تاریخ انتشار: ۱۰:۰۴ - ۰۸ فروردين ۱۴۰۴
بازار سهام ۱۴۰۳ بازنده‌ای در میان بازار‌های دارایی

آیا بورس در سال ۱۴۰۴ به پیشتاز بازار‌های مالی تبدیل می‌شود؟

بازار سهام در سال ۱۴۰۳ برخلاف انتظارات، از رکود خارج نشد و در رقابت با سایر بازار‌های مالی عقب ماند. با این حال، برخی کارشناسان معتقدند که این جاماندگی می‌تواند عاملی برای رشد بورس در سال ۱۴۰۴ باشد، اما مسیر پیش‌رو همچنان پر از چالش‌های اقتصادی و سیاسی است.

آیا بورس در سال ۱۴۰۴ به پیشتاز بازار‌های مالی تبدیل می‌شود؟

اقتصاد۲۴- در حالی که پیش‌بینی می‌شد بازار سهام در سال ۱۴۰۳ از خواب عمیق رکودی بیدار شود و سود مناسبی را عاید سهامداران و سرمایه مفیدی را نصیب ناشران و شرکت‌ها کند، خلاف انتظار عمل کرد و تحت تاثیر رخداد‌های سیاسی و اقتصادی به بازنده رالی بازار‌ها در سال ۱۴۰۳ بدل شد.

با این حال، اما برخی از فعالان و ناظران بازار سهام، همین جاماندگی را دست‌مایه رشد بورس در سال جاری می‌دانند؛ اگرچه به نظر می‌‍رسد بازار سهام برای طی این مسیر و رسیدن به سطحی که لایق آن است، باید با موانع زیادی دست و پنچه نرم کند و از سنگلاخ‌های بسیاری بگذرد. با این وصف، آیا می‌توان انتظار داشت که بازار سرمایه در سال ۱۴۰۴ پیشتاز بازار‌های مالی باشد؟

بازار سرمایه پتانسیل رشد دارد، اما با موانع زیادی روبروست!

عظیم ثابت، دبیرکل سابق کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار در گفت‌و‌گو با تجارت‌نیوز تاکید کرد: «با شرایط فعلی، نمی‌توان انتظار داشت که بازار سرمایه به عنوان بازار پیشتاز عمل کند.»

او افزود: «این موضوع به دلایل متعددی بستگی دارد که قابل انکار نیستند. در واقع، همچنان مشکلاتی که در سال‌های گذشته وجود داشته، ادامه دارد و حتی ممکن است تشدید شود.»

این تحلیلگر ارشد بازار سرمایه اظهار کرد: «از نظر ارزندگی، بازار سرمایه وضعیت مناسبی دارد، اما در سال‌های اخیر، به‌ویژه پس از رشد غیرطبیعی سال‌های ۹۸ و ۹۹، اصلاحات شدیدی را تجربه کرده و در مقایسه با سایر بازار‌ها عقب افتاده است.»

ثابت تشریح کرد: «در حال حاضر، میانگین نسبت قیمت به درآمد (P/E) بازار حدود هفت است و ارزش دلاری بازار نیز تقریباً ۱۰۵ میلیارد دلار برآورد می‌شود، در حالی که این رقم در گذشته حدود ۲۷۰ میلیارد دلار بود. این افت ارزش دلاری، سیگنالی است که نشان می‌دهد بازار پتانسیل بازگشت دارد، اما همچنان چالش‌های زیادی در پیش است.»

برای بهبود شرایط بورس، باید تنش‌های سیاسی در منطقه و آثار آن بر کشور کنترل شود

دبیرکل سابق کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار به موانع رشد بورس در سال ۱۴۰۴ اشاره و اظهار کرد: «یکی از مهم‌ترین مشکلات، ابهامات سیاسی و اقتصادی است. بازار سرمایه و بازار‌های مالی در شرایط ثبات و پیش‌بینی‌پذیری رشد می‌کنند. هرچه این ابهامات بیشتر باشد، بازار سرمایه توان رشد کمتری خواهد داشت.»


بیشتر بخوانید:چرا اولین ماه سال برای بازار سرمایه خوش یمن است؟


ثابت افزود: «بنابراین، برای بهبود شرایط، باید تنش‌های سیاسی در منطقه و آثار آن بر کشور کنترل شود. این نکته‌ای غیرقابل کتمان است و موجب می‌شود ریسک سرمایه‌گذاری افزایش پیدا کند.»

زیرساخت‌های اقتصادی دچار مشکل شده و این امر مانع تشکیل سرمایه می‌شود

این تحلیلگر ارشد بازار سرمایه گفت: «مشکل دیگر، ناترازی‌های اقتصادی است که روزبه‌روز بیشتر می‌شود؛ زیرساخت‌های اقتصادی دچار مشکل شده و این امر مانع تشکیل سرمایه می‌شود. در چنین شرایطی، نمی‌توان انتظار رشد سودآوری شرکت‌ها را داشت.»

بیشتر بخوانید: دو سناریوی محتمل برای آینده اقتصادی ایران در سال ۱۴۰۴

ثابت بیان کرد: «قیمت‌گذاری دستوری نیز یکی از چالش‌های جدی است که اگر همچنان ادامه پیدا کند، باعث کاهش انگیزه سرمایه‌گذاری در صنایع مختلف خواهد شد.»

او افزود: «اگر دولت بتواند به سرمایه‌گذاران اطمینان دهد که سیاست قیمت‌گذاری دستوری را کنار می‌گذارد و اجازه می‌دهد بازار‌ها بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا عمل کنند، می‌توان انتظار بهبود شرایط را داشت.»

هزینه تامین مالی بالا رفته و جذابیت سرمایه‌گذاری را از بین برده است

ثابت در ادامه اظهار کرد: «نکته مهم دیگر، نرخ سود بانکی است؛ در حال حاضر، متوسط نرخ سود بانکی و تأمین مالی اوراق دولتی به حدود ۳۵ تا ۳۶ درصد رسیده که در سقف خود قرار دارد و احتمال کاهش آن کم است.»

دبیرکل سابق کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار بیان کرد: «از سوی دیگر، اگر دولت بخواهد نرخ ارز را کنترل و ارزش پول ملی را تقویت کند، معمولاً سیاست‌هایی را اتخاذ می‌کند که به افزایش نرخ بهره منجر می‌شود. این سیاست‌ها می‌توانند بازار‌های مالی را تحت تأثیر قرار داده و شرایط را انقباضی‌تر کنند که در نهایت، رشد اقتصادی را محدود می‌کند.»

وی با بیان اینکه هزینه تامین مالی خیلی بالا رفته، گفت: «وقتی تامین مالی در حال حاضر با نرخ حدود ۴۰ درصد انجام می‌شود، شرکت‌ها چگونه می‌خواهند برای تامین مالی، منایع جذب کنند؟»

ثابت افزود: «نرخ سود بانکی، زمانی قرار بود تا ۲۵ درصد کاهش یابد که نوید روز‌های خوبی برای فعالان بازار سرمایه بود، اما اکنون که این نرخ تا این میزان بالا رفته، جذابیتی برای افراد ندارد که وارد بازار سرمایه‌ای شوند که تحت تاثیر اتفاقات زیادی نیز قرار دارد. این امر خود، عاملی بازاردارنده است.»

برگزاری مجامع در ماه‌های نخست سال، بازار سهام را با استقبال بیشتری رو‌به‌رو می‌کند

دبیرکل سابق کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار در ادامه اظهار کرد: «با وجود تمامی این مشکلات، اما معمولاً در یکی دو ماه ابتدایی سال، بازار سرمایه به طور سنتی با استقبال بیشتری مواجه می‌شود.»

ثابت بیان کرد: «دلیل این موضوع برگزاری مجامع شرکت‌ها، انتشار گزارش‌های مالی و در دسترس بودن منابع مالی بیشتر در ابتدای سال است. در این دوره، سرمایه‌گذاران علاوه بر سود سرمایه، می‌توانند از سود نقدی مجامع نیز بهره‌مند شوند.»

او افزود: «با این حال، برای اینکه این روند ادامه‌دار باشد، باید نرخ سود بانکی کاهش یابد، مناقشات و تنش‌های سیاسی مدیریت شوند و قیمت‌گذاری دستوری کنار گذاشته شود. تنها در چنین شرایطی است که می‌توان انتظار داشت شرکت‌ها تأمین مالی بهتری داشته باشند و سودآوری آنها افزایش پیدا کند.»

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

صفحه اول روزنامه‌های سیاسی امروز

قیمت گوشت گوسفند، گوساله و مرغ + جدول

قیمت ماهی امروز + جدول

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

قیمت لیر ترکیه امروز در بازار + جزئیات

وضعیت هواشناسی امروز

قیمت دینار عراق امروز در بازار + جزئیات

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

قیمت سکه و طلا امروز شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت All-in-One اپل امروز + جدول

قیمت انواع لپ تاپ ام اس آی MSI امروز + جدول

قیمت دلار و یورو امروز شنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

قیمت سکه و طلا امروز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ + جدول

عکس/ رونمایی رضا حسین زاده از ازدواج مجددش

عکس/ واکنش احساسی کارگردان تاسیان به تغییرنام خلیج فارس

عکس/ استایل خاص فرح پهلوی در حال موتور سواری با دخترش در جنوب

شور و حال برداشت گل محمدی از باغات میمند با رنگ و بوی بی نظیر

عکس/ ژست رسمی مقامات دربار و تیمورتاش ۹۹ سال پیش در کنار تاج رضاخان

اینفوگرافی/ وعده‌های وزیر نیرو درباره قطعی برق از پارسال تا امسال

عکس/ قابی احساسی از حوری تاسیان در آغوش همسرش

خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

هشدار جدی استاد دانشگاه شریف درباره خلیج فارس

عکس/مهریه عجیب یک دختر ایرانی که وایرال شد

معرفی وزیر اقتصاد به تعویق افتاد

اختلاف نتانیاهو و ترامپ بر سر ایران بالا گرفت

گزارش تازه از قلب عمان درباره مذاکرات رسید

چگونه از سرطان کبد پیشگیری کنیم؟

ملکه رنجبر کیست؟/همه چیز درباره هنرمند برجسته و قدیمی سینما و تئاتر ایران

عکس/ چهره خاص هند جگرخوار ۶۵ سال پیش با گردنبند و گل سینه گرانقیمت

رنگ لباس چه تأثیری روی رفتار ما دارد؟

عکسی جالب از منوچهر وثوق ۵۳ سال پیش در میان رود بهمن‌شیر

عکس احساسی سحر ولدبیگی در کنار پدرش و ایام کودکی

سن ابتلا به آلزایمر به دهه‌های ۲۰ و ۳۰ رسید

عکس/ ژست متفاوت امیر دریادار سیاری ۴۴ سال پیش با لباس تکاوری

فیلم/ پل ورسک برای منفعت ملت ما ساخته نشد

آمار عجیب وزارت راه از شاخص حاشیه نشینی نسبت به متوسط جهانی/ آیا تعداد حاشیه‌نشینان از ۲۶ میلیون نفر کمتر است؟

عکس/ چهره زیبای سوفیا لورن ۶۷ سال پیش در کنار سگ محبوب اش

واگذاری تاپیکو به هلدینگ خلیج فارس متعهدانه است/ شستا هرگز به سمت واگذاری بدون صاحب‌سازی نخواهد رفت

وضعیت مصدومان سپاهان مقابل استقلال

فیلم/ اشک‌های محسن تنابنده در پشت صحنه پایتخت ۷

عکس/ دیدار دوستانه محمدرضا پهلوی و همسرش ۷۱ سال پیش با چرچیل

فیلم/ انتشار جدیدترین تیزر سریال عاشقانه سووشون

بازوبند به دست چهار ستاره پرسپولیس + عکس

عکس/ قابی صمیمی و جنجالی از امیر جعفری و همسرش در کنار دوستانشان

فیلم/ آخرین خبر در مورد آغاز دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا

فیلم/ لحظه اصابت رعد و برق به تیر برق در مشگین‌شهر

عکس/ فائزه هاشمی روی جلد یک روزنامه رفت و سوژه شد

معرفی وزیر اقتصاد به تعویق افتاد

عکس/ علیرضا زاکانی در حال سخنرانی در ستاد انتخاباتی سید محمد خاتمی؟!

پل معلقِ صلح رویایی بر فراز درهٔ کشمیر؛ تبعات ۷۸ سال مناقشه برای هند و پاکستان + فیلم

عکس/ محل احتمالی مذاکره ایران و آمریکا

عکس/ نمای ویژه از یگان هلی‌کوپتری شهربانی کشور ۵۴ سال پیش

وحید امیری در پرسپولیس می‌ماند؟

اینفوگرافی/ میزان استفاده از فیلترشکن در میان ایرانی‌ها

قیمت ماهی امروز + جدول

فیلم/ انتقاد شدید یک روحانی به رفتار نعیمه نظام‌دوست در جوکر

قیمت خودرو‌های مدیران خودرو امروز

علی مدنی‌ زاده کیست؟/ از حلقه نخبگان تا گزینه‌ای بی‌حاشیه برای وزارت اقتصاد

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

عکس/ رونمایی از سردیس مدیرعامل توسط خودش

معرفی نفربر زرهی نسل بعدی کوماتسو

آمریکا چگونه شبکه فروش نفت ایران را هدف گرفته است؟

فیلم/ ایران و آمریکا در ایستگاه چهارم؛ مذاکره با گام‌های محتاط

فیلم/ کنایه رسایی به فوتبال بازی کردن پزشکیان

عکس/ یک لوکیشن عجیب در گوگل مپ جلب‌توجه کرد

عکس/ چهره جذاب طاهره سریال لحظه گرگ‌و‌میش با تیپ لاکچری

جشنواره بزرگ ماهیگیری در روستای حلیمه جان رودبار

عکس/ پست نگران‌کننده ایرج طهماسب درباره مرگ خودش

عکس/ کاریکاتوری تازه درباره مشکلات اقتصادی بی پاسخ در ایران

عکس/ تغییر چهره شوکه کننده مجری معروف در جشن تولد ۳۷ سالگی اش