تاریخ انتشار: ۰۹:۴۹ - ۰۴ دی ۱۴۰۳

رئیس جمهوری هدف پروژه‌بگیران؛ عمیق‌تر شدن شکاف در اصولگرایان با شایعه استعفای معود پزشکیان

پروژه با تولید محتوای مجازی و توسط اکانت‌های خاصی استارت خورد. این پروژه خصوصا ماهیتش را از ایکس (توییتر سابق) به سمت فضای اینستاگرام برد و در آنجا با توده‌های مردم ارتباط برقرار کرد. تا حد زیادی هم توانست این باورپذیری را ایجاد کند که استعفای پزشکیان در حال نهایی‌شدن و تحقق است.

پزشکیان هدف پروژه‌بگیران‌

اقتصاد۲۴-اگر در دولت روحانی نگاه جریان پاجوش به این بود که روحانی از طریق اقدام بالادستی برکنار شود تا آنها بتوانند به قدرت بازگردند، در دوره پزشکیان دو نقطه امید برای بازگشت به قدرت برای آنها وجود دارد. نقطه اول و قوی‌تر از همه استیضاح در مجلس است. چشم‌انداز امید دوم آنها، «استعفای» خود پزشکیان است. از همین رو پروژه تلاش برای به «استعفا کشاندن» مسعود پزشکیان را آغاز کرده‌اند. پروژه‌ای که برای آنها هزینه‌ای در بر ندارد، اما اگر به مقصود می‌رسید، بازگشت آنها را به قدرت فراهم می‌کرد.

این پروژه، اما نوزادی بود که زودتر از موعد متولد شد و در همان هنگام تولد از دنیا رفت. از همین رو به‌سرعت پروژه توجیهی از سوی بخش دیگری از این جریان کلید خورد تا عنوان کنند این ما نیستیم که به دنبال استعفای رئیس‌جمهور هستیم، بلکه «بدخواهان برای «فرار از پاسخ‌گویی، قطبی‌سازی جامعه و امتیازگیری» بحث استعفا و کناره‌گیری رئیس‌جمهور را مطرح می‌کنند». اما واقعیت این است که پروژه آنها به چند دلیل نتوانست با موفقیت به پایان برسد. در اینجا توضیح می‌دهیم چرا این پروژه نارس متولد شد؟ چرا تیم قالیباف تلاش زیادی برای افشای این پروژه داشت؟ نقطه بعدی امید این جریان چیست؟ دلیل ما برای مرگ زودهنگام این پروژه چه واقعیت‌هایی است؟ و در نهایت اینکه شکست پروژه را چگونه توجیه کردند؟ در این میان نکته‌ای مهم وجود دارد که نباید از نظر دور داشت؛ نکته‌ای که خلاصه آن این است: حتی مخبر هم از آنها فاصله گرفت و در نقطه مقابل ایستاد.

تولد نوزاد زودرس

پروژه با تولید محتوای مجازی و توسط اکانت‌های خاصی استارت خورد. این پروژه خصوصا ماهیتش را از ایکس (توییتر سابق) به سمت فضای اینستاگرام برد و در آنجا با توده‌های مردم ارتباط برقرار کرد. تا حد زیادی هم توانست این باورپذیری را ایجاد کند که استعفای پزشکیان در حال نهایی‌شدن و تحقق است. بر اساس این پروژه، قرار بود جلیلی به‌عنوان ناجی وضع موجود، در جایگاه ریاست‌جمهوری قرار بگیرد و مشکلات را حل کند. خبر‌های غیررسمی، اما فوری، در ایتا این‌گونه آغاز شد: «غیررسمی: مسعود پزشکیان، می‌خواهد از سمت ریاست‌جمهوری استعفا دهد».

اکانت‌هایی نزدیک به یک مؤسسه که اسناد مالی تراکنش صد‌میلیاردی آنها در سال گذشته افشا شده بود نیز وارد این پروژه شدند و نوشتند: «عده‌ای اعتراض می‌کنند که این قطعی‌ها به خاطر دولت قبل است و به خاطر بی‌عرضگی دولت پزشکیان نیست. خب باشد. پس اگر نمی‌توانید، با یک استعفا دل یک ملت را شاد کنید». جریان برانداز و منافقین هم به‌سرعت با این پروژه همراه شدند. به‌طور کاملا اتفاقی، یکی از کاربران پربازدید در فضای اینستاگرام به طنز و شوخی اعلام کرد: «زن پزشکیان اومده تو خوابم گفته به پزشکیان بگو استعفا بده». جریان آلبانی‌نشین هم که بی‌ثبات‌سازی کشور از گذشته در دستور کار آنها قرار داشت، وارد پروژه شدند. اما این تقویت‌های بیرونی باعث شد پروژه به جای اینکه آرام‌آرام راه خود را در فضای سیاست و رسانه پی گرفته و به بلوغ برسد، ناگهان شکوفا شده و به نقطه نهایی جوش برسد.


بیشتر بخوانید:عکس/ دیدار معاون نخست وزیر روسیه با پزشکیان


اما اجرای این پروژه، بار دیگر شکاف مهمی را در درون جریان اصولگرایی فعال کرد. شکافی که ما آن را شکاف میان پاجوش‌ها و چنار‌های سیاست اصولگرایی می‌شناسیم. این دو گروه در جریان انتخابات اخیر مجلس، در تقابل با یکدیگر قرار گرفتند. حدادعادل و قالیباف خود را چنار‌های سیاست می‌دانستند که کسانی همچون رسایی و لیست‌های نزدیک به دولت قبل، مانند «پاجوش» در کنار آنها روییده‌اند. در وقایع اخیر، جریان قالیباف قبل از اینکه حتی دولت و حامیان آن وارد پاسخ‌گویی و حمایت شوند، خط این جریان را افشا کردند. آنها البته از گذشته هم یک پروژه دیگر این گروه را افشا کرده بودند که طی آن قرار بود «پزشکیان برف زمستان امسال را در پایتخت نبیند». سؤال مهم این است که چرا چنار‌ها و تیم قالیباف با این پروژه پاجوش‌ها همراهی نکردند؟

واضح است که تیم پاجوش‌ها از سقوط دولت و بی‌ثباتی کشور سود می‌برد؛ اما تیم قالیباف و برخی دیگر از جریان‌های سیاسی که چنار‌های سیاست اصولگرایی نام دارند، از این وضعیت هیچ سودی نخواهند برد؛ بنابراین برخلاف دوران روحانی که تلاش می‌کردند به هر نحو ممکن بعد از روی کار آمدن ترامپ او را حذف کنند، امروز حذف پزشکیان را مطلوب نمی‌دانند و این تحلیل به‌درستی در میان آنها وجود دارد و تاکنون به آن پایبند بوده‌اند. در نتیجه، پروژه پاجوش‌ها با افشاگری بخش رسانه‌ای منتسب به چنار‌ها در ایکس و حمایت حامیان رئیس‌جمهور در فضای مجازی افشا شد و حمایت مهم دیگری را رقم زد. 


بیشتر بخوانید:دستور ویژه پزشکیان برای تسریع پرداخت وام‌های ازدواج


در این پروژه، پاجوش‌های مجلس، حامیان جلیلی در انتخابات و اعضای ستاد جلیلی که از دولت رئیسی آمده بودند، بی اثر نبودند؛ اما محمد مخبر به‌عنوان معاون اول دولت رئیسی، فاصله‌گذاری مهمی با آنها انجام داد. او با بیان اینکه «تضعیف دولت و رئیس‌جمهوری نه‌تنها به نفع کشور نیست، بلکه دقیقا خواست دشمنان انقلاب اسلامی است»، گفت: «همه به دشمنان نشان دهیم خواب‌های آشفته آنان در شرایط حساس کنونی تعبیر نخواهد شد». مخبر با این موضع‌گیری، عامدانه با تیم آنها فاصله‌گذاری کرد. به عبارت روشن‌تر، می‌توان گفت وضعیت افرادی که این پروژه را کلید زدند، آن‌قدر وخیم بود که از سوی آنها احساس خطر می‌شد و کسی مثل مخبر هم سعی کرد صف خودش را از آنها جدا کند.

درک درست از شرایط پیش رو

دلیل اینکه این مجموعه چنین ارزیابی و تحلیلی دارند، این است که به‌درستی می‌دانند با ورود ترامپ به کاخ سفید، کشور با چه مشکلاتی روبه‌رو خواهد شد. این مشکلات بیش از آنکه گریبان دولت پزشکیان را بگیرد، کل حاکمیت را با چالش روبه‌رو خواهد کرد. به عبارت ساده‌تر، پزشکیان می‌تواند با یک نامه خداحافظی کند و از قدرت کنار برود، اما مشکلات برای آنها که قبل از پزشکیان هم در قدرت بودند و بعد از او هم خواهند ماند، همچنان پابرجا باقی می‌ماند؛ بنابراین آنها امروز با عقلانیت تلاش می‌کنند در سمت پاجوش‌ها نایستند. از سوی دیگر، به نظر می‌رسد هشدار‌هایی که اخیرا نسبت به چرخش قالیباف به سمت پاجوش‌ها داده شده بود نیز در این مسیر بی‌تأثیر نبود (پیش‌تر «شرق» در گزارشی با عنوان «کمک کنید قالیباف برگردد»، در شماره روز ۲۶ آذر ۱۴۰۳ به این موضوع پرداخت بود). آنها حالا متوجه شده‌اند با چه وضعیت خطیری روبه‌رو هستیم.

با‌این‌حال، فاز بعدی این پروژه، این خواهد بود که شرایط را به سمت استیضاح رئیس‌جمهور و برکناری و طرح عدم کفایت او در مجلس پیش ببرند. این از همان روز اول رأی‌آوردن مسعود پزشکیان برای تیم پاجوش‌ها یک نقطه امید بود. آنها فکر می‌کردند با در اختیار داشتن مجلس، می‌توانند دست به استیضاح و برکناری او بزنند. اما واقعیت این است که تا وقتی مطمئن نشوند توان این را دارند که رأی کامل از مجلس برای عدم کفایت رئیس‌جمهور دریافت کنند، وارد چنین بازی‌ای نخواهند شد. اگر تا امروز اقدام به این کار نکرده‌اند، دقیقا به همین دلیل است. طبیعتا آنها می‌دانند مجموعه‌ای که قالیباف آنها را در مجلس اداره می‌کند، گوش به فرمان پاجوش‌ها نیستند. قالیباف هم بهتر از همه ما می‌داند که حتی در صورت حذف پزشکیان، پاجوش‌ها به او اجازه رسیدن به قدرت را نمی‌دهند؛ بنابراین مطلوب او هم وجود دولتی مثل پزشکیان در شرایط حاضر است.

دوربرگردان پاجوش‌ها

در نهایت جریان پاجوش‌ها و حامیان جلیلی و دولت قبل شکست زود‌هنگام این پروژه را اعلام کردند. در حالی که یک روز قبل رجانیوز مرتب از استعفای دوم و سوم در دولت خبر می‌داد، ناگهان با افشاگری‌های صورت‌گرفته درباره این پروژه، یکی از نزدیک‌ترین افراد به حلقه اصلی تیم رئیسی در توییتی عملیاتی چرخش کرد و و به کسانی که احساس می‌شود به آنها نزدیک هستند، هشدار داد: «بگذارید دولت کارش را بکند و در پازل «بی‌ثباتی سیاسی» که دشمن برای کشور ترسیم کرده است، ایفای نقش نکنید». تلاش آنها این بود که شکست پروژه را با توجیه جدید جبران کنند. اما طبیعتا آنها که این وضعیت را از ابتدا رصد کرده و دنبال می‌کردند، می‌دانند که این جریان از سر ناچاری چنین موضعی گرفت.

منبع: روزنامه شرق
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های شرکت کیا در بازار ایران + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۲۲ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۲۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۱ بهمن ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استوری باشگاه پرسپولیس برای کارتال

عکس/ جمعی از وزرا و درباریان ناصرالدین شاه در مهمانی خانۀ صدراعظم

عکس/ قیمت دلار ۱۳ سال پیش ۱۴۰۰ تومان!

عکس/ اعلام شرایط فروش خودرو کرمان موتور A۵

عکس/ قاب عاشقانه ساعد سهیلی و گلوریا هاردی در جشنواره

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پرسپولیس دوباره با دورسون قرارداد بست

فیلم/ سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی زن برای فیلم شوهر ستاره

فیلم/ سیمرغ بلورین بهترین بازیگرِ نقش اصلی مرد در دستان مصطفی زمانی

فیلم/ سیمرغ بلورین بهترین نقش مکمل زن برای لیندا کیانی

فیلم/ ویژگی‌های انقلاب اسلامی به روایت حسن روحانی

لیست محرومان جام حذفی اعلام شد

فیلم/ عنایت بخشی برنده دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد

فیلم/ نخستین مصاحبه فرزند سید حسن نصرالله در صداوسیما

عکس/ تصویری دیده نشده از محمدعلی فردین

عکس/ تصویری از مصطفی خامنه‌ای در راهپیمایی امروز

عکس/ طارمی آماده بازی حساس امشب مقابل فیورنتینا

فیلم/ سخنان جنجالی علیرضا فغانی درباره قیمت دلار

عکس/ شهاب حسینی و همسرش در اختتامیه جشنواره فیلم فجر

موسی کلیم‌الله نخستین جایزه را گرفت

احتمال ترکیدن حباب سکه چقدر است؟

فیلم/ فیلم جالب بوسیدن همنام آفریقایی رهبر انقلاب ازسوی ایشان

غیبت احمدی‌نژاد در مراسم راهپیمایی ۲۲ بهمن

فیلم/ حس و حال استاد عنایت بخشی پیش از آغاز مراسم اختتامیه جشنواره فجر

عکس/ تصاویری از علی لاریجانی در میان جمعیت

عکس یادگاری با پزشکیان در مترو

نتانیاهو ایران را تهدید کرد

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۲۳ بهمن ۱۴۰۳

آغاز پرواز سیمرغ‌ها در اختتامیه جشنواره فیلم فجر

نامه عوامل خدای جنگ در آستانه اختتامیه

استارلینک روی موبایل‌ها فعال شد

رئیس‌جمهور رومانی استعفا کرد

طلا دوباره گران شد

نقش انقلاب اسلامی در اعتلای زبان فارسی؛ از هویت ملی تا نفوذ جهانی

انتصاب مدیرعامل و عضو هیات مدیره جدید هلدینگ سرمایه‌گذاری فرهنگیان

عکس/ این عکس فرزند رهبر انقلاب مربوط به راهپیمایی امسال نیست

جایگزین سوسانو معرفی شد

کریستیانو رونالدو به تهران سفر نمی‌کند

فیلم/ محسن کیایی: عابدزاده و دایی فوتبالیست‌های محبوبم هستند

ادارات و مدارس این استان‌ها فردا تعطیل شد

گواردیولا: شاید فردا شب اخراج شوم!

فیلم/ واکنش حدادعادل به دلار ۱۰۰ هزار تومانی

فیلم/ نتانیاهو در جلسه دادگاه: حالم خوب نیست

رسایی: هر کس از مذاکره حرف زد، باید او را بی‌شرف خطاب کرد

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۳ بهمن ۱۴۰۳/ وضعیت قرمز در بازار اسکناس آمریکایی

پیشنهاد جنجالی دانمارکی‌ها: خرید کالیفرنیا در ازای گرینلند

حال و هوای پخت ۲۰ تن شله زرد نذری در شیراز

بابک رضازاده: تنها چهار درصد از منابع مولدسازی محقق شده است

عکس/ قاب احساسی جمشید اسماعیل خانی و دخترش ۴۱ سال پیش

درمان معجزه آسا یبوست با مصرف این مواد غذایی در منزل

قیمت جدید دام زنده در بازار امروز ۲۲ بهمن اعلام شد

عکس/ چهره خاص هما روستا ۵۰ سال پیش در جشن عروسی اش

جدول زمان‌بندی واریز حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی منتشر شد

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۳ بهمن ۱۴۰۳/ خرید‌های هیجانی در بازار طلا و سکه

شهلا جاهد کیست؟ / از عشق به ناصر محمدخانی تا پایان زندگی

قیمت رسمی انواع میوه و سبزی در بازار امروز ۲۲ بهمن اعلام شد + جزئیات