اگرچه قیمت مسکن در برخی مناطق تهران اندکی کاهش یافته اما این کاهش قیمت ناشی از افزایش عرضه نیست؛ بلکه ناشی از کاهش معاملات بدلیل افت شدید قدرت خرید خانوارهاست.
اقتصاد24- آیا بازار مسکن آماده رکود می شود؟ در روزهای اخیر برخی مراجع تعیین کننده در بازار مسکن از جمله رئیس اتحادیه مشاوران املاک ادعاهایی مبنی بر کاهش قیمت مسکن را مطرح کرده اند که از سوی برخی کارشناسان این ادعا تأیید شده و برخی دیگر آن را رد کرده اند.
هرچند که با بررسی های میدانی هم نمی توان این تناقض ها و تأییدها را امکان سنجی کرد؛ چرا که برخی مشاوران املاک در مناطق میانی و بالاتر تهران مدعی کاهش قیمت مسکن بین ۱۰ تا ۱۵ درصد هستند و برخی دیگر مدعی هستند مالکان حاضر به کاستن از قیمتی که اعلام کردهاند، نیستند.
اگرچه مصطفی قلی خسروی رئیس اتحادیه مشاوران املاک که نخستین کسی است که کاهش قیمت مسکن و همچنین کاهش رهن و اجاره را اعلام کرد، اما تا کنون آمار دقیقی از تعداد معاملات انجام شده در نیمه نخست مرداد ماه با قیمت هایی پایین تر از تیرماه تشریح نکرده است.
شاهد مدعای خسروی، صرفا گزارش هایی است که از مشاوران املاک در مناطق مختلف تهران دریافت کرده است؛ حال آنکه کارشناسان اقتصاد مسکن معتقدند قیمت مسکن از جمله کالاهایی است که «چسبندگی قیمت» در آن تأثیر بالایی دارد و وقتی مالکی می بیند یکی از مالکان مسکن در محله مورد نظر خود، ملکی را با قیمتی جدید به فروش می رساند، دیگر او نیز حاضر به کاستن از قیمت ملک خود نیست و نهایتا یا به بازار رهن و اجاره می پیوندد یا از فروش ملک خود صرف نظر می کند.
از همین روست که می توان کاهش ۶۴.۶ درصدی تعداد معاملات مسکن در تیر ماه را توجیه کرد؛ چرا که نه مالکان حاضر به فروش املاک خود با قیمتی پایین تر از قیمت فروش مسکن در ماه های گذشته هستند و نه خریداران حاضرند با قیمت ماه های گذشته به این بازار ورود کنند که درنتیجه شاهد افت شدید معاملات در بازار مسکن هستیم.
در کنار کاهش حدودا ۶۵ درصدی نقطه به نقطه تعداد معاملات مسکن (تیر ۹۸ نسبت به تیر ۹۷) بر اساس اعلام بانک مرکزی و معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، معاملات مسکن در تیرماه نسبت به خرداد کاهش ۲۰ درصدی داشته است همچنین رشد ماهانه قیمت مسکن هم متوقف شده است.
پیش بینی رکود چهارساله
یک کارشناس مسکن گفت: سیگنالهای بازار مسکن با توجه به سیکلهای قبلی، نشاندهنده ورود به دوره رکود چهار تا پنج ساله است.
مهدی روانشادنیا در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بازار مسکن از نفس افتاده، علتش هم کاهش قدرت خرید مردم است و با قیمتهای فعلی امکان تامین مسکن برای متقاضیان موثر وجود ندارد. البته بعد از اینکه بازار به ثبات قیمتی میرسد طبیعی است که تا چند ماه با تلاطمهایی در برخی مناطق مواجه شویم و در تابستان امسال این مساله خود را نشان میدهد. ممکن است قیمتها در بعضی مناطق افزایش بیشتری داشته باشد، در مناطقی ثابت بماند یا کاهش پیدا کند.
وی با اشاره به کاهش قابل توجه معاملات مسکن در منطقه ۱ تهران گفت: سال گذشته معاملات و به تبع آن قیمت مسکن در مناطق شمالی تهران افزایش یافت اما در تیرماه شاهد بودیم که معاملات منطقه ۱ از برخی مناطق جنوبی نیز کمتر بود. این مساله حاوی این علامت است که تقاضای سرمایهگذاری در بخش مسکن کاهش یافته و خرید و فروشهایی که صورت میگیرد از طرف تقاضای مصرفی است.
این کارشناس اقتصاد مسکن افزود: از طرف دیگر تعداد معاملات شهر تهران به زیر ۵۰۰۰ مورد رسیده که یک رکورد بیسابقه در شش سال گذشته بوده است. در شرایط فعلی، بازار مسکن تا پایان تابستان به تعادل قیمتی در مناطق مختلف میرسد. اگرچه کاهش محسوس قیمتها در افق بلندمدت، محتمل نیست ولی افزایش قیمت، بسیار بعید است.
روانشادنیا اظهار کرد: پیشبینی میشود قیمت مسکن در سطح فعلی باقی بماند مگر اینکه در اتفاق خاصی در شرایط کلان اقتصاد بیفتد. اما سیگنالهای بازار مسکن با توجه به سیکلهای قبلی رونق و رکود، نشاندهنده ورود به یک دوره رکود ۴ تا ۵ ساله است و بعد از مدتی تعداد معاملات، اندکی بالا میرود.
وی درباره نقش دولت در زمان رکود مسکن گفت: متاسفانه اتفاق بدی که میافتد این است که همزمان با وارد شدن بازار به رکود، سرمایهگذاری در تولید مسکن دچار وقفه میشود. این مساله به تشدید قیمتها در رونق بعدی میانجامد. کاری که دولت در شرایط تحریمهای فعلی میتواند انجام بدهد این است که صنعت ساختمان را با توجه به بومی بودن و پیشتاز بودن آن به حرکت درآورد. اقدامات دولت میتواند ارایه تسهیلات ارزان قیمت به حوزه ساخت، تسهیل قوانین یا حتی در اختیار گذاشتن زمینهای دولتی برای عرضه مسکن باشد.
به گفته روانشادنیا، بخش خصوصی تا پایان سال سرمایهاش را از بازار مسکن خارج میکند و در نتیجه در سال ۹۹ احتمالا شاهد کاهش تعداد پروانههای صادره و رکود بیشتر در تولید و عرضه مسکن خواهیم بود.
بر اساس اعلام بانک مرکزی قیمت مسکن شهر تهران در تیرماه ۱۳۹۸ به میانگین ۱۳ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان در هر متر مربع رسید که نسبت به ماه قبل، تنها ۰.۴ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۹۱ درصد رشد یافت. معاملات نیز ۴۸۰۰ فقره بود که کاهش ۶۵ درصدی را نسبت به تیرماه سال قبل نشان میدهد. این حجم از افت فشار ماهیانه قیمت از مردادماه ۱۳۹۴ تا کنون بیسابقه بوده است.