تاریخ انتشار: ۰۸:۰۵ - ۱۲ مرداد ۱۳۹۸
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

جاذبه های گردشگری سیاه در منطقه آزاد اروند

آیا تا به حال اصطلاح « گردشگری سیاه » را شنیده اید؟ آیا تا به حال از موزه های و یادبودهای جنگ بازدید کرده اید؟ آیا دوست داشته اید از موزه هیروشیما در ژاپن یا مناطق جنگی در ایران دیدن کنید؟
موزه جنگ خرمشهر
اقتصاد24 - توریسم سیاه یا گردشگری تاریک که با نام‌هایی همچون «Black Tourism» یا «Grief tourism» نیز شناخته می‌شود ، شاخه ای از صنعت گردشگری است که مربوط به بازدید از مکان های ناخوشایند و دردناک می شود.

گردشگری سیاه در واقع پاسخی به نیاز گردشگران امروزی و یکی از بهترین راه ها برای کسب تجارب جدید و منحصر به‌فرد است و در برگیرنده‌ بخشی از صنعت گردشگری است که مسافران را به بازدید مکان‌های تاریخی می‌برد که در گذشته با فجایع طبیعی، جنگ و تراژدی‌های انسانی در ارتباط بوده‌اند.



لغت «سیاه» در این اصطلاح بیشتر به فصلی سیاه در تاریخ اشاره دارد و شاید بررسی این سیاهی در تاریخ بشریت مجذوب‌کننده هم باشد و البته همین مسئله منبع تغذیه‌ای مناسب برای دنیای گردشگری است و می تواند موجب توسعه گردشگری و اقتصاد آن شود.

پروفسور اورس واگنسیل، استاد دانشگاه لوتسرن سوئیس در این باره می گوید: «در گردشگری سیاه هر یک از بازدیدکنندگان به نوعی با اندوه و سرگذشت یک مکان درگیر شده و خود را در محیطی انبوه از خاطره ها و رویدادهای مختلف می یابند».

تاریخچه گردشگری سیاه


این اصطلاح در سال 1996 توسط دو عضو هیئت علمی گروه مهمان نوازی، جهانگردی و مدیریت اوقات فراغت دانشگاه گلاسکو کالدونیان در شهر گلاسگوی اسکاتلند در شمال بریتانیا ابداع شد و پس از آنکه این دو کتابی با شعار "ذکاوت و سلیقه بر ملاحظات اقتصادی حاکم نیست" نوشتند این شکل از گردشگری در میان گردشگران جهان رواج بیشتری یافت و حتی افرادی که به این عنوان سفر می کردند نام آن را یاد گرفتند و آن را به کار برند.

انواع گردشگری سیاه


از سال 2014 ، مطالعات بسیاری در مورد تعاریف، برچسب ها و زیر طبقه بندی ها از قبیل گردشگری هولوکاست و گردشگری برده‌داری انجام شده است و این اصطلاح همچنان توسط نویسندگان ادبیات سفر در خارج از آکادمی شکل گرفته است.



گردشگری مصیبت، گردشگری فقر ، گردشگری خودکشی و گردشگری پایان جهان از جمله انواع گردشگری سیاه هستند که هرچند نام هریک ممکن است برای گردشگران ناخوشایند باشد اما هر یک به جهت آموزش و یا کمک به قشری خاص در نظر گرفته شده اند.

در « گردشگری مصیبت » ، جهانگردان علاوه بر این‌که اثرات تخریب یک منطقه‌ مصیبت‌زده را می‌بینند، با زندگی مردم آنجا نیز آشنا می‌شوند، جنبه آموزشی آن این‌ است که مهارت‌های کنار آمدن با شرایط سخت و مقابله با بحران را می‌آموزند.

« گردشگری فقر » در کشورهای در حال توسعه و یا محروم، به منظور آشنایی با مردمی است که در فقر و بدبختی زندگی می کنند و با هدف کمک به فقرا صورت می گیرد.

در « گردشگری خودکشی »، گردشگران به کشورها و مناطقی که آمار خودکشی در آن‌ها، بیشترین رکورد را دارد، سفر می‌کنند و با دیدن منطقه، ریشه‌ها و دلایل بالا رفتن آمار خودکشی را بررسی و آسیب‌شناسی می‌کنند. درنوعی دیگر از سفر وجود دارد که در آن، جهانگردان به دیدن مناطقی علاقه دارند که اجازه‌ی انجام «اتانازی» یا «قتل ترحم‌آمیز» در آنجا توسط دادگاه به رسمیت شناخته می‌شود.

در «گردشگری پایان جهان » نیز مردم به مناطقی سفر می‌کنند که بیشتر تحت تأثیر عوامل محیطی خطرآفرین قرار گرفته و در معرض نابودی‌اند. در این نوع گردشگری، راهنمای تور وظیفه دارد برای جهانگردان درباره‌ تأثیر پدیده‌هایی مانند گرم شدن زمین یا چگونگی برخورد شهاب‌سنگ‌ها با زمین و پایان عمر آن، توضیحاتی بدهد.

جنبه های آموزشی گردشگری سیاه


گردشگری سیاه در بیشتر موارد جنبه های تاریخی دارد چون شما را با بخش های مهمی از تاریخ و انسانیت که البته تیره و تار هستند آشنا می کند. در بسیاری فرهنگ ها چنین سفرهایی جنبه آموزشی بالایی دارد چون افراد به شکل بهتری می توانند وقایع منفی را تخیل کنند و از تجربه آنها در آینده باز بمانند. حال این وقایع ممکن است آسیب های طبیعی مثل سیل و زلزله باشد یا جنگ و کشتارهای جمعی.

البته، این سفرها معمولا ناراحت کننده و دردناک است ولی در همه جای جهان همواره عده زیادی را به خود جذب می کند. شاید تا چند سال آینده مناطق جنگی سوریه و حلب نیز به مقصد گردشگری سیاه تبدیل شود، جایی که متاسفانه علاوه بر ریخته شدن خون هزاران انسان، بسیاری از بناهای مهم باستانی و تاریخی رو به نابودی رفت.

مقاصد گردشگری سیاه در جهان


در همه کشورها مکان هایی که یادآور اتفاقات ناگوار و فجایع انسانی همچون جنگ، بمب گذاری، حملات شیمیایی، کشتار در ملاعام، اعدام، قتل های دسته جمعی و غیره هستند یا مکان هایی که بر اثر وقوع بلایای طبیعی مثل طوفان، آتشفشان و غیره نابود شده اند وجود دارد و البته اکثر مکان هایی که به آن سفر می کنیم دارای محل هایی هستند که محل فوت افراد مشهورند همه اینها از مقاصد گردشگری سیاه هستند. از جمله‌ مناطق مصیبت‌زده‌ای که توانست گردشگران زیادی را جذب کند، ویرانه‌های «پمپی» (ایتالیا) و بازمانده‌ها‌ی سونامی سال 2004 میلادی در سواحل اندونزی بود.

مقاصد گردشگری سیاه در ایران


 گردشگری سیاه در کشور ما تا حدی با جنگ گره خورده است. این اصطلاح شاید چندان برای مردم کشور ما آشنا نباشد، اما باید بدانیم در جهان عده زیادی به آن علاقه مند هستند و مسافت های طولانی را برای رسیدن به نقطه مورد نظر خویش می پیمایند.

از جمله این مناطق که پتانسیلی برای گردشگری سیاه در ایران ایجاد می کند موزه های دفاع مقدس، مناطق جنگی جنوب کشور، گلزار شهدا، قبرستان مسیحیان، انگلیسی ها و یهودی ها و ارگ فروریخته بم استگس از زلزله آن است که هرچند یادآور روزهای سخت و ملال آور آن دوران اند اما نباید فراموش کرد که آنچه آن را ارزشمند می کند اهمیت تاریخی آن و از خودگذشتگی های قهرمانانه و فرهنگ ایثار و فداکاریست.

در اکثر شهرهای ایران موزه هایی که روایتی از سال های دفاع مقدس و یا برهه تاریخی انقلاب اسلامی دارند وجود دارد. شاید برخی بیاندیشند که اینها پتانسیل هایی برای جذب گردشگر محسوب نمی شوند اما باید گفت علاوه بر اهمیت این نوع یادمان ها برای مردمان وطن، می توان آنها را به مقاصدی برای گردشگران خارجی در نظر گرفت.

سه استان خوزستان، ایلام و کرمانشاه از مناطقی بودند که به طور مستقیم در جنگ نابرابر با عراق صدمات فراوانی دیدند. خوشبختانه مدیریت گردشگری سازمان منطقه آزاد اروند همواره به دنبال این بوده که این نوع از گردشگری را به گونه ای خاص و متفاوت به گردشگران داخلی و خارجی معرفی کند. گردشگری سیاه در منطقه آزاد اروند یکی از پتانسیل های این منطقه محسوب می‌شود که باید به آن اهتمام ورزید. یک برنامه ریزی صحیح برای این نوع از گردشگری در مناطق مختلف کشورمان و به خصوص مناطق جنگی، می تواند موجب توسعه جوامع محلی و افزایش سطح درآمد و رفاه نسبی و عدالت اجتماعی شود.

ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت میوه در میادین تره بار امروز + جدول

احتمال ریزش قیمت طلای ۱۸ عیار تا این رقم/ شیرینی آرامش در بازار طلا به کام طلافروشان زهر شد/ حرکت زرگران به سمت بازار‌های دبی و استانبول

قیمت پسته، تخمه، آجیل و خشکبار + جدول

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت کیا اپتیما، اسپورتیج و سراتو در بازار ایران + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

مهمترین نکات در رانندگی با خودروی دنده اتومات

قیمت دلار و یورو امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت دلار و یورو امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

ژیلا صادقی جواب تمام منتقدانش را یکجا داد! + فیلم

قیمت خودرو‌های فولکس واگن در بازار ایران امروز + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

بهترین تفرجگاه‌های مازندران در فصل بهار

قیمت خودرو‌های سایپا امروز دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

پاسخ دولت به گرانی مسکن

تعرفه‌های جدید برقراری و تخلیه اینترنت اعلام شد

احتمال تعویق در لیگ برتر

فیلم/ لحظه تصادف و فوت یک امام جمعه

جزییات تازه و تکان دهنده از ماجرای دزدیده‌شدن یسنا

درخواست اتحادیه اروپا از چین درباره ایران

فیلم/ خرید تجهیزات VAR برای مسابقات فصل آینده لیگ برتر به کجا رسید؟

تکلیف افزایش حق مسکن کارگران مشخص شد

پیش‌بینی قیمت دلار فردا سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

ترکیب پرسپولیس برای دیدار با نساجی

فیلم/ تصاویر تلخ از قطع درخت ۵۰۰ ساله در امامزاده آقا رکابدار روستای کیسم

۲ غایب بزرگ نساجی در بازی با پرسپولیس

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

دیدار رئیس اقلیم کردستان عراق با رهبر انقلاب

دلایل اصلی چاقی و افزایش وزن ناگهانی

فیلم/ چهره خیلی جذاب هدیه تهرانی در ویدئو لو رفته از او

دفاع نماینده جنجالی مجلس از اظهاراتش درباره شریک جنسی مردان ترکیه‌ای

فیلم/ جعفرزاده: به رئیسی پیغام دادم بودجه تو را زمین می‌زند

ضربه مرگبار کارد به قلب مرد جوان توسط همسرش

معرفی ۱۰ بروکر بدون سواپ + دلایل استفاده از بروکر‌های بدون سواپ

عکسی از متروی تهران که مردم را عصبانی کرد

اقامه نماز جماعت به امامت یک خانم روی آنتن تلویزیون+ عکس

کاهش مصرف بنزین با استفاده از CNG

دلیل به صدا افتادن اتاق خودرو چیست؟

الفاظ رکیک سپهر حیدری درباره هوادار سپاهان که کاربران را شوکه کرد+ عکس

ماجرای عجیب یحیی گل‌محمدی برای پیوستن به تراکتور

عکس/دختری در کافی نت شمال تهران در ۱۳۷۷

۴ گزینه اصلی ریاست مجلس دوازدهم+ عکس

فیلم/عادل فردوسی‌پور به صداوسیما بازگشت

نخستین سکوی تامین مالی جمعی ارزی_ریالی کشور در اینوتکس ۲۰۲۴ رونمایی می‌شود

واکنش علی مطهری به ماجرای دف نوازی یک دختر

زمان دقیق واریز مرحله سوم سود سهام‌عدالت

مردان ترکیه هر کدام ۱۵ شریک جنسی دارند!

عربستان قیمت نفت را بالا برد

راهکار کاهش۱۵ تا۲۰ درصدی ناترازی بنزین

حقوق نجومی رانندگان خودرو‌های حمل زباله/ نان در زباله کشی است

۴۰ متهم معاملات مشکوک بورس به دستگاه قضا احضار شدند!

فیلم/ تعجب آهنگران از مداحی با سبک و ریتم «جدی می‌فرمایید»

اعلام آخرین مهلت استفاده از کالابرگ

اولین تصاویر از آتش‌سوزی در لاله‌زار تهران

همه چیز درباره تولید و پخش عمده کیسه فریزر رولی

فیلم/ آهنگ کیم جونگ اون حسابی وایرال شد!

صدور کارت بازی المثنی برای استقلالی‌ها!

پیروی بازار طلا از روند صعودی انس جهانی

جنجال گردشگر روس با اسکناس کیلویی

فیلم/چرا رضا عطاران ماشین ندارد؟

عجیب اما واقعی؛ داروخانه‌ها با توجه به وضع حجاب سهمیه دارو می‌گیرند!

فیلم/ با خاص‌ترین خودرو کلکسیون لیونل مسی آشنا شوید

محمود احمدی نژاد به خارج از کشور رفت +عکس

انتشار اسناد تحویل وسایل نیکا شاکرمی به خانواده اش +عکس