تاریخ انتشار: ۱۰:۱۰ - ۰۷ اسفند ۱۴۰۳

مرزنشینان در بلاتکلیفی اقتصادی؛ نگاهی به کسری منابع بودجه ۱۴۰۴ برای مناطق مرزی ایران!

قانون ساماندهی تجارت مرزی به منظور تقویت معیشت مرزنشینان و ساماندهی واردات کالا از مرز‌ها تصویب شد، اما تخصیص ناکافی منابع در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ نه تنها با مفاد این قانون مغایرت دارد، بلکه می‌تواند اهداف اقتصادی و اجتماعی آن را به چالش بکشد و مسیر توسعه پایدار مناطق مرزی را مسدود کند.

اقتصادی

اقتصاد۲۴- قانون ساماندهی تجارت مرزی به منظور تقویت معیشت مرزنشینان و ساماندهی واردات کالا از مرز‌ها تصویب شد، اما تخصیص ناکافی منابع در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ نه تنها با مفاد این قانون مغایرت دارد، بلکه می‌تواند اهداف اقتصادی و اجتماعی آن را به چالش بکشد و مسیر توسعه پایدار مناطق مرزی را مسدود کند. قوانین مرتبط با صادرات و واردات در ایران ابتدا به‌منظور تأمین کالا‌های مورد نیاز و معافیت‌های گمرکی برای مرزنشینان به تصویب رسید. این معافیت‌ها به‌ویژه به دلیل ارتباطات قومی و خانوادگی مرزنشینان با کشور‌های همسایه و تردد زیاد آنها از مرز، امکان واردات کالا‌ها بدون پرداخت عوارض گمرکی را فراهم ساخت. هدف اصلی این معافیت‌ها حمایت از طبقات محروم و کمک به معیشت مرزنشینان بود تا آنها بتوانند کالا‌های ضروری خود را با قیمت پایین‌تری تأمین کنند.

با گذشت زمان، برخی مرزنشینان متوجه شدند که واردات کالا از طریق معافیت‌های گمرکی و فروش آن در بازار آزاد سود بیشتری دارد. این امر باعث رونق بازار‌های محلی در مناطق مرزی و افزایش درآمد مرزنشینان شد. کالا‌هایی که از طریق ملوانان مرزنشین به کشور وارد می‌شود، به‌طور معمول به نام «ته‌لنجی» شناخته می‌شود. این کالا‌ها از طریق سهمیه اختصاصی ملوانان وارد کشور می‌شوند و به صورت قانونی از پرداخت عوارض گمرکی معاف هستند.


بیشتر بخوانید:سه نرخی شدن تعرفه‌های گمرکی در سال آینده


از طرفی واردات کالا توسط مرزنشینان از طریق کولبری، تبعات اقتصادی، اجتماعی و امنیتی زیادی به همراه دارد. کولبران که به طور غیررسمی کالا‌های محدود را از مرز عبور می‌دهند، به دلیل نبود فرصت‌های شغلی مناسب و سود بالای این کار، به آن روی می‌آورند. این شغل برای بسیاری از آنها به دلیل درآمد نسبتا بالا جذاب است، اما در عین حال، فاقد امنیت شغلی است و می‌تواند آسیب‌های جسمانی و روانی زیادی برای مرزنشینان ایجاد کند.

اگرچه کولبران کالا‌های محدودی وارد کشور می‌کنند و نمی‌توان آنها را با قاچاقچیان حرفه‌ای مقایسه کرد، اما این فعالیت‌ها در صورت عدم نظارت صحیح می‌تواند بر اقتصاد ملی تأثیر منفی بگذارد و تولید داخلی را تحت‌الشعاع قرار دهد. علاوه بر این، برخی از کولبران ممکن است در پوشش این فعالیت‌های قانونی، کالا‌های غیرمجاز و خطرناک وارد کشور کنند که می‌تواند تهدیدات امنیتی به همراه داشته باشد.

به‌طورکلی، کولبری و واردات کالا‌های مرزنشینان تبدیل به چالشی پیچیده برای دولت‌ها شده بود و در نهایت پس از چندین سال بررسی، ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی (کولبری و ملوانی) و ایجاد اشتغال پایدار مرزنشینان در بهمن‌ماه سال ۱۴۰۲ به تصویب رسید. درواقع به‌منظور رونق اقتصاد مناطق مرزی ایجاد شفافیت و رصد پذیر نمودن واردات، توزیع و عرضه کالا‌های مبادله مرزنشینی تقویت معیشت مرزنشینان و کاهش مبادلات غیررسمی در مرز‌های زمینی و آبی قانون فوق به تصویب رسید تا در یک دوره ۵ساله مشکلات این حوزه مرتفع شد.

مطابق با این قانون، سقف و ارزش کل واردات کالا از طریق رویه‌های موضوع این ماده، سالانه به میزان حداکثر ده درصد (۱۰ ٪) ارزش واردات کل کشور به ماخذ سال قبل تعیین می‌شود.

همچنین بر اساس قانون ساماندهی و نظارت بر تجارت مرزی، تمامی درآمد‌های گمرکی و مالیاتی حاصل از اجرای این قانون به حسابی ویژه در خزانه‌داری کل کشور واریز می‌شود. این منابع به‌طور کامل و مازاد بر اعتبارات مندرج در قوانین بودجه سنواتی، به استان‌های مرزی اختصاص می‌یابد. اعتبار تخصیص یافته در قالب یک ردیف مستقل در ارقام بودجه لحاظ می‌شود. در این راستا، ۶۰ درصد از منابع به تقویت معیشت و اشتغال مرزنشینان اختصاص خواهد یافت. این اعتبار برای پرداخت‌های حمایتی هدفمند، تأمین زیرساخت‌های مورد نیاز حوزه اشتغال و ایجاد اشتغال پایدار مرزنشینان هزینه خواهد شد. همچنین، ۲۰ درصد از این منابع به تقویت زیرساخت‌های اقتصادی مرز، تجهیز بازارچه‌های مرزی، تقویت بنادر و گمرکات کوچک تخصیص می‌یابد. ۲۰ درصد باقی‌مانده برای تقویت زیرساخت‌های امنیتی و مبارزه با قاچاق کالا، انسداد معابر غیرمجاز مرزی و جلوگیری از فعالیت‌های قاچاق در مناطق مرزی هزینه خواهد شد.


بیشتر بخوانید:چرا تولیدکنندگان لوازم خانگی از آزادسازی واردات واهمه دارند؟


از سوی دیگر دولت موظف است ظرف مدت شش ماه پس از تصویب این قانون، اقدامات قانونی لازم برای تهیه و تصویب برنامه آمایش و تحول بازارچه‌های مرزی و همچنین توسعه و تجهیز بنادر کوچک در استان‌های ساحلی جنوب کشور را انجام دهد.

همچنین دولت موظف است در قوانین بودجه سنواتی اعتبار لازم برای انسداد مرز‌های غیررسمی و جلوگیری از فعالیت‌های غیرمجاز زمینی و دریایی که تحت نظارت گمرک جمهوری اسلامی ایران نیستند، تخصیص دهد.

مرزنشینان

از طرفی در راستای توسعه فعالیت‌های اقتصادی در مناطق مرزی و ایجاد اشتغال پایدار برای مرزنشینان، دولت باید با همکاری نهاد‌های عمومی و انقلابی، برنامه‌ای جامع و عملیاتی برای توسعه این فعالیت‌ها و اشتغال‌زایی مرزنشینان تهیه و اجرا کند. این برنامه‌ها باید به گونه‌ای تدوین شوند که تا پایان سال پنجم اجرای این قانون، مرزنشینان واجد شرایط از شغل پایدار با درآمد کافی و نظام تأمین اجتماعی مناسب بهره‌مند شوند. این قانون که در اوایل بهمن‌ماه سال جاری توسط معاون اول رییس‌جمهور ابلاغ شد، با این هدف تصویب شد که در یک فرایند چندساله، مشکلات مرتبط با اشتغال مرزنشینان را برطرف کند. با این حال، انتشار ردیف بودجه سال آینده نشان می‌دهد که به این مصوبه قانونی بی توجهی شده است. این موضوع نگرانی‌هایی را درباره اجرایی‌نشدن کامل این قانون و تأثیر آن بر بهبود شرایط مرزنشینان ایجاد کرده است.

بر اساس جدول شماره ۳ لایحه بودجه سال ۱۴۰۴، درآمد حاصل از ورود کالا توسط ملوانان و کولبران تنها هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. این رقم با ماده یک قانون ساماندهی و تجارت مرزی در تناقض است، چراکه در این قانون، سقف و ارزش کل واردات کالا سالانه به میزان حداکثر ۱۰ درصد از سال قبل تعیین شده بود. برای محاسبه دقیق این ردیف بودجه، ابتدا باید ۱۰ درصد از میزان واردات سال ۱۴۰۳ را در نظر گرفت. با توجه به اینکه سال ۱۴۰۳ هنوز به پایان نرسیده است، برای انجام محاسبات لازم، می‌توانیم از آمار واردات سال ۱۴۰۲ به عنوان مبنا استفاده کنیم. طبق آمار رسمی، در سال ۱۴۰۲ بیش از ۶۶ میلیارد دلار کالا به کشور وارد شد، لذا رقم دلاری این ردیف بودجه ۶.۶ میلیارد دلار خواهد بود.


بیشتربخوانید:موافقت مجلس با اصلاحات لایحه بودجه ۱۴۰۴


با فرض نرخ تسعیر ارز حدود ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان برای هر دلار در سال جاری، می‌توان این رقم را به تومان تبدیل کرده و محاسبه کرد که ردیف بودجه سال ۱۴۰۴ باید به حدود ۱۹ هزار میلیارد تومان افزایش یابد. این مبلغ به‌طور واضح بیانگر هزینه‌ای است که در نظر گرفته شده تا تأثیرات واردات بر بودجه سال بعد به درستی لحاظ شود. در قانون بودجه سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ نرخ تسعیر ارز به ترتیب دلار ۲۵ هزار تومانی و یورو ۳۱ هزار تومانی اعلام شد، با توجه به اینکه می‌توان هر یورو را حدود ۱.۰۹ دلار دانست لذا نرخ تسعیر حدود ۲۸ هزار و ۵۰۰ محاسبه می‌شود، اما مشخص نیست که مبنای محاسبات این ردیف بودجه چیست؟

بدون شک، تخصیص ناکافی منابع نه تنها با مفاد صریح قانون مغایرت دارد و اهداف آن را زیر سوال می‌برد، بلکه انگیزه مرزنشینان برای مشارکت در فرایند ساماندهی و رعایت مقررات را کاهش می‌دهد و منابع لازم برای ایجاد اشتغال پایدار را از بین می‌برد. در واقع، کاهش چشمگیر این بودجه، اجرای موثر و کارآمد قانون را عملا غیرممکن می‌کند. کاهش تخصیص درآمد‌های پیش‌بینی شده در ماده ۳ قانون ساماندهی تجارت مرزی، پیامد‌های منفی جدی برای اقتصاد و جامعه به همراه خواهد داشت. این موضوع نه‌تنها توسعه مناطق مرزی را به تأخیر می‌اندازد، بلکه فشار‌های اقتصادی و اجتماعی مضاعفی را بر مرزنشینان وارد کرده و از ایجاد فرصت‌های شغلی و بهبود معیشت آنها جلوگیری می‌کند.

منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت سکه و طلا امروز سه‌شنبه ۱۲ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت روز روغن خوراکی + جدول

قیمت انواع خودرو‌های مزدا ۳، بسترن و کاپرا گروه بهمن امروز

قیمت خودرو‌های سایپا امروز سه‌شنبه ۱۲ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت انواع لپ تاپ لنوو + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو امروز سه‌شنبه ۱۲ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ حال و هوای کنسرت چند هزار نفری در پارک ملت تهران

عکس/ ژست خاص خدیجه خانم دختر محمدعلی شاه ۱۰۵ سال پیش با تیپ فرنگی و پالتو پوست

برگزاری آیین سنتی معایده در اهواز

عکس/ پست کنایه آمیز محسن تنابنده با یک کپشن مبهم درباره نقی

قیمت دلار و یورو امروز سه‌شنبه ۱۲ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ چهره عجیب مادر مظفرالدین شاه ۱۴۴ سال پیش با سبیل پرپشت ودامن چین دار

ارشک اول کیست؟/بنیانگذار سلسله اشکانیان را بشناسید

۶ فرصت و دلیل که نشان می‌دهند توافق ایران و آمریکا امکانپذیر است/ ۳ سناریوی محتمل در چشم انداز مذاکرات دو کشور

قیمت خودرو‌های سایپا امروز چهارشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه ۱۳ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

عکس/عذرخواهی شبکه تماشا به دلیل پخش یک صحنه

قیمت سکه پارسیان امروز سه‌شنبه ۱۲ فروردین ۱۴۰۴ + جدول

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

عکس/ اقدام زیرکانه یک خانم تهرانی در ثبت مهریه‌

عکس/ بازیگر سریال آنام در سیزده‌بدر

درآمد پزشک باید منطقی باشد تا زیرمیزی گرفتن کمرنگ شود/ با برون‌سپاری کار‌های حوزه بهداشت و درمان وضعیت بهتر می‌شود

عکس/سوتی خنده‌دار در طراحی گرافیکی بنر شهرداری

فیلم/خط خوردن یک ملی‌پوش به دلیل خرید مایکروفر در دوران مایلی کهن

قابلیت جدید و عجیب چت‌جی‌پی‌تی با طراحی رسید جعلی!

وال کیلمر، بازیگر سرشناس هالیوود درگذشت

همه چیز درباره سریال From/ این سریال ترسناک ارزش دیدن دارد؟

عکس/تنها باری که شهید مطهری رای داد

تیم فوتبال محبوب دونالد ترامپ لو رفت

پیش بینی آب و هوا سیزده فروردین

وضعیت ترافیکی تهران در صبح روز طبیعت

آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌های شمال در روز طبیعت

کتابخانه و موزه دکتر حسابی

انتقال آب دریای خزر به تهران مطرح نیست

گوشت یارانه‌ای در بازار نیست!

تغییر ساعت کاری از ۱۶ فروردین ۱۴۰۴

وضعیت بازار مسکن در روز‌های عید

قیمت طلای جهانی بالا رفت

آیا اتریوم (ETH) یک سرمایه‌گذاری مرده است؟

سامانه فروش خودرو‌های وارداتی تعطیل می‌شود؟

نشریه آمریکایی: جنگ با ایران به نفع منافع ملی آمریکا نیست/ ایران و آمریکا در حال بالا رفتن از نردبان تشدید تنش هستند

بهترین استراتژی سرمایه‌گذاری در سال جدید

ناترازی گاز در سال جدید تشدید می‌شود/ اصلاح تدریجی قیمت‌ها کلید حل بحران انرژی

سیزده بدر چیست و چه رسم و رسوماتی دارد؟

واکنش‌ها به اظهارات تند ترامپ علیه پوتین درباره اوکراین/آیا خشم ترامپ به چرخش او در برابر روسیه منجر خواهد شد؟

پیشتازی پزشکیان در استفاده از توئیتر و اینستاگرام/ عراقچی جای ظریف را گرفت، ستار هاشمی غیبت کرد

مهمترین آیین های سیزده بدر چیست؟

قیمت خودرو‌های سایپا + جدول

قیمت خودرو‌های ایران خودرو + جدول

قیمت سکه پارسیان + جدول

قیمت سکه و طلا + جدول

قیمت بیت کوین و رمزارز‌ها + جدول

قیمت دلار، یورو و سایر ارز‌ها + جدول

سال ۱۴۰۳ با خط فقر مطلق ۳۰ درصدی به پایان سلام کرد/ تحریم، تورم، فقر؛ سه‌ضلعیِ فروپاشی معیشت!

فیلم/ میز سحرآمیز و جذاب فیلسوف روسی

عضو کمیسیون بهداشت مجلس: دلالان دارو از لجن کف جوی آب جنس تحویل مردم دادند

طرز تهیه ماکارانی آلفردو؛ ماکارانی متفاوت و وایرال تیک تاک

حالت تهوع از علائم کمبود این ویتامین است

پوسیدگی دندان به‌دلیل کمبود این ویتامین‌ها

مزایا و معایب سرمایه گذاری در سهام چیست؟

خوردن این غذا‌ها هنگام رانندگی ممنوع

ویتامینی که مصرف زیاد آن سبب خونریزی می‌شود

چشم‌انداز صادرات و واردات در سال ۱۴۰۴ / سیاست‌های بانک مرکزی در گذشته نادرست بود

ویتامینی که کمبود آن سبب ریزش مو می‌شود

رفع یبوست با مصرف این میوه خوشمزه

میوه‌ای که مصرف آن سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود

ترافیک نیمه سنگین تا سنگین در ۴ محور گیلان

برگزاری دیدار پرسپولیس - استقلال خوزستان فقط با حضور بانوان

تحریم‌های جدید دولت ترامپ علیه ایران