تاریخ انتشار: ۰۹:۳۰ - ۰۲ ارديبهشت ۱۴۰۴

سرنوشت تعرفه واردات خودرو چه می‌شود؟

احکام قانون بودجه ۱۴۰۴ با تأکید بر تعرفه ۱۰۰ درصدی واردات خودرو به گمرکات سراسر کشور ابلاغ شده و موجی از مناقشات را برانگیخته است.

واردات خودرو

اقتصاد۲۴- ابلاغ تعرفه ۱۰۰ درصدی واردات خودرو به گمرکات کشور در حالی که سایه سنگین بلاتکلیفی در مذاکرات ایران و آمریکا نیز بر این بازار سنگینی می‌کند، بازار خودرو را بیش از همیشه به رکود نشانده و زمینه مناقشات زیادی را فراهم کرده است، اما تغییرات تعرفه‌ای چه تاثیری بر صنعت خودروسازی ایران دارد؟

احکام قانون بودجه ۱۴۰۴ با تأکید بر تعرفه ۱۰۰ درصدی واردات خودرو به گمرکات سراسر کشور ابلاغ شده و موجی از مناقشات را برانگیخته است.

محمد اتابک، وزیر صمت، پیش‌تر از بازنگری تعرفه واردات خودرو سخن گفته و وعده داده بود نرخ جدید تعرفه واردات خودرو به‌گونه‌ای تنظیم می‌شود که بازار خودرو‌های وارداتی دچار شوک نشود، اما ابلاغیه تازه دولت مسیر دیگری را پیش روی گمرکات قرار داده و تناقض میان وعده‌ها و مصوبات را عیان کرده است.

این پارادوکس بازار خودرو را به ورطه معادلات پیچیده‌ای کشانده؛ معادلاتی که همزمان با مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا رکودی بی‌سابقه را به بازار خودرو‌های وارداتی تحمیل کرده و فعالان این حوزه را به میدان بحث و جدل فرستاده است.

اسد کرمی، رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران و فروشندگان خودرو تهران، در نامه‌هایی جداگانه به وزیر صمت و رئیس سازمان برنامه و بودجه هشدار داد که افزایش نرخ محاسبه ارز گمرکی برای ترخیص خودرو‌ها و بالا بردن تعرفه واردات خودرو‌های بنزینی فشار اقتصادی سنگینی بر دوش مردم به‌ویژه اقشار متوسط و کم‌درآمد می‌گذارد و خواستار کاهش تعرفه‌ها شد.

محمدعلی دهقان‌دهنوی، رئیس سازمان توسعه تجارت، ریشه این ماجرا را به لایحه بودجه سال جاری گره زد و صراحتاً اعلام کرد این سازمان از ابتدا با بهره‌گیری ابزاری از تعرفه‌ها برای پر کردن جیب دولت مخالف بوده است.


بیشتر بخوانید:نخستین واکنش بازار خودرو به ریزش قیمت دلار


او تأکید کرد: تا زمانی که آیین‌نامه اجرایی جدید با همکاری سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و وزارت صمت تدوین و ابلاغ نشود هیچ خودرویی مشمول تعرفه ۱۰۰ درصدی نمی‌شود و تعرفه‌های پیشین همچنان ملاک عمل باقی می‌ماند.

افزایش تعرفه واردات خودرو به مثابه گرانی در تمام لایه‌های بازار

اعمال تعرفه ۱۰۰ درصدی پیامی صریح به بازار مخابره می‌کند. پیامی که در کنار تغییرات منشا ارزی و نوسانات نرخ ارز، خبر از افزایش قیمت فزاینده خودرو‌های خارجی داده و این جهش تنها در مدل‌های وارداتی محبوس نمی‌ماند.

بازار خودرو رفتاری زنجیره‌وار دارد و تعرفه جدید می‌تواند جرقه‌ای برای گرانی در تمام لایه‌ها از وارداتی و مونتاژی تا تولید داخل باشد. فعالان بازار خودرو بار‌ها هشدار داده‌اند که التهاب در بخش وارداتی‌ها به‌سرعت دستاویزی برای خودروسازان داخلی می‌شود تا با سوءاستفاده از شکاف قیمتی بار دیگر ساز گرانی را به صدا درآورند.

رانتی برای دلالان در سایه سیاست‌های دوگانه

وقتی مناقشات بر سر خودرو‌های وارداتی به نتیجه نمی‌رسد بازار در انتظار نتایج مذاکرات ایران و آمریکا پیچ‌وخم تازه‌ای را تجربه می‌کند و فرصت‌طلبی به دلالان تعارف می‌شود. تأخیر در اعلام نرخ نهایی تعرفه به‌تنهایی دلالان و رانت‌جویان را به صید ماهی از آب گل‌آلود ترغیب می‌کند. متقاضیان و شرکت‌های واردکننده در انفعالی سنگین چشم به مذاکرات دوخته‌اند و شکاف میان وعده‌های شفاهی و ابلاغیه‌های رسمی به سوداگری میدان داده است.

این بی‌نظمی سرمایه اجتماعی سیاست‌گذار را هر روز بیش از پیش می‌فرساید. تعرفه ۱۰۰ درصدی در شرایطی که ارز نوسان می‌کند، هزینه‌های لجستیکی سر به فلک کشیده و قدرت خرید مشتریان رو به زوال است منطق بازار را به چالش می‌کشد و تنها راهی برای جبران کسری بودجه دولت به نظر می‌رسد.

این تصمیم نه‌تنها تولید را به ریل رشد هدایت نمی‌کند، بلکه فشار انباشته را به بازار‌های داخلی و مونتاژی سرریز می‌کند. میدان رقابتی که با ورود خودرو‌های وارداتی جان گرفته بود، با افزایش تعرفه کوچک‌تر شده و مصرف‌کننده که ماه‌ها چشم‌انتظار تنظیم بازار بوده بازنده اصلی این بازی لقب می‌گیرد.

تأخیر در تثبیت تعرفه واردات خودرو چگونه بازار را فلج می‌کند؟

تعلل در تعیین تکلیف تعرفه‌ها رکود بازار خودرو را عمیق‌تر می‌کند، چراکه واردکنندگان و خریداران در انتظار روشن شدن وضعیت تعرفه‌ها و مذاکرات دست روی دست گذاشته‌اند.


بیشتر بخوانید:قیمت خودرو‌های شرکت کیا در بازار ایران + جدول


در این شرایط عرضه خودرو از سوی واردکنندگان کم شده، معامله‌ها رنگ باخته و بازار خودرو به جولانگاه دلالانی تبدیل شده که برای نجات سرمایه خود بر آتش التهاب بازار می‌دمند. در سایه تأخیر‌های بی‌منطق، سرمایه گران‌بهای اعتماد عمومی دود شده و به هوا می‌رود.

بازار خودرو بار دیگر قربانی سیاست‌گذاری‌های دوپهلو شده است. تصمیم‌گیرانی که شعار شفافیت سر می‌دادند باید با ابلاغیه‌های به‌موقع به حرف‌هایشان جان بدهند.

تعرفه ۱۰۰ درصدی نه‌تنها شوک‌آور است، بلکه پیامد‌های روانی و اجتماعی آن راه را برای سودجویان هموار می‌کند. در این آشوب نه تولید جان می‌گیرد، نه واردات سامان می‌یابد و نه مصرف‌کننده نفعی می‌برد؛ تنها بازار در گرداب بی‌اعتمادی، ابهام و تردید غرق می‌شود.

بازار خودرو تا زمان مشخص شدن نتیجه نهایی مذاکرات در وضعیت رکود به‌سر می‌برد

بابک صدرایی، کارشناس حوزه خودرو، در گفت‌و‌گو با تجارت‌نیوز با اشاره به این موضوع گفت: بازار خودرو در حال حاضر در شرایطی قرار دارد که تا زمان مشخص شدن نتیجه نهایی مذاکرات در وضعیت رکود به‌سر می‌برد. اگر نتیجه مذاکرات در یک ماه آینده مشخص شود، در آن صورت با توجه به شرایط سیاسی و چشم‌انداز اقتصادی کشور قطعاً تغییراتی در تعرفه‌های واردات خودرو اعمال می‌شود.

در صورت منفی بودن نتایج مذاکرات، احتمال افزایش نرخ تعرفه واردات خودرو بیشتر است / اگر نتایج مذاکرات مثبت باشد ممکن است تعرفه‌ها کاهش یابند

این کارشناس حوزه خودرو عنوان کرد: در صورت منفی بودن نتایج مذاکرات، احتمال افزایش نرخ تعرفه واردات خودرو و در پیش گرفتن سیاست‌های انقباضی بیشتر است، اما اگر نتایج مذاکرات مثبت باشد، دولت احتمالاً سیاست‌های انبساطی در پیش می‌گیرد و ممکن است تعرفه‌ها کاهش یابند.

صدرایی تصریح کرد: پیش از آغاز سال جاری با فرض حاصل نشدن توافقات تعرفه‌هایی تعیین شد تا دولت در صورت لزوم بتواند مدیریت منابع ارزی را به‌منظور کنترل تقاضا در کشور به دست گیرد.

او یادآور شد: در صورت حرکت به‌سوی توافق شرایط واردات تسهیل می‌شود و تعرفه‌ها به حالت قبل بازمی‌گردند، اما در صورت شکست مذاکرات یا مواجهه با موانع پیش‌بینی‌نشده، احتمال اتخاذ سیاست‌های محدودکننده و افزایش تعرفه‌ها وجود دارد.


بیشتر بخوانید: اعلام شرایط فروش نقدی و اقساطی هیوندای کونا +جدول


صدرایی تشریح کرد: در حال حاضر این بلاتکلیفی در فضای سیاسی و اقتصادی منجر به رکود بازار شده است؛ به‌طوری‌که نه عرضه‌کننده قادر به تصمیم‌گیری برای عرضه محصولات خود است و نه خریدار می‌تواند تصمیم درستی برای خرید اتخاذ کند. این وضعیت همان قفل شدن بازار یا رکود عمیق آن است.

سیاست‌های داخلی و سیاست‌های کلان خارجی هر دو به شکل هم‌زمان به رکود بازار خودرو دامن زده‌اند

وی در پایان گفت: در مجموع هم سیاست‌های داخلی و هم سیاست‌های کلان خارجی هر دو به شکل هم‌زمان به این رکود دامن زده‌اند. تا زمانی که وضعیت سیاست خارجی شفاف نشود، سیاست‌های داخلی نیز در بلاتکلیفی به سر می‌برد. در نهایت نتایج تحولات سیاست‌های خارجی و به تبع آن سیاست‌گذاری‌های داخلی، ترسیم‌کننده ادامه روند بازار خودرو است.

منبع: تجارت نیوز
ارسال نظر
قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «اقتصاد24» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
خواندنی‌ها
خودرو
فناوری
آخرین اخبار

ساعت بازی استقلال - ملوان در فینال جام حذفی

عکس تیمی نفرات استقلال در آستانه فینال حیثیتی

عکس/ ژست نظامی محمدرضا پهلوی ۸۷ سال پیش در کنار برادر زن اش فاروق

عکس/ دختر ناصرالدین شاه ۱۲۰ سال پیش در میان خانواده شوهرش با پوشش خاص

خبر مهم از پرداخت فوق‌العاده خاص برای کارکنان دولت

عکس/ مزرعه خشخاش ۱۳۴ سال پیش در جاده اصفهان به یزد

قطعات کدام خودرو‌ها به‌صورت غیرقانونی کپی می‌شوند؟

فیلم/ همخوانی ۸ هزار نفره در کنسرت علیرضا قربانی در استادیوم آزادی

عکس/ منظره شگفت انگیز از عسلویه نگین درخشان جنوب

عکس/ حضور سعید جلیلی و لاریجانی در جلسه بررسی لایحه CFT

واکنش عجیب نورنیوز به ادعا درباره توافق ایران و آمریکا

عکس/ ادعای یک خبرنگار دیپلماتیک درباره توافق ایران و آمریکا

فیلم/ کشف محموله قاچاق حیوانات شامل ۲۵ گونه جانوری

آزادی ۲ تبعه ایرانی از زندان‌های عربستان

فیلم/ مراسم تشییع پیکر قاضی احسان باقری

رویای ۳۰ میلیارد دلاری پزشکیان برای مراوده تجاری با عمان در سایه تحریم‌ها/ نگاهی به روابط سیاسی و اقتصادی تهران و مسقط

عکس/ جمعی از مشروطه خواهان ۱۲۴ سال پیش در خانه اعیانی در رشت

ناترازی برق در حد ۲۴ نیروگاه اتمی بوشهر

قیمت طلای جهانی نزولی شد

اختلافات ترامپ و نتانیاهو جنبه سرگرمی دارد

زمان واریز مرحله سوم کالابرگ الکترونیک مشخص شد؟

خطر خاموشی گسترده شبکه سراسری برق

عکس/ هزینه موتور برق از ۳۰ میلیون تا ۸ میلیارد تومان

صنایع حاضرند برق را با قیمت جهانی وارد کنند

فیلم/ تیراندازی به سمت مردم در تویسرکان

آوار سنگین بحران آب و خشکسالی بر سر ایران

آمار تکان دهنده بازماندگان از تحصیل/ اولویت ادامه تحصیل با پسران و کودک همسری از علل ترک تحصیل دختران

اینفوگرافی/ کدام استان‌ها زنان شاغل بیشتری دارند؟

فیلم/ واکنش عراقچی به جنجال غلامرضا قاسمیان در عربستان

عکس/ استقبال از قاسمیان در فرودگاه امام خمینی با حلقه گل

عکس/ اولین پیام قاسمیان در صفحه اجتماعی خودش

اعلام زمان توافق ایران و آمریکا توسط سی‌ان‌ان

جریمه ورود به طرح ترافیک امسال چقدر است؟

پشت پرده حضور پزشکان و پرستاران افغانستانی در ایران؛ آیا به جای اروپا به ایران می‌آیند؟

پشت پرده جدال سازمان غذا و دارو و پلتفرم‌ها

خطری جدی در کمین مسکن

نرخ بیکاری ۱۴۰۳ اعلام شد/ جوانان ناکام اصلی بازار کار

بلوای جدید تندرو‌ها در میانه مذاکرات ایران و آمریکا/ چرا حاشیه سازی روحانی تندرو در عربستان مشکوک است؟

قیمت پراید خیز برداشت

توافق احتمالی در تله یک قانون راهبردی؛ تاریخچه و تبعات قانونی که معادلات مذاکرات ایران- آمریکا را تغییر می‌دهد

عکس/ پایان کار ایلان ماسک در دولت ترامپ

آزادی غلامرضا قاسمیان روحانی نزدیک به جلیلی توسط عربستان

زمان واریز سود سهام عدالت ۱۴۰۴ اعلام شد + جزئیات

در شرایط فعلی طلا بخریم یا بفروشیم؟

قیمت سکه حساس شد

کف قیمتی دلار شکست

پیامک مهم وزارت راه به متقاضیان نهضت ملی مسکن

وضعیت هواشناسی امروز

پیش‌بینی هواشناسی تهران و ایران امروز + جدول

صفحه اول روزنامه‌های ورزشی امروز