تاریخ انتشار: ۱۸:۰۷ - ۱۵ بهمن ۱۴۰۳

مقایسه بازار مسکن ایران و ارمنستان

میزان وام پرداختی مسکن در ارمنستان می‌تواند تا ۱۰۰ درصد ارزش ملک خریداری‌شده را شامل شود.

خرید مسکن در ارمنستان

اقتصاد۲۴- خرید مسکن برای خانوار‌های ایرانی نه تنها به یکی از چالش‌های مهم بدل شده، بلکه برای اقشار آسیب‌پذیر جامعه تبدیل به رویا شده است. زمان انتظار خرید خانه در ایران از استاندارد جهانی بسیار فاصله گرفته و همین موضوع باعث شده ایران در زمره سخت‌ترین کشور‌ها برای خرید خانه قرار گیرد.

این در حالیست که در برخی از کشور‌های همسایه خرید خانه بسیار آسان است و دسترسی به خرید مسکن در برخی دیگر همچنان امکان‌پذیر است. ارمنستان با نسبت قیمت به درآمد پایین‌تر از ایران، نمونه‌ای از این تفاوت است؛ به‌طوری‌که میزان دسترسی به خرید خانه در امنستان ۹ پله بهتر از ایران است.

در حالی که خرید خانه برای بسیاری از ایرانیان به یک هدف دور از دسترس تبدیل شده، شرایط در برخی کشور‌های همسایه متفاوت است. ارمنستان، با رتبه ۲۱ در سختی خرید خانه، وضعیت به مراتب بهتری نسبت به ایران دارد. این در حالی است که این رتبه در ایران ۱۲ گزارش شده است.

این اختلاف بیانگر آن است که مردم ارمنستان نسبت به ایرانی‌ها مسیر هموارتری برای خرید خانه پیش رو دارند و چند سالی زودتر از ایرانیان صاحب خانه می‌شوند. با این حال علت این تفاوت چیست و چه عواملی باعث شده تا وضعیت بازار مسکن ارمنستان بهتر از ایران باشد؟

زمان انتظار خرید خانه در ارمنستان کم‌تر از ایران است

بررسی از داده‌های منتشر شده از سوی Numbeo که به بررسی جدیدترین آمار‌های اقتصادی کشور‌ها و محاسبه هزینه زندگی در سراسر جهان می‌پردازد، نشان می‌دهد که در سال ۲۰۲۴ ایران با نسبت قیمت به درآمد ۲۳.۴ برابری، در رتبه ۱۲ سختی خرید خانه قرار گرفته است.

ارمنستان با نسبت قیمت به درآمد ۱۸.۳ برابری، جایگاه ۲۱ سختی خرید خانه را در میان کشور‌ها کسب کرده است. این آمار حاکی از آن است که قدرت خرید مسکن در ارمنستان ۹ پله بهتر از ایران است.

به این ترتیب، با فرض ثابت ماندن قیمت‌ها و بدون کم و کاست عوامل دیگر، یک شهروند ارمنستانی در صورت پس‌انداز تمامی درآمد خود، با گذشت حدودا ۱۸ سال و چهار ماه قادر به خرید مسکن خواهد بود.

این در حالی است که یک شهروند ایرانی با در نظر گرفتن تمامی عوامل گفته شده، حدودا پس از ۲۳ سال و پنج ماه یک مسکن مناسب خریداری خواهد کرد.

با این حال به‌نظر می‌رسد مدت زمان لازم برای خرید خانه در ایران از مقدار اعلام شده عملا بیشتر از اینها باشد. از آنجا که قیمت مسکن هر ساله همراه با تورم افزایش می‌یابد، اما رشد درآمد‌ها همچنان متناسب با تورم نیست، خرید خانه در ایران سخت‌تر از پیش شده است.

طبق آخرین داده‌های منتشر شده در Trading economic نرخ تورم ارمنستان در دسامبر سال ۲۰۲۴ میلادی ۱.۵ درصد گزارش شده که نسبت به ماه قبل خود ۰.۱ درصد افزایش یافته است.

با این حال این شاخص از ماه‌های دسامبر ۲۰۲۳ تا آوریل ۲۰۲۴ منفی بوده است؛ همچنین بر اساس این گزارش، قیمت مسکن در ماه اعلام شده ۰.۲ درصد کاهش داشته که همین موضوع نشان می‌دهد، شهروندان کشور ارمنستان نگرانی و دغدغه‌ای بابت تورم در کشورشان ندارند.

نرخ تورم در ایران، اما طبق آخرین گزارش منتشر شده در این سایت ۳۴.۵ درصد در ماه اکتبر ۲۰۲۴ اعلام شده است. با این حال مرکز آمار در آخرین گزارش خود نرخ تورم در ایران را ۳۴ درصد در دی ماه اعلام کرده بود که کاهش نیم درصدی نسبت ماه آذر را نشان می‌دهد.

بررسی متوسط قیمت هر متر مسکن می‌تواند وضعیت بازار مسکن این دو کشور را بهتر مشخص کند. داده‌های موجود در Numb نشان می‌دهد که میانگین قیمت هر متر مسکن در ارمنستان بیشتر از ایران است.

طبق آخرین داده‌ها متوسط قیمت هر متر مسکن در ارمنستان حدود ۳۳۰۳ دلار برآورد شده است، در حالی که این شاخص در ایران به ۱۲۵۶ دلار می‌رسد. با این حال متوسط قیمت هر متر مسکن در ایروان، پایتخت ارمنستان حدود ۳۳۵۴ دلار اعلام شده است. این شاخص، اما در تهران ۲۰۹۳ دلار برآورد شده است.

به این ترتیب، متوسط قیمت هر متر مسکن در ارمنستان، چه به صورت کلی و چه در پایتخت، بالاتر از ایران است.


 بیشتر بخوانید: شکست بازار مسکن ایران از کویت + جدول


متوسط درآمد ماهانه در ارمنستان ۲.۳ برابر درآمد در ایران است

برای روشن‌تر شدن وضعیت بازار مسکن ایران و ارمنستان و مقایسه بازار مسکن این دو کشور، بررسی سطح درآمد شهروندان آن ضروری است. طبق داده‌های موجود در Numbeo متوسط درآمد ماهانه هر ایرانی حدود ۲۵۸ دلار است، این در حالی است که شهروندان ارمنستان به‌طور متوسط حدود ۶۰۶ دلار (۵۰ میلیون و ۹۰۴ هزار تومان) در ماه درآمد دارند.

بنابراین، درآمد ماهانه مردم ارمنستان ۲.۳ برابر ایران است. این بدان معناست که یک ارمنستانی به اندازه ۲.۳ نفر ایرانی ماهانه درآمد دارد. همین موضوع باعث شده تا با وجود گران‌تر بودن مسکن در ارمنستان، رتبه سختی خرید مسکن در این کشور ۲۱ باشد و ایران در رتبه ۱۲ سختی خرید خانه قرار گیرد.

بررسی داده‌های Acba Bank نشان می‌دهد که میزان وام پرداختی مسکن در ارمنستان می‌تواند تا ۱۰۰ درصد ارزش ملک خریداری‌شده را شامل شود. همچنین مدت زمان بازپرداخت این وام از ۱۲ ماه تا حداکثر ۲۰ سال و نرخ بهره آن نیز بین ۱۰.۵ تا ۱۲.۹ درصد متغیر است.

علاوه بر این، دریافت این وام بدون نیاز به بررسی درآمد متقاضی امکان‌پذیر است، به شرط آنکه خریدار حداقل ۵۰ درصد از مبلغ ملک را به‌عنوان پیش‌پرداخت، بپردازد و این مبلغ را در حساب خود بلوکه کند. همچنین این شرط در صورتی قابل اعمال است که ملک از بازار اولیه خریداری شود. به عبارتی، متقاضی باید ملک را از شرکت‌های ساختمانی خریداری کند نه از مالکان قبلی.

در صورتی که ملک از سازندگان طرف قرارداد بانک خریداری شود، متقاضی نیازی به ارائه وثیقه ملکی اضافه ندارد. همچنین، امکان دریافت وام بدون پیش‌پرداخت نیز وجود دارد، به شرط آنکه متقاضی یک ملک غیرمنقول دیگر را به‌عنوان وثیقه ارائه کند.

نکته حائز اهمیت آن است که بانک هیچ کمیسیونی برای خدمات ماهانه وام و بررسی درخواست از متقاضی دریافت نمی‌کند. به همین دلایل، این شرایط باعث شده است که وام مسکن Acba Bank برای متقاضیانی که درآمد ثابت یا مدارک مالی لازم برای ارائه به بانک را ندارند، اما توانایی پرداخت پیش‌پرداخت یا ارائه وثیقه را دارند، به عنوان گزینه‌ای مناسب محسوب شود.

این در حالیست که شرایط دریافت وام در ایران بسیار سخت و دشوار است. حتی در صورت دریافت وام نیز، مبلغ اعطا شده کفاف هزینه‌های خرید مسکن را نمی‌دهد.

همچنین حداکثر مبلغ دریافتی وام مسکن در ایران ۸۰۰ میلیون تومان اعلام شده و همین مبلغ نیز توسط بانک‌ها به متقاضیان پرداخت نمی‌شود. نرخ بهره نیز به‌طور متوسط به ۲۲.۵ درصد می‌رسد که با توجه به مبلغ کم این وام و شرایط سخت دریافت آن، عملا بی‌فایده خواهد بود و تنها شرایط را برای متقاضیان سخت‌تر خواهد کرد.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ خوشگذرانی نیما شاهرخ‌شاهی در حیاط دلباز خانه‌اش با استایل لاکچری

عکس/ بی‌سابقه‌ترین خشکسالی تهران در ۶۰ سال اخیر

قیمت سکه امروز یکشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۴/ کاهش قیمت

عکس/ چهره متفاوت دختر مسعود پزشکیان و همسر رئیسی در یک مراسم

حال و هوای تابستان داغ در پایتخت

عکس/ پرتره دیدنی مظفرالدین شاه ۱۳۰ سال پیش در دوران ولیعهدی با پوشش خاص

بازخوانی تاریخی بزرگ‌ترین خشک‌سالی‌های ایران + عکس

عکس/ شکل و شمایل ایستگاه راه آهن تهران ۱۳۵ سال پیش در دوران ناصرالدین شاه

محکومیت عجیب برای ۸۰۰ بار مزاحمت تلفنی به اورژانس

قیمت طلا ۱۸ عیار امروز یکشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۴/ کاهش قیمت

بازگشت مهدی ترابی به پرسپولیس پررنگ‌‎تر شد

عکس/ دیدار برخی از سران دروزی‌های سوریه با نظامیان اسرائیل

عکس/ چشم انداز بی نظیر از عمارت سلطنتی ناصرالدین شاه ۱۵۰ سال پیش در شهرستانک

بانک های دولتی، خصوصی و خصولتی؛ تفاوت در چیست؟

عکس/ ژست متفاوت سرتیپ سهرابی ۳۸ سال پیش در کنار پدر شهید بابایی

بازنشستگان کارگری چشم انتظار واریز مستمری تیر ماه

عکس/ پناهگاه جنگی ۳۷ سال پیش حوالی میدان خراسان تهران

شوک تازه به سفر‌های مردم با تبدیل نان سنتی به کالای لوکس

عکس/ چهره دیده نشده بن حریث سریال مختارنامه ۴۶ سال پیش با پوشش خاص

خرید متری مسکن یک سرمایه‌گذاری است یا تهدید؟

عکس/ نماز خواندن حاج قاسم و سردار رشید پشت سر محسن رضایی

عکس/ قتل عام دسته جمعی در غزه تا ۴۸ ساعت دیگر

ادعای خبرگزاری اصولگرا درباره آغاز مذاکره ایران و اروپا

فیلم/ ژست و استایل دیدنی شیدا زخم کاری در روز تولدش

تهران در فاجعه بارترین وضعیت آبی در یک قرن اخیر

فیلم/ سوختن هزاران نخل در منیوحی آبادان

فیلم/ راه حل عجیب چمران برای قطعی آب تهران

فرار پول از بورس؛ وضعیت قرمز تالار شیشه‌ای

باد شدید و گرد و خاک در نقاط مختلف کشور

عکس/ ژست نظامی سرلشکر باقری و سردار حاجی زاده در کنار موشک خیبرشکن

معرفی تانک VT۴؛ تانک قدرتمند ارتش چین

عکس/ فتحعلی اویسی پدربزرگ شد

آب؛ پاشنه آشیل امنیت ملی/ آب پشت سد‌ها با سرعت ۳ برابر میانگین جهانی در حال تبخیر است

تظاهرات دروزی‌ها در محکومیت درگیری‌ها در سویداء

عکس/ لبخند و ژست زیبای سیمین شکارگاه در پشت‌صحنه

مکانیزم ماشه در آستانه فعال‌سازی و تأکید تهران بر غنی‌سازی؛ دو مسیر متضاد در یک بحران/ کسی که اسنپ‌بک را کاغذپاره می‌نامد، هیچ دانشی ندارد

سقوط دلار، سکوی پرتاب بیت‌کوین

سبد معیشت ایرانیان در مرز ۵۰ میلیون تومان

چراغ سبز مجلس به لایحه سازمان ملی مهاجرت

ادعای عجیب وزیر کشور درباره شرایط امنیتی ایران

ادامه جنجال بر سر لو رفتن سوالات آزمون سمپاد

مکانیسم ماشه در تعلیق؟ واکاوی پیشنهاد جدید اروپا به ایران

عکس/صحنه‌های دلخراش از جولان گرسنگی در نوار غزه

فیلم/ دختران تیم ملی هتل را روی سرشان گذاشتند!

طلای آب‌شده در روز‌های آینده به کدام سو می‌رود؟

متروکه‏‌نشینان در شهرک‏‌های صنعتی/ تعطیلی ۳۰۰۰ کارگاه در یک شهرک صنعتی اطراف تهران با افزایش قطع برق به ۴ روز در هفته

ایران در محاصره تنش آبی

بازسازی خانه‌های آسیب‌دیده از جنگ با شهرفروشی؟!

ترامپ، اوباما را به تقلب در انتخابات متهم کرد

قیمت طلا و سکه ریزشی شد + جدول قیمت