تاریخ انتشار: ۱۰:۳۳ - ۲۹ دی ۱۴۰۳

خطر بیخ گوش سرای مشیر بازار وکیل شیراز+ عکس

سیامک بصیری کارشناس میراث‌فرهنگی و عضوشورای فنی استان فارس در رابطه با ترک‌های ایجاد شده در بخش‌های مختلف سرای مشیر اینگونه می‌گوید: متاسفانه نه فقط در هشتی ورودی سرای مشیر که در بخش مرکزی ضلع شمالی آن که دارای کاشی‌کاری‌های هفت‌رنگ و مقرنس‌کاری‌های فوق‌العاده زیبایی است و نزدیک به ۹ متر ارتفاع از زمین دارد هم ترک ایجاد شده است.

خطر بیخ گوش سرای مشیر بازار وکیل شیراز+ عکس

اقتصاد۲۴- سرای مشیر یا سرای گلشن تنها یک اثر تاریخی نیست این بازار قدیمی تصویری واضح از فرهنگ روزگاران گذشته ایران را به نمایش می‌گذارد. قدمت سرای مشیر به زمان سلطنت فتحعلی شاه قاجار و زمانی‌که ابوالحسن خان مشیرالملک، وزیر وقت فارس بود برمی‌گردد. این مجموعه منحصر‌به‌فرد براساس شواهد و کتیبه‌های نصب شده، توسط ابوالحسن خان مشیر الملک وقف امام پنجم شیعیان شده است.

این بنا امروز وضعیت ناپایداری در هشتی ورودی و همچنین بخش مرکزی ضلع شمالی دارد. بخش مرکزی ضلع شمالی، مهمترین قسمت سرای مشیر محسوب می‌شود که به‌دلیل ترک‌های ایجاد شده در سازه، بنا را در شرایط خطرپذیری قرار داده است.

«قاسم محبعلی» استاد پیشکسوت مرمت و معماری و از بنیانگذاران سازمان میراث فرهنگی (وزارت میراث‌فرهنگی کنونی) در رابطه با ترک‌های ایجاد شده در ورودی هشتی سرای مشیر و ضلع مرکزی این بنای تاریخی عنوان کرد: طا‌ق‌های تزئینی که بالای در‌های ارسی قرار گرفته‌اند، باربر نیستند و جنبه تزئینی دارند به نظر می‌رسد فشار زیادی بر این طاق‌ها وارد شده و طاق‌ها ترک برداشته و جابه‌جا شده‌اند.

خطر بیخ گوش سرای مشیر بازار وکیل شیراز+ عکس

او گفت: در ترک‌های ایجاد شده در هر دو قسمت سرای مشیر، لازم است پشت طاق بررسی شود و باری که بر سقف سنگینی می‌کند برداشته و دوباره دوخت و دوز شود. به نظر می‌رسد، طاق تزئینی در ضلع مرکزی نیز تاب برداشته است و طاق جابه جا شده است چراکه این طاق تزئینی است و بار سنگین را تاب نمی‌آورد.

محبعلی تاکید کرد: در وهله اول باید سبک‌سازی صورت بگیرد و پس از آن شمع‌بندی و گمانه‌زنی انجام بگیرد تا آسیب‌های پشت طاق مشخص شود.

او گفت: خوشبختانه در ضلع مرکزی سرای مشیر که مقرنس‌کاری‌های زیبایی هم دارد چهارچوب درب ارسی که همانند یک کلاف عمل می‌کند باعث نگهداری طاق شده و از ریزش طاق جلوگیری کرده است.

تَرک‌ها جوان و فعال هستند

یکی دیگر از متخصصان مرمت در وزارت میراث‌فرهنگی درخصوص ترک ایجاد شده در هشتی ورودی سرای مشیر گفت: ترک هشتی ورودی سرای مشیر بسیار جوان است و خیلی از عمر این ترک نمی‌گذرد. اگر ترک‌های موجود کهنه بودند، امکان غیرفعال بودن آنها زیاد بود، اما ترکی که در سقف سرای مشیر ایجاد شده کاملا سازه‌ای است ترک‌های سازه‌ای جزو آسیب‌های جدی و خطرپذیر در یک بنا محسوب می‌شوند.


بیشتر بخوانید:عکس/ وضعیت نامناسب گنبد زنگوله دامغان


او گفت: لازم است که برای بررسی این ترک‌ها (در هشتی ورودی و ضلع مرکزی سرای مشیر) شاهدی برای سنجش به‌کار گرفته شود تا تغییرات ترک‌ها بررسی شود چراکه ترک‌های ایجاد شده نیاز به مطالعات میدانی دارد تا علت اصلی ترک‌ها مشخص شود. اما با توجه به جهت و نقطه‌ای که ترک‌ها روی گنبد ایجاد شده، عامل این ترک‌ها نشست نبوده و احتمال می‌رود یا در اثر رانش این اتفاق افتاده یا اینکه بار بیش از اندازه روی آن وراد آمده است.

خطر بیخ گوش سرای مشیر بازار وکیل شیراز+ عکس

این مرمت‌گر وزارت میراث‌فرهنگی با تاکید بر اینکه لازم است هر چه سریعتر طاق مورد بررسی میدانی و مطالعاتی قرار گیرد، ادامه داد: ترک در بنا چیزی نیست که بتوان بدون مطالعه بررسی کرد، اما به‌طور قطع این ترک کاملا سازه‌ای است و اینکه دارای خطر است یا خیر به طور قطع می‌توانم بگویم خطر دارد و با توجه به جوان بودن ترک‌ها می‌توان تا ۸۰ درصد اعلام کرد که این ترک‌ها همچنان فعال است، اما باز هم به‌عنوان یک کارشناس معتقدم نیازمند بررسی‌های بیشتر است تا مشخص شود میزان فعالیت این ترک‌ها چقدر است.

او همچنین درخصوص راهکار مرمتی که در این بنا باید به‌کار گرفته شود، اعلام کرد: اینکه برای درمان این ترک‌ها چه کار باید انجام داد را نمی‌توان نظری اعلام کرد حتما باید بررسی‌های مطالعاتی انجام شود، علت این ترک‌ها پیدا شود و پس از آن در جهت رفع این آسیب اقدامی انجام داد.

او گفت: متاسفانه به‌تازگی بازار وکیل شیراز را دیده‌ام، اما گویی سالهاست که هیچ اقدام مناسبی برای آثار این استان صورت نگرفته است. ستون‌های مدرسه خان بسیار مقاوم هستند به‌طوری که اگر این ستون‌ها در شمال کشور بود دچار چنین رطوبت و فرسودگی نمی‌شد، اما بنا‌های تاریخی شیراز بدون مطالعه مرمت‌های سطحی می‌شوند و علت آسیب‌ها برطرف نمی‌شود و از آنجایی که فقط می‌خواهند با مرمت‌های سطحی پروژه را جمع کنند ما شاهد چنین فاجعه‌های مرمتی هستیم.

عمر تَرک‌های ضلع مرکزی سرای مشیر ۱۵ سال است

«سیامک بصیری» کارشناس میراث‌فرهنگی و عضوشورای فنی استان فارس در رابطه با ترک‌های ایجاد شده در بخش‌های مختلف سرای مشیر اینگونه می‌گوید: متاسفانه نه فقط در هشتی ورودی سرای مشیر که در بخش مرکزی ضلع شمالی آن که دارای کاشی‌کاری‌های هفت‌رنگ و مقرنس‌کاری‌های فوق‌العاده زیبایی است و نزدیک به ۹ متر ارتفاع از زمین دارد هم ترک ایجاد شده است.

بصیری با بیان اینکه این ترک در ۱۵ سال اخیر ایجاد شده‌اند، اعلام کرد: سرای مشیر در دوره تاریخی خود در بخش طبقات محل اسکان تجار و طبقه همکف و حیاط مرکزی برای ارائه بار و کالا بوده و کاربری آن با کاروانسرای احمدی و کاروانسرای گمرک کاملا متفاوت بوده است. متاسفانه طی دهه‌های گذشته بخش فوقانی و ورودی هشتی سرای مشیر تغییر کاربری پیدا کرده است در گذشته این نقطه محل اسکان موقت بوده، اما حالا به یک فروشگاه دائم تغییر کاربری پیدا کرده است. فروشگاه دائمی که علاوه بر بار مرده، بار زنده نیز در آن به‌طور دائم در حال جابه‌جا شدن است و همین امر سبب شده که سازه زیر متاسفانه ترک بردارد.

او، اما درخصوص اینکه چه اقدامی برای جلوگیری از آسیب‌های احتمالی و رفع خطر در سرای مشیر باید صورت گیرد، ادامه داد: در مرحله نخست سقف باید سبک‌سازی شود. اما پیش از آن لازم است که مطالعات صورت بگیرد و پس از آن سبک‌سازی از پشت بام و پشت این طاق توسط کارشناسان انجام بگیرد. درواقع بعد از مطالعات و سبک‌سازی است که می‌توان این ترک‌های فعال را به‌روش‌های سنتی دخت و دوز کرد و به رفع خطر پرداخت.

میراث‌فرهنگی، اوقاف و موقوفه‌های منتفع از این بنای تاریخی بیایند پای کار

با اینکه صورت مسئله بسیار ساده است و با تغییرکاربری و حذف اضافه‌بار در طول روز می‌توان از آسیب‌های هر چه بیشتر به این بنای تاریخی جلوگیری کرد، اما نزدیک به ۱۵ سال است این ترک‌ها سقف سرای مشیر خودنمایی می‌کند، اما نه میراث‌فرهنگی، نه اوقاف و نه موقوفه‌های سرای مشیر هنوز پای کار نیامده‌اند. از یک سو سرای مشیر اثر ملی و ارزشمند است که میراث‌فرهنگی نباید صرفا به‌این دلیل که مالکیت بنا متعلق به اوقاف است از رسیدگی و حفاظت چشم‌پوشی کند از سوی دیگر موقوفات سرای مشیر با توجه به انتفاع مالی که از این بنای تاریخ دارند می‌بایست نسبت به حفظ و نگهداری آن حساسیت به‌خرج دهند.


بیشتر بخوانید:عکس/ صف شیوخ امارات ۴۸ سال پیش برای دیدن برج آزادی تهران


کارشناس میراث‌فرهنگی و عضو شورای فنی استان فارس در این رابطه گفت: مالک و متولی سرای مشیر اوقاف و موقوفه مشیرالملک و سلطان الحاجیه هستند و لازم است که برای مرمت سقف سرای مشیر آنها تامین اعتبار کنند درست است که سرای مشیر بازار وکیل یک اثر تاریخی است و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است و بخشی از هزینه‌ها می‌تواند توسط میراث‌فرهنگی انجام گیرد، اما این اوقاف است که مغازه‌ها را اجاره می‌دهد و از این سرای تاریخی انتفاع مالی می‌برد لازم است که در این شرایط وقت بگذارد و هزینه کند چراکه موقوفه مشیرالملک و موقوفه سلطان‌الحاجیه هر دو موقوفه‌های معتبری هستند.

او معتقد است، براساس قوانین میراث‌فرهنگی، اقدامات اضطراری در یک اثر تاریخی باید توسط میراث‌فرهنگی انجام گیرد. حتی اگر مالکین اجازه ندهند، دولت موظف است به صورت اضطراری بدون اخذ هزینه از مالکین اثر تاریخی را مورد مرمت اضطراری قرار دهد. در سرای مشیر میراث فرهنگی، یک طرف این موضوع است و از آنجایی که سرای مشیر دستگاه متولی دارد، نباید کوتاهی کنند.

بصیری تاکید کرد: طبق قانون، بنا‌های تجاری که در فهرست آثار ملی قرار دارند، میراث فرهنگی موظف به تامین اعتبار ۵۰ درصد از هزینه‌های بنا است. یعنی باز هم باید یک کار مشترک و مشارکتی صورت بگیرد.

مرمت‌گران کشور وضعیت مرمت‌های بنا‌های تاریخی استان فارس را مناسب ارزیابی نمی‌کنند. از آن جمله است مدرسه خان به‌عنوان مهمترین عنصر تاریخی بافت تاریخی شیراز، با این وجود مدیرکل میراث‌فرهنگی استان فارس مشکل مرمتی این بنا را چدی ندانسته است.

این درحالی است که تعدادی از مرمت‌گران استان فارس نسبت به مدیریت مرمت‌های استان‌فارس گلایه‌مند هستند. ۱۰۰ میلیارد اعتبار از مسئولیت اجتماعی وزارت نفت درحالی به بازار وکیل شیراز اختصاص پیدا کرد که در دور اول مناقصه در تاریخ ۹/۵/۱۴۰۳ به‌دلیل نامشخص بودن منابع اعتبار منتفی شد و دور دوم مناقصه نیز به‌دلیل تغییراتی که در آیتم‌های مناقصه ایجاد شد و به جای مرمت اضطراری پشت بام و ترک‌های سقف، مرمت و پاکسازی سقف بازار وکیل گنجانده شد، این مناقصه هم برگزار نشد و براساس گفته‌های مرمت‌گران استان فارس پای بازرسی به این مناقصه کشیده شد و درحال بررسی‌های بیشتر است.

درحال‌حاضر آنچه مشخص است احوال ناخوش مهمترین بنا‌های تاریخی شیراز است که نیازمند توجه و حفاظت بیشتر از سوی دستگاه‌های متولی است. میراث‌فرهنگی معتقد است مرمت بسیاری از این بنا‌ها توسط اوقاف و شهرداری انجام می‌گیرد، اما کارشناسان می‌گویند میراث‌فرهنگی نمی‌تواند نقش نظارتی خود را که بسیار مهم است نادیده بگیرد.

منبع: ایلنا
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت دلار و یورو امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز جمعه ۲۸ دی ۱۴۰۳ + جدول

عکس/ پوستر پرسپولیس برای دیدار با سپاهان

عکس/ پوستر AFC برای مسابقه سوپرجام بین پرسپولیس و سپاهان

عکس/ پرسپولیس چند بار قهرمان سوپرجام شد؟

عکس/ نورا هاشمی با لباس محلی در قشم

عکس/ ترکیب پرسپولیس مقابل سپاهان

عکس/ کاریکاتور کریم باقری در دستان بانوی هوادار پرسپولیس

عکس/ شبنم قلی خانی و مستانه مهاجر در دبی

عکس/ حضور خبرنگاران در محل دیدار پزشکیان و پوتین

اینفوگرافی/ تفاوت شکست خوردن با بازنده بودن

تصویری از ایلان ماسک و جف بزوس ۲۰ سال پیش

عکس/ نماز خواندن هیات همراه پزشکیان در کاخ کرملین

تورم دلاری به بازار دستگاه‌های فلزیاب رسید/ افزایش ۱۰۰ درصدی جویندگان گنج در ۷ سال گذشته

عکس‌های تولد ۲۴ سالگی باران خانم سریال گردن‌زنی

استوری معنادار معاون سابق پرسپولیس علیه درویش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

بانک دی، پیشتاز در وصول مطالبات

گزارش بورس امروز شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳

انتشار اوراق گواهی سپرده خاص بانک رفاه کارگران ادامه دارد

معرفی خودرو مرسدس بنز S کلاس با موتور V ۱۲ + عکس

با همت و تلاش، کارنامه درخشانی را در ویترین نگاه مردم بگذاریم

آتش‌سوزی مهیب در یکی از بیمارستان‌های مشهد

فیلم/ اولین تصاویر از محل ترور دو قاضی در تهران

آینه صنعت پتروشیمی در ایران پتروکم/ شریعتمداری صدای صاحبان صنایع را شنید

تأکید محمد کبیری بر میزبانی شایسته از گردشگران نوروزی کیش

عکس/ حرم حضرت معصومه (س) در دوران قاجار ۱۲۹ سال پیش

حضور بیمه البرز در نمایشگاه تخصصی صنایع دریایی و دریانوردی ایران

فیلم/ برف شمال تهران را سفیدپوش کرد

عکس/ مکان حمله تروریستی به ۲ قاضی دیوان عالی

برگزاری دومین نشست تخصصی کنفرانس بین المللی فناوری با مشارکت بیمه البرز

واکاوی ابعاد ممنوع‌التصویری رییس دولت اصلاحات با اظهارات تازه حسن روحانی؛ چه کسی سیدمحمد خاتمی را ممنوع‌التصویر کرد؟

ورود اتباع ایرانی و مسافران اسرائیلی به سوریه ممنوع شد

بیانیه قوه قضائیه درباره ترور دو قاضی دیوان عالی

فیلم/ ماجرای ترور قاضی رازینی ۲۶ سال پیش

فیلم/ جشن تولد غم‌انگیز ماه‌چهره خلیلی با حضور پسرش

عکس/ واکنش حسام الدین آشنا به ترور سه قاضی در تهران

عکس/ نقش برجسته غزال در کاخ داریوش شوش بازماند از ۳۰۰۰ سال پیش

عکس/ ژست بامزه رُز و جک در پشت صحنه تایتانیک ۲۸ سال پیش

عکس/ قاب خانوادگی منوچهر وثوق در کنار پدرش ۷۶ سال پیش

هدیه ۵۰ میلیارد تومانی شیخ اماراتی به سردار آزمون+ عکس

قیمت جدید دام زنده ۲۹ دی‌ماه ۱۴۰۳ + جدول

جزییات تیراندازی و شهادت دو قاضی مقابل کاخ دادگستری

حال و هوای تشییع نمادین پیکر حضرت زینب (س)

بازیکن آرژانتینی در آستانه جدایی از استقلال

عکس/ قاب جذاب آناهیتا درگاهی و رویا جاویدنیا در ۳۷ و ۵۹ سالگی

عکس/ حمله مسلحانه به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور

عکسی پرحاشیه و دیدنی از ملاقات پزشکیان و رئیس جمهور ترکمنستان

تیر اندازی مقابل کاخ دادگستری در میدان ارک

حمله تند کیهان به خودکشی ابراهیم نبوی

عکس/ تولد عجیب ابرا سریال یاغی در ۲۴ سالگی

عکسی پرحاشیه و با جزییات از ۵۵ سال پیش تهران

شکست سنگین پروژه درویش در پرسپولیس

افزایش قیمت مسکن در مکران نتیجه شایعه انتقال پایتخت

عکس/ جشن عروسی شاهرخان خان ۳۴ سال پیش

عکس/ کولاک سردار آزمون و مهدی قایدی در لیگ امارات

اختصاص ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون یورو به واردات خودرو

مسکن ملی با قیمت هر متر ۵۰ میلیون تومان

قیمت‌های نجومی و عجیب خانه‌های کم‌متراژ در تهران

پرسپولیس فرمول قهرمانی لیگ را می‌داند

فیلم/ استقبال لبنانی‌ها از امانوئل ماکرون با شیرینی فرانسوی

عکس/ یک استقلالی در تیم جدید فرهاد مجیدی

افشای قتل‌های فجیع سه خواهر توسط برادر در بروجرد

عکس/ تمرین پدر و پسری علیرضا بیرانوند

خط و نشان کریم باقری برای رضا درویش

انباشت زباله بحران بزرگ در مازندران

قاتل پس از رضایت اولیا دم در خواب سکته کرد