و دستور داد ساتراپی (شهردار) یمن که شخصی به نام بازان بود، پیامبر را دستگیر و او را راهی تیسفون کند. خسرو پرویز پس از مدتی کشته شد و فرصتی برای اجرای دستور او نماند.

ترجمه متن نامه پیامبر به خسرو پرویز چنین بود:

به نام خداوند بخشنده مهربان

از محمد رسول خدا به خسرو، شاه بزرگ ایران

درود بر آنکه حقیقت می‌جوید و پیرو هدایت است و به خداوند و رسولش ایمان دارد. گواهی می‌دهم که به‌جز خداوند معبودی وجود ندارد و او یکتاست. گواهی می‌دهم محمد بنده خدا و رسول اوست. تو را به‌سمت خدا می‌خوانم و رسول خدا بر همگان هستم تا آنها را به‌سمت خدا بخوانم و حجت را بر کافران تمام کنم. اسلام بیاورید تا در امان باشید و اگر اسلام نیاورید، گناه مردمان گرفتار بر گردن تو خواهد بود.

طبق منابع تاریخی که از دوره اسلامی آمده است، خسرو پرویز نامه پیامبر اسلام را پاره کرد و دلیل آن را این دانست که چرا پیامبر نام خود را پیش از نام خسرو شاه ایران نوشته است. او به بازان ساتراپ یمن دستور داد که پیامبر را دستگیر و به نزد خسرو پرویز بفرستد. یعقوبی مورخی است که پاره کردن نامه پیامبر توسط خسرو پرویز را دروغ تاریخ نویسان اسلامی دانسته است و می‌نویسد: خسرو پرویز پاسخ نامه پیامبر را نوشت و آن را در پارچه‌ای حریر گذاشت و برای او فرستاد.

کشته شدن خسرو پرویز

خسرو پرویز آخرین حاکم قدرتمند ایران پیش از ورود اسلام به ایران بود، و او تا آستانه فتح امپراطوری روم شرقی نیز پیش رفت. مردم و سپاهیان که از پافشاری شاه ساسانی برای ادامه جنگ به تنگ آمده بودند، بر او شوریدند. سرانجام در ۲۵ فوریه ۶۲۸ هواداران پسر بزرگِ خسرو، شیرویه، خسرو را دستگیر و از شاهی خلع کردند. خسرو در زندان درباره کردارش در دوران سلطنت بازجویی شد، اما از خود دفاع کرد و پاسخ‌هایی مغرورانه داد. چند روز بعد، خسرو پرویز در زندان کشته شد.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های شرکت کیا در بازار ایران + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۲۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استوری باشگاه پرسپولیس برای کارتال

عکس/ جمعی از وزرا و درباریان ناصرالدین شاه در مهمانی خانۀ صدراعظم

عکس/ قیمت دلار ۱۳ سال پیش ۱۴۰۰ تومان!

عکس/ اعلام شرایط فروش خودرو کرمان موتور A۵

عکس/ قاب عاشقانه ساعد سهیلی و گلوریا هاردی در جشنواره

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ تصویری دیده نشده از قهرمان بزرگ و ستاره سینما

عکس/ تصویری از مصطفی خامنه‌ای در راهپیمایی امروز

عکس/ طارمی آماده بازی حساس امشب مقابل فیورنتینا

فیلم/ سخنان جنجالی علیرضا فغانی درباره قیمت دلار

عکس/ شهاب حسینی و همسرش در اختتامیه جشنواره فیلم فجر

موسی کلیم‌الله نخستین جایزه را گرفت

احتمال ترکیدن حباب سکه چقدر است؟

فیلم/ فیلم جالب بوسیدن همنام آفریقایی رهبر انقلاب ازسوی ایشان

غیبت احمدی‌نژاد در مراسم راهپیمایی ۲۲ بهمن

فیلم/ حس و حال استاد عنایت بخشی پیش از آغاز مراسم اختتامیه جشنواره فجر

عکس/ تصاویری از علی لاریجانی در میان جمعیت

عکس یادگاری با پزشکیان در مترو

نتانیاهو ایران را تهدید کرد

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۲۳ بهمن ۱۴۰۳

آغاز مراسم اختتامیه جشنواره فیلم فجر

نامه عوامل خدای جنگ در آستانه اختتامیه

استارلینک روی موبایل‌ها فعال شد

رئیس‌جمهور رومانی استعفا کرد

طلا دوباره گران شد

نقش انقلاب اسلامی در اعتلای زبان فارسی؛ از هویت ملی تا نفوذ جهانی

انتصاب مدیرعامل و عضو هیات مدیره جدید هلدینگ سرمایه‌گذاری فرهنگیان

عکس/ این عکس فرزند رهبر انقلاب مربوط به راهپیمایی امسال نیست

جایگزین سوسانو معرفی شد

کریستیانو رونالدو به تهران سفر نمی‌کند

فیلم/ محسن کیایی: عابدزاده و دایی فوتبالیست‌های محبوبم هستند

ادارات و مدارس این استان‌ها فردا تعطیل شد

گواردیولا: شاید فردا شب اخراج شوم!

فیلم/ واکنش حدادعادل به دلار ۱۰۰ هزار تومانی

فیلم/ نتانیاهو در جلسه دادگاه: حالم خوب نیست

رسایی: هر کس از مذاکره حرف زد، باید او را بی‌شرف خطاب کرد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۳ بهمن ۱۴۰۳/ وضعیت قرمز در بازار اسکناس آمریکایی

پیشنهاد جنجالی دانمارکی‌ها: خرید کالیفرنیا در ازای گرینلند

حال و هوای پخت ۲۰ تن شله زرد نذری در شیراز

بابک رضازاده: تنها چهار درصد از منابع مولدسازی محقق شده است

عکس/ قاب احساسی جمشید اسماعیل خانی و دخترش ۴۱ سال پیش

درمان معجزه آسا یبوست با مصرف این مواد غذایی در منزل

قیمت جدید دام زنده در بازار امروز ۲۲ بهمن اعلام شد

عکس/ چهره خاص هما روستا ۵۰ سال پیش در جشن عروسی اش

جدول زمان‌بندی واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی منتشر شد

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۳ بهمن ۱۴۰۳/ خرید‌های هیجانی در بازار طلا و سکه

شهلا جاهد کیست؟ / از عشق به ناصر محمدخانی تا پایان زندگی

قیمت رسمی انواع میوه و سبزی در بازار امروز ۲۲ بهمن اعلام شد + جزئیات

عکس/ ژست چینی‌ها در یوم الله ۲۲ بهمن

فرار عجیب تراکتور از هشت پرونده کمیته انضباطی

عکس/ نمای هوایی حیرت انگیز از شهرک اکباتان تهران

قطعنامه راهپیمایی سراسری ۲۲ بهمن سال ۱۴۰۳

عکس/ جولان بی‌ام و، فورد، پیکان و یک اتوبوس ۵۳ سال پیش در جاده هراز

عکس/ قاب دیده نشده از مجری محبوب دهه شصتی‌ها به همراه فرزندانش

عکس/ متروسواری پزشکیان بعد از سخنرانی در میدان آزادی

تهدید‌های تعرفه‌ای ترامپ نفت را گران کرد