تاریخ انتشار: ۱۱:۰۸ - ۲۳ دی ۱۴۰۳

تبانی تازه برای ترس و تضییع حقوق کارگران؛ جنجال دستور افشای اطلاعات شکایت کارگر از کارفرمایان

هفته گذشته نامه‌ای با محتوای دستور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به معاون روابط کار و مدیرکل کار سه استان آذربایجان شرقی، اردبیل و خراسان جنوبی منتشر شد که ۲۹ آذر ماه نوشته شده و موجب تعجب بسیاری از فعالان کارگری، کارشناسان حقوق کار و صاحب‌نظران روابط کار شد

حقوق کارگران

اقتصاد۲۴- کارگرانی که در ماه‌های پایانی سال باید نگران تعیین حقوق و دستمزدشان در سال آینده باشند این روز‌ها با مشکلات و دغدغه‌های جدیدی دست و پنجه نرم می‌کنند. تازه‌ترین مشکلی که برای کارگران سه استان کشور ایجاد شده، افشای اطلاعات دفعات شکایت کارگران از کارفرمایان است که فعالیت این کارگران را در محیط جدید کار با مشکل مواجه می‌کند.

به گزارش ایلنا، هفته گذشته نامه‌ای با محتوای دستور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به معاون روابط کار و مدیرکل کار سه استان آذربایجان شرقی، اردبیل و خراسان جنوبی منتشر شد که ۲۹ آذر ماه نوشته شده و موجب تعجب بسیاری از فعالان کارگری، کارشناسان حقوق کار و صاحب‌نظران روابط کار شد؛ نامه‌ای که درباره ایجاد امکان افشای اطلاعات دفعات شکایات کارگر از کارفرمایان خود، قبل از استخدام است. هرچند این نامه متضمن امکان اطلاع کارگر از تعداد شکایات مطرح شده علیه کارفرما نیز هست، اما شکل مطرح شدن موضوع و اهداف آن نتایج مشخص و واضحی دارد که از نظر حقوقی و روابط کاری برای بسیاری علامت سوال ایجاد کرده است.

ماجرای نامه حاشیه‌ساز

بر مبنای نامه مدیرکل حوزه وزارتی به نمایندگی از وزیر کار به مدیران کل سه استان، آمار‌های مربوط به شکایات مطرح شده علیه کارفرما و آمار‌های مربوط به شکایاتی که کارگر علیه کارفرمایان قبلی خود مطرح کرده، در هنگام استخدام با خواست کارفرما در اختیار او قرار خواهد گرفت. در متن این نامه می‌خوانیم: «یکی از شیوه‌هایی که به احقاق حقوق متقابل میان کارگران و کارفرمایان و تسهیل تعامل کاری منجر می‌شود، اطلاع طرفین از سوابق کاری یکدیگر از حیث کمیت ثبت شکایت علیه طرف مقابل است. اطلاع نیروی کار از تعداد شکایاتی که سابق بر این کارگران علیه کارفرمای معینی ثبت کرده‌اند یا تعداد شکایاتی که کارفرمای مذکور علیه کارگران دیگر ثبت کرده، به او کمک می‌کند تا در انتخاب کارفرما آگاهانه‌تر عمل کند. همچنین اطلاع کارفرما از تعداد شکایاتی که کارگر معینی از سایر کارفرمایان داشته یا کارفرمایان از او داشته‌اند، می‌تواند به انتخاب بهتر نیروی کار توسط کارفرما منتهی شود».

دردسر جدید برای کارگران

صدور چنین نامه و دستوری به شماره ۸۲۸ خطاب به ادارات کار درحالی است که تا پیش از این کارفرمایان از این حق برخوردار شده بودند که از کارگران خود «سوءپیشینه قضایی» بطلبند و بسیاری از کارگرانی که به هر دلیل سابقه قضایی داشتند برای بازگشت به کار و زندگی عادی عاری از جرم و جنایت و تخلف، راه پیچیده‌ای داشتند. بدین ترتیب اگر کارفرمایی موفق به محکوم کردن کارگر با شکایت خود در زمینه‌های مختلف شده بود، خود به خود توسط کارفرمایان بعدی مورد شناسایی قرار می‌گرفت، اما صدور این دستور یک گام بالاتر از همه، باعث شناسایی کلیه کارگرانی می‌شود که در گذشته به دلیل تضییع حقوق احتمالی از سوی کارفرمای قبلی، اقدام به شکایت از کارفرما کرده بودند.

واکنش یک وکیل به تصمیم جدید تامین اجتماعی

«مریم زنده‌دل»، وکیل دعاوی حقوقی کار و تامین اجتماعی با اشاره به غیرشرعی بودن و غیرقانونی بودن چنین دستوری اظهار کرد: در نامه اخیر وزیر کار، مدیران کل و معاونین وزیری که در رونوشت‌ها و صدر نامه خطاب قرار داده شدند، با قید «پیرو مذاکرات قبلی» به اجرای این دستور فراخوانده شدند. این به آن معناست که مباحثی پیش از این مطرح شده که ما از آن بی‌خبر هستیم. بحث اصلی این نامه کمیت شکایت کارگر از کارفرماست. آنچه مدنظر دستوردهنده در این نامه بوده آن است که کارفرما اجازه یابد تا کارگرش قبل از استخدام چندبار علیه کارفرمایان پیشین خود شکایت کرده است.

زنده‌دل ادامه داد: در واقع اصلا امکان ثبت شکایت کارفرما از کارگر در سامانه جامع روابط کار موجود نیست و اگر حقی از کارفرما از ناحیه کارگر ضایع شده باشد، این کارفرما باید مستقیماً به مراجع قضایی دیگر رجوع کند. تنها امکان موجود در سامانه مجازی مربوط به ادارات کار، شکایت کارگر از کارفرماست که همگی ذیل مطالبات قانون کار است لذا طرح موضوع درون این نامه به نحوی بوده تا صحنه طوری جلوه داده شود که کارگران هم می‌توانند اطلاعاتی از کارفرما داشته باشند درحالی‌که این نامه با این ترتیبات اداره کار اساساً برای کارفرما موضوعیت ندارد.


بیشتر بخوانید: زمان واریز عیدی بازنشستگان اعلام شد


این کارشناس حقوق کار تصریح کرد: آنچه باقی می‌ماند، کارگری است که جویای کار بوده و در موضع فرودست قرار دارد. در این حالت کارفرما به راحتی به سابقه شکایات او می‌رود و اگر ببیند سابقه‌ای دارد، به راحتی می‌تواند او را استخدام نکند، زیرا این ظن نسبت به او برایش ایجاد می‌شود که این کارگر خاص، نسبت به حقوق خود آگاه است یا در قبال تضییع حق خود سکوت نکرده و تلاش و مقاومت می‌کند لذا کارفرما مطیع‌ترین نیرو‌های کار را از این طریق انتخاب می‌کند و ناخودآگاه این حکم باعث می‌شود که همه کارگران نسبت به شکایت از کارفرمایانی که حقوق آنان را ضایع می‌کنند، با ترس بیشتر اقدام کنند.

وی تاکید کرد: پرسشی که دوستان ما در وزارت کار باید مطرح می‌کردند این است که آیا اساساً شکایت کردن علیه کارفرمای سابق خلاف یا جرم است؟ اینکه کارفرمایی عیدی یا سنوات کارگری را ندهد و کارگر مجبور به شکایت از او باشد، اساساً اقدامی مورد حمایت کارفرما نیست؟ پس چرا کارفرما باید از آن مطلع شود؟ ظن اصلی این است که در قبال این دستور وزارت کار، کارفرما می‌خواهد بداند که کارگر استخدامی‌اش به‌اندازه کافی ظلم‌پذیر است یا در جریان احقاق حق خود، نسبت به حقوقش آگاه است و چقدر می‌توان به او زور گفت؟

فاجعه‌ای در انتظار حوزه روابط کار

زنده‌دل خاطرنشان کرد: بهره‌برداری از اطلاعات سامانه جامع روابط کار برای چنین مواردی به نفع کارفرمایان یا برخی افراد خاص، خلاف حقوق عامه است. این سطح از تصمیم‌گیری برای افشای اطلاعات قضایی سطحی نیست که در حد چند اداره کل و یک وزارتخانه بتوان درباره آن تصمیم گرفت. اگر وزارت کار بخواهد چنین دسترسی‌ای به اطلاعات افراد بدهد، باید در قوانین تغییر ایجاد کند. شکایت افراد از یکدیگر به‌عنوان یک بخشی از «اسرار» افراد شناخته می‌شود، زیرا وقتی شما به سراغ وکیل بروید، وکیل به این دلیل که برخی اطلاعات پرونده‌های گذشته را دریافت می‌کند، وکیل و محرم اسرار فرد شناخته می‌شود و نسبت به‌عدم افشای آن مسئولیت حقوقی دارد.

این کارشناس حقوق کار اضافه کرد: این دستور چه استانی باشد و چه ملی و چه از سوی مدیرکل و چه از سوی شخص وزیر ابلاغ شود، از آنجا که مخالف شرع و قانون است، قابل شکایت در مراجعی مثل دیوان عدالت اداری است. اگر وزارت کار بخواهد کاری کند که کارگران از ترس نیافتن شغل، از هیچ کارفرمایی شکایت نکنند، یک فاجعه در حوزه روابط کار رقم خواهد خورد.

وی با اشاره به تعدد شکایات کارگران از کارفرمایان و طبیعی بودن این امر در شرایط روابط کار ایران، تصریح کرد: در سال‌های اخیر شاهد آن هستیم که بسیاری از کارفرمایان در هنگام تسویه حساب، اخراج، پایان کار یا دوره یک ساله، به کارگر خود می‌گویند که «پول ندارم و نمی‌دهم و اگر می‌خواهی شکایت کن!» و در نتیجه شاهد افزایش شدید پرونده‌های شکایت کارگر از کارفرما هستیم.

اطاله دادرسی در جریان شکایات کارگران

زنده‌دل افزود: عرف کار اکنون برعکس شده و تعداد کارفرمایانی که مطالبات را پرداخت نمی‌کنند، نسبت به کارفرمایانی که مطالبات را پرداخت می‌کنند، در سال ۱۴۰۳ افزایش زیادی یافته است. کار به جایی رسیده که در سال جاری در استان تهران فقط در اداره کار شمال شرق تهران پرونده‌ها بیش از دو ماه برای رسیدگی زمان لازم دارند. در چنین شرایطی کارگر برای به نتیجه رساندن پرونده خود حداقل شش ماه زمان لازم دارد و باید پس از این مدت تازه پول خود را با ارجاع پرونده به دایره اجرای احکام بگیرد. در چنین شرایطی با این میزان نرخ تورم کارفرما برای خود شش ماه زمان خریده و گویی کارگر به مدت شش ماه به او وام بدون سود و بهره داده و ارزش مطالبه کارگر کاهش یافته است.

این وکیل کارگران در ادارات کار اظهار کرد: همه این موارد درحالی است که در بهترین حالت، هیات‌های تشخیص ادارات کار نماینده کارگری داشته باشند و نمایندگان در جلسات کامل حضور داشته باشند. در این حوزه نیز ما در ادارات کار مشکل داریم. این درحال تبدیل به یک عرف غیرمجاز می‌شود. کارفرمایان در یک عرف نانوشته می‌گویند که فعلاً پول نداریم و با گرفتار کردن کارگر در اتاق‌های هیات‌های تشخیص و حل اختلاف و گاه دیوان، باعث تعدد شکایات کارگران در ادارات کار و تحمیل هزینه به دولت و کارگر شدند. در چنین شرایطی کارگران با سختی شکایت می‌کنند و این دستور جدید وزارت کار، همین سختی‌ها را نیز دوچندان می‌کند.

وی در پایان تاکید کرد: قانون‌گذار ما قانون کار را برای این وضع کرده که در امر رسیدگی به دعاوی کارگر و کارفرما تشکیل دادیم و برای آن ادارات کار را ایجاد کردیم. اگر قرار بود چنین میانجی‌هایی وجود نداشته باشد و کارگری شکایت نکند، ما همان دادگاه‌های کار گذشته را داشتیم! به خاطر همین پیچیدگی‌ها بوده که یک مرجع رسیدگی کننده مجزا برای کارگران ایجاد شد و حالا تلاش می‌شود که همین دستاورد‌ها به محاق برود.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های شرکت کیا در بازار ایران + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت خودرو‌های سایپا امروز یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ استایل جذاب ترانه علیدوستی با لبخند‌های متفاوت

عکس/ محل تسویه حساب قیصر با کریم آب‌منگل ۵۵ سال پیش

عکس/ تغییر چهره علی کوچولو دهه شصتی‌ها پس از ۴۰ سال

ادعای تهران تایمز در مورد احتمال جانشینی سید مجتبی خامنه‌ای

عکس/ دیدار دوستانه پاشا رستمی، امیر جعفری و پسرش با گادپوری

عکس/ سلفی جالب پژمان جمشیدی، رعنا آزادی‌ور و بهاره کیان افشار در یک سواری

عکس/ تغییر چهره ارغوان سریال زمانه پس از ۱۲ سال

عکس/ مراسم عروسی لاکچری اللهیار صیادمنش در استانبول

عکس/ منظرۀ برفی شهر سقز دوران ناصرالدین شاه ۱۳۰ سال پیش

عکس/ سلفی اخمو سهراب گل‌تپه‌ای در پشت صحنه سریال سوجان

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

اولین ماهواره چوبی جهان در مدار قرار گرفت

چرا بعد از هر سرماخوردگی باید مسواک‌مان را عوض کنیم؟

دو سناریو پیش روی بورس؛ اصلاح قیمتی یا اصلاح زمانی؟/ واکنش بازار سرمایه به شروع به کار دولت ترامپ چه خواهد بود؟

ایجاد مسیر گردشگری ۴۷ کیلومتری در حد فاصل چند بوستان در تهران

اتحادیه اروپا رفع تحریم‌های سوریه را بررسی می‌کند

کاسبی اماراتی‌ها با پسته ایرانی

وقت شناس‌ترین ایرلاین‌های خارجی

چالش بزرگ موسیمانه با بازگشت مهرداد محمدی!

طالبان عمل پیوند کلیه در افغانستان را ممنوع کرد

گزارش دیده‌بان حقوق بشر از جدیدترین زندان مخوف اسرائیل

عکس/ساداتی‌نژاد در دادگاه رسیدگی به فساد چای دبش

قوی‌ترین سلاح ایران از نگاه مسعود پزشکیان

معاون ترامپ حماس را تهدید کرد

جزئیاتی از مذاکرات دوحه

محمد عابدینی آزاد شد

ارتش آمریکا اعلام آماده‌باش کرد

آخرین خبر از نقل‌وانتقالات تراکتور

اعراب چه تصمیمی برای سوریه گرفتند؟

عکس/ ستاره تاجیکستانی آبی‌پوش شد

آخرین خبر از وضعیت تعطیلی تهران

مشاور امنیت ملی آمریکا: احتمالا قبل از تحلیف ترامپ به توافق آتش بس در غزه برسیم

پیش بینی قیمت دلار فردا ۲۴ دی ۱۴۰۳/ خریداران دلارمحتاط شدند

پیروزی اینتر در حضور مهدی طارمی

اینستاگرام، واتساپ و فیسبوک قطع می‌شوند؟

مدارس این استان‌ها فردا (۲۴ دی) تعطیل شد

فیلم/ توضیحات حقوقی یک وکیل دادگستری درباره حکم اعدام پخشان عزیزی

کاشت ۳۰۰ نهال به مناسبت سی‌امین سالروز تاسیس بیمه معلم

اعضای حقوقی هیئت‌مدیره بیمه ملت مشخص شدند

راهنمای خرید هندزفری بلوتوثی و سیمی

محمد عابدینی تا ساعاتی دیگر به ایران باز می‌گردد

عکس/ استوری معنادار نکونام برای دادکان

تاج رضایت داد فریاد شیران زندانی نشد

عکس/طعنه سنگین مجری صداوسیما

وزیر دادگستری ایتالیا خواستار ابطال حکم بازداشت محمد عابدینی شد

واکنش عجیب دبیر ستاد امر به معروف قم به آتش سوزی گسترده در آمریکا

عکس/ استوری معنادار یک استقلالی؛ جدایی نزدیک است؟

پیش بینی بورس دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳

تغییرات مدیریتی بر کیفیت جشنواره موسیقی فجر تاثیری نداشت

رهبر انقلاب پیام صادر کردند

فیلم/ حضور پررنگ پیمان معادی در سریال ازازیل

چرا همیشه احساس خواب آلودگی می‌کنم؟

هتل های نزدیک حرم شاهچراغ شیراز به همراه آدرس و تصاویر

پیش بینی قیمت طلا و سکه فردا ۲۴ دی ۱۴۰۳/ سقوط قیمت طلا نزدیک است؟

تلاش ایران برای دسترسی و فروش نفت‌های بلوکه شده در چین

جزئیات جدید از کاهش قیمت خودرو‌های وارداتی

اینفوگرافی/ مردم کدام کشور بیشتر چای می نوشند؟

از کجا بفهمیم به ویروس جدید چینی مبتلا شده‌ایم؟

حمام تاریخی ایزد خواست متعلق به دوره صفوی

نقش زنان در اقتصاد چیست؟

عکس/ تیپ آبی روشن همسر بهرام رادان