تاریخ انتشار: ۱۰:۲۵ - ۲۶ فروردين ۱۴۰۴

شوک ارزی به نظام سلامت با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی/ آیا دارو گران و تجهیزات پزشکی بی‌کیفیت می‌شود؟

یک کارشناس حوزه دارو می‌گوید: «در روند افزایشی نرخ ارز، این احتمال وجود دارد که بیمارستان‌ها به دلیل بالا رفتن قیمت‌ها، به سمت تجهیزات ارزان‌تر و شاید با کیفیت پایین‌تر میل کنندی درازمدت در کارآمدی خدمات درمانی چندان بی‌تأثیر نخواهد بود.»

شوک ارزی به نظام سلامت

اقتصاد۲۴- حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و جایگزینی آن با نرخ ۲۸۵۰۰ تومانی برای دارو و تجهیزات پزشکی، زنگ خطر افزایش سرسام‌آور هزینه‌های درمان و فشار بر بیماران را به صدا درآورده است. این تصمیم که به نظر می‌رسد از سال گذشته کلید خورده بود، حالا نظام سلامت کشور را در آستانه چالشی بزرگ قرار داده است. با این تغییر، کارشناسان هشدار می‌دهند که افزایش چندبرابری هزینه‌ها و ناکارآمدی پوشش بیمه‌ای می‌تواند فشار سنگینی بر دوش مردم و نظام سلامت کشور تحمیل کند. در حالی که بودجه دارو و تجهیزات به جای تأمین نیاز‌های بیماران، گاه در مسیر‌های دیگری صرف شده، نگرانی‌ها از افزایش قیمت‌ها، کاهش کیفیت خدمات درمانی و دشواری تأمین مواد اولیه تولید داخل رو به افزایش است.

دکتر محمد طاهری، کارشناس حوزه دارو،می‌گوید: «متأسفانه حوزه دارو، علی رغم اینکه موضوعی استراتژیک است، به علت کسری بودجه، مشکلات ارزی کشور و تهدیدات بانکی، دارای چانه‌زنی‌های خیلی خوبی در بین کالا‌های اساسی نیست و در هنگام تخصیص بودجه مورد غفلت واقع می‌شود. شاید در برنامه‌ریزی روی کاغذ بودجه مناسبی برای آن لحاظ شود، اما در عمل به آن هدف نهایی تخصیص ارز نمی‌رسد.»

وعده‌های بی‌سرانجام در سایه گرانی دارو/ شکستِ دارویار

به گفته این کارشناس، «گرچه این معضل برای امروز و دیروز نیست و حوزه دارو و تجهیزات پزشکی سال‌ها به آن مبتلاست، اما اخیرا با توجه به تفاوت نرخ ارز و مشکلاتی که در تخصیص آن اتفاق می‌افتد، تصمیم بر این شد که برخی از کالا‌های اساسی اعم از دارو و تجهیزات پزشکی را از ردیف بودجه ارز ۴۲۰۰ تومانی حذف کنند و ارز ۲۸۵۰۰ تومانی را برای این موارد منظور کنند.»

طاهری تأکید می‌کند: «این اتفاق قطعاً فشار مضاعفی را به همراه خواهد داشت. با وجود اینکه دولت و سازمان غذا و داروی کشور همواره اعلام کرده‌اند که مابه‌التفاوت این هزینه‌ها از سوی سازمان‌های بیمه‌گر پرداخت می‌شود، اما متأسفانه در واقعیت اینطور نخواهد شد. همانطور که در زمان اجرای طرح دارویار هم گفته شده بود هیچ ریالی از جیب مردم پرداخت نخواهد شد، اما پس از مدتی درصد قابل توجهی از هزینه‌ها را مردم متحمل شدند و در نهایت دیدیم که این طرح نتیجه‌نداده، عملاً مردود شد.»

جهش قیمت‌ها با نرخ جدید ارز/ حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از سال گذشته کلید خورد

دکتر هادی احمدی، مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان ایران،می‌گوید: «ارز ۴۲۰۰ تومانی تقریباً از سال گذشته حذف شد و ما دیگر با این نرخ سروکار نداشتیم و با ارز ۲۸۵۰۰ تومانی کار را پیش می‌بردیم؛ در حوزه دارو که مدت‌ها پیش -سال ۱۴۰۱- همزمان با طرح دارویار این اتفاق افتاد و در حوزه تجهیزات پزشکی هم از نیمه دوم سال ۱۴۰۳، با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، نرخ ارز ترجیحی با افزایش تقریباً هفت برابری، به ۲۸۵۰۰ تومان رسیده بود. به تناسب این اتفاق، انتظار می‌رود قیمت تجهیزات نیز هفت برابر بیشتر شود؛ کما اینکه طی چند ماه گذشته، قیمت کیت‌های آزمایشگاهی، دستگاه‌های پاراکلینیکی و متعلقات آنها نیز به شدت افزایش پیدا کرده است.»


بیشتر بخوانید:عضو کمیسیون بهداشت مجلس: دلالان دارو از لجن کف جوی آب جنس تحویل مردم دادند


او با اشاره به اینکه احتمال تداوم در افزایش نرخ ارز در زمینه دارو و تجهیزات پزشکی وجود دارد، عنوان می‌کند: «اگرچه این مصوبه هنوز ابلاغ نشده و تخصیص ارز برای دارو، تجهیزات و کالا‌های اساسی طی هفته جاری از طرف بانک مرکزی شروع خواهد شد، اما امیدواریم که ارز ترجیحی در محدوده ۲۸۵۰۰ تومان باقی بماند؛ اگر بنا باشد که وارد تالار بعدی (۳۸۵۰۰ تومان)، شود، ما شاهد جهش قیمت قابل توجهی خواهیم بود؛ چرا که برابرِ قانون، قیمت کالا، تجهیزات و به تناسب آن خدمات نیز مطابق با بالا رفتن میزان تورم افزایش پیدا می‌کند.»

تغییر در ساز و کار تخصیص بودجه/ «بیمه‌ها مبالغ بودجه را صرف تأمین دارو نمی‌کردند»

سازمان‌های بیمه‌گر موظف به پوشش بخش زیادی از هزینه‌ها هستند، اما به علل مختلف اعم از کسری بودجه و ناترازی‌های درون‌سازمانی، قادر به پرداخت و تأمین اصولی نیستند.

مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان ایران معتقد است: «همین مسئله موجب شده که پرداخت از جیب مردم تا ۷۰ درصد افزایش پیدا کند، به ویژه در بخش پاراکلینیکی؛ و این زیبنده نظام سلامت نیست. به عبارتی افزایش هزینه‌های پاراکلینیکی و عدم پوشش‌دهی بیمه‌ها، زنگ خطری برای زنجیره سلامت است که انتظار می‌رود مسئولان مربوطه در این زمینه هم تدابیری اندیشیده باشند.»

او اضافه می‌کند: «تا پیش از این، ساز و کار مشارکت بیمه‌ها در پوشش هزینه‌های دارو بدین شکل بود که بودجه به طور مستقیم به حساب سازمان‌های بیمه‌گر واریز می‌شد و متأسفانه برخی از سازمان‌ها این مبالغ را در زمینه‌های دیگر صرف می‌کردند و آن را به تأمین دارو اختصاص نمی‌دادند.

اما اکنون تصمیم بر این است که با هدف بهبود، این ساز و کار تغییر کند و بودجه در اختیار وزارت بهداشت قرار گیرد و از این طریق توزیع شود. در حوزه تجهیزات پزشکی هنوز ساز و کار قطعی و مشخصی ارائه نشده است.»

شوک ارزی به نظام سلامت؛ دارو گران می‌شود، تجهیزات پزشکی بی‌کیفیت؟ / «زمان اجرای طرح دارویار هم گفته شد هیچ ریالی از جیب مردم پرداخت نخواهد شد!»

خطر کاهش کیفیت خدمات درمانی

بنا به گفته طاهری، یکی از تبعات احتمالی نرخ ارز در حوزه تجهیزات پزشکی، ناتوانی مراکز درمان در تأمین تجهیزات مرغوب است. او در این‌باره عنوان می‌کند: «در روند افزایشی نرخ ارز، این احتمال وجود دارد که بیمارستان‌ها به دلیل بالا رفتن قیمت تجهیزات، به مرور و برای ارائه خدمات درمانی، به سمت خرید تجهیزات ارزان‌تر و شاید با کیفیت پایین‌تر میل کنند؛ در واقع افزایش چندبرابری هزینه‌ها و عدم پوشش‌دهی متناسب و به‌موقع از سوی سازمان‌های بیمه‌گر، آنها را به این مسیر سوق می‌دهد، که این اتفاق طی درازمدت در کارآمدی خدمات درمانی و سلامت عمومی تأثیرگذار خواهد بود.»

احمدی نیز در تأیید این مسئله اضافه می‌کند: «اکثر تجهیزات پزشکی در کشور، وارداتی هستند و از کیفیت خوبی برخوردارند، اما باید توجه داشت که محصولات تولید داخل که شاید قیمت پایین‌تری نسبت به محصولات خارجی داشته باشند، هم مشمول این گرانی‌ها خواهند شد؛ چرا که تحت تأثیر افزایش نرخ ارز، در تأمین مواد اولیه جهت تولید کالا چالش‌هایی پیش خواهد آمد و تجهیزات به‌اصطلاح ارزان هم گران خواهند شد و این امری منطقی است.»

منبع: خبر آنلاین
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

فیلم/ ترامپ: سی‌ان‌ان داشت زمان حمله به ایران را لو می داد

ایران همکاری با آژانس را به تغییر رفتار دوگانه آن مشروط کرد

وزیر دفاع: به آتش‌بس اعتماد نداریم

هشدار سردار رادان درباره پاسخ شدیدتر به حمله احتمالی دشمن

فیلم/ ترامپ بار دیگر پوتین را تهدید کرد

نخست‌وزیر عراق: ایران به دنبال توافق است نه سلاح هسته‌ای

کاسبان تحریم می گویند مکانیسم ماشه بی اثر است

فیلم/ درآمد هنگفت دست‌فروشان در پایتخت: شبی چند میلیون تومان؟

صندوق توسعه ملی چیست و چه کارکردی دارد؟

حمایت جواد خیابانی از امیر قلعه‌نویی

خداحافظی با کارت سوخت از مرداد؟

بحران امنیتی در سویدا با دست‌کم ۸۹ کشته

علم‌الهدی: هدف دشمن دین‌زداییست

هشدار محقق داماد و درویش‌زاده درباره جهل مقدس و پیامد‌های آن

از سرگیری پروازهای هواپیمایی عراق به ایران

عکس/ صدام حسین در حال روشن‌کردن سیگار برگ در سالن اجلاس سران عرب

رشد چشمگیر واردات نفت چین از ایران

جدایی مدافع استقلال قطعی شد

معرفی موشک بالستیک ATACMS MGM-۱۴۰ آمریکا

فیلم/ نماینده قم: حتی یک جاسوس افغانستانی هم نداشتیم

فیلم/ عراقچی وارد چین شد

عکس/ تغییر چهره ویژه هازل کایا سریال عشق ممنوع

پزشکیان: ما طرفدار دیپلماسی و تعامل سازنده و مخالف جنگیم

فیلم/ تیکه امیرحسین قیاسی به رشیدپور: شما نباید با ترامپ مصاحبه کنید

Beidou چینی جایگزین GPS می‌شود

فیلم/ هوشدن ترامپ در فینال جام‌جهانی باشگاه‌های فیفا

فیلم/ ظهره‌وند جنگنده‌های B۲ آمریکا را قارقارک خواند

عکس/ واکنش رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس به احتمال فعال سازی مکانیزم ماشه

فیلم/ حضور سردار قاآنی در مراسم بزرگداشت شهدای نیروی قدس سپاه

آمار پلیس از مرگ‌ومیر تصادفات جاده‌ای در تهران

قیمت تبلت اپل امروز + جدول

قیمت آجیل و خشکبار امروز + جدول

قیمت فولکس واگن در بازار ایران + جدول

ولایتی شرط توقف غنی‌سازی را برای مذاکره رد کرد

قیمت دینار عراق امروز + جزئیات

قیمت لیر ترکیه امروز + جزئیات

زمان آغاز فروش بلیت قطارهای اربعین

نتیجه نهایی درباره تغییر قیمت نان در تهران

جاده چالوس تا اطلاع ثانوی مسدود شد

عکس/ واکنش فغانی به انتقاد ایرانی‌ها از خوش‌وبش با ترامپ

پیش‌بینی بورس فردا سه‌شنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۴

عکس/ چهره زیبای زهره فکورصبور ۲۴ سال پیش در اولین فیلم سینمایی‌اش

هشدار به مصرف‌کنندگان سنگ مرداب

اینفوگرافی/ موضع کشورهای اروپایی در جنگ ایران و اسرائیل

فیلم/ پرتخلف‌ترین عادت رانندگی مشخص شد

عکس/ شکل و شمایل حرمله سریال مختار پس از ۱۹ سال در ۵۴ سالگی

عکس/ دیدار وزیر کشور عراق با پزشکیان

فیلم/ حرکت زشت خاطره حاتمی در شام ایرانی

عکس/ خداحافظی احساسی مدافع استقلالی

عکس/ حضور سردار قاآنی و سیدمسعود خامنه‌ای در یک مراسم