
اقتصاد۲۴- هدی کاشانیان: در ماه رمضان، به دلیل تغییر در الگوی غذا خوردن و خواب، بدن ممکن است دچار تشنگی، ضعف، مشکلات گوارشی و کمبود انرژی شود. دمنوشهای گیاهی میتوانند به هیدراته ماندن بدن، بهبود هضم و افزایش آرامش کمک کنند. یکی از چالشهای روزهداری، تحمل تشنگی، ضعف و خستگی در طول روز است. کمآبی بدن در طول روز ممکن است مشکلاتی مانند خستگی، ضعف عمومی و دیگر مشکلات سلامتی را ایجاد کند. استفاده از دمنوشهای گیاهی میتواند راهکاری طبیعی برای حفظ انرژی، کاهش تشنگی و تقویت سلامت باشند. در ادامه به معرفی مناسبترین دمنوشها برای ماه رمضان میپردازیم:
چای بابونه دارای طعم میوهای شبیه سیب است و معمولاً برای مشکلات دستگاه گوارش توصیه میشود. بابونه دارای خواص ضدالتهابی، ضداسپاسم و تسکین دهنده است، به این معنی که میتواند دیواره روده را تسکین و گرفتگی معده را کاهش دهد. نوشیدن چای بابونه در ماه رمضان باعث کاهش ناراحتی معده و شکم شده و همچنین به تسکین نفخ معده و اضطراب و استرس کمک خواهد کرد.
بابونه یک گیاه با رایحه ملایم است، اما اگر نسبت به محرکهایی مانند گل داوودی و گل محمدی حساسیت دارید، مصرف بابونه نیز میتواند آلرژی ایجاد کند. ترکیبی به نام apigenin در چای بابونه وجود دارد که از انتقال فشار عصبی بر روی ذهن جلوگیری کرده و به آرامش بیش از حد سیستم عصبی کمک میکند که در نتیجه با اضطراب و افسردگی مقابله خواهد کرد.
۱ قاشق چایخوری بابونه را در یک لیوان آب جوش بریزید و ۱۰ دقیقه دم کنید.
میتوانید کمی عسل به آن اضافه کنید.
• بهترین زمان مصرف
بعد از افطار یا قبل از خواب
دمنوش نعناع با طبع خنک و خواص ضد التهابی، علاوه بر رفع عطش، به هضم غذا و رفع نفخ نیز کمک میکند. یک گیاه خنک کننده برای تسکین معده است. گرفتگی معده را از بین میبرد، با افزایش تولید صفرا، نفخ را تسکین میدهد و باعث هضم غذا میشود و به سوخت و ساز چربیها در روده کوچک کمک میکند. چای نعناع همچنین میتواند برای حالت تهوع و میگرن مفید باشد. این دمنوش یکی از بهترین دمنوشها برای ماه رمضان است.
چند برگ نعناع تازه یا ۱ قاشق چایخوری نعناع خشک را در یک لیوان آب جوش بریزید و ۵ تا ۱۰ دقیقه دم کنید.
• بهترین زمان مصرف
بعد از افطار
ریشه تند و معطر گیاه زنجبیل توسط بسیاری از فرهنگها در پخت و پز و در پزشکی استفاده شده است. زنجبیل حتی در دوران بارداری نیز درمانی بیخطر برای تهوع و استفراغ در نظر گرفته میشود. چای زنجبیل برای درمان معده از نظر سوء هاضمه، حالت تهوع یا گاز شکم قابل استفاده است. همچنین گفته میشود چای زنجبیل سرفه، سایر مشکلات تنفسی را درمان میکند و میتواند فشار خون را کاهش دهد. در تحقیقات نشان داده شده است که جینجرول، یکی از اجزای زنجبیل، رشد تومور را مهار میکند. بسیاری از متخصصین ادعا میکنند که چای زنجبیل درد آرتروز و دردهای عضلانی را نیز تسکین خواهد داد و یک مسکن مناسب و عالی برای برخی فشارهای روزه داری در ماه رمضان است.
یک تکه زنجبیل تازه را رنده کنید و با آب جوش ترکیب کنید.
میتوانید کمی عسل و لیمو به آن اضافه کنید.
• بهترین زمان مصرف
سحر برای حفظ انرژی در طول روز
یکی از خوش طعمترین و معطرترین ادویهجات ایران، زعفران است که در اکثر دمنوشها و غذاهای ایرانی استفاده میشود. کاربرد زعفران در ماه رمضان در بین ایرانیان از جایگاه ویژهای برخوردار است. طبع زعفران گرم است و بسیار شادیآور است. خواص انواع دمنوشهای زعفرانی بسیار زیاد است، اما از جمله کاربرد زعفران در ماه رمضان میتوان به اشتهاآور بودن و ضد نفخ بودن آن اشاره کرد.
چند رشته زعفران را در آب جوش دم کنید.
میتوانید کمی گلاب یا عسل اضافه کنید.
• بهترین زمان مصرف
بعد از افطار برای آرامش بیشتر
چای سبز بهعنوان سالمترین نوشیدنی در کره زمین شناخته شده است. این ماده مملو از آنتی اکسیدانها و مواد مغذی است که تأثیرات زیادی بر بدن دارند و هچنین دارای ترکیبات درمانی از جمله پلی فنولها، کاتچینها و انواع مختلف دیگر فلاونوئیدها است. چای سبز به بهبود عملکرد مغز، از دست دادن چربی، تقویت حافظه، از بین بردن سلولهای سرطانی و کاهش خطر سرطان و همچنین به جلوگیری از دیابت کمک میکند. مصرف چای سبز برای سلامت دستگاه گوارش به هزاران سال قبل میرسد. پزشکان طب سنتی معتقدند این دمنوش برای آرامش بعدن در ماه رمضان برای افراد روزهدار ضروری است.
یک قاشق چایخوری چای سبز را در آب جوش بریزید و ۳ تا ۵ دقیقه دم کنید.
میتوانید چند قطره لیمو اضافه کنید.
• بهترین زمان مصرف
۲ ساعت بعد از افطار (به دلیل داشتن کافئین)
دارچین به دلیل خاصیت گرم خود، متابولیسم بدن را تقویت کرده و سطح قند خون را متعادل نگه میدارد. این دمنوش گزینهای عالی برای افراد روزهدار، بهویژه در وعده سحری است. دمنوشهایی که مصرف میکنیم، درست است که طبیعی هستند، اما مصرف بیش از حد آنها نیز مجاز نیست.
یک تکه چوب دارچین را در آب جوش قرار دهید و ۱۰ دقیقه دم کنید.
میتوانید کمی عسل اضافه کنید.
• بهترین زمان مصرف
سحر یا بعد از افطار
در اینجا به چند نمونه از نوشیدنیهای ممنوع در ماه رمضان اشاره میکنیم:
چای و قهوه: کافئین موجود در چای و قهوه خاصیت دیورتیک دارد و به دفع آب بدن و تشدید تشنگی منجر میشود.
نوشابههای انرژیزا: نوشابههای انرژیزا حاوی مقادیر زیادی کافئین و شکر هستند که میتوانند باعث کم آبی بدن، بیخوابی و تحریکپذیری شوند.
نوشابههای گازدار: نوشابههای گازدار به دلیل داشتن شکر زیاد و گاز، میتوانند باعث نفخ، دل درد و تشدید تشنگی شوند.
آبمیوههای صنعتی: آبمیوههای صنعتی غالباً حاوی شکر و مواد افزودنی هستند و ارزش غذایی پایینی دارند.
آب یخ: نوشیدن آب یخ در ابتدای افطار میتواند به معده شوک وارد کند و هضم غذا را مختل کند.
نوشیدنیهای یخی: نوشیدنیهای یخی مانند اسموتیها و شیکها میتوانند باعث سردرد و دندان درد شوند.
برای بهبود هضم غذا، کاهش استرس، تقویت سیستم ایمنی و کنترل تشنگی در ماه رمضان، دمنوشهای بابونه، نعناع، زنجبیل، زعفران، چای سبز و دارچین بهترین گزینهها هستند. مصرف متعادل و در زمان مناسب میتواند تأثیر مثبتی بر سلامتی شما داشته باشد.