تاریخ انتشار: ۱۱:۰۰ - ۱۴ مرداد ۱۳۹۸
اقتصاد۲۴ گزارش می‌دهد؛

بازی جابجایی رانت و انحصار در پروژه خصوصی سازی دو خودروساز بزرگ

سال هاست رانت در سایه انحصار، جاده مخصوصی ها را در هم تنیده و مجال خودنمایی را از خودروسازان کشور گرفته است. با علنی شدن این موضوع دولت تصمیم بر انتقال قدرت انحصار به واسطه واگذاری سهم به اصطلاح کوچک خود در دو خودروساز بزرگ کشور دارد.
صنعت خودرو
اقتصاد 24 - بحث خصوصی سازی دو خودروساز بزرگ این بار بیش از گذشته پررنگ شده است، بحثی که میزان کارایی آن مشخص نیست، چرا که بسیاری از کارشناسان معتقدند تا انحصار و رانت از صنعت خودرو در ایران خارج نشود، هیچ اتفاق مثبتی در واگذاری سهام دولت در دو خودروساز بزرگ رخ نخواهد داد چرا که با این انتقال صرفا رانت و انحصار در این صنعت از دولت به بخش خصوصی منتقل می شود در حالی که علاج کار، حذف تعرفه های بالای گمرکی و آزادسازی واردات خودرو است تا رقابتی در داخل شکل بگیرد و این رقابت در نهایت به کارایی بیشتر خودروهای داخلی منجر شود.

بیش از یکسال از نابسامانی در صنعت و بازار خودرو می گذرد و هر روز این مشکل عمیق تر می شود. کارشناسان معتقدند ایران پیشگام در صنعت تولید خودرو در خاورمیانه است اما متاسفانه این صنعت از همان ابتدا با رانت و رانت خواری همراه بوده و نتیجه این حرکت همین شرایط کنونی است .

تنش در واگذاری باقیمانده سهام دولت در ایران خودرو و سایپا روز‌به‌روز بالا می گیرد. این در شرایطی است که وثیقه بودن این سهام، مانع اصلی بر سر راه عملیاتی شدن طرح خصوصی سازی خودروسازان به حساب می‌آید. اما با توجه به عملکرد این دو خودروساز دولت تصمیم به واگذاری این دو مجموعه به بخش خصوصی گرفته است تا با این راه بتواند عملکرد آن‌ها را بهبود ببخشد.

در این باره رضا رحمانی با تاکید می گوید: «هر دو خودرو ساز بزرگ کشور را به بخش خصوصی واقعی واگذار می‌کنیم». به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت، واگذار‌ی اموال غیرتولیدی خودروسازان شروع شده و در سال ۹۹ واگذاری کامل می‌شود، اما این در حالی است که مدیرکل دفتر بازاریابی و واگذاری بنگاه‌های سازمان خصوصی‌سازی معتقد است، مهم‌ترین شرط برای واگذاری باقیمانده سهام دولت در ایران‌خودرو و سایپا را فک رهن سهام عنوان کرد که فعلا در وثیقه بانک‌ها قرار دارد. محمود قامت با اشاره به موانع موجود بر سر راه واگذاری کامل ایران خودرو و سایپا به بخش خصوصی، می‌گوید: «مطابق مصوبه هیات واگذاری در تاریخ ۴ خرداد ۹۸، قرار شد باقیمانده سهام دولت در دو خودروسازی سایپا و ایران‌خودرو مانند ۱۶ شرکت بورسی و فرابورسی دیگر واگذار شود، اما برای عملیاتی شدن این واگذاری باید آمادگی‌هایی در این دو شرکت به‌وجود بیاید».

کلید واژه واگذاری


انتقال تمام وظایف به «اهلیت خریدار» بدون دخالت دولت معنای واگذاری واقعی است. در دنیای امروز «ابر ادغام» و تبدیل شدن صنایع بزرگ به قطب واحد بهترین راهکار برای گذر از رکود اقتصادی تعریف شده است چرا که خصوصی سازی راهکاری است که مورد تایید فعالان اقتصادی، دولتمردان و صاحبان نظر است و باید این موضوع در تمام بخش های اقتصادی بروز داشته باشد.

در این باره امیر حسین کاکایی به خبرنگار اقتصاد24 گفت: اقتصاد ایران به دلیل پیچیدگی و انحصارطلبی، یک اقتصاد بیمار و رانتی است که واگذاری به معنی واقعی صورت نمی گیرد چرا که دولت با توجه به انحصاری که دارد هیچ گاه از اقتصاد جدا نمی شود.

به گفته این کارشناس صنعت خودرو، صنعت خودروسازی ایران به دلیل گستردگی و انحصار یک صنعت نیازمند تغییر و ضرورت خروج از دولت زدگی است از این رو واگذاری، اولین و بزرگترین قدم در راستای افزایش بهره وری در صنعت خودروسازی کشور است هرچند این موضوع با تردید و تاییدهایی روبرو است . صنعت خودرو در موقعیتی قرار دارد که اجازه رقابت از آن گرفته شده است و در واگذاری، قدرت دولت قطعا انتقال پیدا می کند و این افت، بخش خصوصی را نیز درگیر خواهد کرد.

کاکایی ادامه داد: روند خصوصی سازی صنعت خودرو در کشور نیازمند برنامه های استاندارد در همین رابطه است. در واقع بدون زیر ساخت لازم نمی توانیم ادعای خصوصی شدن این صنعت را یدک بکشیم .  نبود زیرساخت های لازم و انتقال قدرت دولت به محض خصوصی شدن صنعت خودرو به دلیل نبود زیر ساخت های لازم راه را برای ورود سرمایه گذار اصلی مسدود کرده و هراس از واگذاری رابه کابوس تبدیل کرده است. در ابتدا باید خصوصی سازی به معنی واقعی و بدون گرایشات مفهوم شود.

این کارشناس صنعت خودرو با تاکید بر این موضوع ادامه داد : نخستین مورد در واگذاری‌ها «اهلیت خریدار» است که باید به آن توجه کرد. طرح خصوصی سازی در واقع انتقال کامل وظایف از جزئی ترین تا کلی ترین موضوع به فردی است که تقبل مسئولیت در راستای خرید سهام دولتی را انجام داده است. بخش خصوصی از زمان تحویل سهام، تمام مسئولیت اداره و سایر موارد کاربری، تولید، قیمت گذاری، اشتغالزایی و... را عهده دار می شود.

کاکایی با تاکید بر اینکه اگر بدون برنامه ریزی قدم در اجرای این مهم بگذارند طبعا به نتایج منفی که از شرایط فعلی بدتر است خواهند رسید.

وی در ادامه تصریح کرد: محیط کسب و کار نیز از دیگر مولفه های ضروری در موضوع واگذاری است. در حال حاضر محیط کسب و کار ما به گونه‌ای است که فضا برای یک رقابت سالم وجود ندارد و حتی افرادی که اهلیت نیز دارند با مشکلات زیادی روبه رو می‌شوند و در این مورد است که بر شکست واگذاری ها تاکید می شود.

این کارشناس صنعت خودرو با اشاره به سهم 17 و 15 درصدی دولت در سایپا و ایران خودرو گفت: در کشور ۳۰ شرکت خودروسازی وجود دارد که ۲۸ مورد از آن‌ها خصوصی هستند. با گستردگی شرکت‌های سایپا و ایران خودرو باید برنامه دقیقی برای خصوصی سازی داشته باشیم و فقط برنامه برای خصوصی کردن کفایت نمی‌کند.
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ وضعیت خودرو‌های کوروش کمپانی با ارزش چند ده میلیاردی

فیلم/ ادعای عجیب سخنگوی دولت درباره کلینیک ترک بی حجابی

عکس/ سفر شمسایی، دبیر و عزیزی به بیروت

طعنه سنگین یک روزنامه اصولگرا به سعید جلیلی

متهم ردیف اول بنگاه‌داری بانک‌ها کیست؟

عکس/ استایل شیک الناز شاکردوست در جشن حافظ

عکس/ پوشش خاص بسیجیان در دیدار با رهبری

سقوط دستمزد دلاری کارگران ایرانی از ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۳/ دستمزد کارگر عربستانی ۱۰ برابر و کارگران اماراتی و ترکیه‌ای، ۴ برابر دستمزد کارگر ایرانی +جدول

عکس/ قیمت فیش حج در ۵۰ سال پیش

فیلم/ توضیحات مهم سخنگو دولت درباره مذاکرات ژنو

انتظارات منفی بازار دلار کاهش پیدا کرد؟

اینفوگرافی/ ترافیک تهران بیشتر از نیویورک

فیلم/ تذکر قالیباف به بی‌نظمی نمایندگان

توییت سخنگوی دولت درباره خشونت علیه زنان

ماجرای عجیب عکس پرسنلی شناسنامه امیر تتلو

فیلم/ ۶۰ درصد ایرانیان تمایل به مهاجرت دارند

فیلم/ چمران: فاکتور پوستر‌های زاکانی را دیدم ولی رسمی نبود

معادن در ایران؛ بهشت کارفرمایان، جهنم اهالی و کارگران / بازخوانی پرونده حوادث کارگری در ایران

معنای بازگشت ترامپ برای ایران، روسیه و چین

شرط عربستان برای تعامل با آمریکای ترامپ

تاثیر اصلاح ساختار صندوق بازنشستگی بر معیشت بازنشستگان

انتقاد تند روزنامه اصلاح طلب از عارف

ابهام در سخنان علی لاریجانی؛ زمان مذاکرات رسیده است؟

هیهات تخلفات بودجه ‏ای دولت سیزدهم؛ کسری بودجه ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به رقم یک‏ هزار هزار میلیارد تومان رسید

آیین‌نامه جدید واردات خودرو برقی با تاریخ مصرف چهارماهه

نظر متفاوت دو عضو جبهه پایداری درباره کلینیک ترک بی حجابی

جزئیات دستور همتی به رئیس‌کل جدید گمرک

روشنایی به شرط مازوت سوزی

۹ ماه سرنوشت‌ساز برای تهران، ایران و اروپا در مسیر دوگانه توافق یا فعال شدن مکانیسم ماشه!

تعیین زمان واریز مرحله سوم سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱

قیمت دلار در انتظار اخبار آتش‌بس و توافق

مرگ سالانه ۷ میلیون نفر به‌دلیل آلودگی هوا در کشور ۷۲ ملت

فیلم/ رونمایی از گلکسی اس ۲۵ اولترا سامسونگ

ضد و نقیض گویی درباره اجرای قانون حجاب؛ تعلیق ابلاغ قانون عفاف تا نیمه آذر به روایت معاون حقوقی دولت

صعود سخت در انتظار استقلال و پرسپولیس

دستگیری قاتل سریالی زنان با قرص برنج در مشهد

دلار آمریکا ضعیف شد

مشکل صنعت خودرو سازی ایران چیست؟

علت توقف کاهش قیمت دلار در کانال ۶۸ هزار تومان چه بود؟

زخم بالکان بر گونه کیانوش رستمی

آغاز واریز علی الحساب ۱۰،۰۰۰،۰۰۰ میلیون تومانی به حساب بازنشستگان

بازار طلا و سکه در سردرگمی

۶ منطقه پایتخت در معرض خطر فرونشست زمین

عکس/ تغییر عجیب «سوگند» سریال لحظه گرگ و میش بعد ۶ سال

واردات تاثیری بر قیمت گوشت قرمز در بازار نداشت

در حال حاضر خاموشی‌ها اعمال نمی‌شود

قیمت روغن خوراکی امروز + جدول

امید عالیشاه کاپیتان پرسپولیس ضربه مغزی شد؟

ماجرای ضرب و شتم یک شهروند در راسک چه بود؟

قیمت روز لپ تاپ لنوو LENOVO