تاریخ انتشار: ۱۰:۰۳ - ۱۵ دی ۱۴۰۳

پارک ملی گلستان در دوراهی تجزیه یا یکپارچگی؛ آیا اولین پارک ملی ایران قربانی مناقشات مالکیتی می‌شود؟

پرونده حقوقی پارک ملی گلستان در دادگاه بجنورد همچنان باز است، اما حاصل نشدن توافق میان نهادهای مرتبط، روند حفاظت از این منطقه را با موانع جدی مواجه کرده است

پارک ملی گلستان در دوراهی تجزیه یا یکپارچگی

اقتصاد۲۴- پارک ملی گلستان با مساحت ۹۱ هزار و ۸۹۵ هکتار مرداد ۱۳۳۶ به‌عنوان منطقه حفاظت‌شده «آلمه وایشکی» تحت‌مدیریت کانون شکار و صید درآمد. این محدوده در ۲۲ فروردین ۱۳۴۳ «پارک وحش» نام‌گذاری شد و هفت سال بعد در شهریور ۱۳۵۰ منطقه‌ای به اسم «قرخود» به آن افزوده شد. درنهایت، در سال ۱۳۵۳ «پارک ملی گلستان» به‌عنوان اولین پارک ملی ایران به ثبت رسید. از همان سال ۱۳۳۶ که شاهد شکل‌گیری منطقه حفاظت‌شده «آلمه وایشکی» بودیم، بحث سکونتگاه‌ها و روستا‌ها مطرح و قرار بود برای یکپارچه کردن زیستگاه، زمین‌ها از مردم خریداری شود و با پرداخت حقوق ذی‌نفعان، آنها از این محدوده خارج شوند. بااین‌حال، در سال‌های اخیر با برنامه‌های اداره‌کل منابع‌طبیعی خراسان‌شمالی برای خارج کردن اسناد این پارک از دست اداره‌کل محیط‌زیست گلستان نگرانی‌های جدی بابت دست‌اندازی به عرصه‌های پارک ملی گلستان به‌وجود آمده است.

پارک ملی گلستان تنها محدوده تحت‌مدیریت سازمان حفاظت محیط‌زیست است که سند آن به نمایندگی از دولت جمهوری اسلامی ایران به‌نام این سازمان حفاظت محیط‌زیست صادر شده. به‌گفته «وحید خیرآبادی»، معاون فنی اداره‌کل محیط زیست استان گلستان، «پارک در شرایط فعلی دارای ۱۶۰ سند در پلاک‌های اصلی و فرعی است. از سال ۹۹ به‌بعد ما توانستیم با همکاری اداره‌کل منابع‌طبیعی و اداره‌کل ثبت اسناد و املاک استان گلستان، اسناد مالکیت در حوزه گلستان را کاداستر و تک‌برگ کنیم. در حال حاضر در حوزه شهرستان گالیکش، حوزه قریه‌های تنگراه، خان‌دوشان و کندوسکوه پلاک‌های ۱۹۱/ ۱۰۶ و ۱۹۱/ ۷۴ تا ۱۹۱/ ۸۴ و ۵۹/‍۱۹۱ خان‌دوشان و ۹۲/۱۴۶ کندوسکو را کاداستر و تک‌برگ کردیم. برای ۱۰۹ پلاک در منطقه لهندر و کویلر هم نقشه‌برداری را انجام داده‌ایم و اسناد تک‌برگ در حال آماده شدن هستند.»

با وجود آنکه اجرای قانون حدنگار برای اسناد مالکیت در استان گلستان خوب پیش می‌رود، اما در محدوده خراسان‌شمالی کار‌ها گره خورده است. «در حوزه استان خراسان‌شمالی متأسفانه به‌واسطه عدم هماهنگی موفق نشدیم حتی یکی از اسناد مالکیت را تک‌برگ کنیم. این موضوع دو دلیل دارد؛ محدوده میرزابایلو پلاک ۱۶۲ است. در دهه ۴۰ خورشیدی پلاک‌های فرعی یک و باقیمانده این منطقه سه مالک به‌نام‌های آقایان امیر عطاالله عرب شیبانی، احمد شریعتی و خانم مینا شادلو داشتند. در دهه ۴۰ با استعلامی که درباره این پلاک‌ها از اصلاحات اراضی و اداره منابع‌طبیعی بجنورد انجام شده، این محدوده‌ها جزو مستثنیات اشخاص و معامله با ایشان بلامانع اعلام شد و کانون شکار در محدوده کلاته میرزابایلو مستثنیات اشخاص را خریداری و پول آنها را پرداخت کرد.»

مشکل در میرزابایلو و اسناد پارک در دهه ۷۰ آغاز شد. «در دهه ۷۰ بدون اطلاع سازمان محیط‌زیست، اداره‌کل منابع‌طبیعی این منطقه را براساس گواهی ماده ۵۶ به‌عنوان عرصه‌های ملی اعلام کرد. در سال ۹۳ هم طرح شکایتی از طرف اداره‌کل منابع‌طبیعی خراسان‌شمالی در حوزه شهرستان آشخانه علیه محیط‌زیست انجام شد. در لایحه ادعایی عنوان کردند سازمان حفاظت محیط‌زیست نه مستثنیات بلکه اراضی ملی را خریداری کرده، درحالی‌که چنین موردی نبود و مدارک و مستندات نشان می‌دهد خرید مستثنیات انجام گرفته است.»


بیشتر بخوانید:سایه مرگ بر تالاب انزلی؛ آغاز شمارش معکوس برای نفس‌های مسموم یک تالاب بین المللی


معاون فنی اداره‌کل محیط زیست استان گلستان: دادگاه اول رأی را به‌نفع محیط‌زیست داد، ولی در دادگاه تجدیدنظر به‌واسطه آنکه دسترسی به مدارک و مستندات ما نداشتند، رأی را به‌نفع اداره‌کل منابع‌طبیعی دادند

گرچه روند دادگاه‌ها ابتدا به‌نفع محیط‌زیست بود، اما درنهایت منابع‌طبیعی حکم‌ها را به‌نفع خود تغییر داد. «دادگاه اول رأی را به‌نفع محیط‌زیست داد، ولی در دادگاه تجدیدنظر که در همان سال برگزار شد، به‌واسطه آنکه دسترسی به مدارک و مستندات ما نداشتند، رأی را به‌نفع اداره‌کل منابع‌طبیعی دادند. آنها براساس قانون ملی شدن جنگل‌ها و قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل‌ها و مراتع ۴۶ رأی صادر کردند. در آن سال منابع‌طبیعی به استناد این رأی درخواست ابطال سند محیط‌زیست داد و به‌این‌ترتیب، سند ما در پلاک ۱۶۲ اصلی در فرعی یک و شش تقریباً به مساحت چهار هزار هکتار ابطال شد.»

با وجود آنکه سند محیط‌زیست باطل شد، اما به‌گفته معاون فنی اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست استان گلستان از آن زمان تاکنون منابع‌طبیعی نتوانسته برای این اراضی سند معارض بگیرد. «در همان سال که رأی دادگاه به ضرر محیط‌زیست صادر شد، ما درخواست ماده ۴۷۷ و اعاده دادرسی کردیم. منتها در مرحله اول اعاده دادرسی ما رد و در مرحله دوم پذیرفته شد، اما باز هم متأسفانه آنها رأی دادگاه تجدیدنظر را تأیید کردند. در ادامه از طریق کمیسیون رفع تداخلات اقدام کردیم تا آگهی ماده ۵۶ را ابطال کنیم. علی‌رغم تمام مستنداتی که ارائه کردیم، در کمیسیون رفع تداخلات شهرستان گرمه تصمیم‌گیری صورت نگرفت و در سال جاری در کمیسیون رفع تداخلات استان برای بار دیگر پرونده بدون توجه به مستندات و عکس‌های هوایی دهه ۴۰ باز هم رد شد.»

این پرونده ۳۰ساله همچنان در جریان است. «با هماهنگی حقوقی انجام‌شده، در حال حاضر پرونده ما در شعبه ۷ حقوقی دادگاه شهرستان بجنورد در جریان و در مرحله بازدید کارشناس رسمی دادگستری است. مسئله اینجاست که در دهه ۴۰ روستایی به اسم کلاته میرزابایلو دایر بوده، این روستا سه رشته‌قنات داشته و همچنان قلعه و آثار تاریخی آن در منطقه قابل رؤیت است. عکس‌های هوایی دهه ۴۰ هم نشان می‌دهد آنجا اراضی کشاورزی، باغات بادام و گورستان مردم وجود داشته است. با اینکه آثار و علائم وجود دارد، ولی متأسفانه در زمان دادن رأی به این توجه نشده است.»

موضوع بعدی از نظر خیرآبادی این است که در پلاک ۲۰۱، ۲۰۲ و ۲۰۳ محیط‌زیست که شامل کل منطقه سولگرد و بخشی از منطقه آلمه تا دیوارکجی است، بدون توجه به اسناد سند مالکیت، اداره‌کل منابع‌طبیعی و اداره ثبت مانه و سملقان، چون پرونده اسناد ثبتی این مناطق در اداره ثبت اسناد شهرستان مراوه‌تپه گلستان بود، مجموعه پلاک‌های ۲۰۱، ۲۰۲ و ۲۰۳ را با پلاک ۲۰۴ تجمیع کرده و به‌نام اداره‌کل منابع‌طبیعی در یک قالب سند زده است. «سند مالکیت این سه پلاک از دهه ۴۰ به‌نام سازمان حفاظت محیط‌زیست است و الان یک سند معارض به‌عنوان سند منابع‌طبیعی صادر شده است. در این مورد ما پیگیری کردیم و دستور سازمان ثبت اسناد کشور و دبیر شورای حقوق بیت‌المال را گرفتیم تا اسناد معارض منابع‌طبیعی در این محدوده ابطال و سند محیط‌زیست کاداستر و تک‌برگ شود. متأسفانه این اقدام تاکنون انجام نشده و در مرحله تشکیل جلسات کارشناسی است.»


بیشتر بخوانید:حرف بی خریدار رییس جمهور؛ مازوت سوزی با قدرت ادامه پیدا کرد/ آمار فاجعه‌بار سرطان در اراک اعلام نمی‌شود


«اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست گلستان پیگیری‌های خود را انجام می‌دهد.» این جمله را خیرآبادی به تأکید می‌گوید. «بین ۳۲۴ منطقه‌ای که سازمان محیط‌زیست در کشور تحت‌عنوان مناطق چهارگانه مدیریت می‌کند، پارک ملی گلستان تنها منطقه‌ای است که سند مالکیت به‌نام سازمان حفاظت محیط‌زیست دارد. جدا از مسائل ملی، این منطقه در پرونده ثبت جهانی هیرکانی در یونسکو ثبت شده است. موضوع سوم هم این است که اگر اسناد مالکیت سازمان محیط‌زیست ابطال شود، بسیاری از اشخاصی که اراضی آنها خریداری شده با رجوع به عکس‌های هوایی دهه ۴۰ می‌توانند هم سازمان محیط‌زیست و هم منابع‌طبیعی را محکوم کنند و اراضی دولتی را صاحب شوند. درحالی‌که این اراضی یا همان زمان خریداری شده یا به آنها زمین معوض واگذار شده است. اینها تهدیدی برای منطقه‌ای است که عنوان نخستین پارک ملی و قدیمی‌ترین منطقه حفاظت‌شده ایران را دارد و دو بار در دو برنامه یونسکو -یکی، انسان و زیستکره و دیگری، برنامه ثبت جنگل‌های هیرکانی- ثبت شده است.»

به‌گفته معاون فنی اداره‌کل محیط زیست استان گلستان، «باید یک اهتمام ملی وجود داشته باشد تا بتوانیم این منطقه را برای کشور حفظ کنیم. در این زمینه مدیرکل حقوقی سازمان حفاظت محیط‌زیست هم از طریق معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری پیگیری‌های لازم را انجام داده و یک جلسه بین ما و منابع‌طبیعی در آن دفتر برگزار شد. اما سازمان منابع‌طبیعی زیر بار نرفت و حاضر نشد بپذیرد اسناد ما همچنان جاری و ساری باشد. به‌خاطر همین مجبور شدیم از طریق شعبه حقوقی بجنورد اقدام کنیم تا بتوانیم رأی را برگردانیم.»

مدیرکل سابق منابع‌طبیعی استان خراسان‌شمالی: در این محدوده و سایر مناطق چهارگانه محیط‌زیست تنها قائم‌مقام منابع‌طبیعی است

«حسن وحید»، مدیرکل اسبق منابع‌طبیعی استان خراسان‌شمالی معتقد است اراضی این محدوده اراضی ملی است و در ایران ما گزاره‌هایی تحت‌عنوان منطقه محیط‌زیست و غیرمحیط‌زیست نداریم؛ تنها در عرصه‌هایی مدیریت با سازمان محیط‌زیست است. آیا ممکن است با خارج شدن این محدوده از مالکیت محیط‌زیست پرونده مستثنیات دوباره باز شود؟ «در این محدوده و سایر مناطق چهارگانه محیط‌زیست تنها قائم‌مقام منابع‌طبیعی است. آنها رأساً نمی‌توانند سندی بگیرند و در کل کشور این روند جاری است. در این محدوده هم وضعیت همین است و محیط‌زیست نمی‌تواند سندی بگیرد. آنها هیچ سند اراضی ملی‌ای در استان گلستان و خراسان‌شمالی نگرفته‌اند. این یک بحث قدیمی‌است و مستثنیاتی وجود ندارد. اگر هم مستثنیاتی باشد، حق مردم است.»

منبع: روزنامه پیام ما
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

عکس/ ژست و استایل خاص خانم سلطان سریال مهیار عیار در ۴۶ سالگی

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ بیک ایمانوردی و سیامک اطلسی در نمایی از فیلم کج کلاخان ۵۰ سال پیش

عکس/ هرکول زمان ناصرالدین شاه ۱۳۰ سال پیش

عکس/ زیبایی شوکه کننده رابعه اسکویی در ۵۹ سالگی

عکس/ چهره زیبای بانو کیم سریال ایسان پس از ۱۷ سال

عکس/ نشست سران قوا با موضوع مدیریت بازار ارز

عکس/ چهره عجیب مادر کتایون سریال ماه و پلنگ در ۵۷ سالگی

دستگیری اعضای باند سرقت مسلحانه در پایتخت

عکس/ گشت و گذار پلنگ در ارتفاعات گیلان

اینفوگرافی/ جرایم راهنمایی و رانندگی که از آن بی اطلاعید!

مراسم تشییع پیکر رضا رئیس طوسی

اینفوگرافی/ رتبه‌بندی برندهای جهان در سال ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴

عکس/ رونمایی محسن افشانی از همسر دومش با استایل عجیب

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ مراسم عروسی پیمان قاسم خانی و میترا ابراهیمی ۴ سال پیش

عکس/ چهره بامزه سارا و نیکا با سبیل ۱۰ سال پیش

عکس/ آگهی قیمت خودرو پیکان حدود ۵۴ سال پیش

عکس/ تغییر شوکه کننده چهره فرهاد جم در ۵۸ سالگی

عکس/ ژست عجیب سوجان و اسفندیار در پشت صحنه سریال سوجان

محرومیت سنگین پرسپولیس توسط فیفا

قیمت کاکائو رکورد زد

عکس/ استوری مهدی مهدوی کیا و ملاقات با برانکو ایوانکوویچ

عکس/ واکنش پسر پزشکیان به توئیت ظریف درباره وفاق ملی

عکس/ محمدرضا شاه و فرح در مصر ۴۶ سال پیش

عکس/ دستمزد پریناز ایزدیار و بهرام رادان لو رفت

عکس/ دیدار محمدرضا شاه پهلوی و جیمی کارتر ۴۷ سال پیش

تزریق ارز پتروشیمی‌ها آرامش را به بازار دلار بازمی‌گرداند؟

فیلم/ جارى شدن سیل برف در شمشک

عکس/ رونمایی عراقچی از همسر دومش

فیلم/ وضعیت وحشتناک آلودگی هوا در تهران

فیلم/ روایت مال باختگان از نحو سرقت مسلحانه در شرق تهران

واکنش قوه قضاییه به شایعه‌سازی درباره استعفای پزشکیان

فیلم/ اولین تصاویر از محل نگهداری گروگان‌های شهر رشت

سد‌های افغانستان شرق ایران را بی آب می‌کند/ هزینه انتقال آب از دریای عمان نیم میلیون تومان در هر متر مکعب است

واکنش کیهان به پیشنهاد جهانگیری برای مذاکره

پیش‌بینی قیمت بیت‌کوین در سال ۲۰۲۵

عکس/ غلامرضا تختی در کنار امیر نادری ۶۰ سال پیش

فیلم/ اظهارات تازه و جنجالی قالیباف درباره قاچاق سوخت

عکس/ غلامرضا تختی پرچمدار ایران ۶۸ سال پیش در المپیک ملبورن

اجاره خانه در شهر ری با کمتر از ۲۰۰ میلیون تومان + جدول قیمت

فیلم/ واکنش سعید جلیلی به پاسخ تند حسام الدین آشنا

آمار عجیب از تعداد اتباع خارجی در ایران

جدیدترین رقم رهن و اجاره آپارتمان در تهرانسر + جدول قیمت

فیلم/ جلسه استیضاح دکتر مسعود پزشکیان ۲۰ سال پیش

عکس/ ارزش گذاری ۵۰۰ میلیاردی خانه رئیسی

برداشتن پرده‌های نمای پاساژ علاءالدین بدون انجام خدمات ایمنی!

عکس/ واکنش تراکتور به خبر کتک‌خوردن بیرانوند در ورامین

فیلم/ انتقاد شدید یک نماینده از سرگردانی هزاران راننده کامیون در مرز‌های ایران

فیلم/ مشاهدۀ گونۀ نادر عقاب شاهی در نطنز

پیشنهاد سازمان امور مالیاتی: اخذ مالیات ارزش افزوده از سکه

اینفوگرافی / افزایش ۹ برابری قیمت‌ها از سال ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۳

پرونده عجیب قاچاق سوخت در ایران

بازی ترامپ در دوگانه اعتراضات داخلی و میز مذاکره/ پیامد تغییر دکترین هسته‌ای ایران، فلاکت مردم و حمله نظامی گسترده

سکه به مرز ۵۴ میلیون تومان نزدیک شد

گزارش سال ۲۰۲۴ یونیسف درباره کودکان جهان

ایران سومین کشور جهان در محدودیت‌های اینترنتی

کشتن و مثله کردن پسر جوان کازرونی توسط دوست صمیمی اش

ورشکستگی صنعت ایران؛ پیامد ناترازی برق/ گزارش تکان دهنده اتاق ایران از افزایش ناترازی برق در صنایع

ریزش اندک قیمت دلار نیما

کلاف سردرگم برق

جزئیات عجیب از زورگیری مسلحانه نیمه شب‌های در تهران

صف‌آرایی رادیکال‌ها در روز پرحاشیه بهارستان؛ از درج نام وزیر کار در لیست استیضاح تا یورش به قالیباف

برندگان جوایز گلدن گلوب ۲۰۲۵ مشخص شد

خیز شریان برای انتخابات شورا‌های هفتم؛ الگوریتم «فتح سنگر به سنگر احمدی نژاد» الگوی نسل جدید تندرو‌ها